Seoski turizam poslednjih godina postaje sve popularnija i sve prihvatljivija varijanta kada se planiraju izleti, vikend ili produženi odmori. Prirodne lepote svakog kraja Srbije, sve uređenija domaćinstva, bolja infrastruktura, izbor pasivnog ili aktivnog odmora, uređene trim i pešačke staze, igraonice za decu, mogućnost jahanja, pecanja… Brojni su još razlozi koji utiču na to da se domaći, ali i strani turisti sve češće umesto hotela sa pet zvezdica u Srbiji opredeljuju upravo za ovaj vid uživanja – seoski turizam.

Od čarobnih vojvođanskih salaša, preko etno sela i vajata, do brvnara i smeštaja kod domaćina u kuću, gde su sobe uređene prema zakonima o ugostitljskim objektima, pa negde i mogućnosti za u svetu sve traženiji glamping… Mnogo je različitih mogućnsoti za odmor na srpskom selu. 

Vaše je da odaberete kraj koji biste voleli da posetite i da se uputite prema njemu. Odličan odmor u mirnoj prirodi, uz specijalitete domaće srpske kuhinje, duge šetnje kroz bogate šume, pored reke ili jezera, očaraće Vam i odmoriti i dušu i oči.

Brojni su još razlozi koji utiču na to da se domaći, ali i strani turisti sve češće umesto hotela sa pet zvezdica u Srbiji opredeljuju za seoski turizam.

Brvnare u Srbiji već odavno nisu kućice napravljene (da ne kažemo “sklepane”) od drveta, bez mogućnosti za opušteno i konforno uživanje u njima. Zlatibor, Kopaonik, Tara, Zlatar, Golija, Ljubovija, Bajina Bašta, Fruška gora, Novi Pazar, Nova Varoš, Loznica, Zaovine… Zapadna, Istočna, Centralna Srbija pune su ovakvog vida smeštaja. Moglo bi se reći čak i luksuzno opremljene brvnare u ovim krajevima čekaju na Vas. U većini njih imaćete i bežični internet, udoban krevet, lepo sređeno kupatilo i televizor. Za odmor ovakve vrste Vam zaista ništa više i ne treba. 

U brvnare domaćini koji ih iznajmljuju ubrajaju i lepo opremljene, prizemne ili na sprat dostupne vikendice od drveta, sa čijih se terasa prostire divan pogled na neobuzdanu lepotu prirode Srbije, bilo da ste odabrali predeo u ravnici ili nekom uzbudljivom planinskom kraju. Pa zamislite kafica u miru, uz cvrkut ptica, pa doručak srpski sa sirom, kajmakom, vrućim uštipcima, kačamakom ili prženicama. Pa šetnja ili već kako je ko zamislio svoj odmor. Sve što poželite naći ćete u brvnarama širom naše zemlje.

Salaši 

 

O salašima i njihovoj čarobnoj atmosferi smo već u nekoliko navrata pisali, ali gde je srpski turizam, tu su vojvođanski salaši neminovnost. Oni dominiraju vojvođanskom ravnicom, a nema tog turiste koji nije već osetio ili poželeo da oseti magiju ovih mesta. Toplu dobrodošlicu, divnu kuhinju, nalik na one u kakvima se obedovalo u stara vremena ili sobe sa ćilimima i tkanom posteljinom, onakve u kakvima se spavalo pre više od dva veka.

Ravna polja, u kojima vreme, čini Vam se, teče duplo sporije nego u ostatku sveta, ergele konja, na kojima možete učiti ili ako već znate – jahati konje, pa uveče tamburice “na uvce”. Atmosfera od takve ne može biti lepša. 

Koliko su popularni vajati i brvnare u ostatku Srbije, toliko su salaši karakteritični baš za sever naše zemlje. Možete ih pronaći gde god poželite, ali ipak se među najpopularnije odavno izdvojio Salaš 137, koji makar jednom u životu morate posetiti.

