Aj berem grožđe, biram tamjaniku…

Upravo tako – o ovoj sorti grožđa ispevane su pesme, a njena lepota ostala zabeležena i u narodu ovekovečena. Tamjanika jeste grožđe izvanrednog kvaliteta. Sa apsolutnim pokrićem je ova stara pitoma vrsta vinove loze ponela naziv “Vinska kraljica Srbije”. I ne čudi, jer je za mnoge Srbe, upravo tamjanika najromantičnije belo vino.

Poslednjih decenija hit je među autohtonim sortama, a vrsni vinogradari se uzdaju da je, pored prokupca, baš tamjanika sorta koja će doprineti većoj prepoznatljivosti naše zemlje na vinskoj mapi sveta. Poreklom, međutim, ona nije iz naše zemlje, već sa juga Francuske, iako je Srbi obožavaju i piju duže od pet vekova, pa je zato najverovatnije i svojataju.

Poreklo imena “Tamjanika”

Zbunjuje često njeno ime, pa je na nekim etiketama Tamjanika, dok je na drugim Tamnjanika.

Ime ova sorta vuče od reči “tamjan”, pre svega zbog snažnog mirisa zrelog grožđa. O tome zašto je narod ovo grožđe baš tako krstio, postoje uglavnom samo teorije.

Jedna od njih je da je grožđu i vinu tako opojnog mirisa moglo da se da samo ime najopojnijeg i najuzvišenijeg mirisa hrišćanskog sveta – tamjana. I zaista, od kako je nastala, tamjanika ima oreol najmirisnijeg grožđa i vina.

Sa apsolutnim pokrićem je ova stara pitoma vrsta vinove loze, za mnoge najromantičnije belo vino, ponelo naziv “Vinska kraljica Srbije”

Od ove sorte grožđa nastaje veoma jako, desertno, muskatno, izuzetno aromatično vino. Kako god da je nazovete, ukus ovog belog vina je vrhunski i unikatan, i sinonim je za visokokvalitetno belo vino. U njemu dominiraju snažne muskatne arome – voćne, cvetne, parfemske, te pojedinih začinskih biljaka – poput bosiljka, origana ili žalfije, zatim citrusa – limeta, grejpfrut, mandarina, limun i pomorandžina kora.

Vinoznalci su mišljenja da sa srpskom tamjanikom nema veze to što su danas u svetu slatka i aromatična vina u drugom planu. Naša tamjanika nije za “drugi plan”.

Zrna su joj sitna i gotovo savršeno okruglog oblika, pokožica žućkaste boje, a sazreva sredinom oktobra. U fazi pune zrelosti sakupi do 24 % šećera, a u fazi „suvarka“ može imati i 30 % šećera.

tamjanika bela

Tamjanika se kao vino do nedavno vezivala gotovo isključivo za Župu i župski kraj, gde su zasadi ovog grožđa opstajali uprkos velikim nedaćama kroz koje je srpsko vinogradarstvo prolazilo vekovima. Međutim, poslednjih godina je zanimljiv trend širenja tamjanike i u drugim delovima Srbije, pa je sve više rasprostranjena u jagodinskom ataru i u fruškogorskim vinogradima.

Popularnost tamjanike u negotinski kraj dovodi sve veći broj inostranih i domaćih turista. Oni su još jedan od dokaza da današnji vinari i vinogradari veoma uspešno nastavljaju tradiciju svojih predaka.

Crna tamjanika

Od tamjanike se najčešće pravi belo vino, ali i ekskluzivno crno, poznato kao Crna tamjanika. To je vino izuzetnog kvaliteta, a kažu da je upravo ono bilo omiljeno vino Josipa Broza Tita. Što i ne čudi ako se uzme u obzir da ovo vino miriše na ratluk od ruže, bosiljak i tamjan, a ukus mu je nesvakidašnji i ne može se uporediti ni sa jednim drugim vinom. A ne može se lako ni zaboraviti.

Crna tamjanika je drevna, specifična muskatna sorta grožđa, retka u svetu i teška za odgajanje. Uz divan aromatski kompleks, najveći problem su ekstremno mali prinosi. Gotovo zaboravljena, na prostoru Srbije opstala je prvenstveno zahvaljujući vinarima iz Negotinske krajine i manastiru Bukovo, kraju koji odgovara uslovima za gajenje crne tamjanike, veoma retke u celom svetu.

muskatnih vinskih sortipostoji prema nekim podacima,
pa i malo više

sunčanih danagodišnje ima u Negotinskoj krajini,
pa ne čudi što prija ovoj sorti grožđa

Negotin dobija prvu vinogradarsku zadrugu

Sa kojom hranom kombinovati Tamjaniku

Kod ovog vina posebno je važna prava temperatura služenja, koja iznosi između 10 i 12 stepeni Celzijusa. Ovo pitko vino veoma aromaticnog ukusa i prefinjenog specifičnog mirisa, odlično pristaje uz sve vrste mesa, a naročito uz roštilj i ribu. Lepo se slaže sa ribom, morskim plodovima, kremastim belim sosovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema. Naša preporuka je da probate tamjaniku uz belu čokoladu sa pomornadžom, dinjom i cimetom, jer ćete, sigurni smo, doživeti potpuno novu dimenziju uživanja.

Crna tamjanika je ekskluzivno crno vino, izuzetnog kvaliteta, a kažu da je upravo ono bilo omiljeno vino Josipa Broza Tita

Tamjanika cveće

Nemojte se začuditi ako Vas komšinica upita da li u bašti ili na balkonu možda imate tamjaniku, jer koliko je lepa vinova loza, toliko je lepo i cveće koje se zove kao i naše vrhunsko belo vino – tamjanika. U narodu poznat i kao Sveta Petka, tek ovaj cvet se odlično slaže sa petunijama i muškatlama, a poznat je po dekorativnim listovima koji sadrže eterična uljaodlična za teranje raznih insekata, naročito moljaca.

Tamjanika je s razlogom sve veći hit na tržištu domaćih vina, a reklo bi se da priča o ovom vinu još nije ni izbliza ispričana.