Brojna kulturnna obeležja krase glavni grad Srbije. Spomenici, parkovi i muzeji su svedoci prohujalih vremena i čuvari istorije grada i naše zemlje. Muzeji u Beogradu su svakako veoma značajna zdanja i pravo nacionalno blago Srbije. Stalne postavke i organizovane izložbe u njima doprinose kulturnom životu grada. Mnogi muzeji u Beogradu svedoče upravo o najznačajnijim događajima kroz koje je Srbija prolazila.

Muzeji jednog grada su divna mesta koja će Vam približiti istoriju jednog grada i zemlje i svojim zanimljivim postavkama provesti kroz kulturno nasleđe dalekih predela i udaljenih mesta. A Beograd je ponosan na svoje muzeje. Ima ih toliko da svakog vikenda u godini (pa i češće) možete da posetite neki od njih. Ipak kulturni turizam u našoj zemlji nije toliko razvijena grana. Kada bi bio kao noćni život glavnog grada naše zemlje, gde bi nam bio kraj? No, to je činjenica koja se poslednjih godina menja, a možda ranije i nije moglo da bude tako, jer su mnogi od njih renovirani jako dugo. Samo je Narodni muzej u centru Beograda bio zatvoren 15 godina.

Pre tri godine, 2018, zasjao je ponovo punim sjajem, pa u njemu, kao i u ostalim muzejima Beograda možete uživati sami, sa porodicom ili prijateljima koji žive van Beograda ili van Srbije.

Muzeji u Beogradu su veoma značajna zdanja i pravo nacionalno blago Srbije, svedoci su prohujalih vremena i čuvari istorije grada i naše zemlje

U našoj prestonici zvanično postoje 52 umetnička, kulturno-istorijska, memorijalna, tehnička i prirodno-istorijska muzeja, čije interesantne postavke, bogate riznice i veliki broj reprezentativnih predmeta govore o najrazličitijim periodima naše zemlje. Ova mesta su svedočanstva o tome kako je grad nastajao, u kom vremenu i u kakvim prilikama se razvijao.

Muzeji u Beogradu će Vas svojom pričom odvesti daleko i uvući “duboko” u priče koje pričaju, sve i da niste ljubitelj određene oblasti, zaboravićete kad ste ušli, a izaći ćete sigurno bogatiji za dosta znajnja o svome gradu, zemlji, istoriji i kulturi. To su mesta koja nas nadahnjuju, “pune” lepom energijom i čine boljim ljudima.

02 Broj muzeja u Beogradu

Poseta muzeju našeg glavnog grada može biti pravi porodični izlet. Zato kalendar u ruke, i napravite plan. Ukoliko ste vikendima u Beogradu, to je pravo vreme kada sami ili sa porodicom možete lagano obilaziti neke od njih, pa uz šetnju posle posete muzeju u nekom obližnjem parku i kafu ili ručak u nekom od brojnih restorana naše prestonice, dan će Vam biti ispunjen baš onako kako treba – bićete nadahnuti i bogatiji za još jedno lepo iskustvo.

godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, osnovan Narodni muzej u Beogradu

muzeja nalazi se u glavnom gradu Srbije

privatnih muzeja zanimljive tematike smešteno je u Beograd

Istorija muzeja u Beogradu

Istorija muzeja u Beogradu započinje osnivanjem Narodnog muzeja, 1844. godine, ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Tada je prvi put realizovana ideja o prikupljanju, čuvanju i prikazivanju muzejske građe kojom će se ilustrovati istorija srpskog naroda. Iz njegovog fonda su kasnije osnovani svi veći beogradski muzeji.

Od osnivanja Narodnog muzeja do osnivanja danas veoma atraktivnih Muzeja čokolade, Muzeja iluzija ili Selfi muzeja, prošlo je mnogo vremena.

