Ono što danas privlači brojne turiste ovj bajkovitoj visoravni su blagotvorna klima, bujna priroda i izvrsna hrana. Ova tri faktora učinila su da Divčibare, visoravan na planini Maljen, postanu jedno od najposećenijih turističkih destinacija naše zemlje. A mnogi ispred klime i prirode stavljaju upravo hranu, jer kažu da je ona u valjevskom kraju neodoljiva.  Valjevski sir i njihova rakija svakako su pri vrhu hedonističko-gurmanske liste, ali u brojnim restoranima na Divčibarama možete pojesti zaista kvalitetne obroke domaće kuhinje. A i internacionalne, ukoliko to više volite.

Restorani na Divčibarama su raznovrsni, pa im je i ponuda takva. Osim što možete u neki od njih svratiti dok se odmarate na ovoj divnojo planini, i isprobati “od svega po malo”, mnogi od njih nude i mogućnost organizovanja ishrane, ukoliko ste u nekom privatnom smeštaju u koji nije uključena i hrana.

Mnogi ispred pogodne klime i predivne prirode, kao faktor zbog koga biraji Divčibare za odmor, stavljaju upravo hranu, jer kažu da je ona u valjevskom kraju neodoljiva

Ipak, da budemo sasvim iskreni, u nekima od domaćih restorana u centru Divčibara, od domače kuhinje ostali su samo karirani stoljnjaci, a hranom se baš i ne mogu podičiti. U nekima od njih ćete se malo načekati i kafu da dobijete, iako im je hrana ukusna. Hrana im je dobra, samo ćete morati da se, što se kaže, naoružate strpljenjem. Ali, ako ste na odmoru, onda nigde ne žurite.

01 Divcibare

Ako izuzmemo šarenilo restorana u centru Divčibara, prekoputa crkve, u kojima se nude uglavnom jela sa roštilja, a ako tražite domaću teleću čorbu ili čuveni srpski pasulj, u nekima od njih dobićete ih sa neverovatno jakom aromom indijskog karija (ne znamo odakle im ta ideja, a na pitanje zašto stavljaju kari u tradicionalna srpska jela, konobar će Vam dogovoriti da lepše mirišu?!), ostaje nekoliko restorana koje toplo preporučujemo. U njima je usluga profesionalna, pa ćete osim u ljubaznosti osoblja, zaista uživati i u specijalitetima njihove kuhinje.

Kako su restorani mesta koja ćete na Divčibarama posećivati često, predlažemo Vam da ne propustite i ovih 5 TOP restorana koji zaslužuju da se nađu na našoj listi:

1. Restoran 4 – Hotel Crni vrh

Smešten uz sam hotel Crni vrh i njegove sportske sadržaje: sportsku halu i fudbalski teren, na dva nivoa i kapaciteta od 130 sedećih mesta, Restoran 4 prvo je mesto – za predah uz kafu ili ručak – ako tek dolazite na Divčibare, jer Vas dočekuje sa desne strane puta na ulasku u Divčibare. Izbor jela u restoranu pažljivo i maštovito kreira ljubazni menadžer restorana Vladimir Domanović, koji se trudi da izađe u susrte svakoj želji koju gosti ovog prijatnog lokala imaju. U Restoranu 4 čekaju Vas odlični, veoma ukusni i u velikim porcijama servirani specijalitete srpske kuhinje, za čiju se pripremu koriste isključivo proizvodi lokalnih proizvođača. Pored uživanja u prvoj jutarnjoj kafi, toplom pecivu, planinskom doručku ili bogatom ručku, u popularnoj Četvorci Vas očekuje i probran izbor dezerata i vrhunskih pića. Restoran je prilagođen za sve vrste proslava, poslovnih sastanaka i banketa. A ljubitelji košarke posebno će voleti ovde da navrate, jer će tu često moći da vide i jako prijatnog domaćina – vlasnika hotela Crni vrh, našeg slavnog košarkaša Miloša Teodosića.

04 Hleb

2. Divčibarski zamak

U sklopu Hotela Divčibarski zamak, nalazi se i nadaleko čuveni istoimeni restoran – Divčibarski zamak, koji gostima već godinama pruža vrhunsku uslugu i ukusne specijalitete. Pored restorana sa kapacitetom od 80 mesta, hotel u svom sastavu sadrži i kafe bar, šest soba i dva apartmana sa ukupno 25 ležaja. Ali, i ako niste gosti ovog hotela, svratite do njega na ručak ili večeru i proverite zašto kažu da je hrana “prste da poližeš”. Ovaj restoran smešten je u bajkovitom delu Divčibara, i ne zna se zaista da li je pogled sa njihove ustakljene terase lepši u proleće, na jesen ili u snežnim zimskim danima. Nalazi se u centralnom delu Divčibara, na glavnoj ulici preko puta ski staze. Restoran je izgrađen u modernom stilu sa neobičnom staklenom terasom iz koje se pruža predivan pogled na prirodu Divčibara. Meni je raznovrstan sa domaćom kuhinjom i raznim specijalitetima. Ovde ćete zateći opuštenu atmosferu, usluga je veoma kvalitetna, cene pristupačne, a osoblje ljubazno. I najvažnije, hrana je fantastična.

