Gotovo svaki veći grad u Srbiji ima svoje pivo. I gotovo svako to pivo ima “debelu” tradiciju. Niško pivo je svakako u toj grupi – starih, dobrih i proverenih pića, jer je već odavno provereni brend istoimene pivare sa juga Srbije, koji se neguje i čuva gotovo vek i po. Od tada se proces proizvodnje promenio, unapredio i osavremenio, ali je jedan deo u tehnologiji pravljenja niškog piva zadržao starinski, tradicionalni način, kako bi se sačuvala autentičnost ovog pića od hmelja. A to “tradicionalno” praktično znači da Niško pivo fermentiše i odležava potpuno prirodno, jer je prepušteno pivskom kvascu i vremenu.

Niško pivo je prvi put proizvedeno pre gotovo veka i po, po recepturi industrijalca Johana Apela, čoveka koji je izgradio prvo niško industrijsko preduzeće – Parnu pivaru 

Niško pivo je prvi put proizvedeno 1884. godine, po recepturi industrijalca Johana Apela, čoveka koji je izgradio prvo niško industrijsko preduzeće, Parnu pivaru, čiji je kapacitet tada iznosio 20 hektolitara na dan. Apel je u to vreme imao pivaru i u Aleksincu, ali je otkrio da se jedna od tajni izuzetnosti Niškog piva krije u čuvenoj niškoj vodi, koja spada u vode najboljeg kvaliteta u Srbiji. I danas se u Niškoj pivari ponose time da voda karakterističnog mineralnog sastava njihovom pivu daje specifičan regionalni karakter, po kome se pamti, koji čuvaju i koji nikome, kažu, ne daju.

U pivari je osamdesetih godina prošlog veka bilo zaposleno 350 radnika i proizvodila je 46 miliona boca piva i sokova. Međutim, nesrećne devedesete godine, kao i za većinu preduzeća, i za Nišku pivaru su bile baš takve – nesrećne. Tada je počelo propadanje ove kompanije, da bi 2012. godine, prodaja ove firme jednom niškom biznismenu završila stečajem i potpunom obustavom proizvodnje. Posle osam neuspelih licitacija, pivaru je 2015. godine kupila bugarska firma Kapitalni projekti, a već polovinom sledeće, 2016. godine, pivo je ponovo poteklo iz Niške pivare.

godineje nastala Niška pivara i sada provereni brend – Niško pivo

pivoje ponovo poteklo iz Niške pivare, posle četiri godine potpune obustave proizvodnje

hektolitarapiva na dan se proizvodilo u početku u Niškoj pivari

Niško pivo – Pivo izrazite gorčine

Iako se ponose time što za svoje pivo koriste vodu gotovo najboljeg kvaliteta u Srbiji, kombinuju najbolje sorte hmelja, među kojima su i domaće sorte, a za ječmeni slad koji koriste kažu da je “njihovo zlato”, mnogi stručnjaci i strastvene pivopije za niško lager industrijsko pivo kažu da je previše gorko i pomalo praznog ukusa, odnosno da se praktično sem gorčine se ne oseti ništa drugo. Jedna od mana koju navode je i ta da posle sipanja u čašu pena brzo splašnjava. 

Zbog svega toga Beer Style Magazin, sajt kome je pivo “uska tema”, u svojoj stručnoj recenziji navodi da je “sve u svemu Niško pivo slabašan lager kojem bi, ako bi ga ocenjivali od jedan do deset – poklonili bi slabu trojku”.

U Niškoj pivari se i danas ponose time da za proizvodnju piva koriste jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji, koja njihovom pivu daje specifičan regionalni karakter

Razlike između “malog” i “velikog” Niškog piva

Malo Niško pivo je mnogo bolje od velikog! Veliko pivo je jače i lepše od malog! Ne vidim neku razliku između malog i velikog Niškog!

