Srbija je zemlja bogata vinogradima i vrhunskim vinima, ali tradicija, kvalitet i kredibilitet su parametri kojima se svako vodi kada bira vino za određenu priliku. Uz enologe, somelijere i vinare, Premium Srbija je odabrala 10 TOP vinarija u našoj zemlji čije proizvode ne biste smeli da propustite da probate, a čiju lepotu vinograda i predivnih ambijenata u kojima nastaju možete videti u turističkom vinskom obilasku, kroz puteve vina.

1. Podrum Radovanović (Krnjevo, Šumadija)

Legendarni kaberne iz Podruma Radovanović poneo je zaslužno titulu najboljeg vina u protekloj godini, i ovo je samo jedna u nizu priznanja koje ova čuvena vinarija dobija za proizvode koje Miodrag Mija Radovanović pravi na očuvanom dedinom vinogradu u Krnjevu, u srcu Šumadije, još od 1990. godine. Podrum Radovanović je prva srpska privatna vinarija orijentisana na stvaranje visokokvalitetnih vina. Vrhunski kvalitet, iz godine u godinu jača, i ne čudi, jer je Mija Radovanović zaljubljenik u svoj posao i kaže: “Grožđe je srce vina, a dušu mu dajemo mi vinari. Suština vinarstva je u tome da se sačuva ono što nam grožđe daje, jer priroda određuje karakteristike berbe, a mi samo treba da igramo u njenom ritmu”.

Njihovi vinogradi rasuti su na 30 hektara padina u prostranoj kotlini u srcu Šumadije, na zemlji na kojoj su prvi put vinogradi zasađeni još 1831. godine. Uz proizvodni deo vinarije sa najsavremenijom opremom koja im omogućava da primene najnovija enološka saznanja, posebno su ponosni na deo podruma u kojem se kao u svojevrsnoj umetničkoj radionici, u barik buradima od francuskog, američkog i srpskog hrasta čuvaju njihova najkvalitetnija vina: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Prokupac, Rizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio…

 

Iako su toliko puta izabrani za najbolje, profesionalci iz Podruma Radovanović i danas hodaju istim putem, tragajući za najboljim vinom koje će jednog dana Šumadiju i celu Srbiju, moći da postavi na najvišu lestvicu svetskog vinarstva.

2. Vinarija Kovačević (Irig, Fruška Gora)

 

Vinarija Kovačević je proizvodnju vina započela 2001. godine, kada je Miroslav Kovačević preuzeo vinariju od svog oca i, kao treća generacija vinara, počeo da stvara vrhunska vina. Brojne su nagrade i priznanja koja dokazuju da nije pogrešio kad je pošao stopama predaka, a znanje koje se prenosi “s kolena na koleno” uvek nadograđuje novim tehnologijama, opremom, novim i različitim buradima, kako bi njihovim proizvodima stalno dodali novu širinu i mogućnosti. Njihovo traganje za najboljim vinima je učinilo da se okrenu proizvodnji vina specifičnih stilova po najstarijim vinskim tehnikama, poput dugih maceracija grožđa i proizvodnje vina u amforama, čija se tradicija čuva nekoliko hiljada godina.

U želji da unapredi vinsku kulturu i puteve vina, Kovačević 2013. godine preuzima stari iriški podrum “Podrum 1930”. Podrumu vraća stari sjaj, izgubljen 1995. godine kada je zbog ekonomske krize i opšteg stanja u našoj državi prestao sa radom. Barik sala, podrumske prostorije sa amforama i arhive ispunjene vinima upotpunjuju doživljaj ovog starog grandioznog podruma iz vremena Kraljevine Jugoslavije.

Danas se vina iz podruma Kovačević rado kupuju, piju i poklanjaju, a neka od njihove PREMIUM kategorije su: Aurelius Kovačević edicija S, Chardonay Kovaćević edicija S, Pinot Noir,  Sauvignon Blanc – edicija S i R, Chardonay, Rajnski rizling i italijanski rizling, penušavo vino Kovačević…

Šumadija, Župa, Fruška Gora, Knjaževac, Jagodina… Širom Srbije prostire se na stotine hektara vinograda od čijeg grožđa nastaju vrhunska domaća vina

3. Podrum Aleksandrović (Vinča, Šumadija)

 

Pobrđa Oplenca ljudi su od davnina koristili za uzgajanje vinove loze. To je mesto iz koga vinarija Aleksandrović vuče korene, a pre svega naziv, iz daleke prošlosti. Početkom 20. veka, 1903. godine, u okolini Vinče podignuta je Venčačka vinogradarska zadruga, a zatim vinogradi i podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića koji su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope. Među osnivačima Venčačke vinogradarske zadruge, bio je i pradeda Miloš Aleksandrović, a porodica je do početka Drugog svetskog rata imala 30.000 čokota. Vinogradarsku i vinarsku tradiciju su nastavili deda Života i Aleksandar Aleksandrović.

Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle Drugog svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču originalnu recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma, koje se pre rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako su u ovom podrumu, na osnovu ožutelog rukopisa počele da se ispisuju nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva. Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000. godine, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vina.

Porodica Aleksandrović danas za proizvodnju svojih vrhunskih vina, koja su osvajala brojne medalje za kvalitet na najvećim svetskim takmičenjima, koristi 75 hektara sopstvenih vinograda zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa. Vina vinarije Aleksandrović nalaze se u svetskom Muzeju Vina u Bordou, kao i na vinskim kartama najprestižnijih hotela i restorana od Japana, Kine i Rusije preko zapadne Evrope, pa sve do SAD.

4. Vinarija Jović (Potrkanje, Knjaževac)

Desetak kilometara od Knjaževca i nedaleko od iskopina rimske tvrđave Timacum Minus u selu Ravna, gde je nepobitno dokazano da se tu još od davnina gajila vinova loza, u selu Potrkanje, smestila se vinarija porodice Jović. Vinarija Jović je porodični podrum sa tradicijom više generacija poznatih vinogradara i podrumara. Grožđe prerađuju iz sopstvenih vinograda koji se nalaze na sunčanim brežuljcima. Na ukupnoj površini od 15 hektara pažljivo neguju sorte grožđa: vranac, cabernet sauvignon, muskat hamburg, chardonnay, rajnski rizling i sauvignon blanc.

U ovoj vinariji primenjuje se tradicionalni način proizvodnje u savremenom i tehnološki dobro opremljenom podrumu, kapacitet podruma je 130.000 litara, dok ne stigne planirani novi podrum za barik burad i prostorije za smeštaj dodatnih 50.000 litara vina. Karakteristike prethodnih berbi očuvane su u sopstvenoj arhivi oformljenoj 1987. godine u starom porodičnom podrumu. Kvalitet vina potvrđuju najviša priznanja, zlatne i srebrne medalje sa međunarodnih sajmova i festivala vina.

U vinariji Jović su ponosni na svoje proizvode, vina koja se rado pije i rado preporučuju: Vranac potrkanjski, Cabernet Sauvignon, Rose Dionizije, Rajnski Rizling, Chardonnay, Sauvignon i specijalno voćno vino Višnjica, a možete ih naći u brojnim marketima i vinotekama širom Srbije.

5. Vino Budimir (Aleksandrovac, Župa)

Župljanska vina su nadaleko čuvena, a baš tu u Aleksandrovcu Župskom nalazi se i vinarija Budimir. Ceo njihov projekat imenovan je po Budimiru Zdravkoviću, deda Budi, koji je započeo tradiciju pravljenja vina pre više od 70 godina. Nastavljajući vinarske tradicije svojih predaka, u ovom podrumu se i dalje neguje vrhunski kvalitet vina koji se u boce pretaču iz njihovih vinograda.

Vino je, objašnjavaju u Budimir vinariji, kao čovek – živi i raste, razvija se ka vrhuncu i zrelosti. Posle toga, pre ili kasnije, kao i čovek, kreće da stari i da mu opada snaga. Vino treba razumeti i pružiti mu ljubav, baš kao i čoveku.

Deda Buda i dalje sa mladalačkim entuzijazmom pomaže da se u, sada daleko savremenijoj vinariji, ispisuju nove stranice u istoriji ovog vinarskog podneblja. Proizvodnja vina Budimir se oslanja na znanje i iskustvo “mladog” deda Bude o vinu i vinogradima starim više od sto godina, gde se uzgajaju lokalne sorte tamjanika i prokupac, koje su u fokusu proizvodnje ove vinarije.

Čitav kompleks veoma lepo izgleda, a možete ga i Vi obići i u njemu degustirati neka od najboljih srpskih vina. Domaćini su za Vas pripremili tri paketa različitih cena, pa tu u samoj vinariji možete odlučiti da li će Vam više prijati “De Luxe”, “Velika Morava” ili “VIP” paket.

