featured img

Tamo gde se najduže i najslađe ljubi, tamo gde se čak i nagrada dobija za najduži poljubac, i gde je ljubav osigurana i „zaključana“ u stotinama katanaca na “Mostu ljubavi”. Tamo gde možete izlečiti i dušu i telo… E, baš tu je Vrnjačka Banja, najveća banja u Srbiji. Uspavana lepotica koja se lagano budi iz dugogodišnjeg sna. Svako ko je tamo bio makar jednom, zna da je ovo lekovito i ušuškano mestašce u Srbiji, u opštini Vrnjačka Banja, u Raškom okrugu, melem i za zdrave ljude.

Smeštena u centralnoj Srbiji, u Pomoravskom okrugu, Vrnjačka Banja je od Beograda udaljena južno 200 km, 61 km od Čačka, 25 km od Kraljeva, a od Trstenika samo 11 km. Magistralnim, železničkim i putnim pravcem je preko Kraljeva i Kruševca, povezana sa svim ostalim područjima u Srbiji, a preko predivnog Goča, začas ćete stići i do Aleksandrovca. Od Novog Sada potrebno je da pređete oko 280 – 290 kilometara. Ali, doći u Banju na vikend ili produženi vikend, svakako je pun pogodak. Sigurno nećete pogrešiti (mi nismo!), a odatle ćete poneti lepe uspomene. I lekovitu vodu u balonima.

slika 1 1

Istina je da Vrnjačka Banja još nije dostigla maksimalne turističke kapacitete. Ova lepotica se, kao i mnoge druge u Srbiji, ubola na „vreteno“ komunizma i, poput svih banja u Srbiji (a naša zemlja ima više od 1.000 lekovitih izvora hladne i tople mineralne vode), zaspala dubokim snom. Nije ni čudo što su stanovnici naše zemlje sedali u automobile i za produženi vikend birali terme u Sloveniji ili Mađarskoj. Putovali su da se okrepe van naše zemlje. Sada se to sve ređe događa. Sada turisti i avanturisti dolaze baš ovde, u Vrnjačku Banju, koja je velikim radom i, kako i sami kažu, agresivnim marketingom i ulaganjem stigla gotovo do pozicije koja joj odgovara – na sam vrh liste mesta koja u Srbiji ne smete propustiti.

DIM 9256

A neiscrpne su lepote ovog kraja. Klima je umerene i povoljna, blizina planine Goč joj daje posebnu čar, a o kulturno istorijskim spomenicima, manastirima koji su u blizini, kao to su Žiča (32 km udaljena od Vrnjačke Banje), Ljubostinja (16 km), manastir Svete Petke u Stublu (7 km), Studenica (80 km), ne treba ni pričati.

Njih morate videti!

U Banji ćete naći otvorene i zatvorene bazene, u novim ili renoviranim hotelima, poput “Pegaza”, ili fantastične “Fontane” sa 4*, uživaćete u spa i wellness programu

Parkovi – srce Vrnjačke Banje

Banja je mala, brdovita i divna za duge šetnje u bilo koje doba godine. Predivni parkovi usred ovog mesta, sigurno će Vam okrepiti disajne organe i čitav organizam. A u Banji ćete naći otvorene i zatvorene bazene, u novim ili renoviranim hotelima, poput Hotela “Pegaz Holiday Resort”, sa bogato opremljenih 120 apartmana, neverovatno dobrim slowellnes spa-centrom, prijatnim restoranom i barom “Adut”, koji smo “isprobali” za Vas i najtoplije ga preporučujemo za fantastičan obrok, i brojnim drugim sadržajima, koji Vam, zapravo, nude vam jedinstveno iskustvo usporavanja (akcenat je na reči usporavanje, jer nam je svima preko potrebno u ovom prebrzom trošenju vremena). Zato Vam kao prostor za opuštanje i uživanje preporučujemo ovaj hotel na brdašcetu – “Pegaz Holiday Resort” ili otvoren, moderan, a intiman Hotel “Fontana”, čiji će Vas smeštaj, ljubazno osoblje, prostran i svetao lobi, odlična kafa, ali i jedan od najboljih wellness i spa centara oduševiti.  

