Svako od nas voli različito vino. Nekoga privlači crveno, nekoga belo, jedni vole na nepcima da osete suvo, drugi oporo ili slatko, francusko, čileansko, italijansko ili kalifornijsko. I to je naše pravo. Ali svet je izabrao i najviše voli – Chateau Mouton Rothschild 2018. A na to i te kako ima pravo, jer su ga birali vinski eksperti iz čitavog sveta. Zbog ubedljivo najvećeg broja glasova koje je dobilo, ovo vino je proglašeno za najbolje vino na svetu u 2021. godini! A brojke koje su mu donele ovu titulu su velike! Chateau Mouton Rothschild 2018 je pobedio u konkurenciji od 204.675 različitih vina.

Tri meseca je Tastingbook platforma sakupljala glasove i odabrala vino koje je ove, 2021. godine suvereni vladar čitave planete. Više od 190.000 profesionalnih enofila i ljubitelja vina iz 115 zemalja širom sveta dalo je svoj glas, kojih je ukupno bilo tri miliona! Kada je završen period glasanja, usledila je slepa degustacija top 100 vina iz svake kategorije, koju su izveli Majstori vina, profesionalci Tastingbook platforme i drugi poznavaoci.

Zatim su glasovi prebrojani i najboljim vinom na svetu za 2021.godinu proglašeno je ovo crveno “čedo”, poznate francuske vinarije Mouton Rothschild.

Eksperti iz čitavog sveta su oko tri meseca birali najbolja vina na svetu u svim kategorijama, a duplu krunu odneo je Chateau Mouton Rothschild 2018 

Vino Chateau Mouton Rothschild 2018, koje se proizvodi u jednoj od najčuvenijih vinskih regija na svetu, u francuskom Bordou, dobilo je najviši rezultat u finalu takmičenja, i ponelo je titulu najboljeg vina na svetu u svim kategorijama, ali se ovenčalo i priznanjem za najbolje crveno vino na svetu u 2021. godini! Proizvođač ovog više nego prestižnog vina, čuvena vinarija Mouton Rothschild,  oduševljena je novopristiglim priznanjem, a jedan od direktora vinarije, Jean Emannuel Danjoi, izjavio je da je berba 2018. godine bila berba velikih izazova:

Ova nagrada je priznanje za rad i zalaganje celokupnog tima u Moutounu, koji se iz godine u godinu trudi da ovo vino u punom sjaju izrazi svoj teroar na najvišem nivou. Mouton 2018 zaista nosi jedinstvenu ličnost, prenoseći svu dubinu i bogatstvo berbe. Oduševljeni smo i ponosni što je Chateau Mouton Rothschild 2018 zasjalo punim sjajem i što je prepoznato na tako vrhunskom nivou kakvo zaista jeste slepa degustacija tokom finala.

zemaljaje učestvovalo u odabiru najboljih vina na svetu za tekuću godinu

profesionalnihenofila i ljubitelja vina je glasalo na ovogodišnjem takmičenju

različitihvina bilo je u konkurenciji

Chateau Mouton Rothschild 2018 – sastav

03 Chateau Mouton Rothschild 2018 sastav

Najbolje vino na svetu, ali i najbolje crveno vino na svetu – Chateau Mouton Rothschild 2018, sastoji se od 86 % kaberne suvinjona, 12 % merloa, 2 % kaberne franka, uz dašak Petit Verdoa. Ovo crveno vino ostavlja ukus začinjenog plavog i crnog voća, dok istovremeno izgleda fantastično.

Vina Mouton Rothschilda, danas su, inače, nešto uzdržanija i sočnija nego pre nekoliko decenija, ali i dalje je to veličanstveno vino mekanih tanina i aroma slatkog voća, idealan spoj šljunkovite podloge u vinogradu i kaberne sovinjona koji je prisutan s najmanje 90% u blendu. To je elegantan i bogat proizvod, koji dolazi iz nadaleko čuvenog šatoa kojeg je sve do smrti 2014. godine vodila baronica Filipin de Rotšild. 

