Ne zna se u koje godišnje doba su banje u Srbiji lepše. Mirne, pitome, tihe i romantične zimi, zavodljive, mirisne i bujne s proleća i leti. U svakom slučaju, banje u Srbiji jesu mesta koja i te kako dobro možete iskoristiti i za odmor i za lek, a za svaku od njih i domaćini i gosti kažu da su melem i za oči i za dušu. 

Poslednjih godina banjama u Srbiji se posvećuje posebna pažnja, uređuju se i sređuju ove do skora zaboravljene i uspavane srpske lepotice. Banje u Srbiji su ekološki čiste sredine u kojima najčešće vlada blaga klima, a nalaze se uglavnom u podnožju planina ili u pitomim dolinama. Okružene su šumama, pašnjacima i voćnjacima, te tako zaštićene od jakih vetrova.

Banje predstavljaju ogroman turistički potencijal naše zemlje koji se poslednjih godina sve više razvija ii beleži stalni rast broja gostiju. Vrnjačka Banja je pravi primer ove nepobitne činjenice, jer se godinama nalazi u samom vrhu najposećenijih turističkih mesta Srbije. 

Ali, Vrnjačka Banja je tek vrh “ledenog brega” koji morate otkriti u Srbiji, bilo da ste njen stanovnik ili turista iz inostranstva u potrazi za lepotama u našoj zemlji.

Banje u Srbiji su mesta koja i te kako dobro možete iskoristiti i za odmor i za lek, a za svaku od njih i domaćini i gosti kažu da su melem za oči i za dušu 

02 Sve banje u Srbiji

Koliko banja postoji u Srbiji? Zapitate li se ikada koliko ih zapravo ima? Srbiju je priroda obilato darivala izvorima geotermalne ili mineralne vode, kojih ima više od 1.000 u oko 60 banja, koliko ih u našoj zemlji ima.

Vekovna tradicija korišćenja termalnih izvora, koje su na ovim prostorima još pre 2.000 godina koristili Rimljani za opuštanje i kao lečilišta za svoje legionare, očuvana je do danas. Veruje se da su koristili termomineralne vode Gamzigradske Banje, jer su nedaleko od njih sagradili carski kompleks Felix Romulianu. Ovu praksu imali su u čitavoj Evropi, ali se Srbija po broju ovakvih lokaliteta ubraja među najbogatije zemlje.

Banje Srbije se posebno vezuju za period vladavine Turaka koji su gradili čuvena parna “turska kupatila“. Najpoznatija su ona u Ribarskoj Banji, ali su čuveni i “amami” u Sokobanji i Novopazarskoj Banji, koji se i danas upotrebljavaju.

Najlepše banje u Srbiji – TOP 15

 
03 Najlepse banje u Srbiji

Banja je u Srbiji odomaćen termin za nešto divno i relaksirajuće, jer ako osluškujete malo ljude oko sebe, shvatićete da često za sve što im je potaman, kažu da je “banja”. To i jeste pravi odraz onoga što ćete osetiti u banjama naše zemlje – milinu, mir, opuštanje… Zato je topla preporuka da srpske banje što pre počnete da obilazite, da se u njima odmarate, ako morate i lečite, ali pre svega da turistički uživate. 

Premium Srbija je za Vas pripremila spisak od 15 TOP banja u Srbiji, a Vi izvolite, napravite plan i krenite da ih posećujete i otkrivate njihovu lepotu po redosledu koji Vam odgovara. Bilo da u njih odete zbog lekovitih voda, neverovatne prirode, poslovnih seminara ili odmora, ove banje će sigurno ostaviti odličan utisak. S obzirom na to da svaka od njih u svojoj bližoj okolini ima i istorijske spomenike, večne čuvare naše kulture, obilazak ovih znamenitosti će Vam ugođaj sigurno učiniti potpunim.

banjaima u Srbiji

termalnih izvorase nalazi u banjama širom naše zemlje

pre toliko godinasu Rimljani koristili termalne izvore za opuštanje, ali i kao lečilišta za svoje legionare

metarana ovoliko nadmorske visine nalazi se Lukovska Banja, najviša banja naše zemlje

1. Vrnjačka Banja

 

