Vekovima je ovo piće bilo lek u srpskom narodu, a i danas se rakije travarice uglavnom koriste u te svrhe. Mnogii za ovo veoma aromatično, jako alkoholno piće, gorkog ukusa, ali slatkog dejstva, kažu da vida rane na telu, ali i na duši. Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje. Raskošnog je, jedinstvenog i neponovljivog mirisa, ukomponovanog od svih trava odabranih za ovu vrstu rakije, a punoća i harmonija ukusa travarice pružaju potpuno uživanje koji minut pre jela.

Jezikom tehnologa možemo reći da je rakija travarica ona koja nastaje destildestilacijomovana fermentiranog voća koje dozreva sa lekovitim biljkama. Radi atraktivnosti i prepoznavanja na prvi pogeld, pre degustacije, često se flašira sa grančicom u boci. Pravi se sa podlogom lozovače i voćnih rakija, a jedan broj ljudi smatra da je ova druga podloga bolja, jer je jabukovača dobra za razne zdravstvene probleme, naročito u kombinaciji sa različitim lekovitim travama.

Rakija travarica se na našim prostorima i dalje ubraja u rakije koje se više koriste za lek, nego za samo uživanje u piću i verovatno će proći mnogo vremena dok ne postane svakodnevno tradicionalno piće u Srbiji, kao što je to slučaj sa tradicionalnom grčkom travaricom – uzom, rakijom koja se pravi od biljke anis i koja pobeli kada se u nju doda kocka leda ili malo vode, kako se i pije.

Rakije travarice su rakije koje se dobijaju kada se lekovito, aromatizovano bilje (trave), po određenoj proceduri, pomeša sa lozovačom ili nekom voćnom rakijom

Za aromatizovanje pića upotrebljavaju se odabrane aromatične biljke, cele ili neki njihovi delovi: koren, list, cvet, plod, kora i stabljika. Biljke se obično dodaju u suvom, ređe u svežem stanju. Za aromatične biljke je važno da su ubrane u pravo vreme, da su pravilno osušene i čuvane tako da ne izgube aromatične sastojke. Kod proizvodnje rakija travarica je veoma bitno da osušene biljke nisu starije od nekoliko meseci. Promena ukusa biljaka koje stoje duže vreme naročito je uočljiva kod biljaka s veoma jakom aromom, kao što su matičnjak i pelin.

02 Od kojih trava se dobijaju rakije travarice

Kompozicija biljaka pravi se u zavisnosti od toga kakvu rakiju želite da dobijete – gorku, slatkastu ili neutralnu. Tipične biljke za proizvodnju gorkih rakija su pelin, lincura i čkalj. Biljke za proizvodnju slatkastih rakija su anis, komorač i rabarbara. U aromatizovanim rakijama uglavnom se nalaze aromatične biljke karakteristične za to područje.

Od većeg broja aromatičnog bilja, odnosno trava, u Srbiji se za rakiju travarciu najčešće koriste grančice žalfije, nane, majčine dušice, vrijeska, listovi gorskog pelina, zrele bobice kleke, komorač, anis, kantarion i još na desetine drugih biljaka, koje moraju da se beru tačno u vreme predviđeno za branje, kako bi dale maksimalan učinak rakiji sa kojom se mešaju.

 

Proizvodnja i aromatizacija rakija travarica

Za aromatizaciju i pravljenje travarice upotrebljava se odabrano aromatsko bilje u količini i sastavu prema recepturama proizvođača, s osnovnom karakteristikom da prevladavaju aromatske komponente karakteristične za podneblje na kome se travarica i pravi.

Izvlačenje arome iz aromatičnih biljaka može se obavljati:

  • Maceracijom (kada se trave stave u manju količinu rakije na odležavanje od oko 20 dana, pa se dobijeni macerat uliva u ostatak rakije) ili
  • Destilacijom (što je kvalitetniji i bolji, ali zahtevniji način, kada se začinsko bilje dodaje u kljuk voćne rakije koja se peče)

Pojedine travarice se najčešće aromatiziraju odgovarajućim kompozicijama aromatičnih biljaka. Dobijena aroma pića može biti sinteza svih mirisnih sastojaka, a može dominirati miris i ukus jedne biljke (što je češće, jer se tako prikrivaju eventualne greške prilikom pravljenja rakije). Kao baza za proizvodnju rakije travarice obično se uzima rakija jačine 40 – 55 % vol. alkohola. Lagano bojenje ovog proizvoda potiče od dodanih macerata aromatskog bilja, a proizvod može da sadrži i delove biljaka sa kojima je aromatizovan.

03 Proizvodnja i aromatizacija rakija travarica

Maceracija se obavlja tokom određenog vremena uz povremeno mešanje u zatvorenoj posudi. Zatim se macerat procedi, a ostatak se posle ceđenja dodatno gnječi. Dobijena tečnost se, posle odležavanja,  meša sa ostatkom rakije, filtrira ili dekantira. Za maceraciju se uglavnom stavlja od 0,5 do 4 kg usitnjenih biljaka na 100 kg rakije, a od te količine može se dobiti oko 15 l travarice jačine oko 19 gradi ili 48 vol. alkohola.  Biljke se maceriraju u rakiji do 30 dana, a zatim se izvade. Ne treba preterivati sa vremenom “ležanja” biljaka, jer se dužim maceriranjem dobija rakija loše boje i suviše jakog ukusa.

Maceracija bilja provodi se u posudama od inoksa ili stakla koje se mogu dobro zatvoriti. Rakije dobijene maceracijom aromatičnih biljaka su više ili manje obojene zeleno ako prevladava boja lišća, a smeđe ako prevladava boja stabljike. Boja macerata se dužim stajanjem redovno menja, pa zelenkasta boja uglavnom prelazi u, ne tako atraktivne, smeđe nijanse.

