Pa kad može poslednjih godina književbost da se deli na mušku i žensku, zašto ne bi mogla i vina? Prošle godine je u beogradskoj Beton hali organizovana i manifestacija Salon ženskih vina, sa ciljem promocije žena u vinskom biznisu, a broj dama u ovom poslu uopšte nije mali. Nije zanemarljiva ni činjenica da žene postaju sve značajnija ciljna grupa kad su vina u pitanju, pa i to potkrepljuje činjenicu da, ipak, postoji kategorija – ženska vina. Istraživanja ukazuju na to da je sve više marketinških kampanja usmereno upravo ka ženama, dok neke vinarije posebno vode računa o takozvanom ženskom ukusu kada određuju stil svojih vina. Taj zanimljiv trend polako osvaja i srpsko tržište, pa je sve više dama koje vole da piju dovro vino, ali je i sve više pripadnica ženskog pola koje vode vinarije i prave vina fantastičnih ukusa.

Broj dama u biznisu sa vinom uopšte nije mali, ali nije zanemarljiva ni činjenica da žene postaju sve značajnija ciljna grupa kad su vina u pitanju

Nasuprot ranijim stereotipima da je ovo piće rezervisano samo za visokoobrazovane gurmane, danas možemo videti mnoge pripadnice lepšeg pola kako veselo i zamišljeno otpijaju gutljaj po gutljaj Dionisovog čarobnog napitka, iz kristalnih čaša sa dugim nožicama.

Jedno od najelegantnijih izbora pića za damu svakako je vino – zavodljivo, lagano, voćno i romantično. Baš kao i njen karakter, slatko je i omamljujuće, ali sa ukusom i odmereno. Žena sa čašom vina u ruci može da izgleda veoma sofisticirano, harizmatično i otmeno, jer ovo piće može pokazati da ste dama sa stilom i stavom koji kaže da znate šta želite. Bilo da samo ležerno ćaskate sa prijateljicama uz čašu ohlađenog kristalnog šardonea (chardonnay) ili uživa u svečanoj večeri uz čašu toplog i bogatog kaberne sovinjona (cabernet sauvignon).

Ženska vina – vina koja žene piju i vina koja žene prave

Kada kažemo ženska vina, pitanje je samo da li se pod tim treminom podrazumevaju vina koje žene vole da piju ili vina koje žene prave. Da ne bi bilo zabune, mi smo razdvojili i tu dilemu u dve grupe, pa ćemo o svakoj malo i pisati.

5 TOP ženskh vina

04 1

Smatra se da žene uglavnom vole bela ili penušava vina, ali stvarnost nam svakodnevno pokazuju da su podjednako očarane i crvenim kaberneom ili domaćim prokupcem. Zapravo, svako vino je, ukoliko ukus grožđane tečnosti dotakne njihovu dušu, žensko vino.

Bela ženska vina

Dame vole bela vina zbog njegovog dobrog ukusa. Dovoljno je neutralan da se slaže sa gotovo svim jelima, a ne stvara osećaj nadutosti kao pivo, mamurluk koji izaziva šampanjac ili bluz kome doprinose žestoka pića, niti zadaje glavobolje poput crnih vina.

Crna ženska vina

Poput male crne haljine, i crno vino je uvek pun pogodak! Ozbiljnost i otmenost koju sa sobom nosi privlači dame sa stilom. Smatra se da je tamno vino najzdravije za žene, s obzirom da sadrži malo kalorija, a dosta antioksidanasa koji blagotvorno deluju na srce.

Istraživanja ukazuju na to da je sve više marketinških kampanja usmereno ka ženama, dok neke vinarije posebno vode računa o ženskom ukusu kada određuju stil vina

1. Chardonnay

Ljubav žene prema belom vinu je prirodna i postoji otkad je sveta i veka, a šardone (chardonnay) je, svakako, žensko vino broj jedan! Šardone je lagano belo voćno vino i mala količina ovog pića neće učiniti da se osećate debelo i tužno, a ni poraženo kao kada pijete neku “žestinu” ili likere. Poistovećuje se sa uvek popularnom crnom odevnom kombinacijom. Kristalno žute boje, pruža pravo osveženje kada je ohlađen i prvi je izbor žena među suvim belim vinima.

