Šta više volite da jedete, džem, pekmez ili marmeladu? Mažemo ih svi sa puterom (ili bez) na hleb, obožavamo u palačinkama, koristimo u raznim sosevima, dodajemo nekad tortama i kolačima, čak i pečenom mesu, ali teško da će neko, osim iskusne srpske domaćice, dati tačan odgovor na pitanje u čemu je razlika između ovih domaćih slatkiša koje prosto obožavamo?!  

Džem, pekmez i marmelada su poslastice koje se prave od voća i šećera. Oni koji tegle slatkih proizvoda kupuju u supermarketima, najčešće se ne bave ovim razlikama, jer im sve piše na ambalaži. Ipak, oni koji više vole domaće proizvode znaju da se prave na različite načine i da ne izgledaju isto. 

Zbunjujuće je, pa smo zato odlučili da Vam malo bliže objasnimo po čemu se razlikuju ove poslastice koje, kada ih gledamo u tegli, izgledaju prilično isto. Ali, kada otvorimo teglu, vidimo da im struktura nije baš ista.

Džem, pekmez i marmelada – Razlike i sličnosti 

I džem i pekmez i marmelada se dobijaju preradom voća, ali se razlikuju po vrsti i količini potrebnog voća, po delovima voća koji se koriste, dodacima poput šećera i po gustini. Dakle, isti su im sastojci – prave se od voća i šećera, isti su im ukus i namena, ali različiti načini pripreme. 

Bilo kako bilo, oni koji vole da se zaslade neće mnogo razmišljati kad im se tegla nađe na stolu, bez obzira da li je reč o marmeladi, pekmezu ili džemu. Ipak, ukoliko Vas neki prijatelj iz inostranstva pita zašto na nekoj teglici piše jedno, drugo ili treće, evo teksta da biste znali odgovor “iz prve ruke”. 

Razlike i slicnosti

Džem, pekmez i marmelada se dobijaju isto – preradom voća, ali se razlikuju po vrsti i količini voća, delova voća koji se koriste, količini šećera i gustini 

Džem

 
Dzem

Džem se pravi od svežeg voća očišćenog od koštica. Voće za džem se cepka i slično se pravi kao slatko, ali sa upola manje šećera. Mnoge domaćice prvo ušpinuju šećer pa onda u taj sirup dodaju cepkano voće, koje može da ostane u komadićima i kad se završi kuvanje. Komadići voća čak ne moraju da budu potpuno ukuvani, da bi se na prvi pogled videlo od čega je napravljen. Džem se kuva najkraće, zato je po strukturi i najređi.

Skuvajte džem od jagoda, prema receptu Premium Srbije, predivan za dodatke rolatima i tortama, ili džem od šljiva na Bakin način, ili džem od kajsija, za mnoge kralja svih džemova.

Pekmez

 

Pekmez se, takođe pravi od svežeg voća, ali se kuva duže od džema i u njega se stavlja manje šećera (najviše 20% od količine voća, a mnoge domaćice ga uopšte i ne dodaju)). Voće za pekmez se samo secka i njegova struktura je gušća nego struktura džema. Ukus domaćeg pekmeza može da Vas “raspekmezi” koliko je dobar, zato se moramo kontrolisati dok ga jedemo, jer začas ode teglica, a to nikako nije dobro.

Skuvajte najlepši pekmez od šipka/šipurka, prema receptu iz Bakine kuhinje.

 

voćnih namaza razlikujemo prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike ovih slatkiša
Pekmez

Evropska Unija za marmeladu priznaje samo proizvode od citrusnog voća, odnosno od mandarina, limuna, pomorandži i limete

Marmelada

 
Marmelada

Marmelada je najgušća u trojcu “džem, pekmez, marmelada”. Za pripremu ove poslastice voće se melje ili pasira, a zatim se kuva sa šećerom. Po pravilu, u marmeladu se stavlja manje šećera nego u pekmez (u pekmez manje nego u džem, u džem manje nego u slatko), pa se zbog toga najduže i kuva, sve dok se voće ne želira i ne stvori gustu, kompaktnu strukturu. Može se praviti od jedne vrsta voća, a može se kombinovati i nekoliko vrsta. Po ukusu.

Skuvajte marmeladu od narandži i mandarina onako kako su to nekad naše bake radile, a po receptu jedne Bake i pravo iz njene kuhinje.

Žele

 

E, tek da nas sve još više zbune, pored džema, pekmeza i marmelade, postoji i voćni žele, koji se razlikuje po tome što može da sadrži samo voćni sok i vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru.

Da li ste znali da…

… prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo osam slatkih namaza: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten pire

… su hrvatski proizvođači pred ulazak u Evropsku Uniju morali da “preimenuje” marmelade koje nisu napravljene od citrusnog voća u džemove, a dotadašnje džemove u ekstra-džemove, jer EU za marmeladu priznaje samo proizvode od mandarina, limuna, pomorandži i limete

… marmelada zapravo znači pekmez (još više zbunjivanja). Naime, reč marmelada je pozajmljena iz francuskog jezika (marmelade), a potiče od portugalske reči marmelada, što znači “pekmez od dunja” koja je izvedena od reči marmelo – dunja