Roze vino je, najkraće rečeno, crno vino dobijeno tehnologijom belog. Ovo vino romantične boje se za naklonost stručne kritike bori veoma dugo, poslednjih godina, sa razvojem vinske i gastronomske  kulture, ali i “japijevskih” i “hipsterskih” naklonosti, roze vino sve više dobija na popularnosti, pa je sada rado viđeno na trpezama, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Etikete su mu uglavnom ženskih (Mina, Dušica, Sofija, Barbara…), ali i drugih zanimljivih imena, koje privlače pažnju vinske publike, poput odličnog rozea nazvanog  Tri Roze koze. Podrazumeva se da ispod etikete čudnjikavog, privlačnog, veselog ili ženskog imena ipak stoji vino vrhunskog kvaliteta. Tako je sa vinima, kao i sa umetnicima, odnosno slikarima – da bi se bavio apstrakcijom, slikar mora prvo da stekne akademsko obrazovanje. I vino mora da bude apsolutno kvalitetno, da bi onda proizvođači mogli da se igraju sa imenom.

Jedna studija koja se, pre nekoliko godina, bavila povezivanjem vina sa karakterom ljudi koji vole da ga ispijaju, je “izračunala” da ljubitelji roze vina, za razliku od ljubitelja crvenih i belih vina spadaju u grupu onih ljudi koji koji najčešće posećuju društvene mreže, kao što su Facebook i Instagram, a malo više od polovine njih završilo je školovanje sa srednjom školom, pa su im i godišnja primanja znatno manja. No to je statistika, za koju bismo mogli reći da je malo i “zastarela”, jer u poslednje vreme ovu vrstu delikatnog vina vole da popiju oni koji imaju i novac i obrazovanje.

dinaraje najviša cena za buteljku rozea u srpskim vinotekama i supermarketima

dinaraminimum morate izdvojiti za buteljku rozea u restoranima

Roze je idealno vino za prolećno i letnje uživanje na pikniku ili u debelom hladu neke lepe bašte, odlično je kao aperitiv, pre jela ili uz lagane salate, predjela, deserte. Savršeno je i može se slobodno reći “najgastronomskije” vino. Naime, idealan je pratilac svih naših mezetluka i roštilja, da ne spominjemo pizze I lazanje… S toga, čak i ako ste ljubitelj isključivo crvenih ili belih vina, naša preporuka je da tokom nadolazećih toplih, letnjih dana čaša dobrog rozea bude Vaš (logičan) izbor!

02 Kako se pravi roze vino

Kada se započeti proces pravljena crnog (crvenog) vina prekine u pravom trenutku, dobija se kvalitetno roze vino. U trenutku je tajna. I to nije šala. Prekinuti proces pravljenja crvenog vina ne znači da će se dobiti crveno vino lošijeg kvaliteta, već će nastati potpuno novo – fino, lepo, aromatično i divno roze vino.

Roze vino može da se proizvede od skoro svih sorti crvenog grožđa, a od sorte od koje se vino proizvodi, kao i od vremena koje sok provede u kontaktu sa pokožicom grožđa, zavisi i intezitet boje i arome vina. Izbor sorte grožđa od koga se dobija roze, zavisi od regiona iz koga potiče. Sama boja rozea varira od nežno rozikaste, pa sve do svetlorubin i crvenkaste nijanse. Ukus može biti sladak, polusuv i suv.

Roze je idealno vino za prolećno i letnje uživanje, i kao aperitiv, i uz lagane salate, predjela, deserte, a savršeno je i kad ste na nekom neobaveznom izletu

Većina kvalitetnih evropskih rozea danas spada u suva vina, iako ranije to ni nije bio slučaj, već su ubrajana u umereno slatka vina.

Postoje grožđa uzgajana isključivo da bi se koristila za dobijanje rozea. Uglavnom se beru malo ranije kako bi se zadržale osvežavajuće kiseline i izražene voćne arome. Roze se najčešće dobija od sorti namenjenih crvenim vinima, ali sa finalnom “belovinskom” fazom fermentacije.

Postoji još jedan način na koji se pravi roze vino, a to je mešanje belog i crvenog vina. Međutim, strogo su propisana pravila kada ovo može da se uradi u svrhu spravljanja rozea i proizvođači kvalitetnih vina to nikada ne čine. Ovaj metod je, na primer, u Francuskoj i području cele Evrope dozvoljen samo u slučaju pravljenja roze šampanjca. I mada u Južnoj i Severenoj Americi ovaj način dobijanja roze vina nije eksplicitno zabranjen, bilo bi teško naći proizvođača kvalitetnih vina koji koristi ovakav metod.

