Izvor slike Arandjelovac https://www.istockphoto.com/photoaerial-view-of-arandjelovac-serbia-gm1296065454-389597756

Šumadija je predeo nepreglednih prostranstava, predeo mnogih lepota, predeo bujnih šuma i zelenila. Zaljubljenici u prirodi će sigurno biti posebno oduševljeni kada ugledaju ove brdovite predele pune zelenih, gustih šuma. Šumadija je nadaleko poznata, ne samo po svojim mnogobrojnim lepotama, već i po mnoštvu značajnih atrakcija i znamenitostima koje su na važan način obeležile tok naše istorije i kulture. Čitav prostor Šumadije igrao je značajnu ulogu u mnogim istorijskim previranjima. Kao posledica toga, danas Šumadija poseduje impresivan broj kulturno – istorijskih znamenitosti i popularnih atrakcija koje privlače pažnju turista svih generacija.

 

Naravno, da nijedan tekst o Šumadiji ne bi mogao da bude sasvim potpun bez da pomenemo centar ovih predela, grad Kragujevac. Danas je Kragujevac jedan od najrazvijenijih kulturnih, administrativnih i ekonomskih centar, a nekada davno bio je mesto stradanja, mesto borbi i mesto istorijskih prekretnica. Takav grad priča jedinstvenu priču i poseduje veliki značaj za srpsku kulturu i tradiciju. Srce Šumadije privlači veliki broj turista, a mnogi dolaze tu kako bi posetili memorijalni kompleks Šumarice. Koji god da je razlog vaše posete ovom gradu, budite sigurni da će vas Kragujevac uvek dočekati širom otvorenih ruku.

Atrakcije i smeštaj u Kragujevcu

Kako smo već istakli, radi se o gradu koji ima da ponudi mnoštvo atrakcija svojim gostima. Od kulturnih sadržaja, preko zabavnih parkova i mesta za odmor i uživanje. Iz širokog izbora izdvojili smo najpoznatije atrakcije, koje se moraju naći na vašoj turi kroz srce Srbije.

Spomen park Kragujevački oktobar

Ipak, na prvom mestu zaista moramo da posebno izdvojimo čuveni Spomen park Kragujevački oktobar. Ovaj kompleks vratiće vas u vreme užasnog stradanja, stradanja koje nikada niko od nas ne sme da zaboravi. Davne 1941. godine vojnici nacističke Nemačke streljali su nevine civile. Prostor na kome je izvršeno streljanje u Kragujevcu, 1953.godine pretvoren je u slavni memorijalni park Šumarice. Iako nas od tog stravičnog čina deli više od 70 godina, dan danas se čuva uspomena na nesrećno stradale đake i druge civile i svake godine se održava Veliki školski čas. Naša je preporuka da obavezno posetite ovaj memorijalni kompleks i da obiđete sve njegove spomenike koji su tu da nas podsete na jezivo stradanje našeg naroda.

Botanička bašta Kragujevac

Sa druge strane, svima nam je potrebno malo lepote i pozitivnosti, a prostori poput botaničke bašte pružiće vam upravo to. Mnogi ističu kako je ovo najveća Botanička bašta na celom Balkanu, a radi se o pravom, veličanstvenom i sasvim jedinstvenom muzeju flore. Retke biljne vrste, egzotični primerci biljki, raznolikost drveća, biljaka i cveća samo je deo onoga što vas očekuje u ovoj impresivnoj bašti. Za ovo zadovoljstvo je potrebno da izdvojite samo 50 dinara. Ovo je savršena prilika da celu porodicu okupite i oduševite svoje mališane biljkama i interesantnim hotelom koji je pun insekata. Ova botanička bašta želi da edukuje naše mlade naraštaje i zato organizuje razne edukacije dece, što mi toplo podržavamo.

Smeštaj u Kragujevcu – gde pronaći najbolji komfor

Naravno, kako bi zaista imali dovoljno vremena da obiđete sve znamenitosti i sve lepote ovog grada u Šumadiji, potrebno je da sebi poklonite nekoliko dana odmora i prepustite se čarima istraživanja. Ono što će vam sigurno biti neophodno nakon celog dana aktivnosti jeste udoban i komforan smeštaj koji će vam pružiti odmor iz snova. Ukoliko se pitate gde i kako da ga pronađete tu je za vas sjajan portal Bookaweb. Samo jedan klik na Kragujevac stan na dan, vas vodi do fantastične ponude najboljih smeštajnih jednica u Kragujevcu i to po veoma dobrim cenama.

