Sangrija je tradicionalno špansko i portugalsko piće, koje se sastoji od seckanog voća i slatkog crnog vina koja se obično služi sveže. Sangrija se ne pije neposredno pre ili posle jela već “udaljeno” od obroka. Ovo osvežavajuće, ali akoholno piće, koje i te kako može da „udari u glavu”, delo je siromašnih španskih seljaka, a ime je, zahvaljujući crvenoj boji, dobilo po reči sangre (na portugalskom sangue), što na španskom znači – krv.

Sangrija je uglavnom letnje piće, ali niko Vam ne brani da ga pijete i u hladnim danima, ukoliko Vam to prija.

Osnovni sastojci sangrije su crno vino, voće i šećer. Ali neko voli da doda malo “belog”, malo sode, malo ovog, onog… Ne postoji samo jedna verzija sangrije. Naprotiv, sangriju možete da pravite baš onako kako odgovara Vašem temperamentu i ukusu. U Kataloniji je, recimo, pripremaju sa šampanjcem u osnovi, ili belim vinom, dok crno vino piju nekim drugim povodom, uz fine đakonije na stolu.

 

dinarau proseku potrebno je izdvojiti za “gotovu” sangriju, ali ona je uvek lepša kad je sami napravite

U tome i jeste lepota ovog pića. Raznoliko je i u njemu možete da uživate onako kako Vi želite.

Koje voce se koristi za sangriju

Najčešći dodaci sangriji su pomorandža, jabuka i limunov sok. U sangriju možete staviti i drugo voće, kao što su smokve, trešnje, jagode, breskve, kajsije, lubenice, kivi, borovnica i maline.

Ukus će svakako pojačati i obogatiti čašica vodke, ruma, džina ili neke voćne rakije, sa obaveznim sokom od isceđene pomorandže ili limuna. Idealna kombinacija za letnja druženja, kada imate neki povod za proslavu.

U mediteranskim krajevima voće koje se najčešće koristi za sangriju su banana, kivi i mango. U Srbiji se, pored ostalog, često koriste maline i kupine, a u severnoevropskim zemljama neretka je upotreba i kandiranog voća. 

Tradicionalno špansko i portugalsko piće, koje se sastoji od seckanog voća i slatkog crnog vina koja se obično služi sveže 

Vrste sangrije

 
Vrste sangrije

Bez obzira na brojne kombinacije, dve su osnovne vrste sangrije:

 • Crvena Sangrija – mešavina crvenog vina i voća, najčešće jabuke, narandže i limuna, i 
 • Bela Sangrija (Sangria Blanco) – mešavina belog vina i voća, najčešće kivija, manga i breskve

Iako je crvena sangrija poznatija i češće se konzumira, u poslednje vreme neretko je jedan od bazičnih sastojaka ovog pića belo vino, pa je tako na trpezama i proslavama sve češće zastupljena i ova posebna, bela vrsta sangrije.

Kao što šampanjac još luksuznije izgleda kada se služi sa jagodama, tako će i bela sangrija izgledati egzotično i otmeno kada joj dodate maline.

Ovo osvežavajuće, ali alkoholno piće, koje i te kako može da „udari u glavu”, delo je siromašnih španskih seljaka

Tri recepta za sangriju

 

Savet +

Za sva tri recepta, ali i sangriju koju ćete praviti po sopstvenoj želji, važno je da svi sastojci u sangriji najmanje dva ili tri sata budu u vinu, mada je najbolje pripremiti je dan ranije. Uživajte!

Crvena sangrija

Sastojci:

 • boca crvenog vina
 • 2 dl soka od limuna i pomarandže
 • šećer
 • kriške pomorandže i crvene jabuke
 • šaka bobičastog voća

Priprema: Sve sastojke pomešajte, rashladite i poslužite.