01 3

2. Muskat i porto 

Poznato je da većina žena obožava deserte i slatkiše. Najrasprostranjenije desertno vino je čuveni portugalski porto, dovoljno sladak da podrži torte, kolače i sve ostale poslastice u kojima dame uživaju. Od različitih varijeteta najčešći su ruby i tawny, dok u favorite spadaju i beli porto, vintage i colheita. Ako niste, probajte Pio Cesare Moscato D’Asti, slatko muskatno belo vino iz italijanske regije Pijemont. Predivne žute boje, bogato je aromama meda i zrelog voća, blago penušavo i svilenkastog ukusa. Pravo zadovoljstvo za žensko nepce!

Dame vole bela vina zbog njegovog dobrog ukusa, koji je dovoljno neutralan da se slaže sa gotovo svim jelima, ali poput male crne haljine, i crno vino je uvek pun pogodak

3. Rosé

Rose takođe spada u ženska vina. Vole ga dame, jer psiholozi kažu da se već na pomen ružičaste boje u njima budi skrivena mala princeza. Uz to, rosé je mlado i uzbudljivo, hladno i zavodljivo osvežavajuće vino, pa uopšte nije čudo zašto žene lude za njim. Rose se najbokje opisuje kao prijatan i lagani povetarac u vrelom letnjem danu, osvežavajući i neodoljivi voćni kup na plaži ili razigrano i uzbudljivo devojačko veče. Pa, ko ga ne bi voleo?!

4. Cabernet

Jedna studija kaže da ljubiteljke crnog vina uživaju u svečanoj večeri uz sveće, vole da se sklupčaju uz kamin i čitaju ljubavne romane, Pariz je za njih najromantičniji grad na svetu, praktične su, imaju svoja pravila, otvoreno iskazuju svoje mišljenje, nose duge haljine i udobne cipele, sa čašom vina u ruci i blagim osmehom na licu. Ako i vi spadate u dame koje uvek, bez razmišljanja biraju čašu crnog vina, onda ste i Vi svakako jedna od opisanih sama. Jedno od omiljenih crnih ženskih vina je dragulj Toskane, rubin crvene boje Pian delle Vigne od sorte kaberne sovinjon (cabernet sauvignon).

5. Shiraz

Odvažne dame piju shiraz. Na primer onaj u prelepoj boci – Stifler’s Mom Shiraz 2016, sa jednostavnom, ali upečatljivom etiketom. To je još jedan dokaz da “nežniji” pol i te kako zna šta je dobro vino. Dele ga sa prijateljicama, čuvaju ga za posebne prilike, uživaju u njemu samostalno uz dobru knjigu i pucketanje kamina, a sa ovom bocom nećete sigurno pogrešiti ako uz svečanu večeru za dvoje, poslužite upravo ovo vino. I ova boca potvrđuje zašto su žene te koje se sa vinom porede i zbog čega se govori – što starije, to bolje.

5 TOP vina koje žene prave

Vinarke sve više osvajaju i tržište vina u Srbiji. Odavno su dame te koje stoje iza makar jednog segmenta u proizvodnji odličnih vina velikih vinskih podruma u našoj zemlji, ali sada se sve više ističu i javno, stojeći stameno na čelu vinarija i prkoseći odličnom kapljicom bilo kom muškarcu iz ovog biznisa. Ukoliko niste, probajte vina iza čijih etiketa stoji potpis dama.

1. Žuti cvet 2019

Sasvim sigurno najpoznatije belo vino vinarije Aleksić je njihova lepršava, sveža i mirišljava tamjanika. Preduzimljive sestre Dragana, Marija i Maja, su zajedničkim radom za kratko vreme malu lokalnu vinsku kuću razvile do jednog od važnijih igrača na domaćoj vinskoj sceni. Karakter njihovog vina  Žuti cvet 2019, pun je začinskog bilja, bosiljka, zove, limuna i grejpa, nežnog tela, finih hrskavih kiselina. Odličan je kao uvod u večeru ili druženje, savršen za prolećno popodne ili uz lagane, neobavezne zalogaje, od krekera sa sirom do salata.