6. Cilić Gazdinstvo (Lozovik, Jagodina)

U vinariji Cilić Gazdinstvo pravljenje vina postalo je umetnost. Na ovom porodičnom imanju nadomak Jagodine, između sela Međureč i Lozovik, smešteno je 17 hektara njihovih vinograda u kojima su posađene sorte Bordoa i malim delom Pinot Noir-a. Svakodnevni rad u vinogradu daje grožđe visokog kvaliteta, koje posle fermentacije sazreva u burićima od srpskog i francuskog hrasta

Gazdinstvo Cilić je poznato po svojoj liniji vina Onyx, nazvanoj po poludragom kamenu koji se može naći u zemljištu među čokotima. Njihov crveni Onyx odlično ide uz jagnjetinu, teletinu i divljač, dok se beli Onyx preporučuje uz jela kao što su piletina spremljena na kineski, japanski, indijski način, riba, morski plodovi, paste sa kiselim sosovima, salate, stari sirevi i sirevi kao što su bri i koziji.

Vinarija je u srcu imanja, okružena vinogradima, od istoka do jugozapada. Objekat vinarije je moderan, funkcionalan, savremeno opremljen, pa kažu u ovoj vinariji da sam proces prerade predstavlja svojevrsnu zabavu za učesnike. U njihovim zasadima su internacionalne sorte grožđa. Akcenat je na radu u vinogradu, uz ideju da se odnegovani potencijal grožđa pretoči u bocu vrhunskog kvaliteta.

Vina gazdinstva Cilić su karakterna, slojevita i kompleksna. Voćnost i mineralnost smenjuju se sa aromama hrastovine, a pravu snagu pokazuju tek nakon par godina u boci.

Tradicija, kvalitet i kredibilitet određene vinarije su parametri kojima se, između ostalog, svako vodi kada razmišlja o vinu koje će odabrati za određenu priliku

7. Vinarija Zvonko Bogdan (Palić, Bačka)

Jedna od najpopularnijih vinarija u Srbiji svakako je ova koja nosi ime poznatog pevača starogradskih pesama Zvonka Bogdana. Nedaleko od jedinstvenog Palićkog jezera, usred zelenog mora vinograda, ističe se šareni krov njenog zdanja, podignutog u stilu panonske secesije. Vinarija je smeštena nedaleko od Subotice, na samo pet minuta vožnje od autoputa Beograd – Budimpešta.

Zgrada ove vinarije moderno je i funkcionalno zdanje koje istovremeno odgovara jedinstvenoj arhitektonskoj tradiciji ove regije, a u vinariji Zvonko Bogdan sve je podređeno proizvodnji vrhunskog vina, kao i udobnosti njihovih gostiju, ljudi koji vole da degustiraju vino upravo onde gde se i proizvodi.

Vinarija poseduje barik (barrique) podrum sa jedinstvenim salama za degustacije, veliki restoran prepun detalja koji svedoči o kulturnom bogatstvu Subotice i Palića, a tu je i jedinstveni pogled na nepregledne i savršeno uređene vinograde.

Na mestu na kome je ova velelepna vinarija, arheološki nalazi i istorijska svedočenja kažu da se vinova loza uzgaja više od 2.000 godina u kontinuitetu. Vredne ruke vinogradara, vekovima su uzgajale grožđe od autentičnih sorti vinove loze, čije je bogatsvo u poslednja dva veka prošireno internacionalnim sortama. Od pažljivo selekcionisanog grožđa godišnje proizvedu 400.000 boca vina u kojima uživaju potrošači na svim meridijanima i koje redovno osvaja najviša svetska priznanja. 

Poznate su etikete vinarije Zvonko Bogdan – “8 tamburaša”, “Život teče”, Rose, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Blanc, Chardonnay…

8. Vinarija Erdevik 1826 (Erdevik, Fruška Gora)

Vinarija Erdevik nalazi se u sremačkom selu Erdevik na zapadnim obroncima Fruške Gore, a brojni arheološki nalazi navode na zaključak da je na ovom terenu postojalo naselje još u bronzano doba. U Erdeviku je prva loza zasađena još 276 god. u vreme cara Proba. Od tada pa do danas pogodna i pitoma klima Fruške gore je u ovom kraju podsticala razvoj vinarstva i naviku uživanja u vinu.

Početkom 19. veka u Erdeviku je bilo znatnih zasada vinograda, pa je 1826. godine grof Livije Odeskalki podigao ovaj podrum. Vinarija Erdevik danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava.