Kad se dobro umorite, možete se odmoriti uz odličan obrok u restoranu i baru “Adut”, a rakiju vrhunskog kvaliteta probajte u destileriji “Akov”, na par kilometara od Banje

Ali, možda je najbolji način da upoznate Banju da se, kao u dobra stara vremena, provozate fijakerom kroz biljnim životom veoma bogat Vrnjački park. Pored Vrnjačke rečice naći ćete se među zaštićenim stablima lipa, i šetaćete stazom kojom su nekada prolazili Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Danilo Bata Stojković, Maksim Gorki i brojni značajni ljudi i turisti širom Srbije i sveta. Kao što je Vrnjačka Banja kraljica banja u Srbiji, tako je i “Japanski vrt”, koji se prostire na 3.000 kvadratnih metara, kralj Vrnjačkog parka. Obavezno ga posetite i uživajte u malom jezeru sa ostrvcem, čajnoj kućici, i malim kaskadnim vodopadom i mostom na brdu.

Pravac u wellnes i spa

Nemojte da dozvolite sebi da se iz Vrnjačke Banje vratite, a da niste iskusili sve lepote wellness i spa programa. Terme banjske su najveći spa centar u Srbiji, sa atraktivnim otvorenim i zatvorenim bazenima i toboganima. Ali, ako hoćete intimu i prijatnost, neko ćoše samo za Vas, onda pravac u moderno opremljen Wellness centar “Fontana”, u kome ćete naći potrebnu oazu mira i uživaćete, sigurni smo, u opuštajućem okruženju.  U jednom od najlepših hotela u Vrnjačkoj Banji na predivnoj lokaciji u centru, sa divnim pogledom, a opet odvojen i intiman, popite kaficu (priznajemo da odavno nismo probali lepši espreso sa mlekom) u lobiju i pravac wellness, gde Vas, između ostalog čekaju: slana soba, tursko kupatilo (hamam), tepidarijumi, tuš “terapija”, razne vrste sauna, među kojima je finska, infracrvena, viosauna…

A kad se dobro umorite od šetnje, preporučujemo da se još malo prošetate i popnete do restorana “Adut”, jer ćete se tu svakako dobro okrepiti uz kafu, čaj i veoma ukusnu hranu po Vašem izboru. Ili otiđite do vinarije Grabak, da degustirate odlična vina dok se kupate u bazenu. Ili se odvezite do neke čuvene stare vinarije u Aleksandrovcu.

 
DIM 9196

Pauza, pa natrag u obilazak Vrnjačke Banje.

A kad Vam noge još malo oteknu od umora i obilazaka, svratite u neki od centralnih restorana i kafića na sok, kafu, čaj ili večeru. U svakom ćete jesti hranu, ukusnu, kao da ste je spremali kod kuće.

mineralnih izvoranalazi se u Vrnjačkoj Banji, od kojih se za terapije koristi četiri

kvadratnih metarazauzima “Japanski vrt”, kralj Vrnjačkog parka

bazenaotvorenog i zatvorenog tipa ima u Vrnjačkoj Banji

Mineralni izvori – lekovita voda Vrnjačke Banje

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste prva četiri, a vode preostala tri izvora se flaširaju kao mineralne. 

Topla voda – Ovaj topli izvor je najstariji i najpoznatiji izvor mineralne vode, koji je sudeći po slučajnim arheološkim nalazima, bio poznat još u praistoriji. Voda ovog izvora spada u grupu alkalnih ugljenokiselih homeotermi. Temperatura joj je 36,5°C.

