Ne kaže se bez razloga da je pivo “tečna hrana”, jer pored toga što možete uživati u divnom ukusu ovog pića i raznolikosti zanatskog, odnsono kraft piva, pivo se može i jesti. Bolje rečeno, služiti u kulinarstvu, jer se od njega prave razni i odlični sosevi, a umak od piva je poslastica ne samo za pivopije, već i za ljude koji pivo uopšte ne piju. Umak od piva se može služiti uz meso spremljeno na različite načine, roštilj, krilca i kobasice. Kobaje su na vrhu liste 10 TOP jela s kojima se slaže pivo, a odlično ide uz burgere, svinjetinu, piletinu, sa šampinjonima, senfom, pa i medom.

Pivo se oduvek kombinovalo sa hranom, konzumiralo se čak i kao aperitiv jer “priprema“ probavni sistem podsticanjem lučenja enzima za hranu koja se konzumira, a kombinovanje piva sa hranom danas je važan deo gastro sveta.

Umak od piva se može služiti uz roštilj, krilca i kobasice, a odlično ide uz burgere, svinjetinu, piletinu, sa šampinjonima, senfom, pa i medom

Koje god pivo da odaberete za pravljenje umaka, odnosno marinade, ono će dobro omekšati vlakna i učiniti meso sočnim i nežnim. Pivo mesu daje pun, zanimljiv ukus, pa ukoliko i Vi želite da isprobate razne umake od ovog pića, morate znati koje se pivo kombinuje sa kojom vrstom mesa.

Za mariniranje ćuretine, piletine i svinjetine bolje je odabrati lagano, slabo pivo – sorte pšenice, lagere, lagani ale. Obaviće odličan posao i ostaviti jelo svetlim i neupadljivim. Za izraženiji ukus piva možete da koristite (irski) crveni ale. Govedinu i jagnjetinu bi trebalo da prate jače i snažnije sorte piva, poput stauta. Možda baš Salto Stout, beogradske pivare Salto, koje je nedavno (septembar 2021. godine), na takmičenju The World Beer Awards osvojilo prvu nagradu u kategoriji stout piva sa dodatkom ovsa.

02 Sos od piva

Što se tiče umaka, trebalo bi da verujete sopstvenom ukusu, jer ovde pivo igra ulogu svojevrsnog začina. Vredno je barem prvo isprobati, odrediti ukusno-aromatične nijanse i zamisliti s kojim proizvodima bi se te nijanse mogle kombinovati.

Kraft pivare i umaci od piva

U svetu je odavno popularan umak od piva. Uz sočna rebarca, uz vruće perece, na stotine načina može da se koristi, pa su proizvođači kraft piva u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, odavno “u pogon” stavili i proizvodnju sopstvenoh umaka od piva. Sosove, naravno, prave od svog piva i ne žure sa otkrivanjem svojih recepata.

Možda ovo nije loša ideja za srpske pivare koji proizvode zanatsko, kraft pivo. Zašto da ne?.

03os od piva

Koje god pivo da odaberete za pravljenje umaka, odnosno marinade, ono će dobro omekšati vlakna i učiniti meso sočnim i nežnim

Umak od piva – Recepti

Mnogo je recepata za ovaj “pivski” dodatak jelima. Mi, za sada, izdvajamo tri najzanimljivija, što nikako ne znači da se tu Premium lista umaka od piva završava. Naprotiv. Tek počinje.

Roštilj i umak od piva

Roštilj i pivo su odvajkada bili nezaobilazna gastro-kombinacija, a zamislite kakvog su ukusa kada ih sjedinite. Spektar raznih vrsta piva (lager, tamno, citrusno…) i kombinacija začina je beskonačan. Recept koji sledi predstavlja bazu umaka od piva za svinjsko i goveđe meso, i za njega se koristi tamno pivo. Ukoliko želite da probate ovaj umak sa piletinom ili mesom neke druge pernate životinje, bolje je da ga pravite sa laganijim, svetlim pivom.

