Izvor fotografje: freepik.com

Prošlu godinu, kada je reč o tržištu nekretnina obeležio je veliki pad kupoprodaje, na celoj teritoriji Srbije, a posebno u Novom Sadu. Početak i ostatak ove godine, po predviđanjima, trebalo bi da dovedu do oporavka tržišta i pojačane aktivnosti. 

Ukoliko ponovo dođe do trke za nekretninama u Novom Sadu, postavlja se pitanje koji je period godine najbolji za traganje i kupovinom, u kom ćemo imati dobar izbor i povoljne cene. Na ovo pitanje, kao i na pitanje koje su aktuelne cene na novosadskom tržištu, odgovaramo u nastavku.

Aktivnosti na tržištu po kvartalima

Aktivnosti na našem tržištu nekretnina možemo posmatrati po kvartalima, te na taj način odrediti najbolje vreme za kupovinu stana. Tako je prvi kvartal godine obeležen primirjem i malim brojem kupoprodaja. Ovo je donekle očekivano jer se najveći broj kupoprodaja obavi u poslednjem kvartalu godine, pre novogodišnjih praznika. 

Drugi i treći kvartal obeležni su pretežno umerenom aktivnošću, a svakako znatno manjom od one iz poslednjeg kvartala. Ovakav obrazac se ponavlja godinama unazad, karakterističan je za celo područje Srbije, pa i Novog Sada i sasvim je izvesno da će se tako biti i ove godine.

Za intersente za kupovinu stanova u Novom Sadu ovo znači da bi upravo drugi i treći kvartal mogli biti idelani za obavljanje kupovine. Razlog za ovo je, na prvom mestu, znatno veći izbor, i manja potražnja. 

Kako je prvi kvartal, što se tiče investitora, uglavnom obeležen prikupljanjem građevinskih dozvola, tako je letnji period obeležen intezivnom gradnjom. Tako se već postojeća ponuda obogaćuje, i otvara vrata za kupovinu novogradnje i stanova u izgradnji po povoljnijim uslovima.

Drugi važan razlog zašto letnji period dobra za kupovinu su cene. Ovo je period kada uglavnom budu “stare” cene na snazi, odnosno one iz prethodne godine, i one su po pravilu niže od onih iz poslednjeg kvartala. I za ovu godinu su očekivanja da će se desiti ovakav razvoj.

Velika prodaja stanova karakteristična je za period nakon završetka sezone godišnjih odmora, pa sve do novogodišnjih praznika. Ostavljanje kupovine stana za ovaj period može biti rizik, zbog specifičnosti našeg tržišta da se stanovi u najvećem broju kupuju za gotov novac. Tako se prodaje stanova obavljaju brzo, te se tako lako može desiti da ostanete bez stana koji ste želeli, i ovo posebno važi za aktivna tržišta kakvo je između ostalog novosadsko.

Ukratko, mesec maj je obeležen bogatom ponudom, očekuje se i mogućnost da se veliki broj stanova kupi u izgradnji, a cene su mirne. Dakle, ukoliko ste u mogućnosti maj i jun su odlični meseci za kupovinu stana u vojvođanskoj prestonici, naravno ukoliko ste zadovoljni aktuelnim cenama. A o njima ćemo u nastavku.

Aktuelne cene stanova u Novom Sadu

Prošla godina obeležena je smanjenom potražnjom, pa su investitori “uplašeni” ovakvim razvojem smanjili intezitet izgradnje. Sve ovo dovelo je do stagnacije cena u Novom Sadu. Treba reći da je u drugom kvartalu prošle godine Novi Sad „rekorder“ po padu prodaje nekretnina.  

Prema statističkim podacima Republičkog geodetskog zavoda, na navosadskom tržištu došlo je do pada od 40%, što je za oko 10% više u odnosu na republički prosek. Ovo je međutim pogodovalo kupcima jer je stao rast cena, pa tako Novi Sad ipak ostaje nešto povoljniji od prestonice, iako je postojala šansa da se izjednače cene kvadrata ovih gradova.

Aktuelne cene novogradnje u Novom Sadu kreću se od 1.800 do 2.800 evra po kvadratu. Najviše cene su, očekivano, u samom centru grada pa zatim naselja poput Nove Detelinare, Grbavice i Limana.  

Novosadsko tržište uglavnom prati tokove tržišta u našoj zemlji, međutim, po nečemu se izdvaja, a to je cena stare gradnje. Stariji stanovi imaju dobru cenu i u neretko se cena kvadrata stare gradnje izjednači sa venom novogradnje. 

Istini za volju, upravo kod stare gradnje su njaveće varijacije sa cenama, pa je ovo deo ponude “za svačiji džep”. Zanimljiv je podatak RGZ-a, za treći kvartal prošle godine da je najniža cena iznosila 574 evra po kvadratnom metru, a da je najviša cena starogradnje dostigla je čak 3.547 evra. 

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u trećem kvartalu 2023. godine prosečna cena prodatog stana starogradnje na teritoriji Novog Sada bila je 1.850 evra. Sa druge strane prosek cena u novogradnji je 1.733 evra za kvadrat, posmatrano za period cele prošle godine.

Treba istaći da su ovo cene koju investitori potražuju. U praksi, kao kupac u pregovorima, možete proći nešto povoljnije. 

Važno je naglasiti da je prošle godine došlo do pada prodaje i zbog nepovoljnih, tačnije kredita. Ukoliko banke ove godine ponude nešto povoljnije kredite, treba očekivati i rast prodaje, što na kraju može rezultirati rastom cena. 

Iako je rano za prognoze, kada je reč o daljem razvoju cena nekretnina na novosadskom tržištu, rast cena u poslednjem kvartalu se može očekivati, ali ne bi trebalo da bude značajniji.