Nebojša Atanacković, inženjer elektrotehnike, “glamper” i “kolekcionar” nekih od najlepših mesta i fotografija naše zemlje

Nestvarne

 

Nestvarne

lepote Srbije

Nedavno smo pisali o tome da kada se spoje glamur i kampovanje, dobijamo glamping, sve češći oblik avanturističkih “ispitivanja” kako drugih, tako i naše zemlje. Glamurozno kampovanje je sve popularnije i u Srbiji, a ona je opet, toliko bogata prirodnim lepotama da je prava šteta što mesta za glamping nema više, ili makar zašto nisu više poznata. 

Šar-planinaBrezovica

Premium Srbija je našla “opasnog glampera”, koji svoj rad za računarom, kako i sam kaže, “u dolini”, vikendom ili produženim vikendom ostavlja da bi se popeo na planinu i posetio neke od najlepših tačaka Srbije. Putujući po njoj, obilazeći nestvarna mesta i stvarajući sopstveni nestvarna.blog, Nebojša Atanacković je već iskusio glamping i kod nas i u svetu, pa sa njim razgovaramo o ovoj temi, za koju se nadamo da će se u Srbiji što pre popularizovati i uvrstiti u turističku ponudu naše zemlje.

Prava bi šteta bila da do toga uskoro ne dođe.

Prednost glampinga je što niste u klasičnom smeštaju, čujete zvuke prirode u neposrednom okruženju kao što je huk reke koja protiče, ili cvrkut ptica 

A Nebojša, koji je inače inženjer elektrotehnike, za početak priče otkriva da je ovu luksuznu, a opet jednostavnu vrstu odmora i kampovanja, otkrio sasvim slučajno

– Glamping sam otkrio slučajno na Bledu u Sloveniji. Generalno volim da slobodno boravim u prirodi, odnosno da kampujem i “bivakujem” – to podrazumeva planinarenje sa šatorom i vrećom na leđima i slobodan izbor mesta za noćenje visoko u planini. S druge strane, supruga je veliki konformista u tom pogledu, i kad smo napravili presek – desio se glamping. To je dakle boravak u “luksuznom” šatoru ili minimalističkoj drvenoj kućici – bungalovu, u ušuškanom relativno pitomom okruženju blizu prirodnih atrakcija. 

Gornje Podunavlje

* Kakvo iskustvo nosite kada ste prvi put okusili ovakav vid avanture?

– S obzirom da je to bio april u podnožju Alpa, bilo je malo hladnjikavo.

Na balkanskim prostorima je mnogo više od glampinga uhodan koncept “Etno-Sela” a uz to nekako na prvom mestu dolazi prekomerno uživanje u hrani i piću

* Koje su prednosti glampinga?

– Prednost je što niste u klasičnom smeštaju, čujete zvuke prirode u neposrednom okruženju kao što je huk reke koja protiče, ili cvrkut ptica.

* Kakva je situacija sa glampingom u Srbiji?

– Srbija, Crna Gora, Bosna… Rekao bih da glamping poput onog u Sloveniji ne postoji. Na balkanskim prostorima je mnogo više uhodan koncept “Etno-Sela” a uz to nekako na prvom mestu dolazi prekomerno uživanje u hrani i piću.

Stara Planina, Dupljak

* Na Vašem nestvarna.blog-u beležite momente sa predivnih putovanja. Kako ste otkrili “nestvarnu Srbiju”?

– Blog “Nestvarna mesta” (nestvarna.blog) sam pokrenuo spontano pre više od pet godina kao online kolekciju vikend putopisa po planinama Balkana u ličnoj režiji. Format je sledeći: do 1.000 reči, do 30 slika, što manje prvog lica i prepričavanja događaja, a da opet ne izostane neka srž korisnih informacija. Uživam u okruženju koje nije narušeno negativnim uticajem čoveka. Vodim često i decu gore da upoznaju neki drugi svet.

* Šta je to što turista i avanturista u Srbiji nikako ne bi smeo da propusti?

– Skoro pa svaka priča je na sreću nezaboravna, kao neko veoma naklonjen fotografiji izdvojio bih jesen kao najlepše godišnje doba, bilo da je u pitanju oktobar sa nestvarnim bojama, ili pozna jesen u novembru kada se događaju temperaturne inverzije i kada ljudi u gradu zarobljeni u smogu nisu ni svesni da tamo gore sija sunce i da se hoda po oblacima u doslovnom smislu te reči.

Suva Planina, Sokolov Kamen

Od prirode se ne živi, ali je ona tu da nas osveži, okrepi i podseti koliko smo zapravo mali i beznačajni spram kosmosa 

* Koje iskustvo Vam je dosad bilo najlepše, a koje i ne baš tako lepo?

– Kako planinarim gotovo isključivo bez vodiča, dogodilo mi se da sam i pored navigacionog uređaja bez koga ne idem u planinu, došao u situaciju da ne znam gde sam. Jednom je to bilo u Kučkim planinama u Crnoj Gori, na samoj granici sa Albanijom, kada sam ostao bez vode i bez jasne ideje gde se nalazim, a spremalo se veliko nevreme. Drugi put sam se našao sa decom na planini Treskavici, pored Sarajeva, i promašio pravu stazu. Treskavica je nažalost bila u epicentru ratnih dešavanja, što znači i prisustvo minskih polja tako da se utabane staze u šumskom pojasu ne smeju napuštati. Hodali smo nekoliko sati više od planiranog, ali smo se na kraju preumorni ipak bezbedno spustili u dolinu.

Uvac, Ledeni pogled i Molitva

* Kako ste spojili Vaše zanimanje sa glampingom i avanturizmom, uopšte?

– Po zanimanju sam inženjer elektrotehnike, i mada bi čitalac bloga pomislio: “Ovaj ne silazi s planine”, u stvarnosti je upravo suprotno: veći deo ovozemaljskih dana i ja provodim u “dolini” u ringišpilu gradske svakodnevnice. Od prirode se ne živi, ali je ona tu da nas osveži, okrepi i podseti koliko smo zapravo mali i beznačajni spram kosmosa.

Avantura i uživanje u prirodi ne znači isključivo daleke i zvučne destinacije; treba prvo istražiti sopstveno dvorište, koje nudi toliko toga egzotičnog 

* Šta Vam putovanja predstavljaju i koliko Vam znače?

– Avantura i uživanje u prirodi ne znači isključivo daleke i zvučne destinacije. Treba prvo istražiti sopstveno dvorište, koje nudi toliko toga egzotičnog, a  “Nestvarna mesta” su tu da pokažu put. 

* Gde biste želeli da otputujete, a do sada niste?

– Prošle godine sam malo dublje otškrinuo vrata severa Albanije, gde vreme kao da još stoji – venac Prokletija predstavlja poslednji nepokoreni bastion Evrope. A kada detaljno pročešljam Balkan, voleo bih da vidim Gruziju. A, čitaocima bih, osim putovanja po Srbiji, posebno preporučio Zagori – atipična Grčka.  

Divčibare, Maljen

TOP 5 atrakcija Srbije

Pet najpopularnijih i lako dostupnih atrakcija Srbije na Nebojšinom “nestvarna blogu”, koje preporučuje i našim čitaocima, su:

  1. Zagajička brda u Deliblatskoj peščari 

  2. Dunavske razglednice sa Miroča, Đerdapska klisura 

  3. Stara planina (Midžor) 

  4. Suva planina (Trem) 

  5. Meandri reke Uvac 

Pogledajte kompletnu galeriju slika

Kliknite na sliku da je uvećate