O njoj smo već pisali, i ako ste je posetili, znaćete da Vrnjačka Banja s pravom nosi ime Kraljica banja u Srbiji. Nalazi se u dolini reke Zapadna Morava i od Beograda je udaljena oko 200 kilometara. Odlikuju je šume lipe, ali je takođe bogata borovima i jelama. O lekovitom dejstvu njene vode govorili su još Rimljani. Na području banje se nalazi sedam izvora tople i hladne mineralne vode. Temperatura tople vode je ista kao i kod ljudskog tela 36,50°C. Mineralne vode Vrnjačke banje leče šećernu bolest, bolesti vezane za abdomen (žuč, pankreas, želudac, creva, bešika, bubrezi), reumu. Voda se pije, inhalira ili se u njoj kupa. Pored specijalizovanog centra za lečenje “Merkur”, ovde možete priuštiti različit smeštaj, jer su Vam na raspolaganju brojni hoteli, hosteli, vile i kuće. Zvanična informacija vezana za broj ležaja u Vrnjačkoj banji je 15.000. Leto u Vrnjačkoj banji je jedinstveni doživljaj zbog velikog broja manifestacija (pozorišnih, muzičkih, sportskih, filmskih), a iznad svega je popularan Vrnjački karneval. Glavno šetalište je uokvireno kafićima i restoranima, u kojima možete sedeti i uživati u blagoj klimi banje. Parkovi su uređeni, prepuni drveća i cveća, idealni za šetnje, odmor i rekreaciju. Pored sve više raznovrsnih dešavanja koja privlače turiste, kombinacija umerene i planinske klime zajedno sa bogatom prirodom i lekovitim vodama jeste glavni razlog zašto Vrnjačka Banja svake godine broji sve veći broj posetilaca.

2. Ovčar Banja

 

Nalazi se u zapadnoj Srbiji, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, na samo 18 km udaljenosti od grada Čačka. Nadmorska visina ove banje je 278 m i razvila se pored reke Zapadna Morava, a u njenoj blizini su jezera Međuvršje i Parmenac. Ovčar Banja je banja sa izuzetno dugom tradicijom i imenom, koja je za banju zvanično priznata tek 2011. godine. Na osnovu arheoloških pronalazaka, zaključeno je da su njeni termalni izvori korišćeni i tokom praistorije. Iskopavanje područja oko izvora, donelo nam je saznanje,da su se pre više hiljada godina mnogobošci okupljali oko termomineralnih izvora lečilišta kako bi vršili verske obrede. Kupanjem i oblogama pomoću mineralne vode danas se u ovoj banji leče razna reumatična oboljenja, kožne bolesti, nervi poremećaji, povrede mišićnih tkiva kao i posledice preloma kostiju. Banja poseduje kupatilo sa homeotermalnom vodom. “Čuva” je veoma bogata okolina, pre svega planine Ovčar i Kablar, kao i mnogobrojni manastiri dobro poznate Ovčarsko-kablarske klisure.

3. Banja Vrujci

 

Banja Vrujci koja se nalazi između Mionice i Ljiga je jedna od najstarijih banja, tako da je prvo predstavljala divlju banju a potom postala zvanično lečilište. Jedna od najznačajnijih stvari u vezi sa ovom banjom jesu protočni bazeni u kojima se voda konstantno menja. Prosečna temperatura termalnih voda je oko 27°C, a lekovita voda zajedno sa lekovitim blatom se posebno preporučuje onima koji boluju od išijasa, kožnih bolesti, imaju problema sa proširenim venama, sterilitetom… O lekovitim dejstvima voda Banje Vrujci nastala su i brojna narodna predanja. Okružuju je planine Suvobor i Maljen, što dodatno doprinosi prijatnosti njene umerene klime. Banja se nalazi u dolini reke Toplice, a legende kažu da se tu nalazio i dvor narodnog junaka Milana Toplice. Posebno je razvijen sportski turizam, pa se pored bazena nalaze i brojni sportski tereni. Od turističkih atrakcija treba izdvojiti selo Strugnik u kome se nalazi kuća Živojina Mišića, Ribnička pećina, Ravna gora sa njenim monumentalnim spomenicima, manastiri i Crkva svete Marine. Posetioce takođe privlače i kulturne manifestacije koje čine ovu banju izuzetno zanimljivim turističkim mestom.

4. Ribarska Banja

 

Ribarska Banja je smeštena na severnim padinama planine Veliki Jastrebac, i od Kruševca je udaljena 34 kilometara. Odlikuju je hrastove i bukove šume. Najstarije kupatilo ovde se vezuje za priču o knjeginji Milici koja je dolazila da se kupa kako bi se podmladila i ostala lepa. Ribarska Banja ima šest izvora mineralne vode. Najtoplija voda dostiže temperaturu 41,5°C. Lečenja se sprovode u Zavodu za rehabilitaciju obolelih od ortopedskih i degenerativnih i koštanozglobnih oboljenja. Nedavno je otvoren moderan spa centar u okviru kojeg se nalaze hidromasažni bazeni, slane sobe, parna kupatila, fitnes centar kao i prostorije u kojima se sprovode vrhunske masaže i tretmani. Jedna od aktivnosti koje se sprovode u okolini Ribarske Banje jeste lov na krupnu i sitnu divljač. Ipak se čini da je omiljena letnja aktivnost kupanje u otvorenim bazenima.