Vajati

 

I smeštaj u vajatima je odličan izbor ukoliko ste odlučili da okusite seoski turizam. Vajat je, inače, reč turskog porekla i koristi se da označi manju drvenu kućicu ili zgradicu u kojoj su nekada boravili mladenci prve bračne noći ili se držale razne stvari, voće i slično. To bi u originalu bio istureni deo kuće, doksat, trem…

Vajati su danas moderni, gostima pružaju divan enterijer, toplu atmosferu i uglavnom imaju sve što je potrebno za savremeni život 21. veka, ali u rustičnom, starinskom ambijentu. Spoj su tradicije i inovativne tehnologije.

Ovaj pandan vojvođanskim salašima, najviše se kao smeštaj koristi u Zapadnoj i Centralnoj Srbiji, a u Dragačevu vajati postaju prave “košnice” u vreme održavanja čuvenog Sabora trubača u Guči.

Brvnare, vajati, salaši, domaćinstva… Širok je spektar ugostiteljskih objekata u kojima možete provesti nezaboravno vreme dok ste na odmoru

Seoski turizam u domaćinstvu

10

Osim smeštaja u brvnarama, salašima i vajatima, sve popularniji je i vid seoskog turizma u domaćinstvu, naročito pogodan i atraktivan za ljude iz većih gradova koji na ovaj način praktično gostuju kod srpskog domaćina i sa njim mogu da obavljaju sve poslove na selu, deca mogu da upoznaju životinje, većina njih možda prvi put uživo vidi kravu, kokošku ili svinju.

Ovaj vid seoskog turizma je zgodan i zbog toga što možete da birate želite li da se opustite pasivno, samo u laganim šetnjama odabranim stazama i predelima, ili želite da ga iskoristite aktivno, pa da sa domaćinima radite trenutno aktuelne poslove, da li je vreme da se možda beru maline ili paprika, kuva zimnica, seje povrće, muzu krave, pravi sir i kajmak… 

Seoski turizam u domaćinstvu nudi autentične specijalitete pripremljene na tradicionalan način, organsku hranu ili mogućnost za rehabilitaciju. Svako domaćinstvo mora da ispuni određene procedure i standarde da bi se uopšte bavilo seoskim turizmom, kao što su određeni tehnički i sanitarno-higijenski uslovi, propisine Zakonom o turizmu, koji između ostalog uređuje i usluge u turizmu i sva pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma. 

Seoski turizam Istočna Srbija 

 

Istočna Srbija je uvek, pored fantastično lepih predela, gostima ovih krajeva nudila i dozu mistike, tajnovitosti, posebne filozofije i verovanja kojima se tumači život. Istočna Srbija budi maštu i osvaja srca, gde god da krenete – od moćnog Đerdapa, do predivnih sela oko Bujanovačkog jezera. Ovde se, više nego bilo gde u Srbiji mešaju stvarnost i legenda, tako da je mekad teško spoznati granicu između njih.

Seoski turizam u Istočnoj Srbiji postaje sve atraktivniji, jer zaista ovaj deo naše zemlje ima šta da ponudi gostima. Velike reke, prirodne terase kraj Dunava, plodna i zdrava zemlja, uslovili su da se uz njegove obale nastanjuju ljudi, bave ribolovom, podižu voćnjake, a posebno vinograde. Da vam bude udobno koliko i zanimljivo, pobrinuće se mnogobrojna seoska domaćinstva u blizini Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Majdanpeka i Negotina koja se bave seoskim turizmom.

U Timočkom kraju, u okolini Zaječara, Knjaževca, Boljevca, Sokobanje ili Bora domaćini će Vas poslužiti kačamakom zvanim belmuž, gulašom od srnetine, čorbom od kopriva, a pasulj prebranac je poseban gurmanski događaj. 

Rtanj će Vas svakako očarati svojom mistikom i lepotom. Na ovom mestu spajaju se ruže vetrova sa Karpata, Jadranskog mora i severnih ravnica, pa ne samo što osećate blagodet čistog vazduha, već istinski udišete lekovitost koja uklanja kašalj, čisti pluća i jača odbrambene snage organizma.

Homoljski kraj je poseban entitet u istočnoj Srbiji. Jedna od njegovih specifičnosti su mnogobrojne klisure: Gornjačka, Ribarska, klisure Velike i Male Tisnice, Osaničke reke i reke Do. Vrelo Mlave je posebna turistička atrakcija. Reka Morava putuje Braničevskim krajem u kome Vas Požarevac i Ljubičevo pozivaju na konjičke igre svakog septembra.

