Hedonističko uživanje traži angažovanje svih čula, pa je tako veoma važno kakve su flaše za rakiju iz kojih vole da im se servira ovo žestoko piće. Pečenje rakije jeste umetnost, ali je takođe i njeno skladištenje u drvenim buradima, kao i kasnije presipanje u staklenu ambalažu, vrlo bitno da bi se u ovom srpskom žestokom brendu zaista uživalo punim plućima. Tako će nas sigurno privući flaše u obliku kruške u kojima se čuva rakija od kruške, najčešće viljamovka, ili divne flaše u obliku grožđa koje nisu namenjene samo vinu, već se u njima čuva i iz njih služi rakija od grožđa.

Flaše za rakiju su, u najrazličitijim oblicima i pakovanjima, poslednjih godina veoma tražene, što je normalno jer, pored odličnih destilerija kojih je u našoj zemlji sve više, u Srbiji gotovo da nema seoskog domaćinstva koje ne spravlja svoju rakiju. Otuda i tekst ovog naslova “Flaše za rakiju”, u kome smo objedinili nekoliko predloga, ne biste li Vi pronašli baš onakve flaše u kakvima vidite Vašu rakiju.

evrau proseku košta kristalni set za rakiju, koji se sastoji od flaše i šest čaša

dinarau proseku košta “obična” staklena litarska flaša za rakiju

dinarakošta ekskluzivna slavska flaša za rakiju sa utisnutim likom sveca u staklu
02 ukrasne flase za rakiju

Već smo pisali u jednom od tekstova o tome da je rakija nepresušni izvor druženja i razgovora, a sve oko nje može biti zanimljivo, pa i traženje adekvatne flaše u koju ćete ovo piće sipati

Flaše za rakiju se danas izrađuju u najrazličitijim oblicima, ali za dobrog dizajnera, kao i odličnog hedonistu, nekako uvek budu najlepše najjednostavnije boce, čiji je oblik dovoljno dobro urađen da privuče pažnju, ali ipak dovoljno jednostavan da zapravo čula pripremi na uživanje u mirisu i ukusu koje konzumentu tek sledi kada se rakija iz te flaše sipa u čaše za rakiju. Razlikujemo tako čuvene slavske flaše, pa dekupaž, zatim flaše od upletenog pruća, pa već pomenute – sa voćem unutar flaše. I ne zna se koja je slađa i zanimljivija. 

Toliko je različitih vrsta flaša za rakiju da apsolutno možete da birate uvek drugačiju za svaki svečani događaj, prema stilu u kome je dekorisana Vaša trpeza toga dana ili prema čašama za rakiju koje ste odabrali da iz njih poslužite goste.

Flaše za rakiju su poslednjih godina veoma tražena roba i mogu se naći u najrazličitijim oblicima i pakovanjima, od raznih materijala i sa raznim dezenima

Slavske flaše za rakiju

 
03 Slavske flase za rakiju

Peskirane, sa staklom u drvetu, sa ikonom, odnosno likovima svetaca na staklu ili u drvetu, tek slavske flaše za rakiju mogu biti veoma različite, ali i unikatne, ručno izrađene. Sve je više zanatlija koje ih poslednjih godina izrađuju, jer mogu biti i jesu predivne za poklon nekome za ovaj sveti dan, a lepe i za dekoraciju slavske trpeze.

Možete izabrati i ukrasne slavske flaše sa plodom dunje ili kruške unutra, u kojima plod ne truli, ne gubi boju i dugo je postojan. Možda Vam se, pak, više dopadne flaša sa prirodnim saćem od voska.

 

Ukoliko Vam se dopadaju litarske staklene flaše sa ikonom sveca slave koju slavite, onda takve ukrasne flaše možete pazariti i online u radnji “Tegla, čaša i flaša”, za manje od 300,00 dinara po komadu.

Različiti su ukrasi, različite i cene. Vaše je da odaberete onu koja Vam se najviše dopada ili uklapa u Vaš stil.

Pletene flaše za rakiju

 

Tradicionalno su pletene flaše za rakiju, ranije i za vino, kao i pleteni baloni, krasile domove srpskog domaćina. Nije se “računalo” da se pije dobra rakija ukoliko se ne servira iz flaše koja je obmotana pletenim prućem. Danas se takođe u prodaji mogu naći ovakve ukrasne boce, ali od njih su danas napravljena i prava umetnička dela i antikviteti.