Slatina – Za vodu „Slatina“ se zna još od kraja 19. veka ali je kaptaža, odnosno zatvaranje vrela, izvedena tek 1923. Godine, kada je na izvorištu postavljena lula. Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih akrotopega. Temperatura joj je 14°C.

slika 2 1

Snežnik – Iako se za izvore „Snežnika“ znalo još krajem 19. veka, nisu korišćeni sve do 1916. godine. Voda ovog izvora spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih akrotopega. Temperatura joj je 17°C.

Jezero – S leve strane Vrnjačke reke, u udolini između „Snežnika“ i „Slatine“, pored malog jezera, 1978. godine otkrivena je termomineralna voda „Jezero“. Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih hipotermi. Temperatura joj je 27°C. 

slika 3 1

Osim termalnih izvorišta, nadaleko je poznato da je Vrnjačka Banja fantastičan centar za ljude koji pate od dijabetesa. Šećernu bolest decenijama kontrolišu i leče doktori i osoblje Specijalne bolnice Merkur, jedne od vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji, smeštenom u samom srcu Vrnjačke Banje. 

U šetnji Banjom obavezno svratite do dvorca Belimarković, koji je izgrađen u periodu između 1882. i 1887. godine, a u kome se danas nalazi Kulturni centar Vrnjačka Banja.

Vrnjačka Banja je mesto koje ne leči samo vodom, već i svojim ambijentom, odnosno ne leči samo bolesti unutrašnjih organa, već i dušu 

TO Vrnjačka Banja – Planovi i razvoj

Vrlo srdačan i pun elana da Banju dovede na mesto koje zaslužuje, predsednik TO Vrnjačka Banja Ivan Trifunović, kaže za Premium Srbiju da u Banji ima mnogo mesta koje ne smete propustiti, ali da bi oni, ipak, želeli da se Banja posmatra kao kompletan proizvod:

– Vrnjačka Banja je pokušala da nađe svoje mesto u tome gde je jedinstvena, mislim da je i našla, u paleti ponuda iz regiona, i pored mora, planinskog i svih drugih vrsta turizma. U Banji se izdvaja ritam i važno je da se oseti taj relaksirajući i antidepresivan duh. Vrnjačka Banja je mesto koje ne leči samo vodom, već i svojim ambijentom, odnosno ne leči samo bolesti unutrašnjih organa, već i dušu. To je ono što bismo hteli da Banja bude i što smo delimično i uradili. Poznata je po svojim parkovima, izvorima i arhitekturi, i to je ono što mora da se vidi kada se dođe ovde – naglašava Trifunović i dodaje da su u nacionalnom-investicionom planu do 2025. godine dobili i investicije za gondolu do samog vrha Goča, tako da bi to trebalo da bude sinergija svih dobrih faktora koji bi uticali na proširenje novih sadržaja i ukupne turističke ponude Vrnjačke Banje, kao i na produžetak boravka gostiju u ovom lekovitom mestu. 

Do kraja godine očekuje se početak izrade gondole, od centra Banje do vrha Goča, a u selu Orlovo će biti kompleks na pet hektara, kompletno urađen u moravskom stilu

Trifunović ekskluzivno za naš online magazin najavljuje da će ove godine završiti projekat tunela ispod Crkvenog brda, dužine oko 100 metara, sa devet prostorija, koji bi trebalo da bude dodatna ponuda njihovim gostima:

