Kafa je omiljen, ali i jedan od najkontroverznijih napitaka na planeti, jer o njoj nikad dovoljno statistike. A statistika se, kao i u drugim granama koje su se odavno daleko i duboko vinule u svet biznisa i marketinga, „redovno“ i ciklično menja. Pa je tako neretka situacija da nam razne „studije“ govore da je kafu odlično piti, i to po nekoliko šoljica na dan, jer blagotvoreno deluje na naš organizam, nedugo zatim se pojave istraživanja koja to negiraju, i sve tako redom. A kafa ostaje kafa – omiljeni napitak koji nas ujutru budi, koji nam tokom dana „diže pritisak“ i daje energiju, koji uveče, uz šećer i mleko može lepo da nas uspava.
Pijemo kafu, jer je volimo iz raznih razloga. Tako je bilo, tako će uvek i biti. A da li je ona i zašto dobra, koje su istine i zablude o njoj… Pa i to nas zanima, ali više onako informativno to pogledamo, letimično pročitamo, privremeno zapamtimo, pa zaboravimo. A onda opet skuvamo sebi jednu dobru kafu, baš onakvu kakvu volimo i idemo dalje u dan, mesec, godinu…
Kafa je omiljen, ali i jedan od najkontroverznijih napitaka na planeti, jer statistiku o ovom napitku uglavnom “diktiraju” biznis, tržište i marketing
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
7 benefita kafe
Kafa nije božansko, savršeno piće koje donosi isključivo benefite. Naprotiv, može Vam pojačati osećaj anksioznosti i izazvati zavisnost, jer se kofein kotira visoko na lestvici zavisnosti. Kafa Vam, takođe, može poremetiti san, što dalje može dovesti do drugih, kako fizičkih, tako i psihičkih problema. Ali, kafa svakako ima brojne dobre strane. Naravno, “uputstvo” je isto kao i za alkoholna pića: pije se u malim, umerenim količinama.
1. Kafa je bogata antioksidantima
I to je prvi benefit kafe, uz to da je i prilično nutritivna namirnica. Brojna istraživanja su pokazala da je ovaj topli napitak bogatiji antioksidantima od voća i povrća. A kafa sadrži i vitamin B u manjim količinama, pa ukoliko pijete nekoliko šoljica u toku dana, unos ovog vitamina je sasvim dovoljan. Ali, pored toga, crna kafa deluje blagotvorno na čulo mirisa i na čulo ukusa, pa tako vrši uticaj direktno na mozak i pokreće hormon sreće, neophodan za svaki uspešan poslovni ili porodični dan. Jedna mala šoljica kafe, od 100 ml, bez šećera sadrži: 49 mg kalijuma, 40 mg kofeina, po 3 mg fosfora i magnezijuma, 2 mg kalcijuma, 2 mg natrijuma, 0.2 mg vitamin B3, po 0.1 mg vitamina K i vitamina B2, dok u kalorijama 100 ml kafe bez šećera ima 1 kcal.
2. Kofein poboljšava metabolizam i funkcije mozga
Kofein je psihoaktivna supstanca koja se najviše koristi na svetu. Ima ga i u brojnim drugim napicima, ali i u hrani, recimo u čokoladi. Prosečna šolja kafe ima oko 100 mg kofeina. Zato i ne čudi činjenica da mnogo ljudi kafu pije onda kada hoće da poboljša koncentraciju, brzinu razmišljanja i reagovanja. Kafa, smanjuje osećaj umora, ali i ubrzava metabolizam, kako bi radio optimalnije i redovnije. Kofein pomaže masnim ćelijama da brže razgrađuju masti. Međutim, sa kafom je ista stvar kao i sa ostalim psihoaktivnim supstancama, pa neki efekti mogu biti kratkotrajni. Odnosno, ako kafu pijete stalno, mnogi od ovih benefita će se izgubiti, jer će se Vaš organizam navići na određen nivo kofeina. Ipak, mnogo je onih koji konzumiraju kafu tokom raznih dijeta, kada žele da smršaju, baš zbog toga što poboljšava rad metabolizma. Posebno je značajna za ljude koji treniraju, pa je piju uglavnom pre treninga, jer razbudi mišiće i daje im energiju za vežbanje.
