Našu zemlju poslednjih godina posećuje sve više stranih turista, te ona polako počinje da važi za skriveni dragulj na istoku Evrope. Iako površinski mala, Srbija je bogata turističkim destinacijama koje čak i izbirljivim turistima mogu ponuditi doživljaje za pamćenje.

Od njenih jedinstvenih gradova do prirodnih pejzaža koji oduzimaju dah, u ovoj zemlji postoji po nešto za svakoga. Uz razne opcije, možete imati zabavan i nezaboravan odmor koji odgovara vašim željama, bilo da tražite avanturu, opuštanje ili njihovu kombinaciju.

U ovom tekstu ćemo istražiti neke od najboljih opcija za mlade koji žele da maksimalno iskoriste svoj odmor u Srbiji.

Verovatno su vaša prva asocijacija na noćni provod tokom odmora – Crna Gora ili Grčka. Destinacije kao što su Jaz (Budva), Hersonisos (Krit), Laganas (Zakintos) ili Kavos (Krf), tokom leta postaju neka od najboljih mesta za provod u Evropi.

Iako će vam letovanje na Kavosu, Kritu ili Zakintosu svakako pružiti kombinaciju morskog odmora i ludih letnjih žurki, u našoj zemlji se takođe nalaze mesta koja nude dobar provod u kome možete uživati tokom cele godine!

Srbija ima veliki broj gradova koji su savršeni za mlade, među kojima se izdvajaju Beograd i Novi Sad. Ovi gradovi nude urbanu i uzbudljivu atmosferu, sa mnogo mogućnosti za zabavu i istraživanje.

Ukoliko se odlučite da odmor provedete u Beogradu ili  Novom Sadu, možete posetiti muzeje, parkove i istorijske lokacije ili uživati u noćnom životu sa prijateljima. Bilo da tražite opuštajuću šetnju ili uzbudljivi izlazak, gradovi Srbije imaju šta da ponude.

Ako već živite u nekom od ova dva srpska grada, a želite da odmor provedete u gradovima naše zemlje, predlažemo vam da razmislite o Nišu, Kragujevcu ili Vrnjačkoj Banji. Iako manji od Beograda i Novog Sada, ovi gradovi vam takođe mogu ponuditi zanimljiva mesta za izlaske tokom čitave godine, uz bogatu kulturno-istorijsku ponudu i prirodne lepote u njihovom okruženju.

Devojka na snegu sa crvenom kapom. srećno raširila ruke - kadar sa leđa.

Izvor fotografje: pixabay.com – fotos1992

Odlazak u brvnaru

Ako tražite spokojan i zabavan odmor, brvnare u Srbiji su odličan izbor. Ove kolibe su popularne među mladima, jer nude priliku da pobegnete od gradske gužve i povežete se sa prirodom. Okružene zelenilom i prelepim pejzažima, brvnare su  savršen spoj odmora i avanture.

Devojka na snegu sa crvenom kapom. srećno raširila ruke - kadar sa leđa.

Izvor fotografje: unsplash.com – Lili Kovac

Jedna od najvećih prednosti boravka u brvnari je mirno okruženje. Bez saobraćajne buke ili jakog svetla, možete uživati u zvucima prirode i opustiti se u tihom i prirodnom okruženju. Pored toga, blizina divljine pruža široke mogućnosti za aktivnosti kao što su planinarenje, ribolov i posmatranje životinja.

Mnoge brvnare u Srbiji nude niz aktivnosti, kao što su jahanje, kajak i brdski biciklizam, što ih čini idealnim izborom za one koji traže avanturu. U svakom slučaju, za ljubitelje prirode u Srbiji je dosupan veliki izbor idiličnih koliba na planinama, u šumama, pored jezera ili reka.

Vikendica sa bazenom

Ako tražite opuštajući odmor, onda je vikendica sa bazenom savršena opcija za vas. Vikendice su popularne među mladima u Srbiji jer pružaju luksuzno i udobno okruženje za opuštanje i odmor. Privatni bazen je glavna atrakcija ovakvih kuća, jer nudi savršeno mesto za plivanje, ali i igre sa prijateljima u vodi.

Boravak u vikendici sa bazenom ima mnoge prednosti, uključujući opuštanje i oslobađanje od stresa. Možete se sunčati pored bazena čitajući knjigu, uživati u vodi ili jednostavno ispijati hladno piće dok uživate u pejzažu koji oduzima dah.

One se uglavnom nalaze u nižim planinskim predelima Srbije, na gradskim periferijama i pored reka, a ponuda se kreće od povoljnih porodičnih kuća do luksuznih vila sa bazenom. Takođe je popularno iznajmljivanje vikendica sa bazenom radi organizacije privatnih žurki koje će u ovakvim kućama svakako biti za pamćenje.

Kampovanje u divljini

Kampovanje u divljini je odlična opcija za mlade ljude koji su u potrazi za avanturom i uzbuđenjem. Nije važno da li ste iskusan kamper ili početnik –  divljina Srbije nudi raznovrsna kamperska iskustva.

Najveća prednost kampovanja je mogućnost da doživite prirodu izbliza i lično. Možete šetati kroz šumu, pecati u potocima ili otkriti lokalnu floru i faunu. Pored toga, kampovanje je odličan način da izazovete sebe i testirate svoje granice, bilo da se radi o navigaciji izazovnom stazom ili podizanju logorske vatre od nule.

Za mlade ljude koji traže pravu avanturu, kampovanje u Srbiji je odličan izbor. Sa svojim ogromnim šumama, valovitim brdima i zadivljujućim planinskim vencima, naša zemlja je savršeno mesto za podizanje šatora i istraživanje prirode.

Glavni benefit kampovanja je u istinskom doživljaju prirode, ali i u mogućnosti da se odvojite od savremenog načina života. Postoji mnogo opcija za pešačenje, pecanje i istraživanje, što kampovanje čini odličnom opcijom za mlade koji žele da maksimalno iskoriste svoje vreme u Srbiji.

Avanturistički sportovi

Srbija je raj za entuzijaste koji uživaju u avanturističkim sportovima.

Ona nudi razne aktivnosti kao što su rafting, kajakaštvo ili kanjoning. Ove aktivnosti nude uzbuđenje i izazove, što ih čini pravim izborom za mlade ljude koji traže adrenalinska iskustva.

Učešćem u avanturističkim sportovima, možete izazvati  i testirati svoje granice u bezbednom i kontrolisanom okruženju. Bilo da ste početnik ili iskusan avanturista, postoji mnogo kompanija i lokacija u Srbiji koje mogu da vam pruže ovo autentično iskustvo.

Osim raftinga i kajaka, u ponudi su između ostalog i planinski biciklizam, penjanje po stenama, paraglajding, planinarenje teškim stazama, ronjenje, zip lajn, bandži džamping i padobranstvo.

Srbija je odlična destinacija za odmor sa društvom, jer nudi drugačije mogućnosti koje odgovaraju različitim željama mladih. Od brvnara i vikendica sa bazenima do kampovanja u divljini i istraživanja gradova, u našoj zemlji će svako pronaći nešto za sebe. Kvalitetan provod, kulturna bogatstva i prirodne lepote Srbije čekaju da ih otkrijete!