Pletene flaše od pruća zanimljive su i turistima iz inostranstva koji ih, između ostalog, pazare i nose kući kao suvenire.

 
04 Pletene flase za rakiju e1618320656101

Jedna od radnji koja se bavi ovakvom izradom litarskih i polulitarskih pletenih flaša za rakiju je svakako i “Eko Suvenir”, čije proizvode možete pazariti u najrazličitijim, veoma zanimljivim, dezenima od pletenog pruća.

Dekupaž flaše za rakiju

 
05 Dekupaz flase za rakiju

Dekupaž flaše za rakiju, baš kao i ostalo posuđe urađeno ovom tehnikom, može biti predivno, zanimljivo, gotovo uvek unikatno, baš prema onom dezenu koji ste zapazili na nekoj salveti ili novini. Na Vašoj slavskoj ili flaši za rakiju koju svakodnevno upotrebljavate, može se nađi razno šareno cveće, neki predeo, životinja, moderna zgrada, planete, sunce, mesec, zvezdice, automobili… Ma, apsolutno šta god da poželite. Upotrebite samo malo vremena i strpljenja da u radnjama ili na internetu pronađete baš onu koja Vas zanima.

Flaše ukrašene dekupaž tehnikom možete naći u prodaji, na internetu ih ima baš mnogo, ali ih možete napraviti i sami, poigrati se, utrošiti vreme i stvoriti jedinstvenu – Vašu ukrasnu flašu za rakiju. 

 

Ukoliko niste dosad imali dodira sa ovom tehnikom, možete pogledati kako to rade u jednoj umetničkoj radionici, i mnogo toga naučiti.

Hedonističko uživanje traži angažovanje svih čula, pa je tako veoma važno kakve su flaše za rakiju iz kojih vole da im se servira ovo žestoko piće 

Ekskluzivne flaše za rakiju

 
06 Ekskluzivne flase za rakiju

Ukoliko Vam je potrebna staklena boca za rakiju, “Glass market” je svakako pravo mesto za Vas. Pojam ekskluzivna flaša za rakiju može podrazumevati i one preskupe flaše, koje se rade kao prava mala umetnička dela, oslikane ručno prema Vašoj ideji, ili optočene zlatom, srebrom i cirkonima, a mogu biti i flaše fantastičnih oblika, sa veoma pristupačnom cenom, koje ćete Vi sami načiniti da izgledaju baš tako – ekskluzivno. Pojam je “rastegljiv”, pa nije svakome jednako ekskluzivna neka flaša. 

Ipak, pod ekskluzivnim flašama za rakiju, složiće se većina ljudi, sigurno se nalaze one od peskiranog stakla sa utisnutim likovima svetaca na njima. Takve boce, zapremine 0,7 litara , možete pazariti online u “Maloj srpskoj prodavnici”, sa likom sveca čiju Vi slavu slavite. Za ovu flašu moraćete da izdvojite nešto manje od 3.000,00 dinara, a ostaće da Vam krasi i svaku narednu slavu.

Kristalne flaše za rakiju

 

“Teški”, brušeni kristal, uglavnom vezujemo za starinske setove, koji se sastoje od flaše sa takođe kristalnim zatvaračem i šest istovetno brušenih čaša. Takvi kompleti “redovno” su kupovani negde u inostranstvu, papreno plaćani i smeštani u neku staklenu vitrinu, da se ne koriste, samo da se gledaju (i naravno da komšinica pukne od muke kad ih vidi). Šalu na stranu, i danas se takvi kompleti mogu naći u ekskluzivnim radnjama, mada retkim, sa takođe vrlo visokim cenama, koje se kreću i do 400-500 evra. 

07 Kristalne flase za rakiju

Ukoliko baš želite kristalne flaše za rakiju, možete ih naći i na internet-oglasima. Na njima se, osim polovnih kristalnih flaša koje koštaju od 1.000,00 do 5.000,00 dinara, prodaju i setovi sa šest čaša, i cena im je 220 evra, što za ovakve komade zaista nije mnogo. Ili ako Vam je zgodnije, sačekajte da neko vaš ili Vi, otputuje u Češku, pa naručite kristalne komade odatle. Češki kristal je poznat širom sveta, a čini nam se da je i cena ipak pristupačnija nego kod nas, pa za komplet od šest čašica za rakiju u brušenom kristalu raznih boja, izdvojićete oko 100 evra, koliko košta i kristalna flaša za rakiju.