3. Umanjuje rizik od dijabetesa
Naučnici su dokazali da ispijanje do četiri šoljice kafe dnevno, umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 7%. Ovo je potvrđeno u 18 istraživanja koja su obuhvatila više od 450 hiljada učesnika. Dijabetes tipa 2 karakterišu povišeni nivoi šećera u krvi uzrokovani otpornošću na insulin ili smanjenom sposobnošću da luče insulin. Kofein, kofeinska i hlorogenska kiselina regulišu proizvodnju insulina, čime se umanjuje i rizik od dijabeta tipa 2. Uz to je, naravno, potrebno pravilno se hraniti i redovno vežbati. I ovaj postotak se, naravno, ne podrazumeva ukoliko kafu pijete sa šećerom.
4. Sprečava Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest
Brojna istraživanja su pokazala da se Alchajmerova bolest ređe javlja kod ljudi koji redovno konzumiraju kafu. Neke od najnovijih studija su, takođe, iznele dokaze da ovaj omiljeni crni napitak duplo umanjuje nivo jednog proteina odgovornog za pojavu ove bolesti. Parkinsonova bolest je drugo najčešće neurodegenerativno stanje, odmah iza Alchajmerove bolesti, a karakteriše je propadanje neurona koji stvaraju dopamin u mozgu. Takođe, leka nema, pa je prevencija veoma važna. Kod ove bolesti kofein je ta aktivna supsatanca koja redovnim korišćenjem sprečava oštećenja neurona i njihovo propadanje za čak 30-60%.
Ispijanje kafe ima i negativnih, ali i brojnih dobrih strana, ako se pije “pametno”, jer i za nju važi “uputstvo” kao i za alkoholna pića: mora se piti umereno
5. Umanjuje rizik od raka prostate
U studiji sprovedenoj pre decenije – 2011. godine, u kojoj je učestvovalo 50 hiljada muškaraca, dokazano je da ispijanje do šest šoljica kafe dnevno smanjuje rizik od raka prostate za 60%, dok tri šoljice taj rizik smanjuju za pola. Kada se kaže do šest šoljica kafe, ne misli se na one od 2 dl, koje su poslednjih godina popularne, da se iz njih “cevči” ovo popularno piće, već na one šoljice iz kojih su naše mame i bake pile kafu – male, sa tacnicama.
6. Ljubitelji kafe duže žive?
Statistika i brojna istraživanja kažu čak i to, da uživaoci u kafi imaju smanjen rizik od mnogih smrtonosnih bolesti, što je neke naučnike navelo na zaključak da ljubitelji kafe duže žive. Kafa smanjuje mogućnost pojave depresije, ali i bolesti jetre. Istraživanja su pokazala da ljubitelji kafe imaju 84% manje šanse da razviju bolest ciroze jetre.
7. Kofein čuva (i farba) Vašu kosu
I na kraju, evo jednog recepta sa kafom od koga će benefit imati Vaša kosa. Naime, obična, crna kafa, može na prirodan način da potamni Vašu kosu, uz uslov da niste farbana plavuša. Skuvajte malo veću količinu kafe. Operite kosu normalno, nekim prirodnim šamponom, ali kod poslednjeg ispiranja, umesto vode, koristite skuvanu kafu. Kosu prirodno ocedite, da ne bi ostavljala previše fleka na peškiru, a onda je osušite. Potrebno je više puta ponoviti ovaj proces, kako bi kosa zaista dobila tamniju boju. Pored boje, može se očekivati i fantastična promena u sjaju i kvalitetu kose. Kofein prodire duboko u vlasi, potpuno ih regenerišući. Frizeri imaju običaj da kažu kako kofein budi kosu, kao što šoljica kafe budi naš organizam ujutru.
Saveti +
Nemojte da dodajete mnogo šećera u kafu – to je jedan od način da smanjite negativne strane ovog napitka
Pijte filter kafu – preporuka je da pijete filter, a ne crnu, domaću, “tursku” kafu, jer ona sadrži soc koji može loše da utiče na holesterol
Nemojte kafu da pijete kao da je voda – to neka Vam uvek bude na umu, koliko god volite ovaj napitak, zbog navedenih “nus-pojava” morate je piti umereno