Neki su skriveni, pa je zato još divnije kada ih otkrijete i kada Vas prosto “zapljusnu” svojom lepotom, neki se vide “s puta”, ali bilo da ih tražite ili su u blizini mesta u kome se odmarate, vodopadi u Srbiji su blago koje Vas ostavlja bez daha i mesta koja izgledaju baš kao sa razglednice. One najlepše koja se čuva pričvršćena magnetom za frižider, ili u debeloj knjizi, da se ne iskrivi i ne iscepa.

Može se utvrditi (i već je utvrđeno) koji je najduži, koji najveći, ali je teško reći koji je najlepši, izabrati ga i staviti iznad nekog drugog, jer svaki vodopad u našoj zemlji pravo je mesto koje ljubitelji prirode obožavaju, a turisti i avanturisti ga moraju posetiti.

Neće Vas vodopadi u Srbiji očarati grandioznošću, kao recimo Nijagarini ili Viktorijini, ali će Vas uvesti u lepši i svežiji svet, za koji možda niste ni znali da postoji

Srbija ima 80 vodopada, od čega je čak trećina smeštena u istočnoj Srbiji, među predivne predele Stare Planine. Neće Vas oni očarati svojom grandioznošću, niti impresirati kao, recimo, Nijagarini ili Viktorijini, ali će Vas uvesti sigurno u lepši i svežiji svet, za koji možda niste ni znali da se krije u nekom ćošku naše zemlje. 

02 Koliko vodopada ima u Srbiji

Poznavaoci tvrde, ai logično je, da su vodopadi najlepši u proleće i na jesen kada ima mnogo vode i kada u svojoj lepoti nabujaju. Jedni privlače svojom magijom cele godine, drugi u toku letnjih suša gotovo da nestanu. Visoki su uglavnom između 10 i 20 m, ali ima i onih koji padaju sa visine od 70, 100, pa i 200 m. Pa, kada Vas put navede, nemojte ih zaobići. Oduševiće Vas!

Premium Srbija Vam predlaže, za početak, TOP 15 vodopada, od kojih biste one koji su na pristupačnom terenu, morali da vidite i da uživate u njihovoj čarobnoj lepoti. Za ove predivne, ali nepristupačne čekaćemo vi zajedno da jednog dana postanu atrakcija naše zemlje koju je moguće i “uživo” videti i doživeti je.

vodopadaima Srbija

metraje visok Kaluđerski skok, najviši vodopad u Srbiji

1. Vodopad Jelovarnik (71 m)

Autor: Filip Maksutović

U okviru Nacionalnog parka Kopaonik smešten je i predivni vodopad Jelovarnik – jedan od najviših vodopada u Srbiji sa visinom od 71 m i sa tri kaskade. Nalazi se na 1.113 metara nadmorske visine, a do njega možete doći kada krenete od centra Kopaonika ka Brzeću. Pratite put za Blaževo, a kod spomenika Mramor skrenite desno i makadamskim putem idite do vodopada. Od puta do samog vodopada vodi uređena staza, a do veličanstvenog pogleda Vas deli bukvalno pet minuta šetnje uzbrdo. Vodopad je ušuškan u šumi, a prizor vode koja pada sa visine od 70 m će Vas garantovano ostaviti bez daha.

2. Vodopad Gostilje (20 m)

Autor: Photo: T.U. Gostilje

Na samo 25 km od centra Zlatibora, u selu  Gostilje, nalazi se jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija ove popularne planine – Gostiljski vodopad, gde mlaz vode pada s visine od oko 20 m, a čitav prostor oko vodopada je mala, ušuškana oaza netaknute prirode. Predivno je što uređenim stazama možete da krenete nizvodno od vodopada, gde ćete uživati u još malih vodopada i slapova, koje potok gradi sve do ušća u reku Katušnicu. A ako se malo i umorite, predahnite na klupama postavljenim duž staze, ili jednostavno, sedite na zemlju i uživajte u tom dodiru sa prirodom. Vodopad Gostilje, u čijim se virovima, prema legendama, kupaju vile, možete u zimskom periodu posetiti od 9 do 16.30 h, a leti od 9 do 19 h. Voda je prilično hladna, pa se po vrućinama možete rashladiti, a u blizini vodopada je nedavno otvoren i riblji restoran.

