Jogurt je fermetisani mlečni napitak, koji se dobija zagrevanjem mleka i dodavanjem bakterija iz mlečne kiseline. Jedan je od najpopularnijih mlečnih proizvoda širom sveta. Po “originalnom” receptu pravi se od ovčijeg i kozjeg mleka, ali se u većini evropskih zemalja za proizvodnju koristi pretežno kravlje mleko. Ovaj divni, beli gust ili manje gusti napitak je već vekovima širom sveta poznat kao izuzetno zdrava namirnica koja blagotvorno utiče na ljudski organizam. Bogat je kalcijumom, fosforom i mlečnim mastima i poznat po sprečavanju osteoporoze i raka debelog creva. Fermetacijom mleka se dobija napitak koji sadrži mlečne proteine koji se lako vare. Jogurt je odličan probiotik.

Uglavnom, jogurt je mlečni proizvod koji se najviše konzumira širom sveta, bilo da ga pijemo uz doručak, bilo da nam je samo on doručak, uz neke žitarice i musli, bilo da njime “zalivamo” neku slasnu večeru. Različito se konzumira u različitim delovima sveta, ali u kom god obliku da je, sigurno je najomiljeniji mlečni produkt.

Jogurt je omiljeni mlečni napitak, veoma dobar za naše zdravlje, a dobija se fermetisanjem, odnosno zagrevanjem mleka i dodavanjem bakterija iz mlečne kiseline 

02 Jogurt kroz istoriju

Reč jogurt je turskog porekla i u prevodu znači kiselo mleko (mada se danas ova dva mlečna proizvoda umnogome razlikuju). Potiče od glagola “yogurmark”, što znači “zgusnuti”, a prvi put je napravljen oko 6. veka pre nove ere. Veruje se da je jogurt nastao u Srednjoj Aziji, kada su tamošnji stočari odlučili da mleko na duži period čuvaju u posudama napravljenim od životinjskog želuca. Posle određenog vremena, mleko je počelo da se zgušnjava, ali je i dalje bilo jestivo i ukusno.

Vekovima se jogurt pravio samo u okviru domaćinstva i nije se masovno prodavao, sve do momenta kada je bugarski mikrobiolog Stamen Grigorov, 1905. godine otkrio Lactobacillus bulgaricus, bakteriju koja fermetiše mleko u jogurt.

Ubrzo nakon ovog značajnog otkrića, već 1919. godine, jogurt je komercijalizovan i otada je postao deo svakodnevne ishrane.

I mada ga stalno porede sa njegovim mlečnim “rođakom” kefirom, traže mu prednosti i mane, jogurt je uvek imao i imaće na milijarde vernih ljubitelja i obožavalaca širom sveta, na čijim je trpezama svakodnevno prisutan.

vekpre nove ere – veruje se da je tada prvi put napravljen jogurt

bugarski mikrobiologStamen Grigorov otkriva bakteriju koja fermetiše mleko u jogurt

jogurtje komercijalizovan, do tada se pravio samo u domaćinstvima

Benefiti jogurta za zdravlje

Brojna naučna istraživanja su već odavno dokazala da jogurt delotvorno utiče na zdravlje čoveka zbog svih značajnih sastojaka koje sadrži. Njegova moć je, prvenstveno, u sposobnosti da uništi mikroorganizme koji su poznati izazivači bolesti creva. Dobre bakterije u jogurtu su fantastične za jačanje imunog sistema, dok belančevine stimulišu aktivnost mozga. 

03 Benefiti jogurta za zdravlje

Ovaj mlečni proizvod bogat je neophodnim nutritijentima za zdravlje čitavog organizma: kalcijumom, proteinima i vitaminima D i B12. Kalcijum i vitamin D su veoma važni za zdravlje kostiju, kao i pravilan razvoj dece tokom odrastanja, dok je vitamin B12 neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što utiče na snabdevanje organizma kiseonikom. Da bi ljudski organizam bio jak i zdrav, potrebno je da konzumiramo proteine životinjskog porekla. A njih svakako ima u mlečnim proteinima iz jogurta. 

Jogurt je napitak koji se iz svih navedenih razloga preporučuje ljudima u svakom životnom dobu. Posebno je značajan za sportiste i ljude sa povišenom fizičkom aktivnošću, jer redovnom upotrebom jogurta u ishrani dolazi do bržeg rasta mišića i povećanja energije pri fizičkim naporima. Zato ne dozvolite da Vam i jedan dan prođe bez ovog dragocenog mlečnog napitka.

Veruje se da je jogurt nastao u Srednjoj Aziji, kada su tamošnji stočari odlučili da mleko na duži period čuvaju u posudama napravljenim od životinjskog želuca 

TOP 5 vrsta jogurta u svetu

04 TOP 5 vrsta jogurta u svetu

Takozvani slani jogurt je najtraženiji u svetu i kod nas, ali se i pored toga na rafovima prodavnica širom sveta može naći i kao sve popularnija voćna poslastica, sa raznim ukusima – jagodom, malinom, višnjom, lešnikom, čokoladom, pistaćima… Jogurt je zgodan i zbog toga što se u njega može svašta staviti, a da ne izgubi na ukusu, naprotiv. Može se kombinovati uz brojna različita jela, pa ne čudi što je ovaj napitak višenamenski i veoma tražen. 

