Ima li veće slobode, avanture i lepote nego biti opušten na kampovanju u prirodi? Za sve veći broj ljudi odgovor je: nema, jer kampovanje odavno već nije “zabava za siromašne” i ljude koji ne mogu sebi da priušte boravak u hotelima sa velikim brojem zvezdica. Kapmovanje je najbolji način da doživite prirodu (i društvo), ali za to morate da znate koju kamp opremu da ponesete, kako se uživanje ne bi pretvotilo u loše iskustvo.

Kampovanje (u današnje vreme kamping) je toliko postalo “in”, jer je neprocenjiv taj osećaj slobode spavanja pod vedrim nebom i buđenja uz žubor vode, celodnevni boravak u prirodu, pa i iznenadni problemčići i muke koji čekaju kada se izađe iz zone komfora. Benefiti koje kapovanje donosi odavno su prevagnuli nad izazovima (da ne kažemo problemima), naročito od kada se oprema za kampovanje pravi po odličnim standardima, pa Vam ne treba da na leđima vučete “tonu stvari”. A kamp oprema mora biti prva na listi stvari o kojima ćete brinuti kada počnete da planirate odlazak na kampovanje i razmišljate o boravku na otvorenom.

Kapmovanje je najbolji način da doživite prirodu (i društvo), ali za to morate da znate koju kamp opremu da ponesete, kako se uživanje ne bi pretvotilo u loše iskustvo

02 kamp

Izbor stvari koje nosite na kampovanje je od presudnog značaja da ostanete živi, zdravi, suvi, siti i bezbedni. Kamp oprema zavisi od afiniteta kampera, ali bez nekih stvari – zajedničkih imenitelja za kapmere na svim nivoima, jednostavno se ne može. Za kampovanje su Vam neophodni:

 • šator
 • vreća za spavanje
 • podloga za vreću
 • baterijska lampa
 • primus i
 • nož/sekira/ašov
 • pomoćna oprema

O ovakvim stvarima često odlučuje vreme koje ćete provesti na kampovanju i prevozno sredstvo kojim ćete stići do kampa. Ako idete kolima, mogućnosti su praktično ograničene gabaritom automobila, a ako ostajete kratko nema smisla nositi preterano veliku i tešku opremu. U svakom slučaju, navedeni spisak kamp opreme je minimum o kome morate da razmišljate pre nego što krenete put nekog odličnog predela, da uživate u lepotama i čarima prirode kojima je Srbija prebogata.

do toliko kilograma teže “iglo” šatori

minuta maksimalno je potrebo za sklapanje šatora

Oprema za kampovanje – Osnovni i dodatni pribor

Kampovanje je postalo moderno početkom 20-tih godina 20. veka, a tome su doprineli i tada moderni materijali: aluminijum, plastika, impregnirano platno, kasnije i kompozitni materijali. Kroz istoriju kamping opreme može se posmatrati napredak civilizacije u 20. i 21. veku. Oprema više nije gabaritna, već je lagana, a upotrebljiva je i van kampa.

Pored osnovne opreme, bez koje ne smete ni pomisliti da krenete na kapovanje, poput šatora, vreće za spavanje, baterijske lampe.., morate misliti i na prateću opremu, kako biste izbegli situaciju da, na primer, nemate čime da zapalite vatru. S toga, boravak u prirodi morate dobro da isplanirate, sve potrebštine da stavite “na papir”, pa da ih na miru preipremite kako biste u lepoti prirode oko Vas uživali maksimalno.

1. Šatori za kampovanje

Šator je osnovni rekvizit kampovanja. Šatori za kampovanje danas se prodaju u raznim veličinama i vrstama, pa ih morate birati prema sopstvenim potrebama i novčanim mogućnostima. Moderni šatori, recimo tipa “iglo”, su lagani (3 do 5kg), brzo se sklapaju (3 do 10 minuta), pristupačnih su cena (od 20 evra pa naviše, zavisno od marke i kvaliteta) i dostupni (mogu se pazariti gotovo svuda, od tržnih centara do prodavnica pecaroške opreme). Šatori se razlikuju za razne sezone i vremenske uslove, a najlepši deo godine za kampovanje je od maja do septembra. Ako želite da budete sigurni i bezbedni, kupite dvoslojni šator nekog renomiranijeg proizvođača koji mogu izdržati i kišu i omanji sneg. Njihova cena varira, ali se za oko 50 evra može naći solidan šator za dve osobe.