Od velikog borja vodopada skrivenih ili pristupačnih po svim ćopkovima naše zemlje, čak je trećina smeštena na predivnoj Staroj Planini

3. Vodopad Ripaljka (17 m)

Autor: Gordana Pršić

Vodopad koji se smatra jednim od najlepših u Srbiji – vodopad Ripaljka, nalazi se na samo 5 km od turističkog mesta Sokobanja. Jedan je od najposećenijih vodopada u Srbiji, a prema navodima Jovana Cvijića bio je to najveći vodopad u tadašnje vreme. Nastaje od reke Gradašnice na planini Ozren, a sastoji se od nekoliko kaskada. Najveći odsek vodopada visok je 17 m i poznat je kao Velika Ripaljka. Spada u akumulacione vodopade. Najbolje ga je posetiti krajem zime, s početka proleća, kada je nabogatiji vodom, i zbog toga što se može dogoditi da, ako do njega odete u leto, nećete ga ni videti, jer presuši. Prostor oko vodopada je uređen kao izletište, sa klupama i stolovima za odmor i obaveznim mestom za roštiljanje. Ripaljka je bio prvo zaštićeno prirodno dobro u Kraljevini Jugoslaviji.

4. Vodopad Veliki Buk / Lisine (25 m)

Autor: Branislav Josifović

Foto: Branislav Josifović

Vodopad Veliki Buk dobio je ime po velikoj buci koju voda pravi kada pada u jezerce. Nalazi se u blizini Despotovca, Resavske pećine i manastira Manasija, na padinama planine Beljanice, a poznat je još i kao vodopad Lisine. Smešten je na oko 400 mnv, visine je oko 25 m i dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji. Vodom je najbogatiji u proleće, ali njegova snaga varira, pa je moguće i usred leta, posle malo jače kiše, da vidite podivljalu vodu vodopada. Leti je ovo mesto puno ljudi, meštani prodaju planinski med, ovčji sir, domaću rakiju, etno-suvenire… Zbog svoje lepote proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države. U blizini vodopada je etno restoran, koji je česta stanica za odmor tokom izleta.

5. Slapovi Sopotnice (25 m)

 

Vodopadi na Sopotnici su najbogatiji vodom, ali se reka raspršila na sve strane i stvorila bezbroj manjih vodopada – kaskada u više nivoa, pa se ovo mesto zove i Slapovi Sopotnice. Ovaj spomenik prirode nalazi se u selu Sopotnica, 20 km od Prijepolja, na padinama planine Jadovnik. Do sela vodi makadamski put, a staza do vodopada na Sopotnici je obeležena. Postoje tri nivoa, a najveći vodopad pada sa visine oko 25 m. Slapove možete videti tokom cele godine, najbogatiji i najlepši su u proleće, a lepoti ovog mesta dodatno doprinosi bujna vegetacija koja okružuje vodopad. Slapovi Sopotnice su posebno magični zimi, kada se temperatura spusti i 30 stepeni ispod nule, voda se zaledi, a ledenice menjaju boju i pretaču se od bele do modrozelene.

Neki je najposećeniji, neki je najviši, neki najstariji, ali svaki vodopad u našoj zemlji je najlepši i obavezno ga morate videti, ukoliko je teren do njega pristupačan

6. Vodopad Blederija (7 m)

U selu Reka, na oko 30 km od Kladova nalazi se vodopad Blederija, do koga se stiže ne baš toliko pristupačnim putem, ali vredi svakog truda jer će Vas pogled na vodopad Blederije sigurno ostaviti bez daha. Visok je samo 7 m, ali njegova lepota leži u tome što se voda obrušava u jezerce smaragdne boje. Možete ga posetiti u proleće, kada je voda najbujnija, ali i leti ima posebnu čar, jer se u jezercetu možete okupati i rashladiti, dok iznad vas “kaplje” vodopad Blederija. Možda utoliko više čari ima što nije baš turistima “na izvolte”, pa ćete u ovom skrivenom prirodnom blagu i zvucima koje pravi samo huk vode, uživati na miru. Baš onako kako ste maštali.

