Palić je svakako jedna od destinacija koju ukoliko ste u Srbiji ne smete da zaobiđete. O lepotama Palićkog jezera ne treba ni pričati, šetnje palićkim parkom, zdravstvena su terapija koja prija svakome od nas, a poseta Palićkom ZOO vrtu atrakcija ne samo za mališane. Palić se nalazi na samo osam kilometara od Subotice i upravo je zbog jezera značajan turistički centar Vojvodine, ali i čitave Srbije.

Palić je poznat i po Evropskom filmskom festivalu koji se, od 1992. godine, održava leti (ove godine u planu je da traje od 17. do 23. jula) i tada “gomila” glumaca, reditelja, montažera, ljudi iz sveta filma, novinara, pohrli na ovo predivno mesto, s prvim zadatkom da pričaju ili izveštavaju o filmskom programu i nagradama, i drugim “zadatkom”, da uživaju u svim čarima koje ovo čudesno mesto nudi.

A kada obiđete sve lepo što ima da se vidi, čeka Vas druga vrsta lepote, one gastronomske. Restorani Palića pravo su mesto gde ćete se odmoriti uz kafu ili ručak, posle duge relaksirajuće, ali i zamorne šetnje.

Palić je poznat po tradicionalnim restoranima. Svi restorani nude prvoklasne specijalitete, kako vojvođanske, tako i ostale kuhinje po kojoj je Srbija poznata. Koju god od mnogih Paliću svojstvenih čardi da odaberete, nećete pogrešiti. Gastronomska ponuda je veoma bogata, ali nemojte da odete a da ne probate juneći perkelt sa testom i sirom ili salašarsku mućkalicu, koje ćete zasladiti domaćom štrudlom ili pitom od jabuka.

Pored pomenutih čardi, na Paliću se nalazi i nekoliko vrhunskih restorana, koje Vam Premium Srbija toplo preporučuje, pa kada Vas put nanese u ovaj deo Srbije, obavezno proverite jedan ili više njih.

Palić je poznat po tradicionalnim restoranima, a svaki od njih nudi prvoklasne specijalitete, kako vojvođanske, tako i ostale kuhinje po kojoj je Srbija poznata

Abraham restoran Palić

Restoran “Abraham” nudi specijalitete mađarske kuhinje, kao što je (pomenuti) perkelt, odnosno gusti paprikaš od kockica finog mesa sa mnogo safta, serviran sa širokim testom sa sirom posutim kockicama prepržene slanine. Uh, prste da poližete! Ovo kultno mesto otvoreno je 1939. godine, a mnoge slavne ličnosti naše zemlje zabeležile su svoj boravak ovde u knjizi utisaka. Tako je naš čuveni glumac Dragan Nikolić “okrivio” reditelja Zdravka Šotru i njegovu ekipu što su ga doveli na gastronomsko sladostrašće kome je teško s merom odoleti. U Gostionu “Abraham” dolazi se specijalno i zbog filirane riblje čorbe, škembića, gulaša od teleće glave, ali i slatkiša „šomloi galuška”. U ponudi ima, naravno, i drugih jela  iz ovog podneblja, ali da znate da nema roštiljskih specijaliteta. Ugostiteljska pravila u “Abrahamu” nisu menjana decenijama, jer, kažu, da su delotvorna ova što postoje: u restoranu ne treba  stalna (živa) muzika, jer je njihova muzika “sviranje kašika i viljušaka” i “danju radi da bi se noću odmarao”. Poštujući i dan danas ova načela,  Gostiona “Abraham” je otvorena od 11.00 do 23.00 sata, nedeljom od 11.00 do 18.00 sati, a ponedeljkom je i njima dan za odmor.

