Ako neka atmosfera treba da se oseti i doživi u Beogradu, a ne da se o njoj piše i čita, to je atmosfera kafana u Skadarliji. Samo šetnja Skadarskom ulicom (koja inače nije duža od 500 metara) je neprocenjivo iskustvo, pa piće ili u ručak u popodnevnim časovima, a onda veče… Eh, taj duh morate iskusiti! Jer, kažu – ko nije bio u Skadarliji, nije bio u Beogradu.

Skadarlija – prema rečima istoričara Vidoja Golubovića – najčuvenija boemska četvrt na Balkanu, i danas odiše dahom prošlih vremena, kada su njom šetali i po koju više pili čuveni književnici, muzičari, slikari, boemi Beograda.

Samo šetnja Skadarskom ulicom je svakom turisti neprocenjivo iskustvo, pa piće ili u ručak u popodnevnim časovima, a onda veče… Eh, taj duh morate iskusiti

Danas čuvena atrakcija za strane i domaće turiste, Skadarlija je ugostila i savremene ličnosti poznate širom sveta. Njenom kaldrmom šetali su gotovo svi veliki umetnici koji su bili u našoj zemlji. Skadarlija je ugostila kraljicu Elizabetu, španskog kralja Huana Karlosa i kraljicu Sofiju, Džordža Buša Starijeg, njom su prošli i Vili Brant, Margaret Tačer, Sandro Pertini, Alberto Moravija, Ðina Lolobriđida, Bert Lankester, Tina Tarner…

Pa, vreme je da i Vi prošetate duž ove najlepše ulice naše prestonice i rezervišete Vaš sto u nekoj od njenih predivnih kafana:

Tri Šešira

Jedan od simbola Skadarlije, restoran Tri šešira, ime je dobio po radnji za proizvodnju šešira. Još 1864. godine kada je otvoren , iznad ulaza su postavljena tri šešira. U ovu kafanu su zalazile znamenite zanatlije, trgovci, političari, glumci, književnici, pesnici, novinari, umetnici… Bila je drugi dom bardova, poput Čiča Ilije Stanojevića, Žanke Stokić, Bore Stankovića, Dobrice Milutinovića, Milorada Gavrilovića… Gosti ove kafane bili si u Đura Jakšić, Janko Veselinović i Branislav Nušić, koji je, kažu, pišući o njoj “potrošio podosta i hartije i mastila”. I danas ćete, u prelepom ambijentu kafane, uz odličnu hranu i piće koje “leže” ovde nekako bolje nego u bilo kojoj drugoj kafani, uživati uz zvuke tamburaša, koji će napraviti sjajnu atmosferu. Pomislićete – samo za Vas.
Zvanična web prezentacija

Dva Jelena

Osnovan 1832. godine, ovaj restoran je vekovni simbol Beograda. Zahvaljujući očuvanju tradicije, boemskog duha i specijalitetima tradicionalne kuhinje, zauzeo je titulu jednog od najlepših i vodećih restorana boemskog života u srpskoj prestonici.

Mnoge legende su bile gosti Dva Jelena, a i danas je ovo mesto savršeno za velika veselja, ali i za male i podjednako važne susrete u dvoje. U njemu možete popiti dobru kafu ili pojesti neki od domaćih specijaliteta, a idealan je i za razne vrste slavlja. Prvi rođendani, punoletstva, velike mature, diplomske proslave, veridbe, devojačke i momačke večeri, svadbe – pa i one srebrne i zlatne, godišnjice i sve ono što želite da zauvek ostane u vremenu – ovde poprima potpunu drugačiju i lepšu dimenziju.

