Izvor fotografje: freepik.com

Ako smo do sada pre sečenja tri puta merili, porast cena će nas naterati da to uradimo čak i četiti puta. Ovo se pogotovo odnosi na  tržište nektretnina kod nas koje su zadesile najveće promene.

Vrtoglavi rast cena kvadrata uslovljen je posledicama složene geopolitičke situacije, ali i velikom potražnjom. Tako se uprkos višim cenama kvadrata nego ranije, stanovi u Srbiji i te kako dobro prodaju. 

Trend rasta cena kvadrata i povećanje potražnje započeo je pre, otprilike dve godine. Itsraživali smo kakva je situacija na tržištu danas. Otkrijte koliko se sitiacija promenila od tada i koje su aktuelne cene kvadratnog metra nekretnine u Srbiji.

Stabilizacija cena ili povratak na staro?

Prethodne dve godine obeležio je konstantan rast cena. Polsednjih meseci taj trend se zaustavio. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda došlo je do stabilizacija cena.

Glavni razlog koji je doveo do zaustavljanja rasta cena jeste slabljenje inflatornog pritiska. Inflacija, koja je pogodila Srbiju ali i ostatak Evrope glavni je uzročnik rasta cena nekretnina. Tako je upravo, sa stabilizacijom inflacije došlo i do stabilizacije cena nekretnina.

Drugi faktor koji je uticao na rast cena jeste prevelika potražnja. Tako je prema podacima za period od 2020. do 2022. godine na teritoriji Beograda prodato duplo više stanova nego što je izgrađeno. 

Na samom kraju, kao poslednji faktor, koji je uticao na porast cena, barem kada je reč o novogradnji je cena građevinskog materijala.

Kada je reč o trendu cena u budućnosti, ako uzmemo u obzir, sve faktore, predviđanja su da će se do kraja 2023. godine cene trajno stabilizovati. Takođe, nakon perioda stabilizacije trebalo bi da usledi i pad cena. Međutim, prema sadašnjim proračunima teško je očekivati da će se desiti povratak cena na staro.

Gradovi u kojima su nekretnine najtraženije i aktuelne cene

Od početka povećane tražnje za stanovima, pa sve do sada, stanovi su najtraženiji u našim najvećim gradovima. Beograd prednjači, kako u tražnji, ali tako i u ponudi. Tako je ovo grad gde se može pronaći najveći broj stanova u novogradnji, kao i luksuznih stanova. Uprkos tome, potražnja je veća od ponude. Ovakav odnos uslovljava visoke cene kvadrata. Drugi faktor koji utiče na aktuelne cene stanova u prestonici jeste veliki broj stranih državljana koji Beograd vide kao dobru destinaciju za život. 

Sve ovo dovelo je do toga da se stanovi na periferiji Beograda ne mogu pronaći po cenama ispod 1500 evra po kvadratnom metru, a cena se u proseku kreće od 1500-2000 evra. Da naglasimo da se radi uglavnom o staroj gradnji i opštinama kao što su Surčin, Mirijevo, Rakovica, Borča. Kada je reč o centralnim gradskim opštinama u njima se stan ne može pronaći po ceni ispod 2.500 evra po kvadratnom metru. Luksuzni stanovi, sa drudge strane dostižu cene i od 6.000 do 10.000 evra po kvadratnom metru.

Drugi grad koji bleži veliku potražnju i prodaju istovremeno je Niš. Portal za oglašavanje stanova u ovom gradu – stanoviNis.rs navodi da se cena kvadrata u centralnim opštinama u Nišu kreće u proseku oko 1.500 evra. Radi se o novogradnji, a stanovi u staroj gradnji se su jeftiniji za 200-300 evra. 

Slično se kreću cene i u Kragujevcu. Gradsko jezgro doživljava pravu građevisnku ekspanziju, a stanovi su pretežno popunjeni lokalnim stanovništvom sa periferije grada. Najviše se prodaju stanovi u novogradnji, a cena kvadrata se kreće od 1500-1700 evra, u zavisnosti od kvalietta gradnje.

Nedostatak kvalitetnih nekretnina koje bi odgovrile potrebama i prohtevima kupaca, možda je najprimetniji u Novom Sadu. Nedostatak kvalitetnih i modernih poslovnih zgrada, uz veliku potražnju istih uslovilo je upravo visoke cene novogradnje u ovom gradu. Tako su zakupnine u prethodnom periodu, za nove zgrade na najatraktivnijim lokacijama u Novom Sadu dostigle nivo Beograda.

I možda upravo u tome leži razlog za pad prodaje stanova u ovom gradu. Naime u prvom kvartalu ove godine, prodaja stanova u novom Sadu opala je za čak 25 odsto u odnosu na isti period 2022. Procentualno, u pitanju je veći pad nego što je slučaj u Beogradu (13%), Nišu (24,5%) i Kragujevcu (6,5%).

Kada je reč o ceni kvadrata, prosečna cena u starogradnji u Novom Sadu, u prvom kvartalu, bila je 1.928 evra, dok je u novogradnji bila 1.723 evra.

Da zaključimo, 2023. godinu obeležila je stabilizacija cena, ali i blagi pad prodaje nekretnina. Trend stabilizacije cena, pa čak i pad je realno da se očekuje u narednom periodu. Međutim, skok prodaje nike izvestan, uprkos stabilizaciji i eventualnom padu cena. Kako se najveći broj stanova kupuje putem stambenih kredita, i kako su oni poskupeli u 2023. tako je došlo do pada prodaje stanova. Tako će prodaja stanova zavisiti i od drugih faktora, pa nam ostaje da pratimo razvoj tržišta u narednom periodu.