Poslednjih godina banjama u Srbiji se posvećuje posebna pažnja, uređuju se i sređuju ove do skora zaboravljene i uspavane srpske lepotice 

5. Bukovička Banja

 

Bogata mineralnim izvorima i okružena stoletnim šumama, Bukovička Banja predstavlja pravi dragulj domaćeg banjskog turizma. Vodu iz Bukovičke banje pronaći ćete u svakom marketu u Srbiji, gde se prodaje pod imenom Knjaz Miloš, a ovde imate priliku da je pijete direktno s izvora. Pored relaksirajućih masaža, okrepljujućih blatnih kupki i sauna, ne propustite priliku da posetite ni banjski akva-park. Bukovička banja neodvojivo je povezana s gradom Aranđelovcem poznatim i po stalnoj izložbi mermernih skulptura na otvorenom. Spojte ljubav prema umetnosti i prirodi – prošetajte velikim Bukovičkim parkom i uživajte u lepoti skulptura od venčačkog belog mermera raznovrsnih stilova i impozantne veličine. Iz samog parka Bukovičke Banje kreću obeležene pešačke staze koje vode pravo do vrha planine Bukulja i Garaškog jezera. Ne propustite priliku da posetite Orašac, spomen-kompleks posvećen Prvom srpskom ustanku, kao i pećinu Risovaču, u kojoj se nalazi svojevrstan muzej paleolita, sa stalnom postavkom figura praistorijskih ljudi. Bukovička mineralna voda svrstana je u red najpoznatijih evropskih i svetskih alkalno-ugljeno kiselih voda, blagotvornog okrepljujućeg i osvežavajućeg dejstva na čovekov organizam, širokog dijapazona lekovitosti, a poseduje i preventivno, profilaktično svojstvo ako se redovno koristi po preporukama lekara.

6. Selters Banja

 

Nalazi se na prostranom, šumovitom terenu, u podnožju planine Kosmaj, na kilometar od Mladenovca i 50 km jugoistočno od Beograda. Mineralna voda Selters je visoke mineralzacije, temperature 50 stepeni Celzijusa, za lečenje se koristi još od 1893. godine, a flašira se od 1900. godine. Mineralna voda Selters koristi se kao terapeutsko sredstvo u hidro i kineziterapijama, za inhalaciju i piće. Lečenje se obavlja u medicinskom centru hotela “Selters” i obuhvata hidroterapiju, kineziterapiju, elektroterapiju, fototerapiju, sonoterapiju, termoterapiju, radnu terapiju, instrumentalnu i ručnu masažu, kao i kompletnu respiratornu rehabilitaciju. U Selters banji se leče oboljenja koštano-zglobnog sistema, stanja posle povreda, neurološka i hronična oboljenja, kao i oštećenja nastala u toku procesa rada.

 

Ovu banju okružuje park sa četinarskom šumom velike površine, koji je pogodan za šetnje i za odmor. U blizini banje nalaze se planine Kosmaj i Avala, Oplenac, Bukovička Banja, Markovačko jezero i manastir Pavlovac.

7. Sokobanja 

 

U Zaječarskom okrugu nalazi se još jedna od najpoznatijih banja u Srbiji – Sokobanja. Ona je bila čest izbor Ive Andrića, Isidore Sekulić, Branislava Nušića, Dobrice Erića i mnogih drugih pisaca i umetnika koji su uživali u ovoj oazi mira. Šume u kojima preovlađuje hrast, štite Sokobanju od jakih vetrova, formirajući idealnu umerenu klimu. U Sokobanji – Zelenom srcu Srbije, kako je još zovu, nalazi se više od 200 lekovitih biljaka, a glavni razlog za posetu ovoj banji predstavljaju termomineralni izvori sa različitim temperaturama vode. Oni blagotvorno utiču na bolesti disajnih organa, ginekološke probleme, posttraumatska stanja, Parkinsonovu bolest i mnoge druge. U okolini Sokobanje nalaze se i Sesalačka pećina, Vrmdžasko jezero i grad, Soko Grad, Vrelo Moravice, Banja Jošanica i planina Ozren, koje svakako treba posetiti prilikom dolaska u ovu banju. Sokobanja ima oko 10.000 ležaja u ponudi kada se saberu svi hoteli, stacionari, vile i kuće. Akva park Podina je veoma atraktivan i pogodan za porodične ljude, a popularna je i plaža Župan, koja se nalazi na obali reke Moravica.