03 Istorija muzeja u Beogradu

Beograd je danas grad koji zaista, pored noćnog života po kome je nadaleko poznat, može da se diči i fantastičnim muzejskim zdanjima, i grad koji neprestano radi na tome da se posete ovim institucijama popularizuju. U prilog tome ide i činjenica da se od 2005. godine, u muzejima u Beogradu organizuje manifestacija Noć muzeja, kada se po ceni jedne karte može posetiti veliki broj muzeja, galerija i drugih kulturnih institucija. Beograđani i gosti našeg glavnog grada obožavaju ovu manifestaciju, pa se svaki godine broj posetilaca povećava. Na desetine hiljada građana u toku Noći muzeja uživa u njihovim sadržajima i zanimljivo osmišljenim programima.

Beograd je danas grad koji, pored noćnog života po kome je nadaleko poznat, može da se diči i fantastičnim muzejskim zdanjima

15 TOP muzeja u Beogradu

Mnogo bi prostora trebalo da se navede svaki od 52 muzeja u Beogradu, ali svakako od ovog impozantnog broja možete birati koji ćete prvo posetiti i napraviti sopstvenu listu, sa redosledom kakav Vama odgovara.

U širokoj ponudi najpoznatiji su umetnički muzeji – Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, ali tu su i oni neobični muzeji u kojima u Beogradu možete uživati.

Mi Vam donosimo predloge za 15 TOP muzeja, koje biste „u prvom naletu“ morali da vidite. U svakom slučaju, ovim textom tek načinjemo toliko bogatu temu, da se priča ovde ne može završiti.

 1. Narodni muzej

Bez ikakve sumnje najznačajniji muzej u Srbiji, Narodni muzej u Beogradu je posle 15 dugih godina rekonstrukcije 2018. godine ponovo otvoren za posetioce. Raspoređena na oko 5.000 kvadratnih metara muzejska postavka obuhvata više od 400 000 eksponata iz najrazličitijih civilizacijskih epoha na tlu naše zemlje, od perioda najranijih civilizacija paleolita na našem tlu, preko neolitskih kultura Vinče i Lepenskog Vira, antičke Grčke i rimske civilizacije, Vizantijskog i Otomanskog carstva, do tekovina srednjeg i novog veka.

 2. Galerija fresaka

Galerija fresaka predstavlja odeljak Narodnog muzeja u Beogradu u kome su predstavljene izrazito verne kopije najvrednijih dela srpskog i vizantijskog srednjovekovnog slikarstva i umetnosti uopšte. Bogata kolekcija sadrži više od 1.300 eksponata, vernih replika najpoznatijih fresaka, skulptura i ikona iz perioda između 11. i sredine 15. veka, koji su dostupni za posetioce u okviru stalne postavke muzeja.

 3. Muzej savremene umetnosti

U zgradi neobičnog oblika, smeštenoj na beogradskom Ušću i namenski projektovanoj za Muzej savremene jugoslovenske umetnosti, ova ustanova nalazi se i danas, ustupajući prostor brojnim etabliranim, ali i mladim umetnicima iz Srbije i regiona. Kompleksan i nedavno rekonstruisan muzejski prostor izgrađen je 1965. godine, sadrži stalnu postavku, ali i mogućnost za paralelno održavanje više izložbi.

4. Muzej primenjene umetnosti

Beogradski Muzej primenjene umetnosti osnovan je 1950. godine i do danas raspolaže sa oko 40.000 izuzetno vrednih eksponata iz oblasti primenjene umetnosti, podeljenih u više kolekcija: Metal i nakit, Stilski nameštaj, Tekstil i kostim, Keramika, porcelan i stalko, Arhitektura i Konzervacija. Stalna postavka Muzeja predstavlja kombinovanu izložbu odabranih predmeta iz svih pomenutih kolekcija, koja nosi naziv „Na prvi p(o)gled“.

 5. Istorijski muzej Srbije

Najznačajniji nacionalni muzej proučava i neguje bogato istorijsko nasleđe Srbije, od perioda doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, pa sve do savremenog doba. Više od 35.000 autentičnih eksponata od neprocenjivog značaja podeljeno je po najznačajnijim epohama u srpskoj istoriji, na nekoliko postavki: Srednji vek, Period pod Turcima, Period oslobođenja i povratka nezavisnosti (1804 – 1918), Period Narodno-oslobodilačkog rata (1941 – 1945) i Period nakon Drugog svetskog rata.

