Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji se slavi 7. januara. Brojni običaji su vezani za taj dan, kao i za Badnje veče, koje je dan pre – 6. januara, pa su ova dva praznika neraskidivo vezana. Božić je i dan kada prestaje Veliki božićni post, koji je trajao 40 dana, pa se trpeza, uz nezaobilaznu božićnu pečenicu, šareni od raznih slanih i slatkih đakonija. Ipak, Božić je dan mira i skromnosti, pa kako je Goran Radenković, profesor bogoslovskog fakulteta “Sveti Sava” u Beogradu, u nedavnom intervjuu za naš magazin Premium Srbija, rekao – i božićna trpeza bi trebalo da bude, skromna, ali aristokratski otmena i svečana.

Postoji hrana koja toga dana mora biti na trpezi, ali nikako ne treba preterivati u spremanju, već “preterujte” u vremenu provedenom s bližnjima, pokažite Vašu ljubav, privrženost i čestitost, jer tome zapravo Božić služi.

Predlozi za božićnu trpezu?

– Slava Bogu, mir na zemlji, i među ljudima dobra volja, to je esencija Božića – kaže profesor Radenković u razgovoru za naš magazin, uz konstataciju da se s božićnom trpezom poslednjih godina ipak malo preteruje.

Pokušajte ove godine da ne mislite samo o hrani koju ćete staviti na sto tog dana i, kao što uvek radimo kad je o praznicima reč, i sada Vam savetujemo da što manje vremena tih dana provodite u kuhinji, a što više sa porodicom i prijateljima.

Na božićnoj trpezi obavezno je ovih 7 namirnica, odnosno jela, koja su u davna, siromašnija, vremena simbolisala po jedan dan u sedmici:

1. Česnica

Božićni hleb, odnosno česnica, zauzima centralno mesto božićne trpeze. Nemojte je kupovati, umesite je Vi. Biće dobra, sigurni smo. Mesi se od belog brašna i sadrži onoliko delova koliko je ukućana za prazničnim ručkom. Pravi se u kružnom obliku i u nju se, pored toga što se obavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više članova ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično, što simbolizuje zdravlje, stoku, veru…

2. Božićna pečenica – pečenje

Bozicna pecenica

Odmah pored česnice, ako ne i “rame uz rame” sa njom stoji i božićna pečenica. Bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja ovaj praznični ručak ne može proći. Možete ga kupiti ili ispeći sami u rerni što je uvek bolji izbor. Za božićnu pečenicu dovoljno je da nabavite plećku sa rebrima ili zadnji deo buta praseta, a mi Vam predlažemo da je spremite po receptu starih majstora sa juga naše zemlje.

3. Suvo voće i urme

Suvo voce

Svakako su urme i suvo voće jedan od najvećih simbola Božića, što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti posle ručka. Uz urme, možete složiti suve smokve, kajsije, brusnice, suvo grožđe… Danas je makar veliki izbor kad je suvo voće u pitanju.

4. Predjelo

Predjelo

Božićni ručak, posle lomljenja česnice, svečano “otvara” predjelo. A domaćica svakog doma se potrudi da ovaj početak ručka bude bogat, pa na ovalu za predjelo obavezno mesto se podrazumeva za: suhomesnate proizvode, pršutu, slaninu, kavurmu, pihtije, sir, kajmak… Kajmak se veoma lepo slaže sa ukusnom česnicom, ali predjelo možete složiti kako Vaša porodica i Vi volite. Nije obavezno sve da ima na ovalu. Uostalom, ručak je tek počeo.

5. Salate

Salata 1

Ukoliko Vam je malo dosadila ruska salata, koja je tako neodoljiva u vreme novogodišnjih praznika, napravite Mimozu, po domaćem receptu. I jedna i druga salata su kod nas veoma popularne i brzo se pripremaju. To je tek predlog. Vi ćete, naravno, prema Vašim afinitetima, možda odabrati salatu od testenina, šunke, povrća, raznih sireva, ili jednostavno na sto izneti kisele krastavčiće, cveklu i kiseli kupus.

6. Domaća supa ili čorba

Supa

Svečani božićni ručak nezamisliv je bez kvalitetne domaće supe ili čorbe. Kakvu god volite, morate je servirati – pileću ili teleću sa puno povrća ili gustu kokošju supu sa domaćim rezancima. Knedle, zašto da ne? Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa i Vi napravite ukusnu i mirišljavu teleću čorbicu.