04 sos od piva

Sastojci:

  • 2,5 – 3 šolje kečapa
  • 1 šolja Vašeg omiljenog piva
  • 2 kašike crnog bibera
  • 1 šolja sosa za šnicle iz bočice
  • pola šolje žutog senfa
  • pola šolje Vorčester sosa
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašičica soli
  • 1 1⁄4 šolje braon šećera
  • 1 kašika sitno seckanog belog luka
  • 1 kašika sitno seckanog crnog luka

Priprema: Sjedinite sve sastojke, (sa strane odvojite samo malo kečapa), sipajte u šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne ukuva, a beli i crni luk ne raskuvaju. Proverite ukus, pa ako je potrebno, dodajte još malo kečapa. Sos možete koristiti još nedelju dana, ako ga čuvate u poklopljenoj posudi u frižideru.

Za mariniranje ćuretine, piletine i svinjetine bolje je odabrati lagano, slabo pivo, dok bi govedinu i jagnjetinu trebalo da prate jače i snažnije sorte piva, poput stauta

Piletina sa sosom od piva

U ovoj kombinaciji – piletina i pivo, umak se ne stavlja sa strane, već se u njemu finišira pileće meso, pa se sve zajedno servira. Ali, ukoliko niste ljubitelj ovih mešavina, svakako umak možete odvojiti sa strane, a gotovo, prženo meso njime prelivati u tanjiru.

Sastojci: 

  • 400 g pilećih grudi (belo meso)
  • 1 manji crveni luk
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica meda
  • 2 dl Vašeg omiljenog crnog piva
  • 1 kašika ulja,
  • 1 vezica peršunovog lista,
  • so, biber

Priprema:  Belo meso isecite na tanke šnicle. Šnicle od belog mesa zapecite na malo višoj temperaturi u gril tiganju, po 3-4 minuta sa svake strane. Meso izvadite na tanjir i stavite sa strane. U istom tiganju (na nižoj temperaturi) propržite iseckan luk. Dodajte pivo, senf i med. Sve posolite i pobiberite. Kada luk omekša i kada tečnost napola ispari, u taj sos dodajte piletinu, poklopite, isključite ringlu i ostavite nekoliko minuta da meso „upije“ sos. Za kraj, gotovo jelo pospite sa malo iseckanog svežeg peršunovog lista ili sa iseckanim zelenim percima mladog luka, uz pire krompir i zelenu salatu.

Umak od piva sa šampinjonima

Piletinu i razna “lakša” mesa možete spremati u umaku od pečuraka i piva. Ovo je recept za umak od piva i šampinjona koji kao dodatak možete koristiti kako god se Vama dopada i uz koje god jelo ili “grickalice” želite da ga kombinujete.

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 200 ml svetlog piva
  • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 200 ml kiselog mleka
  • 250 g šampinjona
  • 2 kašičice brašna
  • sok jednog limuna
  • 1 kašičica meda
  • so, biber
  • 1 kašičica (rendanog) rena

Priprema: Šampinjone operite, isecite na kriške. U šerpu sipajte vodu i pivo, ugrejte do ključanja. dodajte šampinjone i kuvajte pet minuta. Pomešajte pavlaku za kuvanje i kiselo mleko sa brašnom i napravite kašu, koju ćete sipati u šerpu, uz stalno mešanje, i na smanjenoj temperaturi kuvati dok se umak ne zgusne. Tada ga posolite, pobiberite i kuvajte još deset minuta. Na kraju začinite kašičicom meda, sokom od limuna i sveže narendanim renom (može i kupovni).

Proizvođači kraft piva u Sjedinjenim Američkim Državama su odavno “u pogon” stavili i proizvodnju umaka od sopstvenog piva, što bi moglo da inspiriše i naše kraft pivare

Bezbroj je, zaista, recepata za dobar umak od piva, ali Vi svakako možete pronaći onaj koji najviše prija Vašim čulima. Možete slobodno sami eksperimentisati i pronaći kombinaciju koju ćete rado pripremati za Vama drage ljude. Čak i ako uz umak od piva imate samo čips. Šta fali? Odlična hrana za grickanje, uživanje u gledanju nekog dobrog filma ili utakmice, uz čašu nekog dobrog piva. Živeli i prijatno!