Slanina, luk, sir i po koja rakijica. Nekada je ovo bila bogata trpeza u većini srpskih domaćinstava i pravo blago ako se nađe na stolu, jer su ljudi u to doba (pre više stotina godina) mahom umirali od gladi. Slanina jeste delikates koji ima brojne “uspone i padove” tokom svoje duge istorije postojanja.
Ali, u savremeno, današnje doba, slanina je opet kraljica trpeza širom sveta. U Americi je doručak nezamisliv bez nje, srpske domaćice je rado seckaju u predjela i dodaju u druga jela, u slaninu se roluju piletina, suve šljive i šta sve ne. Sve u svemu, slanina ponovo ima svojih “pet minuta”. A kad je neko “popularan” oko njega se viju brojne istine i zablude.
Slanina je delikates koji, tokom svoje duge istorije postojanja, ima brojne “uspone i padove” – od “razapinjanja na kolac”, do kraljice na trpezama
Tako je i sa slaninicom. Decenijama se oko nje vrte potpuno oprečne priče, od one da je neverovatno zdrava, pa do one kada je “razapnu na kolac” zbog toga koliko nije zdrava.
Ali, ono što će gotovo svako znati da Vam kaže je da je ona,”melem za pluća”, što se posebno odnosi na onu belu slaninu, takozvanu “sapunjaru”. I, činjenica je, proverljiva na svakoj pijaci u Srbiji, da je prodaja slanine (naročito ove, sapunjare) prošle zime porasla nekoliko puta. Za slaninom je zavladala pomama, jer mnogi tvrde da im i doktori preporučuju nju u borbi sa bronhitisom, upalom pluća ili koronom.
Ali, prvo pravilo, ako pričamo o zdravoj strani slanine je da mora da bude domaća. I ako pričamo o “melemu za plića”, ona mora da bude – sapunjara.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Da li je slanina zdrava?
Barena, dimljena, hamburška, pančeta, sapunjara… Nema ko ne voli makar neku vrstu slanine. Doduše, tačno je da je jedni hvale, drugi kude, neki žude za njom, ali je izbegavaju zarad zdravlja i linije, drugi je jedu gotovo svakodnevno, tvrdeći da je zdrava. Odmah da Vam kažemo da nema potrebe da slanini odolevate i da bi ona, svakako, trebala da bude deo Vaše svakodnevne ishrane. Samo ima potrebe da je u organizam unosite u umerenim količinama (ali to pravilo važi i za svaku drugu namirnicu).
Tvrdnja da je slanina zdrava potvrđuje i nauka, jer se dosta istraživanja pozabavilo njenim uticajem na naše zdravlje, a jedan od razloga zbog kojeg se tvrdi da ova namirnica ipak nije tako loša je to što ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti. Ugljeni hidrati su najopasniji su najopasniji kada govorimo o gojenju, a ne masti koje slanina sadrži, tako da ona u umerenim količinama neće doprineti gojenju. S druge strane, daće Vam mnogo energije.
Dalje, slanina sadrži dosta proteina, koji su veoma važni za zdravu ishranu, ali i za kožu, kosti, kosu. Osim toga, ukoliko uz obrok pojedete malo slaninice, duže ćete biti siti, upravo zbog tih proteina. Slanina je puna belančevina, koje su ključni sastojak zdrave ishrane.
U prilog tome da je slanina zdrava namirnica govori i činjenica da je bogata vitaminima iz kompleksa B vitamina – veoma važnim za imuni sistem, Slanina je puna esencijalnih B vitamina, potrebnih za održavanje imunološkog sastava. Sadrži 65 % preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 % niacina, 38 % vitamina B12 i 36 % cinka. Osim toga, sadrži i kalijum, i kolin, koji je ključan za očuvanje pamćenja.
Slanina sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sistem, što je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da slanina u umerenim količinama u svakodnevnoj ishrani smanjuje pritisak i nivo šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.