Samo su neki od komentara koji se mogu videti po forumima ili čuti u kafanama, restoranima, kafićima, pred prodavnicama pa i u domovima na jugoistoku Srbije. Nedoumica oko toga ima li razlike između Niškog malog piva 0,33 l, i velikog Niškog piva 0,5 l, redovno je prisutna među ljubiteljima ovog piva. Tako su nastale i brojne teorije; da je, iako je procenat alkohola u malom i velikom Niškom pivu isti – 4.7%, razlika između ova dva proizvoda istog imena velika, da je to zbog veličine i oblika flašice, boje stakla koje propušta manje ili više svetlosti, recepture, sirovina koje se koriste u proizvodnji i mnogih drugih “parametara”.

A činjenica je jedna: nema razlike između velikog i malog Niškog piva. Osim, naravno, u količini. Pivo se toči u manje i veće flaše iz istih tankova, i pre toga proizvodi bez ikakvog odvajanja piva namenjenog za manje ili veće flaše.

milionaboca piva i sokova proizvodila je Niška pivara osamdesetih godina prošlog veka

radnikabilo je zaposleno u Niškoj pivari osamdesetih godina

dolarakošta flaša Niškog piva u Americi, dok je u Srbiji za nju potrebno izdvojiti oko 50,00 dinara

Niško se pije u Americi i Bugarskoj

Niško pivo je pre četiri godine stiglo i u Ameriku, pa pivopije u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu, mogu da se osveže i ovim Niškim svetlim lagerom. I Srbi “rasuti” po ovim američkim gradovima, moći će da utole žeđ i nostalgiju uz flašu Niškog piva, osim što će za njega morati da izdvoje nekoliko puta više novca nego što bi to uradili u Srbiji, jer u američkim marketima Niško pivo se prodaje za čak 10 dolara. Cena je takva, pretpostavljaju čelni ljudi Niške pivare, jer je pivo beza aditiva i konzervansa. 

Kamion pun piva je 2017. godine prvi put krenuo iz Niša za Ameriku, a distributeri su već tada, s obzirom na to da im se pivo veoma svidelo, zatražili čak tri puta veću količinu od prvobitno predviđene. Osim u Ameriku, Niška pivara pivo izvozi i u Bugarsku.

Razlike između velikog i malog Niškog piva nema, jer se u manje i veće flaše iz istih tankova, i pre toga proizvodi bez ikakvog odvajanja piva za manje ili veće flaše

Niško pivo i kultura

Najstarije industrijsko postrojenje u Nišu – Niška pivara, poslednjih godina izdvaja se i kao kompanija koja pruža podršku kulturnim manifestacijama i dešavanjima u Nišu, pa se tako, pod lentom “Prijatelj festivala” Niško pivo pilo na ovogodišnjem Festivalu fantastike. Ovaj niški pivski brend, takođe, prati i pozorišni život u gradu, pa je podršku dalo i Narodnom pozorištu Niš, za predstave “Heroj nacije” i “Tajna stare vodenice”, urađene po romanu niškog pisca Miloša Petkovića. 

Sa velikim zadovoljstvom je Niška pivara objavila i vest da je sponzorisala i najnoviji spot jednog od najpoznatijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije, a njihovih Nišlija – grupe “Kerber”. Spot za pesmu “Bestraga sve” premijerno je prikazan 31. januara 2021. godine, na zvaničnom YouTube kanalu grupe “Kerber” i na sajtu Niške pivare. 

– Smatramo da kulturu treba podržavati konstantno i mi to činimo u skladu sa našim mogućnostima. Lepo je videti da se organizatori, učesnici i posetioci rado druže tokom i posle kulturnih dešavanja u Nišu uz naše, Niško pivo – poručuju iz Niške pivare, kompanije kojoj je januara ove 2021. godine, Privredna komora Srbije dodelila godišnju nagradu na poseban doprinos privrede regiona. 

Niško pivo – cena

Za razliku od cena na američkom tržištu koje su dostigle i 10 evra za flašu, u Srbiji je za Niško pivo potrebno izdvojiti i do nekoliko puta manje novca. Naravno, pričamo o cenama u marketima. Niško pivo se prodaje u staklenoj i plastičnoj ambalaži. U staklenoj ambalaži postoji u flašama od 0,5 i 0,33 l. Na akcijama cena Niškog piva od 0,33 l u trgovinskim lancima i radnjama iznosi oko 40,00, dok je cena u flašama od 0,5 l oko 50,00 dinara.