7. Veliki skakavac (25 m) 

Na Kamišnoj reci koja sa zlatiborskog vrha Vijogor krivuda ka Mokroj Gori, nalazi se vodopad Veliki skakavac. Njegov skok sa više od 25 metara visine deluje mnogo snažnije nego kod znatno viših vodopada. Zanimljivo je da voda u Kamišnoj reci nikad ne presušuje, ali malo ljudi zna za njega, čak ni većina meštana ga nikad nije videla, niti za njega čula. Možda ovaj podatak i nije čudan ako se zna da put do Velikog skakavca nije nimalo lak, ali je i te kako vredan napora i želje da ga pronađete, jer je ovaj vodopad uvršten u jedno od 88 šarganskih čuda. Smatra se da je Kamišina reka, u srednjem i donjem delu toka. zapravo prirodna granica između čudesno lepe planine Tare i Zvijezde, koja pripada Republici Srpskoj.

8. Vodopad Prskalo (15 m)

Vodopad Prskalo, poznat i pod nazivom Mali Kolorado, nalazi se u opštini Despotovac, i ima karakteristačan izgled zahvaljujući krečnjačkom platou sa kojeg, sa visine od 15 m, pada slap vode. Neverovatna i maštovita igra vode i krečnjaka, uz “pomoć” reke Temštice koja pravi živopisni kanjon impresivnih crvenih stena, stvorila je ovo magično mesto koje apsolutno morate doživeti. Vodopad Prskalo se nalazi pored puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici, ali je okružen bujnom vegetacijom i šumski put do njega nije lako proći, a u proleće i jesen postaje praktično neprohodan. Iako vodopad Prskalo nije toliko bogat vodom, nikad ne presušuje. Obrušava se u uzani levak, i mada nije naročito visok, voda udara u glatku stenu na polovini svog puta i žestoko pršti. Pa s toga ni to kako se vodopad zove nimalo ne čudi.

Vodopadi Stare planine

Stara planina krije neke od najviših i najlepših vodopada u Srbiji, a doći do njih je avantura za sve planinare i ljubitelje prirode. Za neke od njih do pre 20 godina se nije ni znalo, osim nekoliko meštana, kojima su bili na “životnom putu”. Sada su manje ili više dostupni svakome ko voli da uživa u prirodi i ima avanturističkog duha.

Vodopad Ripaljka je bio prvo zaštićeno prirodno dobro u Kraljevini Jugoslaviji, i danas se smatra jednim od najlepših vodopada u Srbiji

9. Vodopad Tupavica (25 m)

Autor: Danijela Petrović

Jedan od najpristupačnijih vodopada na Staroj planini, ali i jedan od najlepših i najfotogeničnijih vodopada u Srbiji, je vodopad Tupavica. Nalazi se u blizini sela Dojkinci, na Dojkinačkoj reci.  Put do Dojkinaca je asfaltiran, a od sela do vodopada vodi zemljani put dužine oko 4 km. Vodopad Tupavica se nalazi na nadmorskoj visini od 1.050 m, okružen netaknutom prirodom. Visina vodopada je oko 25 metara. Tupavica je prelepa tokom cele godine. Zimi zaledi i ima izgled zavese sačinjene od ledenih kristala, u proleće je najbogatija vodom, a leti, kad užari Zvezda, možete iz blizine da posmatrate slapove vode koji padaju niz stepenastu crvenkastu liticu, i da se tako rashlađujete i uživate.

10. Koprenski vodopad (148 m)

Vodopad Kopren se ističe po tome što je vodopad koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini – 1.820 m, i što je, sa visinom od 148 m, drugi  najviši, odnosno najduži vodopad u Srbiji. Nalazi se ispod vrha Kopren, ali do prizora Koprenskog vodopada od koga bukvalno zastaje dah, nije lako doći. U njegovoj lepoti uživaju samo najuporniji i najspremniji. Koprenski vodopad se nalazi na nepristupačnom terenu, pa ipak za ljude koji vole komfor ili nisu u dobroj fizičkoj kondiciji, predstavlja samo “pustu želju”. Ipak, ko želi da uživa u čarima ovog predela, preporuka je da se poseti u rano proleće, dok vegetacija koja ga okružuje nije toliko bujna, pa je ipak koliko toliko pristupačan put do ovog čuda od lepote.