A tu su i Pirot, Stara planina, Smederevska tvrđava, jedna od najlepših klisura u Evropi – Đerdapska klisura i Nacionalni park Đerdap, umetnost praistorijskih žitelja Lepenskog Vira, ostaci Viminaciuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije i značajnog rimskog vojnog logora… Ukoliko odlučite da za kraći ili duži odmor posetite istočnu Srbiju, čeka Vas lepota kakvu možda i niste očekivali.

Magnolia by Radovanović u Petrovcu na Mlavi, Domaćinstvo Cikić u Zasavici i Seosku priču u Čereviću samo su neka od smeštaja koja Vam toplo preporučujemo

Seoski turizam Šumadija 

Kažu stihovi jedne pesme “Tamo gde je Rudnik, Milanovac grad, Kragujevac, Topola, Kosmaj i Beograd”. Upravo tako i putovanje u središte Srbije ne može da počne bez odlaska u više gradova, varošica i sela. 

Seoski turizam u Šumadiji obiluje bogatstvom šuma i lepotama koje morate videti i osetiti. Jer, veličanstvena mesta koja su svojom istorijom obeležila vekove iza nas, manastiri i crkve koji čuvaju pravoslavlje, gastronomija koja iza svakog ćoška mami autentičnošću i, pre svega ljudi i njihova duša, gostoljubivost i priče, mogu da učine boravak u ovom kraju Srbije upečatljivijim nego što ste možda mogli i da sanjate.

Kad ste u Šumadiji, kažu, ne treba žuriti, već sve lagano gustirati, osluškivati, istraživati, usporiti vreme i uživati. To je, u stvari, spori, zeleni i zdravi turizam. Jedno od najpopularnijih mesta za seoski turizam u Šumadiji sigurno su i Rajski konaci, za koje kažu da je na njih palo parče raja i da ste o njihovim kućicama čitali u bajkama. 

A takav je – bajkovit čitav ovaj kraj. Od prelepih brežuljaka Šumadije, pomislićete na trenutak da ste u Toskani. U ovom delu Srbije, na nekoliko stotina metara od Aranđelovca, čeka Vas prvi eko-hostel u našoj zemlji – “Branč”, u kojem možete prespavati i upoznati grad pod Bukuljom ili svratiti na roze vino od organskih kupina iz Vukosavaca. Za ljubitelje vode, i ne tako velike nadmorske visine, tu je Gružansko jezero, gde se usidrio i jedan od lepših restorana ovog kraja “My Soul”. Kod Miljojke u Ovsištu čeka Vas kafa dobrodošlice, rakija i doručak za pamćenje. A ako se odlučita za turizam u ovom delu Šumadije, možete obići i srednjevekovni manastir Kalenić, iz 15. veka, spomenik kulture od izuzetnog značaja, kao i brojne crkve i manastire u okolini, arheološko nalazište u Županjevcu, izletnička mesta, poput onog koji se nalazi 27 km južno od Topole, odnosno 16 km severno od Kragujevca, u kome je smešten moderan kompleks za odmor, ušuškan i sakriven usred sela Lužnice. To su etno-selo i bazen na jednom mestu. Neobičan spoj, ali idealan za razvoj zelenog, sporog i zdravog turizma.

Seoski turizam Fruška gora

Kažu da je Fruška gora raj za turiste, pogotovu ako se opredelite za seoski turizam na Fruškoj gori. Priroda, manastiri, domaća hrana i čist vazduh samo su neki od razloga zbog kojih bi trebalo da je posetite. Uživanje u mirnoj seoskoj atmosferi i čistom vazduhu garantuje relaksaciju i izmeštanje iz stresne svakodnevnice  A ako neko zna, onda znaju Sremci kako se priprema zdrava i ukusna hrana. Još ako je sve domaće, onda greške nema.

Možete posetiti Krčedinsku adu, prirodni rezervat, koji spada pod zaštitu Koviljsko-petrovaradinskog rita. Važna informacija je da je maksimalan broj avanturista na ovom ostrvu 20, kako bi očuvali prirodu i maksimalno smanjili uticaj čoveka. Na ovom ostrvu živi više od 300 životinja, kao što si krave, bikovi, konji, podolska govečad, svinje, mangulice, magarci, morke, čaplje i po koja roda. 