Restoran Brvnara Palić

 

Restoran “Brvnara” je restoran sa tradicijom dugom više od 40 godina. Onda znate da sigurno nećete pogrešiti ukoliko baš ovaj restoran odaberete da se odmorite i pojedete neko divno jelo za ručak ili večeru. Restoran “Brvnara” nudi jela nacionalne kuhinje, ali i jela po porudžbini. Smešten je na samoj obali Palićkog jezera, okružen sportskim terenima i parkom, što je siguran znak da ćete odmoriti i dušu i telo. Od 1977. godine, kada je restoran “Brvnara” otvoren, pa do danas uslužio je na hiljade gostiju sa svojim bogatim menijem. Ali ima nešto u tom Palićkom jezeru, koje Vas hipnotiše svojom lepotom, pa kada ga posmatrate iz nekog udobnog i lepog restorana kao što je “Brvnara”, poželite da se tu zauvek ušuškate. Uz ukusna jela i po koju čašicu rakije ili dobrog, domaćeg vina, sigurno ćete ovde ostati malo duže nego što ste planirali. I to je važna informacija. Pored restorana, ovde se nalaze i apartmani za smeštaj gostiju, a “Brvnara” u svom lepom prostoru organizuje i sve vrste proslava i skupova.

Naš čuveni glumac Dragan Nikolić je “okrivio” reditelja Zdravka Šotru što ga je doveo u restoran “Abraham”, na gastronomsko sladostrašće kome je teško s merom odoleti

Restoran Mala gostiona Palić

 

Ako vam kažemo da je tradicija restorana “Mala gostiona” duža od 160 godina, da li će to biti dovoljan razlog da pohrlite u njega i probate ono što ovaj restoran nudi u svom bogatom meniju? “Mala Gostiona” je klasični restoran sa 4 zvezdice, udaljen svega 50 metara od hotela “Park” i svako ko je jednom bio ovde, nije se na tome zaustavio. Ovo jeste jedan od onih prostora kojima se uvek rado vraćate. U restoranu “Mala gostiona” možete “pošteno” da ručate i da uživate u jelima različitih kuhinja: vojvođanske, srpske, mađarske, mediteranske, italijanske i internacionalne. Malo je pravih gurmana i ljubitelja dobre kuhinje koji nisu čuli za restoran „Mala gostiona“. Već 164 godine, na istom mestu i pod istim imenom, ovaj restoran čuva i prenosi najlepše palićke priče. Ambijent restorana prilagođen je jedinstvenoj arhitekturi Palića u stilu mađarske varijante secesije i dočarava zlatno doba Palića sa kraja 19. i početka 20. veka. Restoran je 1994. godine uveo još jedno pravilo, koje je postalo tradicija, pa tako od tada organizuje nedeljni porodični ručak po principu švedskog stola, sa bogatim izborom jela nacionalne i internacionalne kuhinje i sa pažljivo odabranom ponudom lokalnih specijaliteta. Pa ako ne pre, ono prve nedelje ujutru krenite pravac „Male gostione“ na Paliću i uživajte sa svojom porodicom.

godineje duga tradicija palićkog restorana “Mala gostiona”

otvorenje restoran “Brvnara” koji od tada neprekidno radi

godinau “Maloj gostioni” se nedeljni porodični ručak organizuje po principu švedskog stola

Restoran Viktorija Palić

 

Restoran “Vila Viktorija” locirana je na predivnoj palićkoj poziciji, okružena je parkom i gostima svih profila i godina nudi opuštajuću atmosferu i odlična jela iz njihove kuhinje. “Vila Viktorija” je klasičan restoran, u kojima ćete naći “klasično” dobra jela vojvođanske, srpske, mađarske, mediteranske, italijanske i internacionalne kuhinje. “Vila Viktorija”, na samo 100 metara od Palićkog jezera i 50 m od Palićkog ZOO vrta, idealno je mesto u kome ćete se zaustaviti posle obilaska ovog bajkovitog mesta. Prijatan ambijent restorana i terase u bogatom parku prirode pružaju potpuni ugođaj za boravak gostiju. Uz bogat izbor jela – specijalitete od rečne i morske ribe, jela sa roštilja, supe, čorbe, salate i predivne slatkiše, moći ćete, takođe, da uživate i u vrhunskim vinima koja se nalaze u ponudi restorana. U “Vili Viktorija” možda možete naći i mesto za neku od Vaših proslava i svečanosti, poput svadbi, rođendana, krštenja, maturskih večeri, korporacijskih proslava, jer je u njoj sve to moguće organizovati. Za svaku priliku bira se poseban muzički program. Ekipa restorana je sastavljena od iskusnih kulinara i mladih, dinamičnih ugostitelja koji su sposobni da odgovore na sve želje gostiju.