Jedna od osobenosti ovih svetski poznatih vina je i ta što još od 1946. godine etikete za svaku novu berbu dizajnira neko od najvećih umetnika sveta. Tako se za dizajn etikete najboljeg vina na svetu – Chateau Mouton Rothschild 2018, pobrinuo Ksu Bing, vrhunski kineski umetnik i pisac.

To je elegantan i bogat proizvod, koji dolazi iz nadaleko čuvenog šatoa kojeg je sve do smrti 2014. godine vodila baronica Filipin de Rotšild 

Šato raskošnih i baršunastih vin

Vinarija Chateau Mouton Rothschild jedna je od pet najčuvenijih vinarija smeštena u Bordou, u Francuskoj. Ovaj šato možda nije najsunčaniji, ali je svakako najraskošniji i najbogatiji, pa se možda baš zbog toga u zabeleškama o njihovim vinima često ističu “raskoš i baršunasti tanini”.

Vinograd površine oko 200 hektara leži na naslagama šljunka mestimično dubokom i do 7 m, sa podlogom od krede. Nalazi se na najvišoj tački u Poujaku, na dve površine – Le Grand Plateau, koja je blizu vinarije, i druge Le Plateau des Carruades, koja je udaljenija i razdvojena malom udolinom. Ova vinarija, inače, nije bila u prvobitnoj “velikoj četvorci Bordoa” (danas petorci čuvenih vinarija u ovom području), a dospela je u to društvo 1973. godine, posle decenije lobiranja vlasnika Filipa de Rotšilda, za to mesto.

Danas se vina iz njihovog podruma smatraju najboljim i najkvalitetnijim (što dokazuje i dupli ovogodišnji šampion), a samim tim su i u kategoriji onih najskupljih na svetu. U zavisnosti od godine berbe, njegova cena iznosi oko 800 dolara, dok se u Srbiji neke njihove etikete mogu naći u vinotekama po cenama višim od 130.000 dinara.

i više dinarapotrebno je izdvojiti za neko od vina sa etiketom Mouton Rothschild

vinaiz svake kategorije u finišu je slepo degustirano

hazauzimaju vinogradi francuskog šatoa Mouton

Lista najboljih svetskih vina u 2021. godini

Za nešto manje od 100 dana koliko je ovo veliko glasanje trajalo, pored najboljeg vina na svetu, koje je i najbolje crveno vino na svetu, izabrani su i ostali planetarni lideri u svojim kategorijama za tekuću godinu. Među apsolutnim vinskim vladarima sveta našla su se vina iz Portugala, Italije, Kalifornije, Austrije…

U nastavku Vam donosimo kompletnu listu najboljih, prema Tastingbook portalu, pa ako nekad budete u prilici, apsolutna je preporuka da probate bilo koje od njih. Jer, na svetu boljih nema. Do sledeće godine i sledećeg glasanja.

 • Najbolje vino/crveno vino sveta: Château Mouton Rothschild 2018 (Bordo, Francuska)
 • Najbolje belo vino sveta: Penfolds Yattarna Bin 144 Chardonnay 2018 (Australija)
 • Najbolji šampanjac sveta: Rare Champagne 2008 (Šampanja, Francuska)
 • Najbolje penušavo vino sveta: Fontanafredda Contessa Rosa Alta Langa Rosé 2014 (Pjedmont, Italija)
 • Najbolji roze sveta: Ixsir Grande Réserve Rosé 2018 (Mount Bekaa, Liban)
 • Najbolje slatko vino sveta: Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trockenbeerenauslese 2018 (Ringau, Nemačka)
 • Najbolji porto sveta: Niepoort Vintage Port 2017 (Douro, Portugalija)
 • Najbolji kaberne sovinjon sveta: Bond St Eden 2015 (Napa dolina, SAD)
 • Najbolji merlo sveta: Masseto 2015 (Toskana, Italija)
 • Najbolji pino noar sveta: Armand Rousseau Chambertin 2014 (Burgundija, Francuska)
 • Najbolja kuća šampanjca sveta: Champagne Piper-Heidsieck (Francuska)
 • Najbolja nova vinarija sveta: Promontory (Napa dolina, SAD)
 • Najbolji vinar sveta: Cory Empting (Harlan Estate/ Bond /Promontory)