Usled situacije sa pandemijom, masovno interesovanje za istraživanje lepota Srbije je “nova normalnost”. Srećom, prirodne lepote i bogata kulturna baština i istorija, čine Srbiju odličnim izborom za odlazak na odmor tokom cele godine. Bilo da želite da organizujete produženi vikend, ili jednodnevni izlet, možete da pronađete destinaciju koja će u potpunosti odgovoriti na vaše zahteve.

Šumadija – “Srce Srbije” ili “Srpska Toskana”, kako je još zovu, je region koji vam nudi odmor u mirnoj prirodi bogatoj šumama i rekama. Specijaliteti domaće srpske kuhinje i riznice vrhunskih vina čine Šumadijom savršenim izborom za vaš naredni odmor. Šetnje kroz zelenilo, ali i istorijske znamenitosti učiniće vaš odmor aktivnim i opuštajućim, u skladu sa vašim željama i afinitetima.

Kontaktiranjem lokalnih istraživačkih i turističkih organizacija, možete pronaći organizovane ture, kao i prevoz iz vašeg mesta boravka. Ako se ipak odlučite za samostalnu režiju odmora i samostalni prevoz, uz malu organizaciju možete biti bez brige da će sve ići po vašem planu. Za iznenadne probleme tokom vožnje možete da potražite pomoć na putu u Kragujevcu i okolini, a predloge o destinacijama za obilazak možete pronaći u nastavku teksta. Na vama je samo da se spakujete potrebne stvari i krenete u avanturu.

Pandemija, koja nažalost i ovo leto oblikuje uslove za putovanja preko granice, u mnogima je probudila interesovanje za domaći turizam. Tako ste prošle godine sigurno imali prilike da čujete za roze jezero termalne banje Pačir i vidite mnogobrojne fotografije Golubačkog grada. Međutim, uprkos prirodnim lepotama i istorijskom značaju, mnoge pokrajine Srbije još uvek nisu dobile svojih pet minuta slave koje zaslužuju.

Za put u inostranstvo vam je potrebna velika priprema putovanja. Zavisno od izabrane destinacije, za organizaciju i boravak će sigrno biti neophodno da izdvojite više novca od obilazaka lokaliteta Srbije. Poseta obližnjih znamenitosti od pripreme zahteva samo organizaciju slobodnog vremena i odabir pravca kojim želite da se uputite u istraživanju domaćih bogatstava prirode. 

Prirodna bogatstva Šumadije

Šumadija je jedna od najlepših regija Srbije. Oblast je dobila naziv prema gustim šumama koje su je nekad prekrivale, pretežno hrastovim i bukovim. U Šumadiji se nalaze ostrvske planine južnog oboda Panonskog basena. Bogatstvo planinama je čini pogodnom za odmor tokom čitave godine. Površina Šumadijskog regiona je ograničena rekama sa svake strane.

Ako odlučite da krenete u obilazak Šumadije, možete da pronađete mir, tišinu i svež planinski vazduh. Raspitajte se za savete ljubaznih domaćina kako bi vas uputili u najbolje ugostiteljske objekte i isprobajte raznovrsnu originalnu gastronomsku ponudu. Odaberite vama najzanimljivije atrakcije, prepustite se i osetite ono najbolje što Šumadija ima da ponudi.

planinarenje priroda oprema

Ovo su naši predlozi mesta ka kojima se možete uputiti da biste što pre svoje slobodno vreme iskoristili da napravite predah u prirodi:

1.   Bukulja

Planina Bukulja grad i se nalazi nad Aranđelovcem i Bukovačkom banjom. Vrh planine Bukulje je visok skoro 700 metara nadmorske visine. Do vrha stižete obeleženom pešačkom stazom. Padine su blage, pa pešačke ture nisu toliko naporne. Na vrhu se nalazi vidikovac koji pruža pogled na veliki deo Šumadije, to jest ceo Aranđelovac i na okolna prirodna bogatstva.

2.   Pešačka staza Žeželj – Bešnjaja

Kragujevačka planinska staza Žeželj-Bešnjaja je pešačka staza ukupne dužine oko 16 kilometara, a spaja brdo Žeželj i planinu Bešnjaju. U pitanju je popularna izletnička tura za prave avanturiste. Stazom obilazite četiri vidikovca i čak četiri izvora pitke vode, od kojih je jedan i vodopad Buk.

U pitanju je standardno obeležena putanja, ali, ukoliko se tako osećate sigurnije, možete i unapred da pripremite označenu stazu na mapi.

3.   Gružansko jezero

Gružansko jezero je veštačko jezero napravljeno pregrađivanjem reke Gruže. Primarna namena ovog jezera je bila vodosnabdevanje okolnih gradova i sela, a danas se iz njega vodom snabdeva preko 300 000 stanovnika.

Jezero je stanište mnogobrojih vrsta ribe, pa se zato na Gružanskom jezeru često održavaju takmičenja ribolovaca tokom sezone. Jezero takođe privlači i posmatrače ptica, jer je u okolini jezera pronađeno oko 90 vrsta ptica.

Nije potrebno da putujete daleko i da izdvojite veće sume novca kako biste organizovali vaš idealan odmor. Srbija je zemlja veoma bogata prirodnim i kulturnim lepotama, pa njena turistička ponudi nudi raznovrsne sadržaje. Odabir destinacije ka kojoj ćete se najpre uputiti sigurno neće biti promašaj. Zato iskoristite slobodno vreme i dozvolite da vas neistražena priroda i istorijske znamenitosti očaraju.