Sorte ove veoma popularne namirnice razlikuju se od zemlje do zemlje, prave se i konzumiraju na različite načine, a Premium Srbija Vam predstavlja TOP 5 izuzetno popularnih vrsta jogurta u svetu, koje (ako dosad niste) obavezno morate da probate:

1. Grčki jogurt

Letovanje u Grčkoj je poznato po predivnim plažama, prirodi, divnim ljudima, ali i po grčkom jogurtu, koji je jedan od najukusnijih proizvoda od mleka kada ste u ovom delu sveta. Ova mediteranska mlečna poslastica poznata je po tome što ima mnogo varijanti – slatkih, slanih, sa većim ili manjim sadržajem proteina, mlečnom mašću, kremastiji ili vodenastiji… Tradicionalni Grčki jogurt je gust, mastan i visokoproteinski. Odličan je za doručak, u koji možete da dodate voće, žitarice i semenske po želji. Popularan je i za ručak, kada samo skuvano povrće, na primer, brokoli prelijete njime i eto zdravog i ukusnog obroka, koji će Vas zasititi. Grčki jogurt osvaja marketing širom sveta, pa ne čudi što se može pronaći na rafovima prodavnica u gotovo svakoj zemlji na planeti.

2. Skyr – jogurt sa Islanda

Ovaj za mnoge više sir, nego jogurt – Skyr, gust je i ukusan mlečni proizvod poreklom sa Islanda. Na sir umnogome podseća upravo zbog svoje izrazite gustine. Jogurt se kao proizvod pominje u islandskim izvorima, a datira još od srednjovekovnih vremena, pri čemu se navodi da potiče iz Skandinavije. Na Islandu za pripremu jogurta koristi mleko sa niskim procentom mlečne masti i visokim udelom proteina, pa je Skyr idealan za manje aktivne ljude i one kojima smeta previše masna hrana. Ovo bi bila neka “lajt” varijanta jogurta, u kojoj opasni gurmani možda neće baš uživati, ali je idealan za osveženje, za dobar početak dana i kao dodatak raznim jelima, kada ćete ga bukvalno koristiti kao mladi sir, takozvanu “grudu”. 

Ovaj mlečni proizvod pravi se širom sveta, od možda i najpopularnijeg Grčkog jogurta, preko onih iz raznih krajeva planete, poznatih kao Skyr, Labneh, Dahi ili Matsoni 

3. Labneh – Jogurt sa Bliskog Istoka

Za razliku od jogurta sa Islanda, Labneh ili Labni je mlečni proizvod poreklom sa Bliskog istoka koji upravo osvaja gurmane. Izrazito je kremaste strukture, najčešće se pravi od kravljeg mleka, a jede se širom regiona. U procesu proizvodnje meša se sa maslinovim uljem, a kasnije se preliva umakom od orijentalnog začina – zatara. Labneh je jogurt koji više podseća na krem sir, a od njega se često prave kuglice koje se potapaju u maslinovo ulje i služe kao prilog uz koje god jelo da poželite. Često se može naći i pod nazivom hrana Beduina. Labneh je u našim krajevima malo modifikovan, pa se pod ovim nazivom podrazumeva vrsta sira koji se dobija ceđenjem jogurta. 

4. Dahi – Jogurt iz Južne Azije

Južnoazijski fermetisani napitak – Dahi, najčešće se pravi od bivoljeg, kravljeg i kozjeg mleka, a jede se širom Nepala, Indije, Bangladeša, pa i šire. Često se u proizvodnji u njega umače čili paprika, jer sadrži bakterije koje pospešuju fermentaciju. Dahi se koristi i kao baza za pravljenje poznatih indijskih soseva, kao što je raita, hladni sos od krastavca. Ovaj mlečni proizvod se, takođe, koristi i za pravljenje pića od jogurta, koje se zove lassi. Lassi se ponekad služi kao slatko piće, katkad je slani napitak, a nekada može biti i sa aromom manga. Ovaj kremasti užitak od mleka popularan je u zemljama južne Azije iz kojih potiče, ali se modifikovan pravi i pije širom sveta.

5. Matsoni – Jogurt iz Gruzije

Matsoni jogurt vodi poreklo iz Gruzije, Irana i južne Rusije, a veoma je jednostavan za pravljenje u kućnim uslovima. Za razliku od drugih vrsta jogurta, Matsoni fermetira na sobnoj temperaturi, pomoću mikrobiološke kulture koja obavlja fermentaciju mleka. Ukus ovog jogurta je blago pikantan, a tekstura tanka i kremasta. Kažu da je ovaj jogurt nezaobilazna namirnica na stolu naroda iz zemalja iz kojih potiče, ali i obavezna stavka koju svaki turista mora da proba kada se nađe u Gruziji, Iranu ili južnoj Rusiji. Pa ako Vas put tamo nanese, znate šta Vam je činiti kad su mlečne poslastice u pitanju. 

Jogurt i Srbija

05 Jogurt i Srbija

U Srbiji je najpopularniji jogurt Imlek proizvodnje, kompanije čiji asortiman čini više od 200 proizvoda od mleka – od maslaca, preko jogurta, do mlečnih napitaka sa kafom. Najpoznatije Imlekove vrste jogurta su Moja kravica, Balans, Bello, kao i Jogood voćni jogurti, spakovan u ambalaže različitih zapremina i različitih procenta mlečnih masti. Prave ih za juniore sa +10 vitamina, bez laktoze, običan, gusti, punomasni, probiotski, imuno… Kakav god jogurt poželite, oni ga već imaju. Važno je samo da ga redovno, odnosno svakodnevno konzumirate. A, jogurt se kod nas pije uglavnom uz doručak, mada je sve češće na trpezi i tokom drugih obroka u toku dana. Imlekov jogurt je probiotik, zbog toga što sadrži dobre bakterije koje pozitivno utiču na crevnu floru i imuni sistem, a posebno se preporučuje deci do druge godine, jer je konzumacija punomasnih mlečnih proizvoda odličan izvor energije.