– Tunel je pravljen u periodu između 1941. i 1943. godine, kada je Vrnjačka Banja bila sedište nemačkog štaba za Jugoistočnu Evropu. Iz Vrnjačke Banje je planiran i izvođen desant na Drvar i sve nam je to dalo ideju kako da osmislimo ovaj sadržaj i da ove godine imamo i tu novu ponudu – najavljuje direktor TO Vrnjačka Banja. – Uspeli smo da napravimo i ponudu “Stara Srbija”, koja obuhvata ceo Rasinski okrug, a u kojoj dominira Kopaonik sa zimskom, i Vrnjačka Banja sa letnjom ponudom, koja bi trebalo da bude dovoljna za turiste. Uz to, očekujemo i početak izrade gondole do kraja ove godine, koja bi išla od centra grada do vrha, to nije dugo, negde oko 3,5 km, ali ćemo skratiti put do Goča za 15 minuta. Centar će biti u selu Orlovo, a čitav kompleks, koji će se prostirati na pet hektara, će kompletno biti urađen u moravskom stilu sa svim pratećim sadržajima – bazenima i spa centrima, odakle će jedna traka da vodi ka Kraljevu, druga ka Raškoj, a treća ka Aleksandrovcu i ribnjacima. I to bi trebalo da bude polazna tačka za sve. Tu će biti muzeji, info centar, razni sadržaji, ski-staza je prekoputa, ispod će biti bazeni, i siguran sam da ćemo time privući i dodatne turiste, odnosno produžiti njihov boravak u Banji. 

slika 5 1

Prema rečima Trifunovića, čitava priča vodi do toga da Vrnjačka Banja bude prvi, a ne drugi odmor:

Pokušavamo da promenimo naviku da ljudi idu prvo na more, pa onda eventualno dođu u Banju. Već smo prošle godine započeli sa kampanjom “Dođite u Banju na more”, jer ovde ima 30 otvorenih i zatvorenih bazena, pa zašto naša Vrnjačka Banja ne bi nekom postala more? – pita se Trifunović.

izvršenaprva analiza vrnjačke tople mineralne vode

počinje razvojmoderne Vrnjačke Banje, radom “Osnivačkog društva”, najstarije turističke organizacije na Balkanu

zvaničnou julu, otvorena prva sezona u Vrnjačkoj Banji

Planina Goč – Prirodno bogatstvo nadomak Vrnjačke Banje

Do prelepog Goča možete doći sa raznih strana, pristupačna je to i pitoma planina, obrasla bukovom i jelovom šumom, gočkim borom, hrastom kitnjakom… Mikroklima i čist vazduh, zahvaljujući prostranim šumama Goča povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervni sistem. Goč ima najveći procenat kiseonika po kubnom metru. Padine ove planine pokrivene su gustim bukovim i četinarskim šumama, šljivacima, vinogradima i brojnim malinjacima. To je idealno mesto za futinge, šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava, ali i piknik pored bogatih planinskih izvora. 

Lek za dušu i telo

Vrnjačka banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. Još su Stari Rimljani, između 2. i 4. veka na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru izgradili lečilište i oporavilište. Danas se vrnjačke mineralne vode sa četiri mineralna izvora, primenjuju kod lečenja brojnih bolesti i stanja, kao što su šećerna bolest, hroničnog zapaljenja creva i želuca, stanje posle preležane zarazne žutice, bolesti žučne kese i žučnih puteva, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva… U svakom slučaju, Vrnjačka Banja je vrhunsko lečilište za mnogo toga, ali jedan od benefita ovakvih mesta svakako je taj da Vam se u njihovoj prirodi, zelenilu i lepoti opusti čitav organizam i oslobodi svakodnevnog stresa, koji nam “pravi” bolesnu situaciju i tamo gde ne bi trebalo da je bude.

Na ovoj planini možete od ljubaznih domaćina probati i pazariti odličan sir i kajmak, i naravno domaću rakijicu. Kad smo već kod rakije, kraljevački kraj je prebogat destilerijama u kojima se prave odlična žestoka pića od šljive, dunje, jabuke, kruške, pa i rakija od šargarepe, u predivnoj porodičnoj “Akov” destileriji, koju smo posetili, a to preporučujemo i Vama, jer će beskompromisno kvalitetnim rakijama, sigurni smo, probuditi sva Vaša čula!