Čačak – grad rimskih termi, muzeja i ukusnog pečenja

Izvor slike Čačak – https://bookaweb.com​

Malo koji grad u Srbiji je poznat po pečenju, kao što je poznat Čačak. Ipak, iako je toplo, ukusno i hrskavo pečenje definitivno simbol ovog šumadijskog grada, nije njegova jedina atrakcija. Nastavak teksta smo posvetili opisu najvažnijih sadržaja, koji će ispuniti vašu turu kroz ovu zanimljivu destinaciju

Najposećenije atrakcije Čačka

Čačak se izuzetno ponosi muzejima, arheološkim lokalitetima, spomenicima i dugom istorijom. Ono što privlači posebno veliki broj turista jesu ostaci rimskih termi koji se nalaze u srcu grada. Kako bi ste ih videli, potrebno je da se najavite i da zakažete posetu. Arheolozi ističu kako se radi o lokalitetu koji svoje korene vuče još iz 4 veka pre nove ere.

Narodni Muzej Čačak

Nakon posete ovom izuzetnom i značajanom lokalitetu, naš savet je da posetite i Narodni muzej grada koji se nalazi u neposrednoj blizini. Unutar odaja muzeja možete videti lična dokumenta Miloša Obrenovića i velikog Stepe Stepanovića koji je poreklom iz Čačka, kao i fantastičan opus čuvene slikarke Nadežde Petrović u posebnoj galeriji koja ponosno nosi njeno ime, a od ostalih zanimljivosti možete videti i zube mamuta, kao i pećinskog medveda. Narodni muzej poseduje i značajne predmete i dokumenta iz 19. i 20. veka, kao i mnogo predmete koji su svedoci naše kulture i tradicije, a postavka je toliko raznolika i bogata da pojedini predmeti datiraju još iz praistorije, antike i srednjeg veka.

Spomenik i kuća Stepe Stepanović

Jedan od najvećih vojnih zapovednika Srbije do svoje smrti živeo je u Čačku, na šta su meštani posebno ponosni. U znak sećanja na čuvenog Stepu, grad je podigao spomenik, koji je tako poziciniran da gleda na njegovu rodnu kuću, a put do nje je sređen i popločan celinama na kojima su ispisana imena bitaka koje je Stepanović predvodio.

Aranđelovac – grad lekovitih voda i Prvog srpskog ustanka

Prvi srpski ustanak jedan je od najznačajnih trenutka u istoriji Srbije i Balkana. Ovaj grad je bio uporište upravo tog važnog događaja, ali to nije jedini njegov značaj. Danas je banjski turizam posebno zastupljen u ovom gradu bogate kulture i istorije. Ukoliko vam je potrebno da se odmorite, relaksirate i da se zaista posvetite svom zdravlju, onda je ovaj grad zaista odličan izbor za vas. Slobodno se može reći kako je najveća atrakcija Aranđelovca upravo Bukovička banja, a naš savet je da se prepustite njenim lekovitim vodama i da se otisnete u šetnju predivnim Bukovičkim parkom koji će vas ostaviti bez teksta svojom uređenošću i divotom. U svakom kutku parka se nalazi neka značajna građevina ili cvetna aleja, a što se tiče samog lečenja, ova banja je odlična za lečenje :

  • bolesti jetre i žuči
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta
  • šećerne bolesti – dijabetes 1 i 2
  • Infekcije urinarnog trakta

Nadamo se da vam je ovaj tekst dodatno približio neke od najpopularnijih atrakcija šumadijskog kraja. Radi se o mestima koja su veoma popularna. Najbolje je da se u njihovu lepotu i značaj uverite iz prve ruke jer ćete samo tako zaista spoznati svu njihovu veličanstvenost. Kao što vidite, Šumadija je puna lepota, na vama je da ih otkrijete što pre. Ukoliko želite da otkrijete još detalja i turističkih sadržaja najlepšeg kraja Srbije, posetite blog: Turistički vodič kroz Šumadiju.