7. Sarma

Sarma

Jedno od omiljenih srpskih jela – sarma, dobro je došao gost svake trpeze i u svakom periodu. Da li je mrsna, sa puno mesa, luka, šargarepe i malo pirinča, posna, od vinovog lista ili zelja, tek volimo uvek da je vidimo na trpezi. Božić nije izuzetak. Naprotiv. Napravite klasičnu sarmu u listovima kiselog kupusa ili malo promenite, pa napunite papriku, paradajz, ili sadržaj za sarmu umotajte u listove zelja ili sličnog zelenila.

Dekoracija božićne trpeze

Uvek je lepo za tako radostan praznik kakav je Božić, uz hranu koja se prema narodnom verovanju, toga dana ne sklanja sa stola, dodati i neku dekoraciju na trpezu. I to možete uraditi sa članovima porodice, igrajte se zajedno i tako stvarajte uspomene vredne čuvanja, kroz slike dekoracije božićne trpeze.

Dekoracija božićne trpeze počinje već sa jelom koje smo pomenuli, odnosno sa suvim voćem i urmama, koje su atraktivnog izgleda same po sebi. Ako se “vrtimo” oko skromne elegancije na dan Božića, neka takva bude i dekoracija trpeze.

Ne morate da uložite mnogo novca i vremena da biste postigli svečani i veseo efekat. Nisu Vam potrebni skupi detalji, dovoljno je da centralna dekoracija bude efektna. Možete na sredinu stola, ili neko ćoše trpeze, postaviti lepo aranžirano cveće, ili u neku dekorativnu flašu ubaciti tek jedan, dugačak, elegantan cvet.

Od salveta crvene ili neke druge jarke boje, napravite jelkicu, cvet, neki neobičan oblik. To možete uraditi i od pamučne salvete, ukoliko ste se odlučili za njih umesto za papirnu varijantu, a sve to upotpunite i obogatite kad uz escajg ili u salvetu smestite koje zrno pšenice.

Pustite mašti na volju. Kupite zlatni sprej, i isprskajte lišće badnjaka od prethodnog dana, pa u svaki tanjir, stavite po jedan zlatni hrastić.

IMG 6f573590ce370982bfcc6048c79e2eeb V

Ipak, da bi Vaša božićna trpeza izgledala kao iz svetskih časopisa, pustite profesionalce da Vam dekorišu sto. Sa tom savršenom jednostavnoću i neverovatnom elegancijom, slabo šta se može meriti. Kako to radi ekipa iz “Arkadie” videćete na predivnim fotografijama u našoj galeriji, a Gabrijelu Brujić smo pitali da nam otkrije kako je nastala ova čarolija na božićnoj trpezi jednog od poznatih klijenata “Arkadie”?

– Božićna dekoracija je potpuno drugačija od novogodišnje. Za razliku od ushićenja kojim sve odiše u vreme novogodišnjih praznika, sve je u jarkim bojama, šljokicama, cirkonima i satenu, Božić je praznik u kome se ni u čemu ne preteruje. Božićna dekoracija, zato zahteva prirodne materijale, zemljane boje i mnogo mašte. Iza svega što izgleda jednostavno stoji mnogo truda i rada. Veoma je teško, i zahteva dosta znanja i strpljenja da napravite dekor od lista hrasta, odnosno badnjaka. Prirodno je savijen i suv, pa se lomi i kruni, ali je prelep u dekoraciji. Koristili smo prirodne zimzelene grančice, koje su zgodne jer, i kad se otkinu mogu da traju do mesec dana, za razliku od sveže rezanog – otkriva Gabrijela i dodaje da je u celom dekoru sve potpuno prirodno:

– Uz badnjak smo koristili orase, nar, koji je kad se preseče može tako lepo da izgleda. U ovom dekoru nema šišarki, ali i one baš moćno mogu da obogate aranžman na božićnoj trpezi. Veoma je važno da sve bude iz prirode, te boje možete, kao što smo mi uradili, “razbiti” jedinom veštačkom stvari na stolu – crvenim bobicama. 

U “Arkadijinoj” dekoraciji, deo je činije sa voćem, a pšenica je neizbežna i u salvetama od lana, vezanim kanapom – sve prirodno. I tako elegantno.

Svakim detaljem njihove dekoracije, istaknuta je lepota dugačkog stola domaćina od punog drveta, fantastične šare. Zamislite da su umesto ovog escajga i čaša, stavljeni neki keramički debeli tanjiri?! Čarolija bi sigurno bila razbijena. Dakle, svaki detalj u osmišljavanju i realizaciji prilikom dekorisanja je važan i o svakoj sitnici se vodi računa. Sve do “višnjice na šlagu”, ili baš počevši od nje, a to je venac na ulaznim vratima – divan, nepretenciozan i magičan, napravljen, između ostalog, od grana nežne breze.

Da Vam zastane dah od lepote.

Galerija fotografija

Mir Božji, Hristos se rodi.
Srećan Vam Božić!