Hladno pivce u vrelim letnjim danima ali i kad nije tako toplo! Uz ručak ili čaša posle ručka. Tek da se zasladi! Kada znamo da je pivo dobro za zdravlje i zašto, i kako da odaberete najbolje čaše za pivo, onda je red i da ga uparimo sa hranom sa kojom se najbolje slaže. Uz koju hranu je najbolje kombinovati pivo, kako se i kada pije, kom jelu može da kompletira ukus i izvuče najbolje iz njega? A verujte, postoje namirnice koje pivu daju još puniji ukus i aromu.

Opšte pravilo je da lagana hrana ide uz svetlo pivo, a “jača” hrana sa “smelijim” pivom

Prvo pravilo je da čašu, dve piva popijete onda kada Vama prija. Drugo pravilo za bolje “prijanjanje” piva je da ste u društvu i atmosferi koja Vam odgovara. Treće pravilo je tema o kojoj danas pričamo, a to je da probate ono što Vam savetujemo i da proverite hoće li Vam i jelo i pivo biti ukusnije. A sigurno je da određena hrana može da poboljša aromu Vašeg omiljenog pića i obrnuto.

Pravila i cilj kombinovanja piva i hrane

Ako ste u inostranstvu, najjednostavniji recept je da kombinujete nacionalno pivo sa nacionalnim jelom zemlje u kojoj ste

Cilj uspešnog uparivanja piva i jela je taj da se pronađe savršena harmonija ukusa. Opšte pravilo je da lagana hrana ide uz svetlo pivo, a “jača” hrana sa “smelijim” pivom. Pržena jela, sirevi i “bogata” hrana odlično pristaju uz više gazirana piva. Kad se upare hrana i pivo, alkohol naglašava toplotu, a hmelj začine u hrani.

Savet +

Ako ste u inostranstvu i u nedoumici ste koje pivo tamo da popijete uz koju hranu, recept je vrlo jednostavan: uvek probajte nacionalno pivo sa nacionalnim jelom zemlje u kojoj ste.

TOP 10 jela s kojima se slaže pivo

Premium Srbija Vam otkriva namirnice uz koje će pivo bolje “leći”, pa je tako u nezaobilaznim jelima koje se dobro uparuju sa ovim pićem, svakako pri vrhu liste piletina, koja je predivna i kada se priprema u kombinaciji sa ovim “žutim” nektarom. Ali o receptima sa pivom i o tome koliko mogu u kulinarskom svetu da poprave hranu i marinade, neki drugi put. 

Sada Vam preporučujemo TOP 10 jela s kojima se pivo najbolje slaže.

p.s. Imajte u vidu da pivo jeste tečna hrana i plus ima alkohola, s toga dok budete isprobavali kombinacije u nastavku, nemojte da preterujete ni sa hranom, ni sa pivom!

1. Kobasice

kobasice

Ljute, sveže, dimljene, roštiljske, punjene sirom… ma nema koje kobasice ne idu dobro uz pivo. Bilo da ste kod kuće, na izletu ili u provodu sa društvom, ova kombinacija je često na meniju u srpskoj ishrani. Kobasice sa sirom, a i one malo ljuće, poznato je, često su u ponudi pabova koji svoju gastro koncepciju baziraju na pivu i jakoj hrani. Ali, kod ovog “uparivanja” budite pažljivi! Ljute kobasice, Vas mogu navesti da popijete i više nego što ste planirali, dok je svakako dobro, ako ih već jedete, da odaberete neko lakše, svetlije pivo.

2. Burgeri

Burgeri e1614445001786

I burgeri su jelo koje je “podignuto” na viši nivo hedonizma i gastro-uživanja, pa je davno prošlo vreme kada su oni bili samo asocijacija na klopu koja se jede “usput”. Razne vrste burgera, sa različitim salatama, dodacima i prelivima odavno su deo ugostiteljske ponude brojnih restorana, a neki su i koceptualno zasnovani na njima, pa ih aranžiraju tako da ih i ne prepoznate, već pomislite da je ispred Vas najelegantnije jelo na svetu. A ono – burger. Uglavnom, bilo da su classic, dupli, cheese, kakvi god, uz njih uvek najbolje prija svetlije pivo. 

3. Pržena piletina

 
Przena piletina

Piletina sa susamom, pohovane pileće šnicle, piletina sa povrćem, pile zapečeno u rerni na “snegu” od soli, pileći štapići… Jednostavno, sve varijacije na temu piletine se uz pivo fantastično slažu. Ali, hrskava pržena piletina prelivena limunovim sokom je još ukusnija kada je malo “zalijete” posebnom vrstom piva. Pile spremljeno na ovakav način najbolje se slaže s pivom na bazi voća, poput breskve, trešnje ili kupina. 

