Izvor slike sa Unsplash-a: https://unsplash.com/photos/wfM1Fi-kMaY

Iako termin “ekskluzivni ugostiteljski objekat” može asocirati na isključenost određenih grupa ljudi – to ne mora da bude nužno tako. Svi ponekad volimo da posetimo prefinjeni restoran, naročito onda kada su posebne prilike u pitanju. Upravo je autentično iskustvo, jedan od osnovnih kriterijuma za razlikovanje nivoa u kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

Ovo autentično iskustvo daje nam mogućnost da od običnog dana napravimo poseban, odnosno uživamo u nečemu drugačijem od svakodnevnice. Dobar gastronomski specijalitet, nešto je u čemu svi ljudi podjednako uživaju, a uz dobru flašu pića, zanimljiv enterijer i kvalitetnu uslugu, kreira celinu koja se ogleda u objektu koji posluje na visokom nivou.

Bilo da ste ljubitelj gastronomije, prefinjenih restorana i usluge, ili ste u potrazi za savršenim objektom za vaš važan datum – smernice za prepoznavanje visokokvalitetnog restorana ili sličnog tipa objekta biće vam korisno znanje u životu. U nastavku teksta, za vas istražujemo šta odlikuje jedan ekskluzivni restoran i vrhunsku uslugu koje u kombinaciji kreiraju autentično iskustvo.

Enterijer se nameće kao očigledan kriterijum za određenje premijum restorana. Retko ko ne uživa u lepom enterijeru, a nema sumnje da je upravo on zadužen za veliki deo atmosfere u samom objektu. Atmosfera je jedna od najbitnijih faktora za nezaboravno i autentično iskustvo – zbog toga, možemo zaključiti da je enterijer važan pomena.

Prva asocijacija na ekskluzivni ugostiteljski objekat ili restoran je naravno – raskošni enterijer koji se primećuje od poda do plafona. Visokokvalitetni podovi gde sastav daske čini 100% drvo i prirodni materijali koji su zastupljeni u izradi stolarije, stolova, stolica, visoki plafoni i sveden, ali elegantni dizajn detalja – ovakav tip enterijera gotovo sigurno komunicira raskoš i ekskluzivnost.

Zaista, onda kada vidite ovako uređene lokale, velike su šanse da je u pitanju i ugostiteljski objekat koji posluje na visokom nivou. Ovakav enterijer je i popularan odabir za važne i romantične datume, zbog svoje svedene i prefinjene atmosfere unutar lokala. Ipak, važno je pomenuti da ekskluzivni restoran ne mora da nužno znači neku vrstu uštogljenosti.

Istini za volju, veliki broj restorana koje bi okarakterisali pridevom “ekskluzivan” imaće određena pravila ponašanja poput dres koda koji mora da se poštuje, ili pravila rezervacija. Ipak, neki od najekskluzivnijih restorana u svetu dosta eksperimentišu sa konceptima luksuza i zapravo zastupaju mnogo opušteniju atmosferu, dok akcenat više stavljaju na dobro sastavljenom jelovniku i karti pića.

#2 Jelovnik i karta pića – lična karta svakog restorana

Tako ćete, primera radi, u Njujorku često nailaziti na open space koncepte prostora, sa ogromnim šankovima gde ljudi neobavezno ćaskaju sa ostalim gostima, gde se služe brza jela i zalogaji poput sušija i sličnih jela. Otvorene kuhinje su takođe jedan od koncepata luksuznih mesta, gde se autentično iskustvo kreira posmatranjem kuvara kako priprema vaš obrok na licu mesta.

Jelovnik i karta pića nesumnjivo su lična karta svakog restorana. Na kraju krajeva – zbog hrane i pića i posećujete restoran. Prema jelovniku i karti pića najbolje možete odrediti da li se radi o ekskluzivnom objektu ili ne. Cene u premijum restoranima će, logično biti više nego u prosečnom restoranu, ali to nije ono što izdvaja dobar restoran. 

fino servirano jelo u restoranu losos sa salatom

Izvor slike sa Unsplash-a: https://unsplash.com/photos/wfM1Fi-kMaY

Ono što ga izdvaja jesu najkvalitetniji sastojci na tržištu i umeće glavnog kuvara – koji i opravavaju više cene specijaliteta. U prefinjenim restoranima na jelovniku naći će se samo najkvalitetniji komadi mesa i morskih plodova, a dodatni sastojci biće uvezeni direktno iz zemlje za koju se zna da poseduje sertifikat o tradicionalnoj proizvodnji određenog specijaliteta.

Za predjelo ćete tako moći da jedete šunku od Iberijske svinje, crne tartufe iz Perigord-a, gorgonzolu iz Lombardije ili bri iz Seine-et-Marne-a. Na ovaj spisak, prefinjeniji restorani dodaće i bogatu kartu pića, a naročito vinsku kartu sa najkvalitetnijim vinima poznatih svetskih vinarija iz Italije, Francuske ali i najboljih domaćih proizvođača.

Imajte u vidu da će najbolji restorani uglavnom imati vrlo skroman meni kada je reč o broju specijaliteta. Ekskluzivni restorani prednost daju vrhunskom kvalitetu, odnosno specijalitetima kuće i kuvara. Kuvari su specijalizovani za određenu kuhinju, te su postali eksperti u datoj oblasti – širok meni sa različitim vrstama jela od azijske do italijanske kuhinje pokazuje da ne postoji ekspertize u nijednom od navedenog.

#3 Osoblje – usluga i zaposleni najvažniji su faktori za dobar restoran

Jelovnik u prefinjenim i ekskluzivnim restoranima, naravno, određuje šef kuhinje. Šef kuhinje je u ovakvim restoranima vrlo poštovan i cenjen, upravo zbog dokazane ekspertize o kojoj smo govorili. On kreira jelovnik u skladu sa svojim iskustvom i znanjem, a objektivna ocena restorana zavisiće direktno od rada glavnog kuvara.

kuhinja restorana osoblje u kuhinji

Izvor slike sa Unsplash-a: https://unsplash.com/photos/wfM1Fi-kMaY

Ovakvi kuvari imaju osim formalne edukacije i mnogobrojne sertifikate, doškolavanja i rad sa već priznatim šefovima koji su im preneli znanje. Najbolji – imaju i mišelinovu zvezdu, a takvi su zaista malobrojni, zbog čega je dobar znak da ste ušli u ekskluzivni restoran upravo objekat sa ovakvim šefom kuhinje.

Osim kuvara, važno je i ostalo osoblje kao što su konobari koji su takođe prošli formalne treninge i edukaciju, te koji će dobro poznavati pravila usluge i serviranja hrane. Upravo su konobari jedan od najznačajnijih faktora za prijatno iskustvo u restoranu. 

Da zaključimo, postoji dosta kriterijuma po kojem možete prepoznati ekskluzivni restoran, ali je najverovatnije da ćete onda kada se nađete u njemu, uspeti da i sami prepoznate sofisticiranost, prefinjenost i harmoniju kojom odiše ovakav objekat. Želimo vam prijatno veče!