Izvor fotografje: unsplash.com

Drago kamenje je cenjeno zbog svoje lepote i retkosti hiljadama godina, ali pored svojih fizičkih svojstava, drago kamenje takođe nosi simbolično značenje, predstavljajući aspekte naših života kao što su ljubav, prosperitet i snaga.

Njihove osobine ih čine traženom robom, a industrija koja okružuje dragulje i drago kamenje može doprineti lokalnoj i globalnoj ekonomiji.

U ovom članku ćemo istražiti simboličku prirodu dragog kamenja i kako su se koristili kroz istoriju, ali i kako ih povezuju sa horoskopskim znacima.

Drago kamenje su drevne kulture koristile i u dekorativne i u simboličke svrhe, jer se u drevnim civilizacijama kao što su Egipat, Grčka i Rim, verovalo da drago kamenje ima posebne moći, a sami tim se primenjivalo i u verskim ceremonijama, pri izradi talismana i raznog nakita.

Verovanje je ostalo prisutno i tokom srednjeg veka, kada  se drago kamenje povezivalo sa duhovnim i lekovitim svojstvima. Često su korišćeni u religioznim umetničkim delima, ali i takođe u nakitu i talismanima tako da donesu zaštitu i sreću nosiocu.

Što se tiče modernih vremena, drago kamenje i dalje ima simbolično značenje i koristi se na različite načine, kao što je ono u sklopu vereničkog prstenja, zatim ne možemo izostaviti izuzetno tražene minđuše sa dragim kamenom i druge vrste nakita, ali i poklone koji predstavljaju ljubav, prijateljstvo, dragocenost i trajnost.

Dijamante je na primer pratila slična sudbina većine dragog kamenja i njihova se upotreba vremenom menjala i evoluirala, ali trajna popularnost i vrednost nastavljaju da ih čine jednim od najtraženijih dragih kamenja na svetu.

Bilo da su simbol ljubavi, bogatstva ili ulaganja, dijamanti ostaju bezvremenska, luksuzna i vredna roba.

Interesantna činjenica je da se drago kamenje koristilo za valutu kroz istoriju, a dijamanti i drugo drago kamenje su služili kao oblik novca u određenim kulturama!

Različita simbolička značenja prisutna danas

Dijamanti, rubini i safiri su samo neki od dragog kamenja koji je povezan sa ljubavlju i posvećenošću, dok su dijamanti naročito, postali sinonim za vereničko prstenje i često se smatraju simbolom večne ljubavi, zbog čega se mogu često videti kao deo nakita na dan venčanja.

Dok sa druge strane citrin, peridot i žad donose prosperitet i uspeh nosiocu. Ovo kamenje se često koristi u talismanima za bogatstvo i obilje, i smatra se da privlači sreću i finansijski uspeh. Drago kamenje kao što su granat, tigrovo oko i oniks povezuju se sa snagom i zaštitom. Kaže se da nosiocu donose hrabrost, unutrašnju snagu i stabilnost i često se koriste u talismanima za odbijanje negativne energije.

Veruje se da drago kamenje kao što su ametist, akvamarin i ružičasti kvarc ima lekovita svojstva i često se koristi u alternativnoj medicini i smatra se da ovo kamenje balansira energiju u telu i promoviše emocionalno i fizičko blagostanje. Sem toga, zbog svog lepog izgleda se ovo drago kamenje često rekreira kao ideja za manikir.

Devojka na snegu sa crvenom kapom. srećno raširila ruke - kadar sa leđa.

Izvor fotografje: unsplash.com – Peng Wang

Povezanost dragog kamenja i horoskopskih znakova

Određeno drago kamenje je povezano sa određenim horoskopskim znacima i veruje se da nosiocu donosi sreću i pozitivnu energiju!

Veza između horoskopskih znakova i dragog kamenja je ukorenjena u astrologiji i verovanju da određeni dragulji imaju određene energije i svojstva koja su u skladu sa karakteristikama horoskopskog znaka osobe.

U astrologiji, svaki horoskopski znak je povezan sa određenim osobinama ličnosti i karakteristikama za koje se veruje da su pod uticajem položaja zvezda i planeta u vreme rođenja osobe.

Na osnovu verovanja astrologije i dragog kamenja, astrolozi su dodelili određeno drago kamenje svakom od 12 horoskopskih znakova.

Veruje se da je ovo drago kamenje posebno moćno za ljude rođene pod određenim znakom, jer se kaže da rezonuju sa osobinama i energijama tog znaka, pa nakit sa dragim kamenom komplementarnim znaku čini dobar izbor svadbenog poklona.

Dijamant je moćan i energičan kamen koji je povezan sa smelom i samouverenom energijom znaka Ovna.

Dok se na primer, dragi kamen rubin često povezuje sa znakom Lava, jer se veruje da pojačava hrabrost, snagu i samopouzdanje koji se često povezuju sa ovim znakom.

Slično tome, dragi kamen smaragd se često povezuje sa znakom Bika, jer se veruje da promoviše stabilnost, rast i prosperitet, što su osobine koje se često povezuju sa ovim znakom.

Dodatno, veruje se da granat promoviše fizičko isceljenje i emocionalnu stabilnost, što ga čini dobrim izborom za znak Jarca, koji je povezan sa napornim radom, stabilnošću i praktičnošću.

Navešćemo još i tirkiz, živahan i avanturistički kamen koji je povezan sa optimističnom i ekspanzivnom energijom znaka Strelca.

Važno je napomenuti da iako je veza između horoskopskih znakova i dragog kamenja popularno verovanje u astrologiji i alternativnom lečenju, to nije naučno dokazano.

Ipak, neki ljudi pronalaze utehu i inspiraciju u ovim asocijacijama i odlučuju da nose ili nose drago kamenje povezano sa njihovim znakom kao način da iskoriste njegove energije i svojstva.