2. Verkat Grašac 2019

Sestre Nataša i Sonja Vrkatić, porodičnu tradiciju proizvodnje vina „za svoje potrebe“ pretvorile su u pravu vinariju, ušuškanu u impresivno dvorište autentične vojvođanske kuće u Čereviću. Njihova vinarija ima kratak, ali veoma zanimljiv portfolio u kom značajno mesto zauzima istarska malvazija, potpuni kuriozitet iz jedinog vinograda sa tom sortom na Fruškoj gori. Izdvaja se i autohtoni grašac belikoji se u ovoj vinariji pretače u karakterno, autentično belo vino. Njihov Grašac 2019 je sočan, izvanredne svežine, sa mirisima dinje, citrusa i sitnog belog cveća, savršen da isprati belu ribu, jakobove kapice, jela sa šparglama ili nežnu pastu sa belim sosom.

3. Pusula Cabernet Cuvee 2017

Još jedna dama na našoj listi ženskih vina, odnosno žena koje vino prave. To je, kažu, uvek nasmejana Dijana Milić, koja je na čelu vinarije Pusula čiji se vinogradi nalaze na jedinstvenom teroaru Pocerine. Uz sovinjon u dva stila, traminac i roze, Pusula kontinuirano potrošače raduje i svojim kaberneima, franom i sovinjonom. Od ove godine, na tržištu je i kupaža ove dve distinktivne bordovske sorte, jednostavnog imena Cabernet Cuvee 2017. Ta godina je bila topla, a Dijana ju je divno iskoristila za moćno vino, koje je, posle odležavanja u hrastovim buradima, rezultiralo vinom sa mirisom crnog voća, ali i cimeta, karanfilića, asfalta i zelenog bibera. Ovaj Cabernet je sočano i vino puno u ustima. Savršeno uz srneći perkelt ili biftek u sosu od bibera.

Ljubav žene prema belom vinu je prirodna i postoji otkad je sveta i veka, a šardone (chardonnay) je, svakako, žensko vino broj jedan

4. Erdevik Stifler’s Mom

Tanja Đuričić poznato je ime među enolozima u Srbiji, a posle njenog potpisa ne nizu uspešnih vina, poslednjih godina je stvorila i niz odličnih vina u vinariji Erdevik, od kojih su neka zabeležila izuzetne ocene i recenzije svetskih degustatora. Jedno od tih vina je i širaz Stifler’s Mom iz 2016, raskošan na svaki način, sa stavom i karakterom. Stifler’s Mom 2016 je mesnat, likerast i pun slatkih voćnih nota i naglašenog karaktera dima, katrana, likoriša i malo vanile. Ovo vino je pravo za odležali ramstek sa roštilja ili samo kockicu jako dobre crne čokolade.

5. Seduša Šijački 2018

Vinarija Šijački, smeštena uz sam Dunav u Banoštoru, nadaleko je čuvena po gostoprimstvu, ambijentu, vinima i jedinstvenoj energiji koju sa gostima deli brojna porodica Šijački. Tradiciju koju je ustanovio njihovo otac Milan, danas nastavljaju Milenko i Ivana Šijački, koja je i glavni enolog vinarije. U čitavom spektru vina od neoplante, rizlinga, šardonea, merloa, grašca i frankovke, mesto je našla i seduša, stara fruškogorska sorta koja je i sačuvana zahvaljujući trudu Šijačkih i za sada je opstala samo u njihovom vinogradu. Jedina i jedinstvena, Seduša Šijački je puna mirisa trešanja, jagoda, crvenih ringlova i božura, uz malo finih zemljanih nota. Laganog tela, ali sočna, strukturna i karakterna na nepcima, odlična je uz jela sa pečurkama, jagnjetinu, pačetinu ili paste sa crvenim sosom.