Kažu da ova biljka leči sve bolesti, a ipak je najpoznatija po žestokom piću. Lincura rakija, odnosno rakija sa dodatkom gorkog, neotrovnog korena lincure, ubraja se u red najboljih, najcenjenijih i najtraženijih lekovitih rakija u našoj narodnoj medicini. 

Lincura rakija se pije uvek 15 minuta do pola sata pre jela, i to samo jedna do sve čašice u toku dana. Ne bi trebalo ovu rakiju piti više od toga. Lincura otvara apetit i poboljšava raspoloženje. Možete kupiti industrijsku, a možete je napraviti i Vi, u domaćoj radinosti ili pazariti od nekog domaćina koji je pravi. Iako je gorak, koren biljke lincure, od koje se rakija pravi nije otrovan. 

Živeli!

Lincura rakija – rakija sa dodatkom gorkog, neotrovnog korena lincure, ubraja se u red najboljih, najcenjenijih i najtraženijih lekovitih rakija u našoj narodnoj medicini 

Lincura je jedna od naših najvažnijih planinskih lekovitih biljaka, koja ima široku primenu u industriji gorkih alkoholnih pića, farmaceutskoj industriji, a koristi se i kao narodni lek. Raste širom centralne i južne Evrope. Ali, sa lincurom morate imati strpljenja, jer je njen rast spor, tek posle 7-10 godina raste u visinu i do 1 m, i počinje da cveta. Korenom, koji može biti zadebljao i težak i po nekoliko kilograma, prodire duboko u (uglavnom kamenito) tlo. 

02 Sta je lincura

Iako zeljasta biljka, lincura može da živi i do 60 godina. Sakupljanje lincure iz prirode bilo je u potpunosti zabranjeno krajem prošlog veka, jer je usled nekontrolisane eksploatacije bio ugrožen njen opstanak, što je izazvalo nestašicu u celom svetu, pri čemu je potražnja za ovom biljnom sirovinom u stalnom porastu.

Jedna od legendi kaže da se latinsko ime lincure dovodi u vezu sa kraljem Ilirije Gencijusom, kome je Hermes, glasnik bogova, skrenuo pažnju na njena lekovita svojstva i preporučio njenu upotrebu protiv kuge. Tako se ova biljka već više od 2.000 godina koristi kao lek.

 

Tehnologija proizvodnje rakije od lincure 

Lincura je rakija koja se proizvodi mešavinom šljivovice vrhunskog kvaliteta i osušenog korena biljke lincure (Gentiana lutea). Karakteristična gorčina droge potiče od glikozida genciopikrozida, amarogentina i drugih, dok slast potiče od oko 15% raznih šećera gde najviše otpada na gencibiozu.

 
03 Tehnologija proizvodnje rakije od lincure

Očišćen koren lincure se sitni i meša sa vodom uz dodatak razblažene sumporne kiseline, posle hidrolize masi se dodaje nešto mineralne hrane za kvasce u vidu amonfosfata i amonsulfata, zatim se dodaje matični kvasac. Pripremljena masa, zavisno od uslova, previre za 3 do 5 nedelja. Prevrela komina se destiliše u običnim kazanima i tako se dobija destilat gorkog ukusa i karakterističnog mirisa. Aroma je vrlo koncentrovana, pa se za upotrebu razblažuje u razmeri od 1:10 do 1:30.

Kao i kod drugih travarica i u pripremi lincure rakije se, pored lincure, mogu koristiti i ostale aromatične biljke kao što su srčenjak, iđirot, maslačak…

Lincura je jedna od naših najvažnijih planinskih lekovitih biljaka, koja ima široku primenu u industriji gorkih alkoholnih pića, farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini

Plantaže lincure u Srbiji

Plantažna proizvodnja lincure od velikog je značaja jer se kontrolisanom proizvodnjom obezbeđuje potrebna količina ove lekovite sirovine. Prva plantažna proizvodnja korena žute lincure uspostavljena je u Nacionalnom parku Tara, na Kaluđerskim barama, lokalitetu koji se nalazi na idiot 1.000 metara nadmorske visine. Posle 2005. godine usledilo je formiranje drugih eksperimentalnih plantaža lincure za proizvodnju korena upotrebom iste tehnologije proizvodnje, tako da sada plantaže ove biljke postoje na idiot Kopaoniku (Lisine), Zlatiboru (Zaovina), Staroj planini (Topli Do i Suvodol) i Debelom brdu (Lještansko). Ekonomski značaj ovakvog načina uzgoja lincure je od velike važnosti, jer je na taj način domaćinstvima u ruralnim delovima Srbije omogućeno ostvarenje dodatnog prihoda.

 
04 Plantaze lincure u Srbiji

Lincura najbolje uspeva na hladnijim staništima i nadmorskoj visini od 800 – 1.300 m, dok bi zemljište na kome raste trebalo da bude dubine makar 40 – 50 cm, ili dublje. Krečnjačko zemljište i osunčane planinske livade su idealno mesto za rast lincure. Koren lincure se vadi najranije u petoj vegetaciji, kada je prosečan prinos svežeg korena oko 500 g.

godinase lincura koristi kao jedan od najmoćnijih lekova prirodne medicine

dinarai do toliko je potrebno izdvojiti za 0,7 l rakije lincure

godinaje nekad potrebno lincuri da počne da raste u visinu i da cveta

godinamože biti “životni vek” lincure, iako je zeljasta biljka

Lincura rakija – Recept

Postoje različiti recepti za pripremu lincure rakije (neko je priprema samo sa lincurom, neko dodaje i drugo lekovito bilje, nekome na tamnom mestu stoji 7 – 8 dana, po drugom receptu, uz privremeno mućkanje, stoji 3 – 5 nedelja), ali ono što je za svaku od njih najvažnije jeste da odaberete kvalitetnu domaću rakiju za pripremu.