2. Vreća za spavanje

U prirodi se može spavati svuda, ali je vreća za spavanje veoma praktična stvar. U zavisnosti od vremenskih uslova po kojima se kampuje postoje vreće za zimske periode, letnje i za međuperiode. Od kvaliteta izrade, proizvođača i sezone kojoj je namenjena zavise i njihove cene. Letnje su najjeftinije. Današnje vreće su veoma lagane (od 500 g do 1 kg), a moderne su, veoma kompaktne i u njima se može udobno spavati i na temperaturi od svega 5 stepeni Celzijusa Vreću za spavanje, dakle, izaberite u odnosu na godišnje doba, vremenske uslove koji se očekuju, obratite pažnju na kvalitet izrade, a ujedno kupite i podlogu za vreću. Vreća za spavanje je projektovana tako da drži telesnu toplotu, a najbolji način za to je da telo direktno dodiruje vreću. Ako Vam je hladno, stvari nabacajte preko vreće ili ih poređajte oko sebe u vreći.

Odavno već kampovanje nije “zabava za siromašne” i ljude koji ne mogu sebi da priušte boravak u hotelima sa velikim brojem zvezdica

3. Podloga za vreću

Iako šatori imaju svoje podove, zemlja na kojoj se spava uglavnom je hladnija od vazduha. Zato je ispod vreće za spavanje pozrebno staviti podlogu za vreću, koja ima i funkciju  da ublaži eventualne neravnine koje mogu biti ispod Vas. Podloge za vreću mogu biti razne, od onih na naduvavanje koje su tople zbog sloja vazduha koji se stvara između Vas i zemlje, preko podloga od različitih sunđerasto-gumenih materijala, pa do čiste improvizacije, koja može podrazumevati podloge za plažu iz supermarketa, do dušeka na naduvavanje za plažu.

4. Oprema za kuvanje

Primus je odličan izbor jer se lako prenosi i koristi. Ponesite onoliko plinskih boca koliko mislite da vam je potrebno, u odnosu na dužinu kampovanja i to koliko planirate da ga koristite. Pripazite na materijal od kog će biti pribor za jelo, nemojte sebi bez preke potrebe otežavati ranac ili torbu. Primus je obavezna stavka ako boravite duže u prirodi. To je plinski uređaj manjeg gabarita. Mali primusi su sa patronama čija je cena 5-10 evra, zavisno od toga gde kupujete (kineski rade i jeftini su, a patrone su oko evro). Važno je da sve što ima otvorenu vatru odmaknete koliko god možete od šatora i stvari. Primus ili plinsku bocu držite u zavetrini, bilo da je koristite, bilo da je ne koristite. Sklonite je i od kiše i direktnog sunca.

Kampovanje je postalo moderno 20-tih godina 20. veka, a tome su doprineli i tada moderni materijali: aluminijum, plastika i impregnirano platno

5. Pribor za snalaženje u prirodi

Baterijska lampa, nož ili rasklopivi nožić, sekira ili ašov, manji džepni alat biće vaši najbolji prijatelji na putu kroz prirodu. Ne morate trošiti novac na skupe “profesionalne” baterijske lampe, jer ih kod Kineza moćete pazariti za jeftine pare. A rade. U njihovim radnjama za 4-5 evra možete kupiti nekoliko baterijskih lampi koje odlično i dosta dugo svetle. Minimum će Vam  biti potrebne tri lampe – za šator, za u ruku i čeona. Nemojte zaboraviti da ponesete i dodatne baterije. Nož je sledeća obavezna stavka. Raspn njegove upotrebe je veliki, od sečenja hleba, do sečenja grana za potpalu. Sekira, kažu iskusni kamperi, najvie služi da se njenim tupim delom zakucavaju kočići od šatora u zemlju, a ašov, koji se često zaboravi, služi da se okopa oko šatora kanal u koji bi se slila eventualna voda od kiše – da ne podlije ispod šatora. Potrebniji je leti usled čestih pljuskova, nego u drugim sezonama, ali nije na odmet nositi mali, na sklapanje, svuda.

Kamp oprema je danas napravljena od vrhunskih materijala

6. Pribor za higijenu

Osim osnovnih stvari, poput četkice i paste za zube, lako isperivog sapuna i antibakterijskog gela, setite se da ponesete i preparate koji će Vam olakšati borbu sa neizbežnim insektima. Gel protiv bakterija nije loše imati kod sebe. Toalet papir je obavezan, i to više komada. Držite ga uvek u kesi kako se ne bi navlažio. Vlažne maramice koristite spram volje, i obavezno ih bacajte u našu sledeću stavku – kesu za đubre.

7. Kese za đubre

Obaveza je svakog ko boravi u prirodi da je ostavi takvu kakvu ju je našao (eventualno i čistiju). Dakle, iza sebe ne ostavljate nered i sve što se smatra otpadom skupljajte u kese kojih se lako možete rešiti kod prvih kontejnera na koje naiđete. U tu svrhu kupite velike kese za đubre i pokupite apsolutno sve otpatke koji ostaju iza vas. Skupljanju smeća pomaže ako se đubrište formira odmah pri uspostavljanju kampa, a kesa neka bude blizu, ali ne preblizu vatre.