Fruška gora zaista krije brojne predivne banje, jezera, etno sela… I mir koji ćete sresti retko gde. Poslednjih godina na sam vrh top liste mesta koja ne smete zaobići “popela” se i Vrdnička kula, raj za naše i strane turiste. Izolovano od urbanog i ušuškano u dubokoj, netaknutoj prirodi, na samoj granici sa Nacionalnim parkom “Fruška gora“ izgrađen je etno kompleks “Vrdnička kula”. Čist vazduh, miris lipove i borove šume koje okružuju ovo naselje i pogled na predivnu prirodu pružiće Vam mir i opuštanje za sva čula. 

Ali, za koji god kutak Fruške gore da se opredelite, znajte da nećete pogrešiti. 

Kako odabrati destinaciju?

Toliko je Srbija bogata mestima koja bi svakako morala da se nađu u Vašem planeru kada razmišljate o odmoru, izletu ili vikend putovanju. Pitanje je kako odabrati destinaciju za Vaših nekoliko slobodnih dana? Mi Vam preporučujemo nekoliko sajtova koji se godinama već bave seoskim turizmom, njegovim potencijalima i čija je preporuka svakako validna kada treba da odlučite koje mesto da izaberete za odmor:

Ovaj sajt Vam potpuno objektivno pruža sliku mesta koja bi trebalo da posetite ili da preko njega rezervišete Vaš smeštaj. Na njemu ćete naći popularne destinacije za odmor u Srbiji, kao i uvek dobre predloge za vikend.

Nacionalnu asocijaciju Seoski turizam Srbije, 2002. godine, osnovali su pružaoci usluga turizma na selu, okupljeni u devet udruženja. Danas udruženje ima više od 500 članova. 2004.g. INternet Club je postavio prezentacija Selo.co.yu koja je projektovana kao baza podataka ukupne seoske turističke ponude Srbije, a već nardne, 2005. godine su. u realizaciju projekta Promocija seoskog turizma u Srbiji, uključene su sve opštine i turističke organizacije opština i gradova u Srbiji koje su imale turističku ponudu u svojim selima. 

Na ovom popularnom sajtu za seoski turizam, čekaju Vas predlozi za obilazak i smeštaj na Zlatiboru, smeštaj sa vaučerima u Srbiji, etno selo Vrhpolje, ili ako volite da tamo gde ste obavezno imate i bazen, selo,rs Vam preporučuje i takva mesta. Šta god da Vam je potrebno, sigurno ćete pronaći na ovom sajtu, a ako ne znate gde biste, ovde Vas čekaju objektivne preporuke.

Oko ovog sajta se okupio tim koji voli Srbiju i sve prirodne lepote koja nam ona pruža. U pitanju su mladi ljudi koji vole svaki kutak naše zemlje i koji su, obilazeći Srbiju shvatili da mali broj ljudi zaista zna šta ona može da pruži. Cilj portala seoskiturizam.rs je jednostavan, da što više turista iz zemlje i inostranstva vidi kakve lepote Srbija krije.

A takvih mesta je zaista mnogo…

I zaista, na ovom sajtu naći ćete sve što Vas zanima, a da to možda niste ni znali. Najlepše planine, etno sela, jezera, banje… Mesta koja se mogu sva zajedno opisati istom rečju – idila. Tako ćete, sigurni smo, na ovom sajtu otkriti odličan smeštaj za svaki kutak naše zemlje koji može da se podvede pod seoski turizam – Kopaonik, Zlatibor, Divčibare. Goliju, Taru, Uvac, Rtanj, kao i ostala odlična turistička domaćinstva koja se kriju po našoj lepoj Srbiji. 