8. Prolom Banja

 

Prolom Banja se nalazi na obroncima planine Radan, a upravo iz ove banje potiče jedna od najkvalitetnijih voda za piće. U blizini Prolom banje nalazi se i jedna od najvećih atrakcija u celoj Srbiji – Đavolja varoš, koja privlači ljude izgledom, ali i brojnim pričama koje su ispredane o njoj. Lekoviti izvori Prolom banje pokazali su se kao odlični za kožne bolesti, bolesti krvnih sudova, bubrega… Turisti je rado posećuju i zarad rehabilitacije i odmora. Često se organizuju razni izleti i boravci u prirodi, s obzirom na to da je u Prolom Banji vazduh izuzetno svež i čist. Takođe možete posetiti i Crkvu brvnaru Lazaricu, Crkvu Svete Petke i Crkvu Preobraženja Gospodnjeg. Čini se da je banja postala poznata među turistima na prvom mestu zbog flaširane prolom vode. Prolom voda je odlična za bubrege i pospešuje dobro varenje. Upravo su problemi sa bubrezima i želucem oni koji se leče u Prolom banji. Jedna staza iz Prolom banje vodi do Đavolje varoši koja predstavlja jedinstveni prirodni fenomen.

 

9. Lukovska Banja 

 

Na padinama planine Kopaonik u okviru sela Lukova, nalazi se još jedna banja koja spada u najpoznatije banje u Srbiji – Lukovska Banja. Zbog nadmorske visine od 681 m Lukovska Banja predstavlja najvišu banju naše zemlje. Lukovska Banja zahvaljujući planinskom okruženju ima i planinski čist vazduh. Brojni izvori, njih 37, i bazeni sa mineralnom vodom čine je veoma primamljivom za posetioce. Između ostalog, poseduje i prirodni inhalatorijum. Voda bogata vodonik-sulfidom prolazi kroz cevi slivajući se u fontanu. Tako je i vazduh oko fontane zasićen vodonik-sulfidom i odličan je za ljude koji imaju problema sa bolestima pluća, dijabetesom, povećanom masnoćom u krvi... Ukoliko planirate dolazak u Lukovsku Banju, posetite crkve u njenoj okolini, kao i vidikovac Tresku.

Srbija se po broju lokaliteta sa termomineralnim vodama za opuštanje i lečenja ubraja među najbogatije zemlje Evrope

10. Niška Banja

 

Lekovite vode sa pet izvora Niške Banje, za koje su znali još u doba Rimljana, predstavljaju idealno mesto za odmor, rekreaciju i lečenje. Niška Banja se nalazi na 9 km od grada Niša, u podnožju Suve planine. Na prostorima banje pronađeni su ostaci neolitske civilizacije iz 3.300 godine pre nove ere. U antičko doba, Niška Banja je bila blagodetno mesto i lečilište, a u samoj banji i danas se nalaze ostaci iz tog perioda – rimsko kupatilo sa dva bazena ukrašena bogatim mozaicima. Na šumovitim obroncima Koritnjaka, u prostranom zelenilu istoimene park-šume, posetite idealno mesto za odmor, rekreaciju i lečenje. Prirodni lekoviti faktori u banji su: blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet mineralnih izvora, pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38 stepeni Celzijusa), blago mineralizovanih. Niška Banja je preporuka svih medicinskih stručnjaka u okviru rehabilitacije posle operativnog lečenja i posttraumatskih stanja. Blago mineralizovane termomineralne vode i prirodno mineralno blato, najveće su blago ovog mesta. Najpoznatiji izvori u Niškoj Banji su: Glavno vrelo, Suva Banja, Školska česma, Banjica i Pasjača.