U slučaju da želite samostalno da pripremite korenje lincure, neophodno je da ga u svežem stanju isečete na sitnije komade. Njihova veličina ne bi trebalo da bude veća od oko 1×1 cm. Zatim ga tako iseckanog ostavite da se prosuši na suncu.

Odaberite kvalitetnu domaću rakiju, a zatim u staklenoj flaši, odnosno tegli, prelijte pripremljenih 50 g sitno seckanog korena. Posudu dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu.

Prema ovom receptu, rakija bi trebalo da stoji minimum 3 sedmice, uz povremeno mućkanje. Posle tog perioda procedite rakiju i čuvajte je na hladnom i tamnom mestu.

p.s. Čak i ako upotrebite rakiju slabijeg kvaliteta i jačine, sa 10-20 % alkohola, dobićete dobru lincuru rakiju, jer se svi lekoviti sastojci biljke rastvaraju u vodi. Ipak, najbolje je da upotrebite jaku rakiju, na primer prepečenicu od oko 50% alkohola.

Sakupljanje lincure iz prirode bilo je u potpunosti zabranjeno krajem prošlog veka, jer je usled nekontrolisane eksploatacije bio ugrožen njen opstanak 

Lek za sve bolesti

 

Narodna medicina smatra da je rakija od lincure tradicionalno lek protiv svih bolesti. Gorke supstance kao što su genciopikrin, genciamarin, gencin, složeni šećeri, iridoidni glukozidi, pektini, fitosteroli, ksantoni, mineralne soli i etarsko ulje, najvažniji su aktivni sastojci. Za razliku od većine ostalih gorkih biljnih droga, gorčina lincure ne potiče od tanina. U kombinaciji sa korenom jagorčevine, listom zove i herbom verbene, koristi se uspešno i za ublažavanje upale sinusa. 

 
05 Lek za sve bolesti

Sama ili u smeši sa drugim lekovitim biljem sličnog dejstva, lincura se najčešće stavlja u rakiju i koristi kao lek protiv stomačnih tegoba, pomaže pri pražnjenju žučne kese, a odlične su i obloge od nje kod upale vena na nogama. Lincura rakija je odlična protiv ujeda otrovnih životinja, kod želudačnih tegoba, bolesti jetre, slezine i gihta. Tokom srednjeg veka korišćena je kao detoks, za čišćenje krvi, za jačanje organizma, kao sredstvo protiv malarije, jačanje želuca i poboljšanje apetita. Koren lincure može da se koristi i za čaj protiv kašlja i groznice, dijareje, kao i za posipanje rana i jačanje organizma.

Lincura je veoma gorka, ali nije škodljiva poput mnogih drugih gorkih biljaka.

 

Kako i kada piti lincuru rakiju?

Oko 15 minuta do pola sata pre jela možete da konzumirate lincuru rakiju do dva puta dnevno u količini od 20 mililitara, što je mala rakijska čašica. Mada mnogi kažu da neće škoditi tri puta dnevno, po pola sata pre svakog obroka, ipak se ovaj podatak odnosi na malo krupnije osobe, pa ako ne spadate u njih, najbolje je da lincuru konzumirate samo jednom dnevno, pola sata pre ručka. 

06 Kako i kada piti lincuru rakiju

Jedino ukoliko je pijete umereno i dovoljno “daleko” od obroka koji sledi posle nje, moći ćete da kažete da je pijete u lekovite svrhe, odnosno samo tada će moći da bude korišćena kao lekovito sredstvo za bolju krvnu sliku, za poboljšanje varenja i za poboljšanje stanja celokupnog organizma. I sve to ukoliko ste za pripremu lincure izabrali kvalitetnu domaću ljutu rakiju.

! Oprez

Ko ne bi trebalo da pije lincuru rakiju

I pored tako značajne lekovitosti koju lincura rakija ima, žestinu sa ovom biljkom morate da konzumirate veoma pažljivo, a neke osobe ne smeju da je piju uopšte. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da je konzumiraju ni u kom slučaju, a ne preporučuje se ni osobama koje imaju čir na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu. Lincuru rakiju bi trebalo da izbegavaju i osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, odnosno one kod kojih je dijagnostikovana hipertenzija. 

 

Lincura rakija – Cena

Od industrijskih lincura rakija najpoznatija je ona koju pravi Takovo, jačine 52 %, za čiju je flašu od 0.7 l potrebno izdvojiti od 695,00 do 749,00 dinara, u zavisnosti od marketa u kome je kupujete. Lincura Takovo je poznata još i kao crvena rakija. Proizvodi se od ekstrakta biljke lincura, a posle odležavanja od gotovo dve godine u buretu od hrastovine, dobija se piće neobične arome. Bocu iste zapremine, ali drugog proizvođača – Lincuru miloduh platićete 1.199,00 dinara (i to na akciji, redovna cena je 1.607,00 dinara). Za lincuru porodične destilerije braće Tomašević iz Prijepolja, koja je dve godine odležala hrastovim buradima, potrebno je izdvojiti oko 3.500,00 dinara.