Tokom sazrevanja rakija travarica menja miris i ukus, koji se delimično ustali posle 2-3 meseca. Upravo zbog harmonizacije i stabilizacije njenih organoleptičkih svojstava (boja, miris i ukus), poželjno je da rakija travarica i odleži 2-3 meseca. Posle ovog procesa potrebno je samo filtrirati rakiju i sipati je u staklene boce.

Tako dobijena rakija travarica će, izuzetnom aromom i bukeom, sigurno očarati i najzahtevnije poznavaoce kvalitetnih pića.

kilograma se maksimalno, a 0,5 kg minimalno usitnjenih biljaka stavlja na 100 kg rakije

dana biljke (trave) odležavaju u rakiji, u procesu maceracije

vrste rakija travarica postoji: gorka, slatkasta i neutralna

Alkohol i travke – opasna i lekovita kombinacija

Proizvodnja travanice je odgovoran i rizičan posao. Neke biljke sadrže i otrovne materije, pa o njihovoj količini potrebnoj za dodavanje u rakiju mora strogo da se vodi računa. Privatnim licima za širu upotrebu nije dozvoljena proizvodnja ove rakije, iz razloga što proizvodni proces treba da vodi iskusan tehnolog.

Kod rakije travarice je dobro to što alkohol konzervira aktivne supstance biljaka. Konzumiranje alkohola ranije nije pominjano toliko u negativnoj konotaciji kao danas. Razlog je taj što voda nije bila tako čista, pa je svaki gutljaj praktično bio opasan po život. Iz tog razloga proizvodili su se alkoholni napici. 

04 Alkohol i travke

Izvlačenje arome iz aromatičnih biljaka za rakiju travaricu može se obavljati na dva načina – maceracijom i destilacijom

Najpre je u manastirima otkriveno da aktivne supstance biljaka ostaju duže konzervirane u alkoholu. Eterična ulja u rakiji travarici ostaju sačuvana i do sedam godina. na taj način, biljni likeri ili rakije mogu biti pravi lek. Naravno, tako ih treba i konzumirati.

Najvažnije kod rakija travarica su biljke s kojima su one napravljene, a koje, s jedne strane sadrže eterična ulja, a sa druge, gorke sastojke blagotvorne za jetru, jer podstiču oslobađanje otrova iz organizma. Liker od bosiljka, na primer, pomaže kod infekcije creva i alergije na polen. Rakija od anisa blagotvorna je u lečenju kašlja, problema sa želucem i zadaha iz usta. Lincura je dobra za želudac i podstiče probavu. Kod stresa pomaže liker od nane. Ali, nemorate ovajj žestoki i ukusni “lek” samo da pijete, možete njime lečiti i bol u leđima – masažom rakije travarice od pelina.

procenata alkohola maksimalno je potrebno da ima bazna rakija za dobijanje dobre travarice

dinara je “donja” cena travarice od litra

dinara iznosi cena za pojedine travarice u boci od 0,7 l

Domaća rakija travarica – Recept

Već smo rekli da je proizvodnja rakije travarice lep, ali može biti opasan posao, pa Vam preporučujemo da domaću travaricu pravite samo od Vama poznatog bilja. Za početak, možete da isprobate recept koji Vam mi donosimo, a kasnije probajte i razne varijacije na temu.

Sastojci:

  • 1 l lozovače, šljivovice ili jabukovače
  • grančica pelina
  • grančica žalfije
  • grančica morača
  • grančica ruzmarina
  • nekoliko semenki anisa
  • rogač po želji
  • šumsko voće (borovnice ili kleka) po želji

Priprema: Svi sveži sastojci se properu i osuše, pa se stave u flašu ili veću staklenu teglu, u koje se zatim sipa lozovača (ili neka druga rakija po Vašem izboru). Tako “spakovanu” smesu staviti na sunce, da odstoji do 30 dana (ne duže, zbog eventualnog “ugrožavanja” boje i ukusa, ali i ako kojim slučajem stoje duže od toga, ne brinite, ne može se pokvariti). Posle mesec dana, Vaša rakija travarica je spremna. Ukoliko Vam je bilje koje ste u nju stavljali bilo osušeno, onda ćete sadržaj procediti kroz gazu, a ako su travke bile sveže, rakiju možete da konzumirate i bez prethodnog ceđenja. Karakteriše je prelep miris i nešto gorči ukus, koji će Vam sigurno fino otvoriti apetit, jer se pije kao aperitiv.

U Srbiji se za rakiju travarciu najčešće koriste grančice žalfije, nane, majčine dušice, vrijeska, listovi gorskog pelina, zrele bobice kleke, komorač, anis, kantarion…

Rakije travarice – Cena

Kao što nisu toliko popularne u svakodnevnoj upotrebi, tako im ni cena uglavnom nije “vasionski” visoka, kao pojedinim voćnim rakijama. Mada, ima i takvih. Najpoznatija kupovna rakija travarica u Srbiji svakako je stomaklija, proizvođača Prokupac, koja se u marketima širom zemlje može pazariti po ceni od 1000,00 do 1.250,00 dinara. Travaricu, takođe, možete naći već po ceni od 700,00 dinara za litar, dok travarica destilerije BB Klekovača, sa odabranim travama sa planine Tare, kao što su hajdučica, kičica, nana, pelen, žalfija i majčina dušica, staje 1.650,00 dinara. Postoje i travarice čija cena boce od 0,7 l dostiže cenu i do 4.390,00 dinara.