Vino od lavande (nekada davno malo drugačijeg naziva – lavendla), bosiljka, matičnjaka, ruzmarina, ruže… Pa to tako lepo miriše čak i dok se samo čita, a zamislite da ih probate! A da li ste uopšte čuli da vino od ovih začinskih i mirisnih biljaka postoji? I znate li nekog ko ga danas pravi? Da, sok od lavande je divan, čaj od lavande blagotvoran, lavanda nas „prati“ tako lepo čitave godine. Bosiljak, matičnjak, ruzmarin, žalfija, ruže… Sve to ima svoju lekovitu, kozmetičku ili dekorativnu ulogu, ali vino od njih gotovo da je danas zaboravljena kategorija.

A nekad nije bilo tako.

O tome nam svedoči jedan od najučenijih Srba 18. veka – Zaharije Orfelin, u prvoj knjizi o vinu kod nas, nastale upravo iz njegovog pera 1783. godine – “Iskusni podrumar”.

Njegova predivna knjiga, prepuna starih recepata, beležaka o tome kako se vino pravi, proba, kako se podrum “drži”, nova i stara vina čuvaju, inspirisala nas je da i Vas “zagolicamo” malo. Nikad se ne zna, možda nekome i pođe za rukom da plasira novo/staro srpsko vino od lavande, bosiljka, matičnjaka, ruzmarina, ruže ili žalfije, baš prema receptima Zaharija Orfelina, kojih je na stotine prikupio u svom “Iskusnom podrumaru” (uz uslov da recepte razumete).

p.s. Recepte za ova vina prenosimo u originalu iz knjige

28 Vino od lavande1

Uzmi lavendla sa cvetom, iseci na sitno, metni u kesicu i podvezanim kamičkom obesi u burence, a ovo nali mostom ili starim vinom.

238

godinastari su recepti za vina iz knjige jednog od najučenijih Srba tog vremena

6

šaka ruzmarina je, prema Orfelinu, potrebno za vino od ove biljke

20

litarafriška bela mosta “metne” se sa 1 kilom matičnjaka sa cvetom i kuva na vatri

Da načiniš vino od bosiljka

 

Uzmi suva bosiljka, koliko hoćeš, iseci sitno, metni u kesicu, obesi u burence, i naspi slatkim mostom, pa pusti da provri. Možeš ga praviti i kao bermet.

O tome da se nekada pravilo i pilo, vino od lavande, bosiljka, matičnjaka, ruzmarine, žalfije, ruže, svedoči knjiga Zaharija Orfelina “Iskusni podrumar” iz 1783. godine

Da načiniš vino od matičnjaka

 

Uzmi trave matičnjaka sa cvetom 1 kilu, metni u 20 litara friška bela mosta, nek se kuva na vatri, i kad se ohladi, procedi kroz suknenu kesu, pa onda uspi u burence.

28 Vino od lavande3

Da načiniš vino od ruže

 

Naberi ruža kad najlepše cvetaju, pokidaj cvetne listove, prostri po platnu da se sušena toplu mestu, zatim metni u kutije ili u velika staklad, nek stoji zatvoreno do berbe i tada naspi burence slatkim friškim mostom, a ružu metni u kesicu, obesi u bure s podvezanim kamičkom, zavranji dobro, a odušku probuši, i kad prevri dobro, tada dospi s lepim vinom i drži za upotrebu, i ako hoćeš, možeš u 1 ½  dekaistučene slatke korice u kesicu metnuti.

Još drukčije.

Naberi polurascvetale ruže, očupaj cvetne listove, iseci na sitno i malo u avanu istuci, metni u retku kesicu i s podvezanim kamičkom obesi u bure, naspi starim lepim vinom i ostavi 14 dana zavranjeno da prestoji.

Originalnim receptima iz prve knjigu o vinu u nas, samo ćemo Vas “zagolicati” da možda i Vi probate da napravite neko egzotično vino od ovog začinskog i mirisnog bilja

Da načiniš vino od ruzmarina

Uzmi ruzmarina 6 šaka, metni u kesicu, pa s podvezanim kamičkom obesi u polovače, naspi slatkim mostom i pusti da provri.

Još drukčije.

Uzmi ruzmarina s lišćem 50 deka, cveta ruzmarina, žalfije i porečova po dve šake; smeštaj sve i metni u kesice i učini kako je i gore rečeno.

Primedba. Kad komena brzo bude trebalo ovaka vina, neka metne ruzmarina i jelenka u vino, pa neka prestoji preko noć, pa ga onda može upotrebiti.

Da načiniš vino od žalfije

 
28 Vino od lavande2

U vreme berbe odadni bure, koliko hoćeš, metni tavan jasenova iverja, a po njemu red žalfije, a po ovom opet jasenovo iverje i. t. d. dok ne bude sa šake prazno, sada zadni bure i naspi friškim mostom pusti da prevri i posle pijući možeš dolivati, kao što smo i kod bermeta kazali.

Još drukčije.

Izaberi najlepša bela grožđa, ispresecaj na komade, metni u odadniveno akovče s pedlja visoko, zatim metni na grožđe žalfiju, a na nju opet grožđe i tako do vrha, a sa šake ostavi prazno, zadni akovče i naspi lepim starim vinom, zavranji dobro, a odušku probuši, koju ćeš pokriti krpom i ostavi da 14 dana prestoji, a zatim ga možeš upotrebljavati, i što za dan popiješ, uveče dospi drugim vinom; ako hoćeš da i ovo vino bude crvenkasto, možeš crna grožđa metnuti, ili ao si belo grožđe metnuo, nali ga crnim vinom.