Izvor fotografje: pexels.com

Beograd je poznat po svom uličnom boemskom životu, gastronomskim đakonijama i muzičkim manifestacijama, te je i samo logično da je prestonica naše zemlje izvorište nekih od najunikatnijih delikatesa u ovom delu Evrope.

Hrana se može smatrati univerzalnim kulturnim iskustvom, jer se u jednom zalogaju može spoznati celokupan entitet jednog naroda. 

Zahvaljujući kombinaciji trendova sveprožimajuće internacionalne kuhinje i našeg tradicionalnog duha, ovde imate prilike da okusite zaista autentične specijalitete

S tim u vezi, u narednim redovima možete pročitati više o nesvakidašnjim jelima u Beogradu.

Bilo da polemišemo o modi ili hrani, opšte je priznato da Italijani imaju ukusa, a pica je većini bila ljubav na prvi zalogaj.

Međutim, poslednjih godina se ona pojavila u nešto drugačijem i popularnijem obliku – začinjena piletina pica u Beogradu je izazvala pravi boom i preokret gastronomske ulične scene.

Tajna leži u naravno specifičnoj kombinaciji aromatičnih začina u kojoj je piletina marinirana i time jelu dodeljuje zanimljiv i neočekivani ukus. Tanka korica pice je tokom pečenja pokupila ukus marinde, ali nije poremetila balans, te ukus nije prejak.

pica spicy chicken pizza bar

Izvor fotografje: pexels.com

Ako uživate u nesvakidašnjim i pikantnim aromama piletine, kao i u bogatom ukusu prave italijanske pice, ova kombinacija vas neće ostaviti ravnodušnim.

Tako je na našim prostorim čuvena dilema “da li staviti ananas na picu ili ne?” zamenjena novom – da li pojesti još jedno parče ili ne?

Sladoled od rakije – raspodija ukusa koja budi sva čula

Ukoliko uživate u čašici dobre rakije nakon jela ili nedeljom ujutru, onda verujemo da će vas ovaj delikates oduševiti!

Sladoled od rakije je postao senzacija preko noći, i mnogi Beograđani ga rado preporučuju turistima jer ovaj proizvod zaista verno oslikava ukus koji predstavlja.

Rakija, tačnije šljivovica, je tokom decenija zadobila titulu zaštićenog brenda Srbije, a danas se može konzumirati i u formi ove letnje poslastice. Na naše prostore je ovo piće (u svom izvornom obliku) stiglo dolaskom Turaka, u 15. veku, kako bi se tek u 18. odomaćilo – tada se kod nas prvi put više popilo rakije nego vina.

Ako ste pristalica prefinjenih voćnih ukusa, nema sumnje da će vas ovaj delikates oboriti s nogu!

Bubble tea – ukus Tajvana u Beogradu

Ne, ne, ovde nije reč ni o standardnom zelenom, crnom, pa čak ni o čaju od šipka – ovde je reč o planetarnoj pomami za specifičnim letnjim napitkom iz Azije.

Bubble tea ili boba čaj je aromatično bezalkoholno piće koje u sebi sadrže tapioke kuglice (skrob ekstrahovan iz korena biljke kasave). Njegova osnova sadrži čaj, koji se potom kombinuje sa tapiokama, aromama egzotičnog voća ili sa mlekom.

Celokupna smesa se najzad smešta u specifičnu mašinu za mešanje, kako bi se dobio penasti napitak potpunog ukusa. Čar ovog pića je što sastojke birate isključivo vi, te imate prostora da zagolicate maštu i kreirate autentičan i personalizovan napitak.

boba caj

Neki od najčešće korišćenih ukusa su kokos, mango, malina, kupina, moka, med, karamela, menta, čokolada, ukus žvake i zmajskog voća.

Ukoliko tražite zamenu za vašu standardnu šoljicu moka kafe, verujemo da se nećete razočarati u boba čaj.

Torte sa čekićem – zakoračite u hedonizam

Devet od deset ljudi kaže da voli torte, a deseta osoba gotovo uvek laže.

Bilo da organizujete rođendansku žurku, porodično okupljanje ili pak kućnu sedeljku, torta je poslastica kojoj nijedna osoba ne može u potpunosti odoleti – te je kolač iznenađenja pun pogodak.

Ova skorašnja inovacija u svetu poslastičarstva se odnosi na kreaciju koja je obložena čvrstom čokoladom, koju je potom potrebno razbiti dekorativnim čekićem kako biste došli do manjih kolača – u prevodu reč je o slatkišima unutar slatkiša.

Unutrašnjost torte iznenađenja može biti ispunjena čokoladicama, slatko-kiselim bombonicama, lizalicama, voćem po izboru ili čak jestivim cvećem. Sve što je potrebno jeste da čekićem razbijete čokoladnu glazuru kako biste do njih i došli.

Nezavisno od toga da li ste ljubitelj kombinacije kremaste mlečne čokolade i slatkiša, raskošne bele čokolade i bobičastog voća ili aromatične crne i orašastih plodova, ovaj delikates predstavlja spoj estetike i ukusa.

Ukoliko se nađe u beogradskim ulicama, potražite ovu poslasticu u specijalizovanim radnjama i okusite hedonizam iz prve ruke.

Servantes je rekao da je “svaka tuga manja uz krišku hleba”, a mi kažemo da svaka tuga može da  izbledi uz adekvatna jela.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vas podstaknemo da se i sami odvažite i isprobate neke od ovih jedinstvenih specijaliteta – Srećno!