Zvanična web prezentacija

godine stiče boemsko obeležje, jer se posle rušenja poznate kafane „Dardaneli“, njeni gosti sele u kafane Skadarlije

Zlatni bokal

Čuvena skadarlijska kafana na samom ulazu u Skadarsku ulicu. Nekada se ponosila lepo uređenom terasom obraslom u vinovu lozu, a još više gostima, čuvenim imenima kulturnog i društvenog života Srbije, koji su prema “znaku raspoznavanja” – reljefom pozlaćenog bokala iznad ulaznih vrata, nalazili kafanu čak i ako iz neke druge krivudaju tražeći ovu. Od prvobitno zamišljenog vinskog podruma, kakvu je namenu trebalo da ima, Zlatni bokal je izrastao u kafanu, koja i danas predstavlja pravi hedonistički raj.

skadarlija 3

Velika Skadarlija

Velika Skadarlija je jedno od najpopularnijih i najposećenijih mesta u Beogradu. Kafana u kojoj su takođe noći ostavljali veliki srpski boemi, novinari, glumci, književnici… I danas se u njoj sreću prošlost i budućnost, u kojoj su ispreplitani najfiniji skadarlijski šarm, odlična nacionalna i internacionalna kuhinja, staro vino, domaćinska usluga i topla atmosfera, kao i bogat asortiman pića. A raspoloženje je još bolje kada Vam na uvce zasvira njihov orkestar, imenjak kafane -„Velika Skadarlija“, zbog koga se traži mesto više.

Zvanična web prezentacija

Ima dana

U samom srcu stare boemske Skadarlije, u središtu beogradskih duhovnih, kulturnih, muzičkih, privrednih i političkih zbivanja, nalazi se još jedna u nizu magičnih kafana ove četvrti. Nastala je na mestu stare stambene kuće u kojoj su živeli pesnici (Tin Ujević), pevači, slikari, buntovnici i boemi. Restoran “Ima dana” neguje i čuva stil i način druženja starog gospodskog Beograda.

Ova kafana je ugostila najznačajnije ličnosti svetske političke, kulturne, sportske, privredne i turističke scene. Dovodili su ih protokoli, poslovni ljudi, domaći zvaničnici, znatiželja i preporuka ljudi koji su prethodno osetili šmek ove kafane.

Zvanična web prezentacija

metarane više od toliko,
je dugačka Skadarska ulica

svetskih državnikase potpisalo u Knjigu utisaka
čuvene Skadarlije

kraljeva i carevakao i čuveni Rokfeler,se nalazi na
impozantnom spisku čuvenih ljudi
koji su posetili ovu boemsku četvrt

Šešir moj

Društvu kafana koje na tlu skadarlijske kaldrme stoje i postoje nekoliko vekova, Šešir moj se “pridružio” tek 1990. godine. Ali se savršeno snašao i uklopio.

Iako realtivno mlada, svakako je danas kafana u rangu najboljih i najluksuznijih u srcu Skadarlije. Kažu da se ubraja u prve četiri najbolje u Skadarliji. Svratite i proverite.

A iz kafane poručuju: “kuvare ne menjamo, kao ni recepte”, što je sigurno dobitna kombinacija. Rezervišite Vaše mesto i probajte tako ukusno mešano meso, roštilj, kobasice, šopku salatu, kiseli kupus… A pre toga rakijicu. A posle toga odlično vino. Domaće ili neko drugo. Po Vašem izboru.

Zvanična web prezentacija

Njenom kaldrmom hodali su kraljica Elizabeta, Džordž Buš Stariji, Hajle Selasije, Margaret Tačer, Alberto Moravija, Ðina Lolobriđida, Bert Lankester, Tina Tarner…

Mali Vrabac

Nalazi se u srcu Skadarlije i ukoliko želite da organizujete bilo kakvu vrstu proslave nećete pogrešiti ako odaberete baš ovaj restoran – doživljaj za sva čula u srcu Skadarlije, koja odiše neverovatnim pozitivnim duhom i tradicijom Srbije.

Mali Vrabac čuva tradiciju, a pored neizostavnih tamburaša, određenim danima organizuje nastupe čuvenih folklornih ansambala, koji prenose tradicionalnu srpsku igru. Uz odličnu srpsku kuhinju, ambijent i muziku, Mali Vrabac će osvojiti Vaše srce i postati mesto kome ćete se stalno vraćati.

Zvanična web prezentacija

Da li ste znali…

… da je u Beogradu postojala kafana koja se zvala Skadarlija? O njoj se danas ne zna gotovo ništa, osim da je srušena 1941. godine, prilikom bombardovanja Beograda.