Roze vino se pije mlado i hladno.

Najpoznatije vrste “roze” vina u svetu

03 Najpoznatije vrste roze vina1

Najpoznatije roze vino je francuski roze, onaj koji dolazi iz Provanse. Pored Francuske, svetsku pažnju su uvek privlačili portugalski rozei Mateus, Casal Mendes i Lancers. Još je nepobeđen Mateus koji se 80-tih I 90-tih godina prošlog veka punio 1.000.000 boca nedeljno. Kod nas trku vodi Casal Mendes Rose!

Francuski roze

 

Najpoznatiji roze u svetu je onaj koji dolazi iz Provanse. Ovaj roze je specifičan, citrusnih je i aroma crvenog voća, A boja mu je svetla, usled veoma ograničenog kontakta sa kožicom. Sorte koje se po pravilu koriste u Provansi su grenaš, cinsault i murveder. Vina iz podregiona Bandol specifična su po mineralnim notama i spadaju među malobrojna vina ovog stila koja mogu uspešno da stare. Rozei iz regiona kao što su Šinon, Turen, Anžu, dolina reke Loare, većinom su bazirani na sorti kaberne fran, a najbolja vina iz tih delova odlikuju delikatne biljne arome i slatkasta aroma crvenog voća.

Roze vino se za naklonost stručne kritike bori veoma dugo i uvek ostaje u zapećku crvenih i belih vina, ali je poslednjih godina ipak pronašlo put do ozbiljnije publike

Portugalski roze

 

Neka od najboljih roze vina stižu upravo iz ovog dela sveta. Neodoljivi su portugalski Casal Mendes, Lancers ili Mateus Rose, koji je veoma privlačne i jasne boje. Mateus je sveže i zavodljivo vino sa finim i intezivnim bukeom i razigranošću mladih vina.  U ustima ovo je dobro izbalansirano i primamljivo vino, briljantno dopunjeno prijatnom i blago penušavom završnicom. Dobija se od sorti grožđa kao što su baga, rufete, tinta barroca i touringa franca.

Španski roze

 

Da roze vino može da proslavi zemlju ili regiju iz koje dolazi, dokazala je Navara, pokrajina na severu Iberijskog poluostrva, koju je svet upoznao zahvaljujući lokalnom rozeu. Uglavnom se pravi od sorti tempraniljo, kaberne sovinjon i merlo, mada se smatra da je njihov najbolji roze od grenaša. Baskija je dom veoma zanimljivih sorti grožđa, koje služe za dobijanje čakolija – specifičnog belog vina naglašenih kiselina. Roze varijantu ovog vina odlikuju bledoružičasta boja, mineralne note i fine arome voćnog tarta.

Italijanski roze

 

Iz delova severne Italije, kao što su Veneto, Trentino-Južni Tirol i Furlanija-Julijska krajina, dolaze izuzetno delikatni rozei, poput kjareta iz Lombardije. Glavna crvena sorta Veneta je korvina, od koje nastaju brojna vina suvog stila. Ramato iz Furlanija-Julijske krajine nastaje dugom maceracijom sorte pino griđo. Na jugu Italije, u regionima poput Apulije, Sicilije i Kalabrije, mahom koriste lokane sorte, negroamaro u Apuliji i Nero d’ Avola u Siciliji.

Sama boja roze vina može da varira od svetle, nežne rozikaste boje pa sve do svetlorubin, crvenkaste nijanse

Sve boje roze vina

04 Sve boje roze vina

Sama boja roze vina može da varira od svetle, nežne rozikaste boje pa sve do svetlorubin, crvenkaste nijanse, kakvu na primer ima roze vino Ružica. Boja, kao i arome, umnogome zavise od sorte od koje se dobija vino, kao i od vremena koje sok provede u kontaktu sa pokožicama grožđa.

Tradicionalan način pripreme podrazumeva da se crveno grožđe ostavi u kontaktu sa sokom kratko vreme, a što je ono kraće, to će boja vina biti svetlija i nežnija. Roze vina mogu biti slatka, polusuva ili potpuno suva, što je uglavnom i stil većine evropskih rozea.

