Belo vino je elegantno i može biti veoma luksuzno piće koje se u našoj zemlji poslednjih godina sve više konzumira, pa ćete neretko videti da cela ekipa prijatelja ili poslovnih saradnika u nekom modernom restoranu nazdravlja upravo sa izduženim čašama iz kojih se pije belo vino. Možda je nekada bilo “potcenjeno” i nekako kao da se nije toliko pažnje poklanjalo ovom svetlom napitku, kao što je to bio slučaj sa crvenima, ta “nepravda” se u poslednje vreme rapidno ispravlja.

I isto kao kad smo birali 5 najboljih crvenih vina Srbije, ni sada nije bilo lako, ali je bilo naročito lepo, birati 5 najboljih belih vina Srbije

Naša zemlja je sve “jača” kad je proizvodnja vina u pitanju, i da, jeste o ukusima nezgodno raspravljati, ali je Premium Srbija uz istančan ukus naših vrhunskih vinara, enologa, somelijera, vinskih trgovaca i “običnih” ali strastvenih vinopija, izabrala 5 najboljih belih vina Srbije, čije etikete Vam predstavljamo.

dinarakošta najjeftinije belo vino iz naše kategorije “najbolje”

godinaje očigledno bila posebno dobra kada su bela vina Srbije u pitanju

1. Chi Chardonnay 2017 – Chichateau, Šišatovac Fruška Gora

Vino Chi Chardonnay 2017, lepe je slamnatožute boje i ima intenzivan, opojan miris tropskog voća, kajsija i breskvi, prošaran mednim i karamel notama. Punog je tela, uljaste strukture i kremasto na nepcima. Ovo belo vino donosi složene arome voća, začina i jezgrastih plodova, kao i svežinu dobrih kiselina. Završnica mu je duga, slojevita, začinsko-voćna. Jedno je od najboljih belih vina naše zemlje, a dolazi iz vinarije “Chichateau”, smeštene u selu Šišatovac, na južnim padinama Fruške Gore. Pored odličnih vina, pažnju vinske javnosti veoma brzo je privukla i svojim kreativnim vizuelnim identitetom, kao i duhovitim i pronicljivim imenima svojih vina. Vinarija Chichateau  je jedini primerak prave garažne vinarije u Srbiji.

Procenat alkohola: 13%

Belo vino se poslednjih godina u našoj zemlji sve više konzumira, a zaslužno postaje odraz elegancije i luksuza u društvu i piće kojim se sve češće nazdravlja

2. Chardonnay Selekcija 2019 – Podrum Radovanović, Krnjevo Šumadija

 

Chardonnay Selekcija 2019, iz podruma Radovanović, vrhunsko je belo vino stvoreno od najkvalitetnijeg grožđa sorte Chardonnay. Poseduje dozu svežine i dominantan cvetni buke, sa primesama vanile i jezgrastog voća. Urađeno je u najboljem maniru tradicionalne burgundske škole. Punim telom daje osećaj jačine i ujedno prefinjenosti plemenitih tonova barika. Fermentisalo je, a zatim i odležavalo u hrastovim buradima 12 meseci, što je rezultiralo kompleksnošću. Zlatnožute boje sa zelenkastim odsjajem. U intenzivnom mirisu prepoznaje se širok spektar aroma: poljskog cveća i zrele žute jabuke zaokruženih notom hrastovine. Puno, puterasto, odlično izbalansirano, veoma postojano i kompleksno vino, umirenih i prijatnih kiselina. U završnici se izražavaju elegancija i harmoničnost.

Procenat alkohola: 14%

3. Onyx Beli 2018 – Enocentik-Cilić-Jagodina-Tri Morave

Suvo belo vino Onyx beli 2018, vinarije Cilić, napravljeno je od sorte sovinjon blan i neizostavan je segment gotovo svih vinskih karti na našim prostorima. Kako su asovi srpskih vinarija godinama osvajali svoju stalnu postavku, tako se i Onyx linija izborila za svoje mesto. Vino Onyx belo, koje je posle vinifikacije sazrevalo u buradima od srpskog hrasta, veoma je ekspresivno na nosu. Sa izraženim citrusnim aromama zrele breskve, grejpa, slatke narandže, korice lajma, sve to ukomponovano je vanilastim tonovima razvijenim tokom odležavanja u baricima. Sve te karakteristike daju mu “debelo pokriće” da se nađu među pet veličanstvenih kada su bela vina Srbije u pitanju.

Procenat alkohola: 14%

Premium Srbija je, uz istančan ukus naših vrhunskih vinara, enologa, somelijera, vinskih trgovaca i strastvenih vinopija, izabrala 5 najboljih belih vina Srbije za Vas

4. Ex Katedra 2017 – Vinarija Erdevik – Fruška Gora

Belo vino Ex Cathedra 2017, vinarije Erdevik, na nosu nudi veoma sveže, čiste i mineralne cvetne i voćne arome, koje nisu one uobičajene zelene tropske, već́ suptilno privlačne, elegantne i prefinjene, takve da jednostavno ne želite da ih definišete već́ samo da uživajte u njima. Na nepcu, ovo je čisto, složeno i moćno vino sjajne ličnosti, finoće i izražajnosti. Ex Katedra 2017 je kompaktno i osvežavajuće zahvaljujući svojoj krečnjačkoj mineralnosti. I ne čudi što je upravo ono na našoj listi najboljih 5, jer je Ex Katedra 2017 iz Erdevika – ozbiljno, sveže i postojano vino. Topla, pardon, “hladna” (jer se tako i služi) preporuka za makar jednu čašu. Uzdravlje!

Procenat alkohola: 13,50%

5. Furmint Kanias 2017 – Sagmeister, Irig Fruška Gora

Vino Furmint Kanias 2017, vinarije Sagmeister iz Iriga, jasnog je tela i izuzetne pitkosti, a svojom osebnošću pleni. Žućkaste je boje, sa nežnim zlatnim odsjajem na obodu. Ponosno je na svoje cvetne mirise zelene jabuke i bagremovog cveta. Somalijerima nije promakla orašasta aroma sa notom slasne jabuke u dubini. Nepce dugo pamti harmoničnu igru kiselina i slasti. Napravljeno isključivo od grožđa sorte furmint, autentično je po mnogim aspektima, a od kako je vino ove vinarije Furmint Kew 2016 proglašeno za najbolje belo organsko vino Srbije 2019. godine, interesovanje među ljubiteljima vina za ovom, kod nas, nedovoljno poznatom sortom nikada nije bilo veće. A, sudeći po kvalitetu njihovih vina i stalnom stremljenju vlasnika ka unapređenju proizvodnje, slutimo da će ga tek biti.

Cene naših najboljih vina se kreću od 1.200,00 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za bocu belog Furmint Kanias 2017, pa naviše.