Izvor fotografje: freepik.com

Kada krenete na putovanje ili čak samo na svakodnevnu vožnju, važno je biti pripremljen za neočekivane situacije i hitne slučajeve. Nošenje određenih stvari i alatki u vašem vozilu može napraviti značajnu razliku u osiguravanju vaše bezbednosti i nesmetanom nastavku vašeg puta. 

U nastavku čemo razmotriti nekoliko ključnih stvari i alatki koje morate imati u svom automobilu prilikom putovanja.

Čvrsta i pouzdana dizalica je neophodan alat za svakog vozača. Svakodnevno prilikom vožnje nalećemo na rupe i velike su šanse da se dogodi pucanje gume. Nakon toga naravno sledi zamena i neophodna nam je dizalica kako bismo na licu mesta uspeli da zamenimo gumu i nastavimo putovanje. 

Pri izboru dizalice, obratite pažnju na karakteristike dizalice koje su naglašene u opisu proizvoda koje svaka online prodavnica alata detaljno naznači. Nosivost, lakoća upotrebe i kompatibilnost sa težinom i veličinom vašeg vozila su jedne od najbitnijih karakteristika koje trebate razmotriti prilikom odabira.

Dok je dizalica važna za podizanje automobila, podjednako je važno koristiti stalke za dizalicu radi dodatne sigurnosti. Stalci za dizalicu pomažu u podršci vozila dok radite ispod njega, sprečavajući nesreće i osiguravajući vašu sigurnost. Uvek koristite stalke za dizalicu zajedno sa dizalicom kada radite ispod vozila.

Ključ za točkove je specijalizovani alat za skidanje i zatezanje matica za točkove na vašem vozilu. Obezbedite da vaš ključ bude odgovarajuće veličine za matice točkova na vašem vozilu i bude u ispravnom stanju. Ovaj ključ je od izuzetnog značaja za brzu i efikasnu promenu gume.

Rezervna guma u gepeku

Rezervna guma je obavezna kada se suočite sa bušenjem gume tokom putovanja. Uverite se da je pravilno naduvana i u dobrom stanju pre nego što krenete na put. Proverite preporuke proizvođača za vaše vozilo kako biste osigurali da imate pravu vrstu i veličinu rezervne gume.

Neki automobili dolaze sa specijalizovanim alatkama za vađenje rezervne gume iz njenog ležišta. Obezbedite da imate potrebne alatke, kao što su ključ za točkove ili ručica, za pristup i spuštanje rezervne gume kada je potrebno.

Sredstva za signalizaciju nesreće na putu

Devojka na snegu sa crvenom kapom. srećno raširila ruke - kadar sa leđa.

Izvor fotografje: freepik.com

Reflektirajući trougao je neophodna sigurnosna sprava kada vaše vozilo stane ili se suoči sa hitnom situacijom. Postavljanje trougla na određenoj udaljenosti iza vašeg vozila upozorava nadolazeće vozače da uspore i budu oprezni. Uverite se da ispunjava sigurnosne propise i da je vidljiv, čak i u uslovima lošeg osvetljenja.

Pored trougla upozorenja, nošenje reflektirajućeg bezbednosnog prsluka može vam pomoći da budete vidljivi drugim vozačima i hitnim službama. Ovi prsluci su izuzetno vidljivi i dolaze u fluorescentnim bojama sa reflektirajućim trakama, čime se ističete u mraku.

Takođe, obavezno upalite sva četiri svetla kako bi signalizacija pojačala efekat vidljivosti. Pazite ukoliko se nalazite nakon samih krivina da na vas ne naleteti drugi automobil. Prilikom ovakvih situacija, jako je važno razmotriti sve moguće faktore nezgode i pokušati ih iskontrolisati i primeniti mere predostrožnosti.

Osnovni set prve pomoći

Dobro opremljen set prve pomoći ključan je za pružanje pomoći za manje povrede i pružanje početne nege do dolaska profesionalne medicinske pomoći. Obezbedite da vaš set prve pomoći sadrži predmete kao što su flasteri, antiseptičke maramice, gaza, makaze, pinceta i lepljiva traka. Periodično proveravajte sadržaj kako biste osigurali da su sve stavke ažurirane.

Termo pokrivač, takođe može pružiti toplotu i izolaciju u slučaju da budete zaglavljeni u hladnim vremenskim uslovima. Ovi kompaktni i lagani pokrivači dizajnirani su da zadrže telesnu toplotu i odličan su dodatak vašem setu prve pomoći.

Ako vi ili neki od putnika imate određene medicinske probleme, razmotrite nošenje neophodnih lekova u svom setu prve pomoći. Obezbedite da su ovi lekovi neistekli i čuvajte ih na suvom i hladnom mestu kako biste očuvali njihovu efikasnost.

Setovi šrafcigera i ključeva

Ovi setovi sa različitim veličinama i vrstama glava su neprocenjivi za rukovanje manjim popravkama na putu. Možda će vam trebati ovi setovi za zatezanje delova koji se olabave tokom vožnje.

Važno je imati na raspolaganju različite setove kako bi osigurali da možete rukovati različitim vrstama i veličinama šrafova. Bilo da je reč o labavim unutrašnjim plastikama ili metalima ispod automobila, ovi alati su svestrani i korisni.

Ako živite u području sa hladnim zimama, sredstvo za odzamrzavanje brava može vam spasiti život. Ono sprečava zamrzavanje brava i omogućava vam pristup vašem automobilu čak i u ledenim uslovima.

Imati odgovarajuće predmete i alatke u vašem automobilu prilikom putovanja nije samo stvar praktičnostim, radi se o sigurnosti i pripremljenosti. Hitne situacije se mogu dogoditi kada ih najmanje očekujete, i biti opremljen neophodnim predmetima može napraviti veliku razliku u tome kako ćete se nositi sa tim situacijama. 

Dakle, pre nego što krenete na sledeće putovanje, pobrinite se da vaš automobil bude opremljen predmetima i alatkama koje smo pomenuli. To je mala investicija koja može doneti mir i sigurnost na putu.