Bela sangrija

Sastojci: 

 • boca belog vina
 • 2 zelene jabuke
 • 1 breskva
 • belo  grožđe (grozd)
 • 1 pomorandža
 • 4 limuna
 • 200g šećera
 • čašica likera ili rakije od breskve

Priprema: Na sitnije kockice iseckati jabuke i breskvu, bobice grožđa iseći na pola, 3 limuna iscediti, ostalo ostavite za ukrašavanje. U posudu sipajte sok od limuna, šećer, belo vino i čašicu likera, dodajte naseckano voće. Sve to dobro promešajte dok se šećer ne otopi i stavite u frižider da se hladi nekoliko sati, kako bi voće otpustilo svoju aromu,

Poslužite sangriju dobro ohlađenu, ukrasite listićima nane i komadićima pomorandže i limuna. Prema želji, sangriji možete dodati rum ili votku, pa i šampanjac. Ukoliko nemate vremena da čekate da sangrija odstoji nekoliko sati u frižideru, onda obilato dodajte kockice leda.

recept za sangriju

Mix sangrija

S obzirom na to da postoji hiljadu i jedan recept za pripremanje ovog, ipak, letnjeg posluženja moguća je i kombinacija jedne boce belog i jedne boce crnog vina, u koje se dodaju seckane kriške jedne pomorandže i jednog limuna, šolja šećera, sezonsko voće – breskve, kajsije, ananas, zrna grožđa iz kojih se izvade koštice, komadići kivija, lubenice, i pola šolje likera po ukusu. Sve dobro izmešajte, pre svega šećer da se dobro rastvori u vinu, dodajte voće, rashladite i uživajte u punoj čaši ovog prelepog pića.

p.s. I mada će, pogotovu leti, delovati kao da pijete sok, neka Vam uvek bude na pameti da je sangrija – alkoholno piće! S toga je pijuckajte lagano i umereno.

 

Najčešći dodaci sangriji su pomorandža, jabuka i limunov sok, ali u nju možete dodati i drugo voće, kao i čašu vodke, ruma, džina ili neke voćne rakije 

Bezalkoholna sangrija

 

(Vinoljupcima zabranjeno čitanje ovog dela teksta 😊)

Ukoliko niste ljubitelj alkohola, ili ga uopšte ne kozumirate, a ipak biste želeli da uživate u ukusu sangrije, isprobajte recept za pripremu bezalkoholne verzije ovog pića: stavite pola litra vode da provri i sipajte je preko 2-3 kesice crnog čaja i dva štapića cimeta. Zasladite po ukusu i pomešajte sa pola litra soka od nara i šoljom đusa.

Ukrasite listićima nane i kriškom pomorandže i uživajte!

Savet +

Uvek je sve lepše kad se radi u društvu, pa će svakako biti veselije i da sangriju pravite sa prijateljima. Tako možete svi da pokažete kreativnost i napravite nešto zajednički u ćemu ćete kasnije takođe zajedno i uživati. Sangrija jeste piće improvizacije i daje Vam šansu da se ludo zabavite, ne samo ispijajući je već i uživajući u njenoj pripremi. Pa kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin. Odosno, kad već pravite špansko piće, ponašajte se kao Španci, jer oni veoma često sangriju spravljaju u društvu, i od “priručnog materijala”. Odnosno, koriste gotovo sve vrste voća koje im se nađu pri ruci, pa i ako nešto nedostaje, uopšte nije važno. Važno je da je društvo veselo!

Sangrija jeste piće improvizacije i daje Vam šansu da se ludo zabavite, ne samo ispijajući je već i uživajući u njenoj pripremi 

Cena sangrije

 
Cena sangrije

Istina je da u marketima širom Srbije može da se pronađe piće koje se zove Sangrija. Postoje bela i crna, i za flašu od litra potrebno je izdvojiti od 290,00 do 340,00 dinara.

Ipak, sangrija je najlepša kada se pravi od “pravog” vina, crvenog ili belog, u koje se dodaje voće. Cena takve sangrije prilagodljiva je svakom džepu, jer zavisi od cene svih sastojaka koji čine ovo piće – od vina, voća, žestokog alkohola ukoliko ga dodajete i raznih drugih faktora. Tako sangriju mogu da piju i oni sa manjim prihodima, ali ovo piće može biti veoma prestižno ukoliko se za njega koristi vino i voće vrhunskog kvaliteta.