 6. Etnografski muzej

Muzej koji više od veka čuva sećanje na “narodni život“ na našim prostorima, kroz istoriju – tradiciju, folklor, svakodnevni život, običaje i celokupnu etnografiju svih delova naše zemlje. Jedan od najstarijih i najkompleksnijih muzeja u Beogradu ima stalnu postavku pod nazivom “Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku“, a redovno organizuje i gostujuće tematske izložbe srodnih muzeja iz ostalih gradova Srbije i regiona.

 7. Muzej afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti otvoren je 1977. Godine, prvi je i jedini muzej u regionu koji je posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Muzej je nastao od zbirke originalnih umetničkih predmeta koje su, tokom dugogodišnjeg boravka u Africi, sakupili Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar i za koje su dobili pismenu dozvolu o iznošenju iz država Afrike, a poklonili su je gradu Beogradu 1974. godine. Stalna postavka muzeja predstavlja tradicionalne umetnosti zajednica Zapadne Afrike, sa više od 1.000 eksponata, a kroz tematske celine, muzej takođe predstavlja i druge kulturne oblasti Afrike.

 8. Muzej vazduhoplovstva

Jedan od atraktivnijih muzeja u Beogradu smešten je u okruglo zdanje sa staklenom fasadom, okruženo brojnim vojnim i civilnim avionima. Otvoren je na dan Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, 21. maja 1989. godine u Surčinu, a posetioci na jednom mestu mogu da se prošetaju kroz čitav vek avijacije. Na ulazu u glavnu izložbenu etažu nalazi se avion arhaičnog izgleda koji je konstruisao pionir vazduhoplovstva u Srbiji, Ivan Sarić, krajem 1909. godine. Slede eksponati iz Prvog i Drugog svetskog rata, sve do bespilotne letelice oborene tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Najvredniji eksponat muzeja, italijanski lovac FIAT G- 50, jedini je sačuvan primarak tog modela u svetu.

 9. Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej u Beogradu je jedan od onih sa najvećim izlagačkim potencijalom, jer kolekcija sakupljene prirodne baštine, razvstana u čak 117 zbirki (stene i minerali, fosili, biljni i životinsjki svet…), broji više od neverovatnih 1,5 milion eksponata. Nažalost, Prirodnjački muzej čije je sedište u Njegoševoj ulici 51 punih 80 godina nema stalnu postavku, pa se izlagačka delatnost obavlja u ograničenim uslovima u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

 10. Jevrejski istorijski muzej

Osnovan je 1948. godine u sastavu Saveza jevrejskih opština Srbije. Prva stalna postavka muzeja otvorena je 1959, a druga, koja je u njemu i danas, 1969. goodine i posvećena je očuvanju jevrejske istorije. Sadrži brojna dokumenta, fotografije, likovna dela i eksponate koji hronološki prikazuju kretanja i kulturu jevrejskih zajednica na prostoru bivše Jugoslavije. Osim muzejskog materijala, ovaj muzej ima i sopstveni arhiv, čija dokumentacija i foto-dokumentacija svedoči o Holokaustu u bivšoj Jugoslaviji (1941 – 1945).

 11 .Muzej automobila

U Muzeju automobila možete videti nevererovatnu zbirku od istorijskog značaja za upoznavanje razvoja automobilizma. Ovo mesto izgrađeno je 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada, a sada je sedište najmlađeg tehničkog muzeja u Srbiji. Zbirka sadrži oko 50 vozila od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, vozilo na tri točka, drvene karoserije, sa sedištem za dve osobe, a tu je i čuveni Ford T iz 1925. godine, prvi automobil koji je izrađen u velikoj seriji, na montažnoj traci. Pored eksponata automobila, u muzeju se mogu videti uređaji i naprave, točkovi, registarske tablice, alati, fotografije, prvi saobraćajni propisi i zakoni, kao i vozačke dozvole.