11. Kaluđerski skokovi (232 m)

Evo retke prilike ovde da ne upotrebimo ono “jedan od”, jer Kaluđerski skok(ovi) sa visinom od 232 m, jeste najviši vodopad u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Topli Do, ispod najvišeg vrha Stare planine – Midžora. Vodopad je smešten na istoimenoj reci, koja je pritoka Rakitske reke, od koje dalje nastaje Toplodolska reka. Kaluđerski skok, ili množina – Kaluđerski skokovi, spadaju u kaskadne vodopade, jer ga čini oko 20 manjih ili većih kaskada. I ova lepota je skrivena i teško dostupna “običnim turistima”, pa i onima koji su za nijansu fizički spremniji. Kaluđerski skokovi se nalaze na nepristupačnom terenu, te je do ovog vodopada moguće doći samo pod punom planinarskom opremom.

Vodopad Lisine je, zbog svoje lepote, proglašen rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države

12. Skakalo (30 m) 

Posebna atrakcija Divčibara je 30 m visok vodopad Skakalo, na reci Manastirici. Vodopad je idealan za avanturiste i one koji se dobro snalaze na teškim terenima, jer je nepristupačan i dobro skriven, pa čak i profesionalnim planinarima predstavlja ozbiljan izazov. Bogat je vodom samo u kišnim periodima i na proleće. Ispod glavnog vertikalnog vodopada teku dva manja, koja se probijaju kroz ogromne stene nagomilane jedna na drugu. Do podnožja vodopada je moguće nekako i prići, ali podnožje glavnog i najvećeg vodopada nikako nije dostupno u vreme kad je pun vode. Skakalo je najposećenije zimsko vežbalište beogradskih alpinista, jer je na ovom mestu penjanje veoma zanimljivo, a ukoliko je hladna zima, odličan je za ozbiljan trening na ledu.

13. Piljski skok (64 m)

Na Piljskom potoku, ispod staroplaniskog vrha Pilj, nalazi se Donji i Gornji Piljski vodopad. Od sela Topli Do udaljeni su oko 4,5 km, a vodopad se sliva s visine od 64 m. Dobar makadamski put prolazi nekoliko stotina metara ispod vodopada, a jedan njegov krak prolazi baš pored mesta odakle se voda obrušava u ponor. To je najlepši i najviši deo Stare planine koji samo povremeno posećuju retki planinari i šumari, pa ne čudi što je pronađen tek 2002. godine. Vodopad se sastoji iz dve kaskade, a na dnu se formira veliki vrtlog. Zimi se pretvara u ledene kaskade koje su veliki izazov za alpiniste. Iako su ova dva vodopada zapravo dve velike kaskade na istom potoku, udaljene oko 500 m, prilaz do njih nije isti. Kao i većina vodopada na Staroj planini, i Gornji i Donji Piljski skok nalaze se na nepristupačnom terenu.

14. Vodopad Bigar (35 m)

Vladan Stanković

Evo jednog od predivnih vodopada na Staroj planini do koga možete doći. Vodopad Bigar je svakako najpristupačniji vodopad u ovom delu Srbije, s obzirom na to da se nalazi pored magistralnog puta Pirot – Knjaževac, u blizini sela Kalna. Njegova lepota će Vam odmah privući pažnju. Slapovi vode padaju sa visine od 35 m, a nastaje na mestu gde se potok Bigar uliva u Stanjansku reku. Ime je dobio po specifičnom rupičastom kamenu bigru sa koga se obrušava. Pored ovog vodopada nalazi se malo uređeno izletište, pa tu možete napraviti pauzu i uživati u pogledu. Ako krenete uzvodno od Bigara, naići ćete i na nekoliko plavo-zelenih jezerceta, okruženih bujnom vegetacijom. 

15. Kurtulski skok (27 m)

Još jedan od vodopada koji je, zbog nepristupačnosti, otkriven tek pre oko dve decenije, 2002. Godine – Kurtulski skok, nalazi se na obroncima Stare planine u jugoistočnoj Srbiji, na oko 8 km od sela Topli Do. Kroz svoj tok ga je formirala Javorska reka i napravila visinu od 27 m. Vodopad Kurtulski skok najmanje je poznat vodopad ovog kraja. Ali nije da nije vredan pomena na našoj listi vodopada u Srbiji, pa ćemo njime, zasad, i zaključiti listu vodopada od kojih zastaje dah, bilo da do njih dođete na izlet i vidite ih “uživo” ili na fotografiji, makar dok se nešto ne uradi ne bi li većina vodopada u Srbiji postala turistička atrakcija svoga kraja, pa i cele naše zemlje.