A u tim vinogradima, na idealnih stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz. Vinograde u Erdeviku domaćini paze, neguju i beru ručno, birajući samo najbolje i najzdravije grozdove za njihova vina. U vinariji Erdevik se ugledaju na tradiciju, poštuju podneblje i prave vina za budućnost.

Poslednjih godina veoma popularna Erdevik vina su, svakako Tri roze koze i Tri bele koze, ali tu su i njihove vrhunske boce: Omnibus Lector, Trianon, Roza Nostra, Bella Novela…

9. Vinarija Lastar (Sekurič, Rekovac)

Lastar je osnov njihove filozofije, a to je plodnost. U vinariji Lastar i te kako znaju kako prirodni uslovi mogu da utiču na komponente vina. Brežuljkasti tereni i pitoma priroda pružili su im odlične uslove za uzgoj vinove loze, a pored toga, upotreba modernih tehnologija u preradi i vinifikaciji, kod njih je apsolutno u službi grožđa, tako da vina uvek prikazuju svoj “terroir”. Bogat i jedinstven “terroir” utiče na posebnost njihovih vina i predstavlja inspiraciju za svaku novu bocu.

Bez izuzetka, vina vinarije Lastar u svakoj čaši pokazuju moć i bogatstvo Levačkog vinogorja. Vinogradi, zaklonjeni planinama i obasjani suncem, daju snagu i konstantu doživljaja stvarnosti u prostoru. Nekada je tuda prolazila glavna saobraćajnica Balkana, Carigradski drum, a danas se tim prostranstvom širi filozofija Lastara.

Vinarija Lastar

U vinariji Lastar priča o vinu počela je upravo tamo gde priče o vinu i počinju: u vinogradu. Lastar trenutno ima 26 hektara zasada, sa tendencijom proširenja. Nalazi se na potezu Gaj, u okviru atara sela Sekurič. O kvalitetu vina razmišljali su još na početku procesa proizvodnje, te su za podizanje mladih zasada koristili najkvalitetnije lozne kalemove proizvedene u Francuskoj.

Posebnu pažnju posvetili su i izboru odgovarajućih podloga i klonova i zavisno od parcele i sorte koristili nekoliko različitih. U prilog tradiciji i kvalitetu, osim mladih zasada, vinarija Lastar poseduje i stare vinograde – Pinot Noir i Riesling, podignute još 1976. godine.

Vinarija Lastar ima dve linije po kojima su prepoznatljivi – osnovnu u koju spadaju: Lastar penušavac Brut, Tamjanika, Reisling, Chardonnay, Rose, Pinot Noir i Cabernet Franc, i Triangl liniju, koja obuhvata Lastar Chardonnay, Sauvignon Viognier i Pinot Noir Triangl.

10. Vinarija Deurić (Mala Remeta, Fruška Gora)

Vinogradi vinarije Deurić podignuti su na posebno odabranim parcelama za svaku sortu ponaosob, u odnosu na vino koje žele da proizvedu. Na taj način, svaka sorta ispoljava svoje najbolje karakteristike, a vino dobija pun, bogat ukus. Oni iz grožđa crpe ono najbolje što im je priroda dala, a priroda je vinogradima u ovom blagorodnom fruškogorskom kraju, dala mnogo.

U ovoj vinariji pažljivo kombinuju upravo te izvanredne prirodne uslove, modernu tehnologiju u proizvodnji grožđa i vina, iskustva konsultantskog tima vrhunskih francuskih stručnjaka, ambicioznost i želje mladog tima vinarije, kako bi stvorili prepoznatljiva i jedinstvena vina sa izraženim pečatom teroara. Oni gajenju svake sorte pristupaju pažljivo, u odnosu na vino koje žele, pa se tako, na primer, na dva različita načina ista sorta gaji za dva vina, a rezultat je autentičan ukus, koji osvaja sve prave ljubitelje vina.

Svoje znanje ne čuvaju ljubomorno, već ga bezrezervno dele u školi vina koju organizuju u vinariji, a koju vodi Đorđe Đorđević, sertifikovani somelijer, direktor obuke i jedan od predavača u Udruženju Somelijera Vojvodine. Škola traje četiri sata i sastoji se od nekoliko segmenata, posle kojih ćete sigurno imati mnogo više znanja o vinifikaciji, pravilnom serviranju vina i odabiru čaša, uparivanju hrane i vina…

Neka od vina vinarije Deurić su: Chardonnay Classic, Pinit Noir, Urban Rose, Gewurztraminer, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Princeps Brut Natur, Severna Morava, Aksiom…