4. Pasta

 
Pasta

Da, jasno je i nama, sad se Vi pitate šta rade paste na ovoj listi, kada je opšte poznato da one nekako uvek idu bolje uz neko kvalitetno vino. Ali, verujemo da niste probali kombinaciju hladne paste i hladnog piva. Naša preporuka je da isprobate ovu kombinaciju, koja je poseban letnji specijalitet. Ukoliko niste, evo čim otopli i dani postanu tropski, napravite sebi i voljenom biću, omiljenu pastu, ohladite je i servirajte sa – pivom. Ali ne bilo kojim. Imajte na umu da ćete uz hladnu pastu najbolji ukus dobiti ako uz nju pijete tamno i lager pivo.

5. Pizza

Pizza

Pizza, pivo i, na primer, Liga šampiona. Muškom delu populacije ova kombinacija je sigurno dobitna. Šalu na stranu, ali je pizza – jedna od najpopularnijih vrsta brze hrane u svetu, sigurno još ukusnija kada se konzumira sa svetlim pivom. Neko od svetlih piva prija i ide uz ovaj italijanski specijalitet, pre svega zbog savršene količine hmelja i sastojaka koje pivo sadrži, a koje se savršeno dopunjuju sa slatko-kiselkastim ukusom tople pizze.

6. Biftek

 
Biftek

Meso jeste namirnica koja, u zavisnosti od vrste i načina na koji je spremljeno, može da se kombinuje sa različitim vrstama pića. Međutim, ukoliko ste ljubitelj kvalitetnog bifteka, onda Vam preporučujemo da ovaj slasni mesni odrezak probate uz belgijsko pivo, sa kojim se najbolje slaže. Eksplozija ukusa u kojima se prepliće slatkoća piva i pikantni i snažni ukus mesa, pogotovo govedine, nešto je što svakako morate probati.

7. Sušeno meso

Suseno meso e1614446843391

Ukus, ali i miris, suhomesnatih specijaliteta otvara nam apetit čak i kad mislimo da nismo gladni. Retko ko može odoleti mirisu raznih suhomesnatih specijaliteta. U zavisnosti od toga kada ih kozumiramo, oni se lepo mogu slagati uz dobru, kvalitetnu rakiju, čašu vrhunskog vina, ali i uz – pivo. Od sušenog mesa možemo “izvući” još bolji, odnosno maksimalan ukus, ukoliko ga, poput pizze, uparimo sa svetlim pivom. Zato, za vreme utakmice, grickalice, poput čipsa, smokija, kikirikija i čega sve ne, zamenite kvalitetnim sušenim mesom, uz koje ćete prijateljima sipati svetlo pivo i dobiti elegantnu atmosferu i vrhunsku večeru od sasvim “običnih” namirnica.

8. Suši

 
sushi

Opet ovu vrstu hrane vezujemo sa – vinom. Da li je pivo tek sada počelo da se “probija” kao piće koje može biti vrhunsko, elegantno i piće. Svest ljudi o ovom piću i kultura ispijanja piva se ekspanzivno razvila poslednjih godina kako u svetu, tako i u našoj zemlji, pa je, srazmerno tome, i sve više jela koja se mnogo dobro uparuju sa pivom. Među njima je i suši. Ukoliko želite da upotpunite delikatan ukus ove hrane, obavezno ga kombinujte sa laganim svetlim pivom, koje je blago, pa se savršeno dopunjuje sa sušijem i morskim plodovima. 

9. Sir

sir

Francuski sirevi i francuska vrhunska vina neizbežna su kombinacija svakog luksuznog trenutka u našim životima. Ali, ovaj mlečni proizvod može odlično da se upari sa pivom. Ako ste hedonista (a jeste, čim čitate ovaj tekst) i ako želite maksimalno da zadovoljite čulo ukusa, obavezno probajte čedar sir, uz koji ćete da popijte srednje tamno pivo. Iznenadićete se kompletno dobijenim ukusom, a dobićete i poene kod partnera ili gostiju koji misle da već sve znaju o tome sa kojim se pićem najbolje uparuje sir.

10. Slatkiši

I mada se pivo ne vezuje za deserte i razne vrste slatkiša, treba mu dati šansu. Uostalom, ko kaže da se ne mogu kombinovati pivo i čokoladne namirnice? Kolači i torte bogate teksture i ukusa, poput čizkejka, upravo se najboje slažu sa pivima karamel boje i onima na bazi voća. A kombinacija koja Vam zvuči možda još neobičnije i luđe – pivo i čokolada, ne da postoji, nego je obavezno morate probati. Upotpunićete ukus i sigurno ćete obogatiti iskustvo u tome šta znače vrhunski zalogaji, ako uz Vašu omiljenu čokoladu pijete hladno pšenično pivo. Igrajte se i pronađite Vašu omiljenu kombinaciju u stvaranju harmonije između slatkih nota jela i gorčine piva. Evo jednog od mogućih predloga: pokušajte tablu crne čokolade ili maline da kombinujete uz kvalitetno tamno pivo, nećete se pokajati!

Slatkisi

p.s. Kad smo već i kod slatkiša, da spomenemo i čuvene grickalice i da kažemo da nema tog uživanja u čipsu ili sveže pripremljenom domaćem krompiru koje neko pivo neće povećati!