Izvor slike https://pixabay.com Autor kaboompics (Karolina Grabowska)

Vojvođanska prostranstva nadaleko su poznata po svojim veličanstvenim vinogradima i sortama vina vrhunskog kvaliteta. In vino veritas, u vinu je istina je čuvena izreka koja, možda, najbolje opisuje moć vina i njegov opojan ukus i miris. Vino je piće koje uveličava mnoge naše važne, životne događaje, od svadbi do rođendana i raznih drugih proslava. Pored toga, ovo božanstveno piće je simbol hedonizma, ali istovremeno je neodvojivi deo naše kulture i tradicije. Prostor Vojvodine je zbog svojih klimatskih i geografskih odlika posebno pogodan za uzgajanje vina i najbolje vinove loze. Upravo ćete na severu naše zemlje pronaći najpoznatije vinarije i njihove vinograde koje se, već decenijama, ponose raznolikim i popularnim sortama vina.

Vinarije u Srbiji su izuzetno popularna mesta u kojima možete probati najbolja vina različitog ukusa i mirisa. Lepota je upravo u toj raznolikosti. Srbija je obdarena vrhunskim sortama vina, koje vinarije uspšeno neguju i proizvode. Ukoliko želite da okusite i osetite pravu vinsku magiju, onda ste na pravom mestu jer ćemo vam predstaviti neke od najboljih, vojvođanskih vinarija koja su savršena mesta za mnoge hedoniste i gurmane.

 • Vinarija Kiš – reč je o jednoj od najboljih vinarija koja se ponosi svojom dugom i značajnom vinskom tradicijom i vinima odličnog kvaliteta
 • Vinarija Kovačević – ukoliko tragate za prelepim mestom od koga će vam zastati dah i u kome ćete pored vina moći da uživate i u odličnoj hrani, onda ste na pravom mestu jer će vam vinarija Kovačević pružiti i više od toga
 • Erdevik vinarija – zapadni obronci Fruške gore dom su ovoj istaknutoj vinariji impresivne tradicije koja če vam ponditi veliki izbor najboljih vina, a njihovo vino Tri roze koze ruši sve rekorde zbog svoje popularnosti
 • Vinarija Zvonko Bogdan – prelep i elegantan ambijent samo će dodatno upotpuniti vinsku magiju i degustaciji vina, a prostorije ove vinarije će doprineti tome da zaista doživite pravu vinsku čaroliju

Naravno, pored ovih vinarija koje smo izdvojili za potrebe ovog teksta, ceo prostor Vojvodine poseduje još mnoštvo značajnih i istaknutih vinarija koje će učiniti da vaša vinska tura bude jedno zaista posebno i nezaboravno iskustvo. Za koju god vojvođansku vinariju da se odlučite verujemo da nećete pogrešiti jer je svaka jedinstvena i upečatljiva na svoj način, dok su vinske karte izuzetno bogate i raznovrsne. Reč je o mestima u kojima možete da se opustite i uživate u finim notama kvalitetnih vina, tako da je naš savet da ih što pre posetite. Ukoliko smo vas zainteresovali i želite da se detaljno informišete o svim najpoznatiji vinarijama u Srbiji, to možete učiniti u našem blogu: 20 najlepših vinarije u Srbiji.

Izvor slike: https://www.istockphoto.com – autor ns propellers.

Isprobajte najbolje sorte vina u Vojvodini – doživite vinsku magiju

Srpskom narodu je duboko ukorenjeno da voli da slavi, igra i peva, a uz takav mentalitet alkohol je obavezan i nešto bez čega nijedna dobra proslava ne može da prođe. Vino je postalo piće koje se podrazumeva na svim značajnim i bitnim manifestacijama. Zbog toga, u Srbiji možete pronaći mnoštvo odličnih sorti vina. Neke su tradicionalne i potiču iz naše zemlje, dok su druge inostrane i uvozimo ih, tako da svako može pronaći nešto po svojoj meri i ukusu. Uzgajanje i prerada najboljeg vina je duboko ukorenjena u srpskoj, vinskoj tradiciji. Ukoliko se pitate koja su to najpoznatija i najpopularnija vina, izdvojili smo istaknute sorte za vas:

 • Portugizer
 • Bermet crveni
 • Grašac Beli
 • Merlot
 • Roza Nostra
 • Tri roze koze
 • Chardonnay
 • Cabernet Sauvignon