12 .Muzej iluzija

Muzej Iluzija će Vas odvesti u potpuno novi svet – svet iluzija u kome su spojena vizuelna, edukativna i čulna iskustva. Ovaj muzej je novijeg doba – otvoren je 2018. godine, i možda jeste jedan od najmlađih, ali je u poslednje vreme sigurno najposećeniji. U njemu podjednako uživaju sve generacije, “od 7 do 77 godina”. Muzej ima više od 70 eksponata, od kojih je većina interaktivna, što je posetiocima dodatno zanimljivo. Neki od najinteresantnijih eksponata su Soba čuda, Obrnuta soba, Vortex tunel, Ames soba… Ukoliko želite da se zabavite, a da pritom naučite i nešto potpuno novo o percepciji, ljudskom mozgu, geometriji i psihologiji, Muzej iluzija je pravo mesto za Vas. Kažu da ćete posle posete muzeja razumeti zašto vaše oči vide stvari koje mozak ne razume.

13. Muzej čokolade

Ovo je sigurno najslađi muzej ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji. Namenjen je sladokuscima, ali je podjednako zanimljiv i ljudima koji se baš i “ne dave” u čokoladi. U njemu ćete se upoznati sa istorijom ove poslastice, načinom pravljenja i konzumiranja, kao i njenim lekovitim svojstvima. Muzejska tura se sastoji iz četiri sobe: Prašuma, Evropa, Srbija, Fashion room. Svaka od njih krije posebne zanimljivosti i predstavlja različite ukuse cokolade. Između ostalog, upoznaćete se sa istorijom prve prodavnice čokolade u Beogradu, koja je osnovana 1902. godine, a koja je nosila naziv Šonda.

14. Muzej Nikole Tesle

Među nekolicinom muzeja posvećenih životu i radu jednog od najvećih svetskih genija ikada, beogradski Muzej Nikole Tesle jedini je u svetu koji poseduje originalnu zaostavštinu slavnog naučnika. Stalna postavka Muzeja prati život i rad Nikole Tesle, od njegovog prvog dodira sa naukom, do zapanjujućih naučnih visina koje jeza života dosegao. Izložba obuhvata na hiljade eksponata, od Teslinih ličnih stvari do demonstracije njegovih najvećih izuma.

15. Selfi muzej

Potpuno savremen, ujedno i najmlađi, ali svakako sve posećeniji muzej u Beogradu je Selfi muzej, smešten u Novom Beogradu. Ovaj nesvakidašnji prostor nudi više od 40 originalnih scenografija i instalacija za pravljenje popularnih selfi-fotografija. Iako se ne radi o muzeju u klasičnom poimanju ove institucije Selfi muzej, poput sličnih u svetu, predstavlja fabriku dobre zabave i lepih uspomena. Možda kroz Selfi muzej i mlađe generacije shvate lepotu muzejskih prostora, pa naue da se zabavljaju i u drugačijim postavkama u kojima će mnogo toga naučiti, a pre svega da “muzejska atmosfera” nije sinonim za uštogljenu i dosadnu atmosferu. Naprotiv.

U širokoj ponudi najpoznatiji su Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Muzej primenjene umetnosti, ali tu su i najslađi Muzej čokolade, Iluzija, Selfi muzej…

Početnici se ne truju

Situacija sa muzejima u Beogradu se polako menja i poslednjih godina se približava svetu biznisa. Javljaju se kolekcionari i privatnici koji spašavaju zbirke dragocenih stvari koje su skupljale prašinu po tavanima i podrumima. Uporedo sa ovim razvija se i kulturni turizam na koji se oslanjaju gotovo sve evropske prestonice. Srbija i Beograd polako idu tim koracima, pa osim muzeja u državnom vlasništvu, prema nezvaničnim informacijama u Srbiji ima i oko 90 privatnih muzeja – od onih sa umetničkim delima velike vrednosti, do onih specijalizovanih, poput Muzeja hleba, šibica, piva…

Zvanično je u Beogradu registrovano pet privatnih muzeja. Prvi privatni muzej koji je dobio registraciju je Muzej automobila Bratislava Petkovića, a posle njega rešenje su dobili i Muzej romske kulture, Muzej Zepter, Muzej Narodnog pozorišta i Muzej automobila.

