Nekada se mnogo više pažnje pridavalo pravilima lepog ponašanja čak i u kući, ali je vreme “instant” kafe, hrane i ko zna čega sve još, donelo i “instant”pravilo: da je pravila sve manje. Ipak, veoma je važno da se kulturno i lepo ponašamo, naročito u restoranima, bilo da smo na ručak ili večeru otišli sa zajedničkim prijateljima, familijom ili poslovnim partnerima. Ovo je 7 TOP bonton pravila za restoran, ali svakako je pravilo nad pravilima, o čemu god da se radi – budite nasmejani, ljubazni i tolerantni.

7. Koristite pravilno pribor za jelo

Postoje dva načina korišćenja pribora za jelo – evropski i američki. Po bontonu u Evropi, viljuška se drži u levoj, a nož u desnoj ruci, dok nas američki bonton uči da je i kod njih isto tako, ali samo dok se ne isecka hrana. Tada se višuljška prebacuje u desnu ruku. U Srbiji je “na snazi” uglavnom evropski način korišćenja pribora. Ali, ako Vam se više dopada ovaj američki sitem, ne brinite, u restoranu je i to  – po bonotnu.

6. Jedite lagano i ne pričajte dok obedujete

Ovu rečenicu ste još kao dete sigurno čuli bezbroj puta, ali ona jeste jedno od pravila s vrha bonton liste. Kada Vam konobar servira hranu, prvo uživajte očima, a onda jedite pažljivo, nemojte da mljackate i ne govorite dok su Vam u ustima zalogaji hrane. Za to ćete imati priliku kada napravite malu pauzu, što je takođe po bontonu, a i daće Vam dovoljno vremena za neki komentar.

jedite lagano ne pricajte dok obedujete

5. Ne gubite strpljenje dok čekate hranu

Kada ste odabrali i konobaru rekli šta biste želeli da pojedete, nemojte očekivati da će Vam hrana stići baš “iste sekunde”. Opustite se, uživajte u piću i razgovoru sa društvom ili partnerom. Nemojte se ponašati kao razmaženo dete, nezadovoljno coktati i cupkati nogom. To je siguran put da uništite atmosferu, pa i ukus vaše hrane. Odaberite uživanje, imajte strpljenja i prepustite se prijatnoj atmosferi izabranog lokala.

4. Pogledajte kartu pića, pa tek onda naručite

Nemojte se ponašati kao da ste jedini gost u restoranu. Nepristojno je pitati konobara šta sve od pića restoran nudi, i mada će Vam on sigurno na to ljubazno odgovarati, izgubiće makar 10 minuta samo oko Vašeg aperitiva. Zato je jedno od zlatnih pravila i to da dobro pogledate kartu pića, pa u zavisnosti od toga šta Vam se pije izaberete piće koje će se kasnije slagati i uz jelo koje želite.

3. Budite džentlmen, uvek su u modi

I ne samo da su u modi, nego je jedno od glavnih pravila da se u restoranu, ukoliko ste muškarac, ponašate džentlmenski. Bilo da ste sa emotivnom partnerkom, poslovnom saradnicom ili ste možda rešili da majku obradujete ručkom u nekom divnom ambijentu, morate imati lepe manire: primaknite joj stolicu, pridržati kaput, prepustite joj da odabere piće i nemojte biti previše nametljivi.

2. Pokažite ljubaznost i lepo vaspitanje

 Vicešampionsko mesto u bontonskim pravilima ponašanja u restoranu zauzima i ovo: budite ljubazni. Ne samo prema društvu sa kojim ste, već i prema konobarima. Ukoliko Vam nije dan, nasmešite se i pokažite lepo vaspitanje. Niko nije dužan da trpi hirove nervoznih ljudi, pa ako ste u takvom raspoloženju već odlučili da izađete na javno mesto, onda se i ponašajte u skladu sa pravilima, i – budite ljubazni.

1. Uvek budite tačni – to je vrlina

Zlatno pravilo broj jedan je tačnost. Dakle, bontonska pravila ponašanja u restoranu počinju i pre nego što uđete u njega. Koji god sastanak da je u pitanju – poslovni, porodični ili  ljubavni, potrudite se da ne kasnite, jer time pokazujete da cenite onoga s kim se sastajete i ne trošite njegovo vreme. Kada planirate vreme polaska, uvrstite i neke nepredviđene situacije, pa uvek dodajte 15-ak minuta. Tačnost je vrlina koja će odmah stvoriti finu atmosferu, pa ćete u hrani nekog lepog restorana samo još više uživati.
p.s. Kako nismo roboti, pa se i pored Vaše dobre volje dogodi da kasnite, obavezno se javite osobi koja Vas čeka.

Pravilo svih pravila, kako neko reče, je „I don’t believe in tipping, I believe in overtipping!“
Obavezno častite konobara, jer oni to pamte i sledeći put će Vas dočekati otvorenih ruku.

uvek budite tacni