Možda baš od njih prvi put čujete za Etnološku zbirku sa neverovatnim predmetima ili Roze jezero u Srbiji, a tu Vas čekaju i mesta za koja ste sigurno čulim poput Golubačke tvrđave, Selters banje, Kosmaja, Rusnika, banje Vrdnik…

Odmor u selima Srbije predstavlja sve češći izbor ne samo naših, već i stranih državljana. Domaća atmosfera, tradicionalna kuhinja, zdravo prirodno okruženje, čist vazduh, izvorska voda, samo su neke od pogodnosti ovog vida odmora i rekreacije. Dodatne aktivnosti (rafting, planinarenje, pešačenje, biciklizam, pecanje itd…) u kombinaciji sa pristupačnim cenama i destinacijama koje su u Vašoj blizini, razlog su više da isprobate ovaj vid turizma koji se u svetu naglo razvija u vodeću granu turističke ponude. 

Sigurno ste i Vi poželeli suprotnost urbanim sredinama, opuštanje od buke, gužve i zagadjenja. Dobar zalogaj, (domaća rakija, sir i kajmak, kiseli kupus ili pasulj iz zemljanog lonca, pite od zelja, proja ili domaća gibanica od razvijenih kora, mesen hleb pecen u sporetu na drva…) kao i mir, tišina i dobar san na samo nekoliko sati vožnje od mesta gde stanujete, izazov su zar ne – pitaju sa ovog popularnog sajta za promociju srpskog seoskog turizma. 

A sve što je autentično, lepo, sve što je za svaku preporuku za Vaš odmor kad je seoski turizam u pitanju, naći ćete na ovom stručnom sajtu, koji godinama “proučava” prirodne i pristupačne lepote naše zemlje. Rajačke pimnice, Oazu mira Lopatnica, kolibu pord potoka ili brvnaru kraj reke…Kuće na selu, etno sela, apartmane, vikendice, vajate, konake, vajate, banje… Sve što ovde vidite, znajte da je vredno Vaše posete.  

TOP 3 Premium predloga za seoski turizam

 

I zaista je mnogo mesta koja biste morali da posetite kada ste u Srbiji, ili živite u njoj. Za početak, neka to budu TOP 3 Premium predloga za seoski turizam, pa dalje polako: 

  1. Magnolia by Radovanović (Petrovac na Mlavi)

Magnolia by Radovanović nalazi se u Petrovcu na Mlavi i sigurno ćete uživati u lepoti njenog vrta sa divne terase. Ova seoska kuća poseduje besplatan privatni parking, zajednički salon i besplatan Wi-Fi. Ima čajnu kuhinju, prostor za sedenje, trpezariju i flat-screen TV. U seoskoj kući dostupna je usluga iznajmljivanja bicikala. Parovima su lokaciju ocenili sa 9,6 bodova. I Viama će se sigurno dopasti.

  1. Domačinstvo Cikić (Zasavica)

Domaćinstvo Cikić se nalazi u Zasavici, na 44 km od Bijeljine. U ponudi su restoran i besplatan Wi-Fi. Svaka smeštajna jedinica je klimatizovana i ima flat-screen TV sa satelitskim kanalima. U ovom seoskom domaćinstvu se svakog dana služi kontinentalni doručak, a objekat poseduje vrt sa priborom za pripremu roštilja, dok je okolina pogodna za vožnju bicikla. Najbliži aerodrom je “Aerodrom Nikola Tesla” u Beogradu, udaljen 64 km od Domaćinstva Cikić. Usluga prevoza od/do aerodroma dostupna je uz doplatu.  Parovi su lokaciju ocenili sa 9,4.

  1. Seoska priča (Čerević)

Seoska Priča nalazi se u Čereviću, na 30 km od Sremskih Karlovaca. U ponudi je smeštaj sa zajedničkim salonom i besplatnim Wi-Fi internetom. Svaka jedinica poseduje prostor za sedenje i trpezariju. Ovo seosko domaćinstvo ima i predivnu terasu na kojoj posebno možete uživati, kao i vrt sa priborom za pripremu roštilja, a okolina je pogodna za pešačenje i ribolov. Novi Sad je udaljen 23 km od Seoske Priče, a Vrdnik se nalazi na 22 km. Najbliži aerodrom je “Aerodrom Beograd Nikola Tesla”, udaljen 67 km. Prevoz od/do aerodroma dostupan je uz doplatu.  Parovi su lokaciju ocenili sa visokih 9,2 boda.