Popularna “roze” vina u Srbiji

 
05 Popularna roze vina Srbiji

Roze vina postaju sve popularnija kako za ljude i vinoljupce koji ih redovno konzumiraju, tako i za proizvođače u Srbiji, koji im, kako rekosmo, poslednjih godina posvećuju ipak malo više pažnje nego ranije. Značajne vinarije proizvode roze vina vrhunskog kvaliteta, a na domaćem tržištu srećemo etikete, poput Radovanović rozea, Varijante Aleksandrović, Rosetto Kovačević, Petite Rose Ivanović i brojnih drugih. Penušavci pink nijanse koji su prisutni u Srbiji su Henkell Rose, Campo Viejo Rose, kao i šampanjci Veuve Clicquot Rose, Moet&Chandon Rose, Billecart Salmon Rose, Dom Perignon Rose

Premium Srbija izdvaja TOP 5 srpskih rozea:

Roze vino može da se proizvede od skoro svih sorti crvenog grožđa, što zavisi od regiona iz koga potiče, a ukus rozea može biti sladak, polusuv i suv

1. Roza Nostra – Erdevik

 

Roza Nostra. Nabijen aromama jagoda, višanja, vinogradarskih breskvi, osvežavajućih agruma uz naznaku mineralnosti, Roza Nostra pruža sve što se i očekuje od vrhunskog rozea. Ovo prelepo suvo roze vino, stvoreno kupažom najkvalitetnijeg grožđa sorti merlot, shiraz i cabernet sauvignon, punog je tela, iskričavih kiselina i savršene preciznosti na nepcima. Pravo je gastronomsko vino, jer se slaže sa mnogo jela, od svežih ostriga, preko grilovanih škampa i hobotnice, pa sve do pečene prepelice.

Cena: 1.080,00 dinara

1. Roza Nostra – Erdevik

 

Roza Nostra. Nabijen aromama jagoda, višanja, vinogradarskih breskvi, osvežavajućih agruma uz naznaku mineralnosti, Roza Nostra pruža sve što se i očekuje od vrhunskog rozea. Ovo prelepo suvo roze vino, stvoreno kupažom najkvalitetnijeg grožđa sorti merlot, shiraz i cabernet sauvignon, punog je tela, iskričavih kiselina i savršene preciznosti na nepcima. Pravo je gastronomsko vino, jer se slaže sa mnogo jela, od svežih ostriga, preko grilovanih škampa i hobotnice, pa sve do pečene prepelice.

Cena: 1.080,00 dinara

2. Rose Sec – Zvonko Bogdan

 

Suvo, prefinjeno vino, nežne boje, satenske teksture i nezaboravnog, punog ukusa. Elegantan buke vina Rose Sec odlikuju arome maline i vinogradarske breskve, uz nagoveštaj prijatnih tonova bele ruže. Izuzetno meko i uravnoteženo vino živahnih kiselina i duge voćne završnice. Rose Sec je 2016. godine ponelo titulu najboljeg srpskog rozea. Čaša (i dve, tri…) ovog divnog vina, koje se dobija od sorte merlot, idealna je uz dagnje na buzaru, dimljenog lososa i jela sa roštilja.

Cena: 1.260,00 dinara

3. Pink Punk – Chichateau

 

Veoma “trendy” vino koje se fino uklapa u letnju “Šemu”. Na mirisu voćno, ovo vino jasnog i prodornog mirisa, pruža arome rmaline, ribizle i narandžine kore, uz dodir cvetnih aroma, koje postepeno bivaju sve zapaženije. Svežina mirisa nagoveštava postojanost dobro ukomponovanih kiselina. Na ukusu pruža svežinu i sočnost i prefinjene voćne arome. Ostaje dugo u ustima. Asocira na malo kiselije jagode, diskretne je slasti i sugeriše izvesnu mekoću.

Cena: 1.070,00 dinara

4. Trijumf Rose – Aleksandrović

 

Odlikuje se izuzetno voćnim mirisima jagode i maline sa vrlo blagim mirisom kajsije I breskve. Na ukusu lagano i izuzetno sveže zbog većeg sadržaja kiselina. Lagano, neopterećujuće vino koje ide uz skoro sva jela, osim uz jela od crvenog mesa. Izuzetan je kao aperativno piće, uz salate, predjela, ribe, piletinu, ćuretinu, roštilj i svu masniju hranu, sarme, pečenja, kolenice, kobasice, ali i uz sireve fetu i mocarelu.