DIM 9252

U destileriji “Akov”, čiju ćete priču detaljno čitati uskoro u našoj reportaži o njima, pre svega vode računa o higijeni, pa je svaki korak, korak u neverovatno čisto, svaki prohromski kazan se sija, a svako hrastovo bure boje je pravog drveta. Prašine nigde. Ekološki su više nego osvešćeni, i kod njih nema trošenja energije, resursa, pa ni ljudstva, eto tek tako. Ništa ne uzimaju zdravo za gotovo. Vole da se igraju, eksperimentišu, ali i da na tržište ne puštaju ništa dok nije 100 odsto baš kako oni hoće i kako su zamislili. Oni su Žare, Žaklina i Stefan, vlasnici destilerije, sa prosekom od 30 godina. Njihove rakije su neverovatno kvalitetne i čiste – šljiva, loza, dunja, jabuka, kajsija i šargarepe. I kod njih ništa nije slučajno, ni dizajn flaše, ni etikete, ni logo… Sve ima priču, koju ćete uskoro čitati kod nas. Do tada je dobro da znate ono što poručuju iz destilerije “Akov”: “Ako bi destilovali sreću, strast i životni optimizam, zvao bi se “Akov”! 

slika 4 1

Ali, rakijica posle planine. Dok ste još na Goču, uživajte u posebnom doživljaju koji predstavljaju brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom, gde možete na licu mesta uz roštilj i prijatno okruženje uživati u ukusnom obroku i prelepom ambijentu nedirnute prirode. Prošetajte se i do veštačkog jezera. Doduše, nećete moći da se kupate, zabranjeno je, ali možete organizovati fantastičan izlet, baš tu, tik uz jezero. 

Najduži neprekidni poljubac” je u Vrnjačkoj Banji

Brojne benefite nam pruža Vrnjačka Banja. Leči nas pogledom, šetnjom, stručnim medicinskim kadrom, ljubaznim domaćinima gde se okrenete. Nudi brojni kulturni sadržaj – koncerte, filmove, preko manifestacija koje organizuje. 

slika most ljubavi

Ali da se vratimo na početak priče, leči nas i ljubavlju, koju već godinama čuva na Mostu ljubavi i takmičenjem u Najdužem poljupcu. Pa, ako ne pre, a Vi se onda pripremite da sledeće godine početkom februara, oborite rekord u najdužem poljupcu do sada. Pehar je i dalje u rukama Irene i Đorđa koji su se pre šest godina ljubili neprekidno 101 minut. Napunite baterije, „naoružajte“ se energijom, ljubav već imate i gledajte da se sledeće godine ljubite sa partnerom makar minut duže od njih dvoje. Ljubite se do 101 i nazad! Vrnjačka Banja će Vam sigurno svojom lepotom dati dodatnu energiju za to.

Do sledeće godine, pozdrav!

Ne propustite…

Vrnjačka Banja jeste mesto na kome možete biti i nekoliko dana, a da ne poželite da se odvezete negde drugde. Ipak, kada ste već u ovom delu Srbije, nikako nemojte da propustite da vidite lepote srpskih manastira, koji se nalaze odmah tu, nadomak Banje. Pored manastira Žiče, Ljubostinje, Studenice, koje smo već pomenuli, u okolini Vrnjačke Banje možete posetiti i Crkvu Svete Bogorodice u Stanišincima, Crkvu Svetog Jovana u Vukušici, Mauzolej porodice Belimarković na Vrnjačkom groblju, kao i Crkvu Lazaricu, koja se nalazi na 38 km od Vrnjačke Banje, na ulazu u Kruševac. Ako volite reku i sportski ribolov uživaćete u Podunavačkim barama, koje se nalaze na Zapadnoj Moravi, 10 km od Vrnjačke Banje. Ako ste, pak, ljubitelj dobrih vina, u blizini Vrnjačke Banje nalazi se aleksandrovačka Župa, poznati vinogradarski kraj. I naravno, nemojte zaobići Kraljevo, koje takođe ima što šta da Vam ponudi, i prelepi muzej viteške Srbije na otvorenom Krstovgrad, koji je takođe tu, na samo par kilometara od Vrnjačke Banje. 

Pogledajte kompletnu galeriju slika

Kliknite na sliku da je uvećate