11. Banja Koviljača

 

Banja Koviljača pripada opštini Loznica, spaja se sa planinom Gučevo i nalazi se u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Predstavljala je lečilište još u doba Ilira, a postoje podaci da je još pre nekoliko vekova bila naseljena. Okružuju je planine i ravnice, a njeno najveće bogatstvo jesu lekoviti izvori bogati sumporom (zbog čega se nekada zvala Smrdan Banja), kao i lekovito blato, pa su napravljeni blatni bazeni. Boravak u ovoj podrinjskoj lepotici preporučuje se kao deo terapije za reumatska i mišićna oboljenja, osteoporozu, diskus hernijuS obzirom na to da se nalazi u delu Srbije u kome protiče Drina, jedna od najznačajnijih manifestacija vezanih za ovu banju jeste i Drinska regata, ali se održavaju i brojne druge kulturne i umetničke manifestacije, što Banju Koviljaču čini potpunim ugođajem za turiste. 

 

Dobitnik nagrade 2016. godine za kvalitet ugostiteljskih usluga na sajmu turizma u Novom Sadu je dobio luksuzni hotel Royal spa, koji se nalazi upravo u Banji Koviljači.

12. Banja Badanja 

 

Ova banja je smeštena na planini Cer, u blizini grada Loznica, na savršenoj nadmorskoj visini od 180 m. Banja Badanja ima dva izvora mineralne vode koji su bogati sumporom i gvožđem, a poznati pod nazivima “Glavni izvor” i “Gvozdeni izvor”. Zbog neverovatne prirode obližnjih planina Cer i Iverak, ovde je vazduh svež, čist i idealan za one koji imaju neke disajne probleme, ali i za ljude koje muče anemija, opšta iscrpljenost organizma, stanja posle povreda i preloma, brojni oblici reumatizma (reumatizam mišića i zglobova, hronični, degeretativni, zapaljenski), artritis, razna nervna oboljenja, ginekolški problemi, spondiloza… Okolina Banje Badanje je savršeno mesto za izlete i razgledanje, pa tako možete posetiti Loznicu, rodno mesto Vuka Karadžića – Tršić, Manastir Tronoše, kao i Zvorničko jezero.

13. Banja Kanjiža

 

Nalazi se na severoistoku Srbije, od Novog Sada udaljena 120 km, a 200 km od Beograda. Banja Kanjiža je bogata termalnim izvorima. Temperatura mineralne vode se kreće između 50°C i 72°C. Voda se koristi kao lekovito sredstvo u terapijama, ali i u rekreativne svrhe. U Kanjiži se leče reuma, koštane povrede, oštećenja perifernog ili centralnog nervnog sistema… U okviru kompleksa hotela i rehabilitacionog centra Aquamarin se nalaze dva bazena zatvorenog tipa, sauna, sportska hala (600 sedišta), teretana, prostorija sa dva stola za stoni tenis,  dva terena za tenis na otvorenom. Ovde možete sebi priuštiti masažu vulkanskim kamenjem ili tretman tela čoko-mintom. 

14. Palićka Banja

 

Banja Palić smeštena je na Palićkom jezeru, a tradicija lečenja i odmaranja u njoj traje već 160 godina. Ovde dolaze ljudi koji imaju problem sa išijasom, reumom, ginekološkim problemima, kožnim oboljenjima, nervnim rastrojstvom. Lečenje u Palićkoj Banji se obavlja ispijanjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i tretmanima blatom. Temperatura vode je oko 25°C. Pored hotela, smeštaj na Paliću pružaju vile i kuće. Banja Palić je naročito omiljena među porodicama sa decom, zbog uređenog zoo-vrta, ali i zaljubljeni parovi hrle ovde zbog promotivnih cena i povoljnih ponuda za smeštaj.

15. Vrdnik Banja

 

U središtu Fruške gore, jednog od naših najznačajnijih nacionalnih parkova, bogata raznovrsnom vegetacijom, smeštena je Vrdnik Banja. Naselje Vrdnik je dugo bilo poznato zbog nalazišta mrkog uglja, ali danas primat Vrdnika preuzima turizam, jer je sve više ljudi koji posećuju ovo lekovito i prijatno mesto. Vrdnik Banja jeste najmlađa banja u Srbiji, ali je danas među najpoznatijim banjama u nas, zahvaljujući izvorima kisele i termomineralne vode koji imaju značajnu ulogu u lečenju reumatskih i neuroloških oboljenja. Pored lečilišta, Vrdnik je prepoznat i kao odličan centar za rekreaciju. Manastir Vrdnik, Vrdnička kula i etno selo takođe doprinose činjenici da je ova banja sve interesantnija turistima. Od jakih vetrova Banju Vrdnik štiti Fruška gora, a zbog velikog procenta ozona u vazduhu, Vrdnik spada u vazdušne banje, u kojoj se leče sportske povrede, svi oblici reume, povrede mekih tkiva, deformiteti kičmenog stuba, migrena, ginekološki problemi…