Cena: 1.000,00 dinara

5. Todorović Roze Prokupac – Todorović Ražanj

 

Ne baš toliko poznata vinarija, ali ovo je jedno od retkih vina od sorte prokupac koje pokazuje svu njegovu lepršavost i onu prepoznatljivu, primamljivu voćnost. Todorović Roze Proukpac je dokaz da prokupac može lepo da pleše i u rose ritmu, lišen i najmanje doze pretencioznosti. Jedno od retkih vina koje pokazuje svu lepršavost prokupca, kao i prepoznatljivu, primamljivu voćnost. Vino je nastalo kupažom prokupca, širaza i kabernea u besprekornom balansu

Cena: 750,00 dinara

Najpoznatije roze vino je francuski roze, onaj koji dolazi iz Provanse, a svetsku pažnju su uvek privlačili portugalski rozei Mateus, Casal Mendes i Lancers

Kako kombinovati roze sa hranom?

Svako vino traži svoju hranu. Tako je i sa rozeom, koji je delikatan, aromatičan, šarmantan i zavodljiv, i koji kao takav traži uparivanje sa lakšom hranom. Roze vino ruku pod ruku ide sa piletinom, pršutom, raznim vrstama sireva, voćem i povrćem. Evo nekoliko “instrukcija” o vezi između hrane i roze vina. Probajte, pa ćete videti zašto određeno vino zahteva i određenu hranu. Zato što jedno drugome daju maksimum:

 
 
07 Kako kombinovati roze sa hranom1

Roze vino i meso:

Uz ovu vrstu vina najbolje je da izaberete meso poput piletine, pršute, pančete ili kobasice, ali će roze podjednako dobro “leći” i uz morske plodove, grilovanu ili dimljenu ribu

Roze vino i sirevi:

Rozei su veoma zahvalni za kombinovanje sa gotovo svim vrstama sireva – mladi beli, tvdri poput parmezana, polutvrdim i mekim, kao što je bri, a koji tip rozea i sira ćete izabrati zavisi od vašeg ukusa

 

Roze vino sa voćem i povrćem:

Avokado, paradajz, šargarepa i listovi svežeg zelenog bilja – rukole, bosiljka, nane, vlašca, čine salatu koja je savršena uz roze vino, dok mu od voća “pašu” jabuke, breskve, jagode, kupine…

Roze vina mogu biti slatka, polusuva ili potpuno suva, što je uglavnom i stil većine evropskih rozea

Čaše za “roze”

 
06 Case za roze

Roze se pije mlad, hladan, svež i osvežavajući, sa ukusom jagode ili maline…. Najbolje ga je poslužiti na temperaturi od 7°C do 13°C, kao što se radi sa belim vinima. I kako bi arome i ukus iz rozea maksimalno “izvukli”, pored svih ovih pravila, morate ga piti iz prave čaše.

Roze, kao i sva druga vina, zahteva pravi oblik čaše iz koje se servira, s tim što u ovom “roze” slučaju postoje dve vrste čaša iz kojih se služi i koje su široko prihvaćene za roze:

  1. Čaše sa nožicom i manjim blago zaobljenim balonom – koriste se za roze vina koja su zrela i imaju puno telo, a oblikovane su kao čaše za crveno vino, s tim što je balon kratak i zaobljen na dnu
  1. Čaše sa manjim balonom blago zvonastog oblika – poželjna za mlađa i manje slatka vina, kojima zvonasti oblik dozvoljava da vino „protrči“ do vrha jezika, gde su čula ukusa najosetljiviji na slast

Pored ova dva oblika čaša, koji bi bili idealni za ispijanje roze vina, prihvatljiva je i upotreba čaša za belo vino, budući da su rozei u procesu fermentacije prilično slični belim vinima. 

Cene roze vina

08 Cene roze vina

Popularnost rozea na našem tržištu nije na onom nivou kakvo roze vino ima u svetu, ali pozitivan trend postoji i zaista je sve više ljudi koji kupuju i poklanjaju baš roze vina. Cene roze vina su različite, naravno, u zavisnosti od kvaliteta, i za nijansu su jeftinija od čisto crnih ili belih vina.

Bocu rozea od 0,75 l možete u vinotekama i marketima širom Srbije pazariti po ceni u rasponu od 400,00 pa do 3000 (i malo više) dinara, dok u restoranu za iste boce vina morate izdvojiti sumu od minimum 900,00, pa do nekoliko hiljada dinara.