Da bi kapovanje zaista bilo neprocenjivo lepo, i kako biste uživali u prirodi oko Vas, morate da znate koju kamp opremu da ponesete

8. Oprema za paljenje vatre

Bez vatre skoro da i nema kampovanja. Vatra će Vam trebati i da se ogrejete, pogotovu na planini kada ume da zaladi noću, da imate uvek toplu vodu pri ruci, a i da nešto skuvate, ukoliko niste ponelii primus ili plinsku bocu. Vatra nikada ne sme ostati bez nadzora. Ognjište prvo ogradite većim kamenjem i u red tog kruga založite vatru. Vatra bi trebalo da bude zaklonjena od udara vetra ili kiše. Ako je moguće, iskopajte manju rupu u zemlji i u njoj naložite vatru, a rupu takođe dobro ogradite kamenjem. Ukoliko je moguće, okrenite se opciji koja je najviše ekološka. I još jednom – nikada vatru ne ostavljajte bez nadzora.

9. Prva pomoć

Ne morate poneti ceo komplet prve pomoći, ako smatrate da je previše. A pre nego što krenete na kampovanje, bilo bi sjajno da se upoznate sa osnovnim pravilima prve pomoći koja i te kako mogu biti korisna. Ukoliko imate redovnu farmakoterapiju nemojte je zaboraviti, a neće škoditi da ponesete probiotik i preparate za spuštanje povišene temperature. Iskusni kamperi u “prvu pomoć” svrstavaju i rakijicu, koja je dobra za spoljašnju i unutrašnju dezinfekciju, pa je u svakom slučaju nemojte zaboraviti. Uz nju je sve lakše.

Saveti za kampovanje

03 kamp

Kampovanje je improvizacija u okviru slobode, tako da se u skladu sa tim ponašajte i razmišljajte. Osnovna oprema za kampovanje i neki saveti postoje i korisni su da ih sledite, ali najvažnije je da je Vama lepo i da osetite tu slobodu o kojoj svaki kamper prića. Evo još nekoliko saveta, čisto neka Vam se nađu pred možda Vaše prvo kampovanje u životu:

 • Odeća koju nosite značajno će uticati na komfor i bezbednost, ponesite kako sportsku opremu tako i nešto prijatnije slojevite kombinacije za spavanje ili slobodno vreme
 • Životinje nećete sretati baš na svakom koraku. Ali, kada na njih naiđete, setite se da ste vi u njihovom prostoru, te se tako i postavite
 • Pre nego što se usudite da isprobate biljke i gljive na koje naiđete, istražite ih i raspitajte se kako se ne biste otrovali.
 • Bez vode se ne može, pa ako ste u mogućnosti da se pozicionirate blizu izvora pijeće vode to i uradite. Nemojte piti zamućenu i ustajalu vodu, čak i kada je to jedina opcija.
 • Mape i kompasi biće korisniji od mobilnih telefona kada ste u zoni bez dometa, upoznajte se sa njihovim čitanjem i razumevanjem pre polaska. Bitni telefoni, poput kontakta spasilačkih jedinica ili turističkih centara treba uvek da vam budu dostupni. 

evra pa naviše kreću se cene šatora za kampovanje

baterijske lampe najmanje su Vam potrebne za kampovanje

Kamp oprema – Cene

04 kamp

Oprema za kampovanje može biti prilično skupa, ali ukoliko kupujete tu veoma kvalitetnu,, profesionalnu opremu, onda to posmatrajte kao dugoročnu investiciju. Kvalitetna oprema može da se koristi godinama ukoliko je dobro održavate. Ali, videli ste kroz tekst da svaku stavku možete naći po veoma pristupačnim cenama (naravno, nikako ne na uštrb kvaliteta i osnovne primene). A, uvek se možete okrenuti i iznamljivanju pre nego kupovini, ili pozajmljivanju opreme od poznanika ili kolega.

Najviše novca izdvojićete za kvalitetan dvoslojni šator, pa u zavisnosti od veličine, proizvođača i materijala od kojeg je napravljen, možete ga pazariti za oko 50 – 60 evra. Sve ostale investicije su jeftinije, ali “nakupi” se novca potrebnog za kamp opremu, pa možda na vreme da počnete da nabavljate stavku po stavku, ili sa dobrim društvom podelite sve troškove na ravne časti. Tako će pored uživanja u prirodi, kampovanje zaista biti i uživanje u društvu.