Pored ovih, naše vinarija poseduju i mnoge druge sorte koje će vas jednako oduševiti svojim ukusom i mirisom. Možete birati između slatkastih, voćnih tonova i onih nešto jačih vina reskog ukusa i opojnog mirisa. To već zavisi i od vašeg karaktera. Ono što je važno za svaku dobru i uspešnu vinsku turu jeste da organizujete i vinske degustacije. Takve degustacije se često održavaju u autentičnim, vinskim podrumima i prilikom degustiranja vina možete uživati i u ukusnim predjelima tradicionalne kuhinje severa naše zemlje. Na meniju se često nađe vojvođanski sir, kajmak, pršuta i slatkasto grožđe koje vinima daje potpuniju notu. Uglavnom je potrebno da takve degustacije na vreme rezervišete i da se vinariji najavate nekoliko dana ranije kako bi sve bilo organizovano na najbolji mogući način. Potom vam ostaje samo da se opustite, relaksirate i uživate u pravoj rapsodiji raznolikih vinskih ukusa i mirisnih nota.

Gde isprobati najbolja vina i kako organizovati vinsku turu?

Naši predlozi u nastavku vodiće vas kroz najbolje vinske destinacije u Vojvodini, koje će vam pored izuzetnih vina ponuditi i mnogo drugih raznovrsnih sadržaja: od izuzetnih kulturnih atrakcija do razvijenih turističkih kategorija, koje će poboljšati kvalitet vaših odmora. Saznajte u nastavku koje su to destinacije i kako najbolje da organizujete svoju vinsku turu kroz Vojvodinu.

Sremski Karlovci – gradić najboljih vina

Sremski Karlovci su pravi dragulj bogate srpske tradicije i kulturne baštine. Reč je o mestu specifične atmosfere i impresivne istorije u kome ćete pronaći mnoštvo značajnih lokaliteta i neverovatno raskošnu arhitekturu. Ovaj grad je  jedan od upečatljivih simbola Srema. Mnoštvo je atrakcija za turiste u njemu, tako da nije nikakvo iznenađenje što mnogi ovaj grad nazivaju muzejom. Ipak, pored svih tih istaknutih znamenitosti, Sremski Karlovci su dom nekim od naših najboljih vinarija, kao što je Vinarija Kiš, Vinarija Vinum i vinarija Đurić. Tlo Sremskih Karlovaca izuzetno je pogodno za uzgajanje najbolje vinove loze. Blizina Dunava i prijatna klima uslovile su savršen teren za stvaranje najkvalitetnijih vina. Sve ovo su prestižne vinarije koje su nadaleko poznate po dugoj i prilično impresivnoj vinskoj tradiciji. Kao takve one su zaista nezaobilazna mesta gotovo svake vinske ture.

Novi Sad – prestonica Vojvodine i dom kvalitetnih vina

izvor httpspixabay.com autor Oldiefan Christiane

Izvor slike: https://pixabay.com – autor-Oldiefan-Christiane

Naravno da nijedna prava vinska tura ne može da prođe bez posete čuvenom i prelepom Novom Sadu, prestonici cele Vojvodine i njenom kulturnom, ekonomskom i administrativnom centru. Lepota i atrakcija u Novom Sadu ima zaista mnogo, a odlična vina najboljih vinarija samo su deo njegove raznovrsne i zanimljive ponude. Novi Sad je kulturna prestonica severa naše zemlje i kao takva ima da vam ponudi mnogo lepih lokaliteta i značajnih mesta u kojima možete uživati konzumirajući neka od poznatih, vojvođanskih vina. Radi se o gradu jedinstvene atmosfere i impozantne arhitekture koja će vas ostaviti bez daha, a ako na sve to dodamo i kvalitetna vina fantastičnog ukusa, sasvim vam je jasno zbog čega je upravo Novi Sad nezaobilazna stanica svake vinske ture.

Rezervišite kvalitetan odmor u Vojvodini

Preporučujemo da Novi Sad bude baza vaše vinske ture kroz Vojvodinu. Zato vam savetujemo da na stranici: Apartmani Novi Sad pronađete savršenu smeštajnu jedinicu u glavnom gradu Vojvodine, te da se prepustite aktivnom, a i u isto vreme opuštajućem odmoru. Na raspolaganju su smeštajne jedinice različite strukture, opremljenosti i cena. Zato istražite ponudu i rezervišite putem jednog klika idealan prostor za odmor.

Vojvodina će vam pružiti pružiće jedinstven spoj kulture, lepote i viševekovne tradicije, a ukoliko na sve to dodamo posetu vinariji i prelepim vinogradima, sigurni smo da će vaš boravak u ovom prelepom kraju Srbije ličiti na jednu divnu bajku u kojoj glavni junaci uživaju u čarima kvalitetnih vina. Svaki odmor i turistički obilazak je uz vino bolji i drugačiji. Vino mu daje tu upečatljivu i preoznatljivu notu, a vas uvodi u simfoniju mirisa i nota koje se stapaju u jedno pravo savršenstvo.