03 Rostilj

Restorani na Divčibarama su raznovrsni, pa im je i ponuda takva, a mnogi od njih nude i organizovan dnevni meni, ukoliko ste u privatnom smeštaju koji ne uključuje ishranu

05 Palacinke

3. Drina

Ukoliko ste tip za domaću kuhinju, a ako ste na Divčibarama, sigurno želite da obradujete stomak kvalitetnom domaćom hranom, onda je restoran Drina, takođe mesto za Vas. Osim tradicionalnih srpskih jela, poznati su i po odličnom roštilju i specijalitetima od ribe. Dugogodišnja tradicija ovog restorana ovde jeste garant kvaliteta, a u Drini se, tokom zimske sezone, vikendom možete baš opustiti i dati sebi oduška i za neku čašicu domaće rakije ili vina, uz svirku uživo. U restoranu Drina možete probati jela po porudžbini, riblje specijalitete i gotova jela, a uz dobre zalogaje možete uživati u opuštenoj atmosferi ovog lokala, čiji je kapacitet sa zimskom baštom 100 mesta. Stalni gosti ove planine znaju da je Drina mesto koje se obilazi više puta u toku dana i koje će, pored osnovnih sadržaja zbog koji se na planinu dolazi, sigurno učiniti da Vaš boravak na Divčibarama bude veoma ugodan, prijatan i ukusan.

Ipak, da budemo sasvim iskreni, u nekim od domaćih restorana u centru Divčibara, od domače kuhinje ostali su samo karirani stoljnjaci, a hranom se ne mogu baš podičiti

4. Beli bor

Ukoliko ste gurman u duši, onda bi restoran domaće kuhinje Beli bor bio pravi izbor za Vas. Ali bašta pre nego prilično oronula unutrašnjost. Ali, to sve ne mora da ima mnogo veze kada na trpezu ispred Vas stignu porcije jela koje ste naručili. Prvo, sve divno miriše, drugo, porcije su ogromne (može se naručivati i pola porcije), treće, ukus je fantastičan i nema “lažnih” ulepšavanja mirisa, na primer indijskim karijem. Restoran Beli bor gostima nudi raznovrsna gotova jela i jela sa roštilja, uz kvalitetnu hranu namenjenu pravim gastro-znalcima i pravi domaćinski ambijent (kad je hrana odlična, a uz nju uzmete i recimo čašicu domaće šljive, oronulost prostora postaje nevažna). Restoran Beli bor nalazi se u srcu samih Divčibara. Iznenadiće Vas ponudom jela, jer je jelovnik restorana poduži, a na njemu dominiraju jela sa naših prostora. Ali, teleća čorba je puna teletine, a specijaliteti sa roštilja su stvarno napravljeni od mesa, a ne od raznih nemesnih prerađevina i mešavina. Pod obavezno da probate njihove palačinke! Testo je domaće, a kad se napune eurokremom i plazmom i preliju čokoladom, nećete verovatni da “obične” palačinke mogu da budu baš toliko dobre! Tako da ako spadate u grupu ljudi kojima je važna suština, a ne forma, izaberite Beli bor i uživajte u Vašem ručku, večeri, doručku, ručku, večeri, doručku, ručku, večeri… 

5. DivčiBar

Smešten na fantastičnoj loakciji, podno ski-staze Crni vrh, restoran DivčiBar je mesto koje morate posetiti, bilo da ste na Divčibarama leti ili zimi. Jednako je atraktivno. Sam dolazak do ovog restorana može se pripisati avanturi, jer je mnogo stepenika niz koje morate sići da biste došli do njega (može i okolo autom po makadamskom putu od 400-500 metara, ali je lepše da se parkirate na vrh, pa lagano stepenicama do njega, jer je pogled predivan; jedino će povratak posle odlične klope možda biti malo “problematičan”). Kad pređete sto i jednu stepenicu (šalimo se, nismo ih brojali), stigli ste do DivčiBara, mesta u čijoj okolini nema ničeg drugog. Mir, tišina i milina. Drveni stolovi i klupice u bašti divno su mesto kada je lepo vreme, a unutrašnjost je moderna i takođe prijatna. Hrana u ovom restoranu je odlična. Šta god da naručite, bilo da su to ćufte sa krompir pireom i kajmakom, plavi patlidžan punjen grilovanim povrćem i mesom ili drpano prase sa (takođe) krompir pireom i kajmakom.., zaista je sve preukusno. Porcije su velike, pa ako ste u paru, možete slobodno da ih podelite. Ovde šef kuhinje zna svoj posao. I nemojte da ne naručite na kraju pitu sa sezonskim voćem. To nije obična pita u kojoj je voće uvijeno u kore i dodata “gomila” ulja i šećera, ovde pita diše “kao duša”, nešto je između štrudle i pite, sa vrlo malo šećera. Pita u DivčiBaru ostavlja bez teksta. Pa, prijatno Vam bilo!