U vremenu u kom tempo života diktira konstantnu žurbu, neretko nepromišljeni loši izbori preuzmu vođstvo na račun zdravih životnih navika. Svakodnevna opterećenost brigama i haotična ishrana ostavljaju za sobom trag, pa zato nije čudno što su stomačne tegobe jedan od najčešćih problema savremenog čoveka.

Stomačne tegobe mogu biti posledica i psihičke napetosti, ishrane siromašne balansiranim nutrijentima, kao i manjka fizičke aktivnosti. Čak i kada su prolazni, problemi digestivnog trakta mogu da biti vrlo iscrpljujući i onemogućiti vam da normalno funkcionišete.

Iako pravilna ishrana doprinosi rešenju ovog problema, ne smete ga shvatiti bezazleno. Za nelagodnost u stomaku, bol, mučninu, grčeve i ostale “prateće efekte” stomačnih tegoba, okidači mogu biti razni – ponekad su stomačne tegobe simptom kojim telo signalizira neku ozbiljniju bolest.

Nemojte ignorisati simptome stomačnih tegoba. Čak osamdeset odsto probavnih problema je posledica neuravnotežene ishrane. Zato se na vreme posvetite svom organizmu i doprinesite opštem zdravstvenom stanju “reorganizacijom” ličnih navika. U daljem tekstu pronađite savete kako da ublažite neprijatne simptome i vratite organizam u ravnotežu.

Ako imate problema sa stomačnim tegobama, a pri tome imate naviku da pojedete nešto “s nogu”,  jedete tek kasno uveče ili ne vodite računa o optimalnim kombinacijama različitih vrsta namirnica – bilo bi dobro da se dodatno informišete o ugrožavajućim posledicama takvog stila života po vaše zdravlje, te promislite o promeni vama uobičajenog ponašanja.

Jedan od glavnih okidača za stomačne tegobe je disbalans bakterija u crevima. Neravnotežu crevne flore podstiče unos namirnica bogatih ugljenim hidratima, kao i genetski modifikovani proizvodi.

Kada osetite nuspojave ovakvog režima ishrane, najbolje je da pronađete zdravije alternative nezdravim namirnicama koje volite – organsku hranu bogatu biljnim vlaknima. Narušenoj crevnoj flori mogu pomoći i probiotske bakterije.

Unos probiotskih kultura je važan za optimalan rad digestivnog trakta, ali i lek kada dođe do problema nepravilnog funkcionisanja. Kada crevnoj flori nedostaju prirodne bakterije koje su potrebne sistemu za varenje, treba ih nadoknaditi putem odgovarajuće ishrane redovnim obrocima.

Najbolje što možete da uradite za svoje telo je da obratite pažnju na to koje namirnice vam teško padaju stomaku. Potrudite se da unos tih materija smanjite ili čak potpuno izbegavate.  U pitanju su lako iritabline namirnice koje generalno ne treba jesti na prazan žaludac.

 

Koje namirnice će smiriti stomak tokom tegoba?

Konzumiranje hrane upitnog kvaliteta će neretko dovesti do stomačnih tegoba. Kako biste sprečili ili ublažili simptome problema digestivnog trakta, važno je da se dobro informišete o osnovnim principima zdrave ishrane i postepeno ih uvodite kao deo svojih navika dnevne rutine.

Postoje određene namirnice koje se univerzalno smatraju “lakšim”, pa se posebno preporučuje njihov unos u situacijama osetljivog želuca. Neke od njih su kuvana nemasna mesa, lisnato povće, banane i jabuke, itd.

hrana zdravlje voce ishrana

Za zdravlje digestivnog sistema, najvažnija je hrana bogata vlaknima. Vlakna su zapravo biljni ugljeni hidrati koji ne mogu da se nadoknade kroz hranu životinjskog porekla. Biljna vlakna u organizam možete da unesete konzumiranjem voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki.

Dobre bakterije crevne flore su takođe ključni faktor zdravog sistema za varenje. U stanju deficita ih možete nadoknaditi putem različitih namirnica od kojih su neke kefir, jogurt i kiseli krastavci. Unosom dobrih bakterija dovodite stanje sistema u balans.

Koje navike će ublažiti efekte stomačnih tegoba?

Stomačne tegobe su u najvećem broju slučaja rezultat nezdravih navika. Prividan manjak vremena za brigu o zdravlju, neretko dovodi do, manje ili više svesnih, “brzih” rešenja – to jest loših navika u ishrani.

Važno da hranu koju unosite, dovoljno dugo i dobro žvaćete, kao i da je jedete mlaku, jer će najmanje nadržaiti vaš želudac. Halapljivo unošenje hrane bez razmišljanja dovodi do veće šanse za prejedanjem, to jest za preopterećenjem želuca koji je jedan od mogućih uzroka stomačnih tegoba.

Pri tome pazite da ne odete u drugu krajnost. Ne zaboravite da je redovnost u ishrani je neophodna za rad organa, pa nikako ne dozvolite da  preskačete hranljive obroke. Najbolje je da se pridržavate plana ishrane od više obroka, ali umerene količine.

Pridržavanjem odgovarajućeg režima ishrane, će vam detoks organizma najverovatnije rešiti probleme digestivnog trakta koje vas muče i sprečiti da vaše medicinsko stanje uđe u hroničnu fazu. Takav režim, ne samo što će vam smiriti nastali problem, već će pozitivno uticati i na vaše raspoloženje i nivo energije tokom dana.

Rešavanje stomačnih tegoba na samom početku pojave simptoma, korekcijom ishrane, možete sprečiti potrebu za terapiju lekovima za ublažavanje ili stabilizaciju tegoba. Međutim, ukoliko stanje disbalansa vašeg sistema za varenje potraje, obavezno je da se obratite nadležnom lekaru.

Dobar rad organa za varenje je uslov za zdrav organizam. Ako ste u potrazi za rešenjem za vaše stomačne tegobe, najpre treba da razmislite da li ste vašem telu omogućili uslove za pravilno funkcionisanje dobrim izborima hrane.

Primenite prikupljena znanja o uticaju praktikovanog režima ishrane na vaše telo i promenite navike koje vaš organizam dovode u nelagodno stanje. Pravilan režim ishrane, pogotovo uz praktikovanje redovne fizičke aktivnosti, će vam obezbediti smiren i zdrav stomak, a ujedno i osećaj prijatnosti i zadovoljstva sobom.