A zašto je registrovano gotovo 20 puta manje privatnih muzeja nego što ih u Srbiji zapravo ima, govori verovatno činjenica da da bi neki prostor zvanično postao muzej, mora da ispunjava brojne kriterijume, da ispunjava bezbednosne uslove (bude obezbeđen od krađe, požara i vlage) i poseduje mikroklimatski režim čuvanja umetničkih dela. U sklopu muzeja trebalo bi da postoji i prostor za smeštaj dokumentacije i biblioteke, obavljanje konzervatorsko-restauratorsih radova. Muzej, prema Pravilniku, mora da zapošljava četvoro ljudi sa visokom školskom spremom – dva kustosa, jednog kustosa dokumentalistu i kustosa pedagoga, osim muzeja sa manjim fondom umetničko-istorijskih dela koji mogu da zapošljavaju samo jednu visokoobrazovanu osobu.

godina je bio zatvoren sigurno najznačajniji – Narodni muzej u Beogradu

eksponata iz najrazličitijih civilizacijskih epoha naše zemlje obuhvata postavka Narodnog muzeja

autentičnih eksponata od neprocenjivog značaja nalazi se u Istorijskom muzeju Srbije

Atraktivna Noć muzeja

Popularna manifestacija Noć muzeja kroz brojke izgleda ovako: 16 godina, 237 dešavanja i 53 mesta. Svake godine ovo atraktivno dešavanje u Beogradu, ali i širom Srbije, poseti na desetine hiljada građana. Inače, Noć muzeja je manifestacija koja se u različitim terminima i pod različitim varijacijama ovog imena, održava svake godine širom Evrope, ponegde i nekoliko puta godišnje. Prva Noć muzeja održana je u Berlinu 1997. godine, pod nazivom Duga noć muzeja, a veoma brzo je postala popularna širom Evrope.

Ovoj muzejskoj mapi, Beograd se pridružio 2005. godine, kada je u glavnom gradu Srbije prvi put ova manisfestacija organizovana samostalno. Pre toga je, sporadično, u pojedinim lokalnim muzejima i bez većeg medijskog odjeka, organizovana uglavnom u okviru nekih drugih gradskih manifestacija.

Ulaznice se za gotovo sve muzeje u Beogradu naplaćuju, ali postoje dani i vreme kada ove predivne ustanove možete posetiti i besplatno

Prva Evropska noć muzeja u Srbiji održana je u maju 2007. godine i bila je posebno značajna, jer se proširila van Beograda i obuhvatala je još devet gradova, u 80 različitih prostora, sa zabeleženom posetom od 320.000 posetilaca!

Manifestacija je svake godine postajala sve popularnija. Postala je mesto susreta ne samo zaljubljenika u muzeje i prestižno mesto na kome „valja biti viđen“. U Noći muzeja je tako 2013. godine učestvovalo više od 150 institucija u 68 gradova i mesta širom Srbije.

od te godine se organizuje atraktivna manifestacija Noć muzeja

posetilaca obišlo je prvu Evropsku noć muzeja održanu u Srbiji 2007. godine

eksponata broji kolekcija Prirodnjačkog mu

Besplatan ulaz u muzeje Beograda

Ulaznice se za gotovo sve muzeje u Beogradu naplaćuju, ali postoje dani i vreme kada ove predivne ustanove možete posetiti i bez plaćanja karte. Tako u Narodni muzej možete otići nedeljom od 10 do 18h, kada je muzej otvoren za posetu bez plaćanja karte. Ponedeljkom je Narodni muzej zatvoren. Muzej savremene umetnosti nudi posetiocima besplatan ulaz svake srede, dok Etnografski muzej takođe ima slobodan ulaz za pojedinačne posete nedeljom. U Muzej istorije Jugoslavije ulaz je svakog dana besplatan za decu do 10 godina, a za sve građane svakog prvog četvrtka u mesecu od 16 do 18 h, kao i svake godine, tokom čitavog dana, 4. i 25. maja.