Jedni je okivaju u zvezde, drugi tvrde da je štetna kao duvan, u Americi i Srbiji ima svoj dan, može izazvati zavisnost, ali je i prirodni antidepresiv
Ova slana poslastica je i dobar izvor cinka, koji je potreban za zdrav imuni sistem, rast i obnavljanje mišićnog tkiva, kao i ravnotežu hormona u organizmu. Sadrži i kolin, koji je ključan za očuvanje pamćenja.
I dalje će se oko veze slanine i zdravlja vrteti razne istine i zablude, ali ono što je naučno dokazano je da miris slaninice koja cvrči na tiganju nepogrešivo privlači većinu ljudi. Zato je, verovali ili ne, slanina prirodni antidepresiv. Prema istraživanju Američkog hemičarskog društva, prženje slanine izaziva dva hemijska procesa u kojima se susreću amino-kiseline i šećeri. Njihova interakcija dovodi do oslobađanja aldehida, ketona i alkohola još 150 organskih jedinjenja, a sve to izaziva onaj čarobni miris koji osvaja. Taj umam – takozvani peti ukus, poznat i kao “ukus za uživanje“, poboljšava raspoloženje i osećaj zadovoljstva, i smanjuje nivo stresa. A slaninica koja cvrči u tiganju, to svakako ima.
Slanina i upala pluća
Neverovatno je koliko se u poslednje vreme (nekako još više s pojavom pandemije kovida) priča o tome koliko je slanina dobra za pluća. Ali, ne bilo koja, samo sapunjara. A za ovu tvrdnju bismo mogli da kažemo da nije mit, već da to zaista ima neke veze.
Naime, kašalj se najčešće javlja kao posledica bronhitisa, upale pluća, sezonskih akutnih respiratornih virusnih infekcija (ARVI) i akutnih respiratornih infekcija (ARI). Naravno, za kašalj bilo koje vrste potrebno je pomoć potražiti kod lekara i lečiti ga lekovima i sirupima koje on prepiše, ali pored njih, tu su i brojni “domaći lekovi“ koji mogu da pomognu kod ovog problema. Najstariji među njima, a kod nas se i najčešće koristi, jeste – mast.
Svaka životinjska mast je veoma efikasna u borbi protiv dugotrajnog kašlja, to će Vam potvrditi i doktori. Slanina je čistač pluća i zato je rado jedu rudari i drugi “teški” radnici. Naime, pluća, osim što nas snabdevaju kiseonikom, predstavljaju “rernu” našeg tela. Čim pojedete komad masti ili popijete masnoću, ona počinje da “zagreva” pluća. Iz 1 g masti oslobađa se 9 kalorija, “rerna” se zagreva, pa i krv. Ako se pluća zagreju i dobro su “podmazana” masnoćom, onda se oporavljaju. Ako nje nema, osoba je duže bolesna i duže kašlje.
Ljudi koji “se kunu” da im je slanina izlečila pluća, objašnjavaju da čim bi počeli da je jedu, pritisak u grudima je automatski popuštao i lakše su disali. U svakom slučaju Vam neće škoditi da probate i Vi malo da omastite pluća. Njima će sigurno prijati.
Za slaninom je na srpskim pijacama zavladala pomama, jer mnogi tvrde da im i doktori preporučuju nju u borbi sa bronhitisom, upalom pluća ili koronom
Slanina idealna za razne dijete
Uz dijete uglavnom ide priča o zelenim salaticama, ceđenim sokovima, ribi, morskim plodovima, kuvanoj piletini i barenom povrću. I gotovo nijedna dijeta u sebi ne sadrži slaninu. A ona može biti baš idealna ukoliko želite da smršate. Jer, na primer, sadrži manjeholesterola od moraksih plodova. Koliko god Vam to zvučalo neverovatno, istinito je.
Ako se jede umereno, slanina može i te kako pozitivno da utiče na naše zdravlje, ali i na vitku liniju. Kod slanine je najvažniji način pripreme. Ako se pravilno pripremi, nema bojazni od njenog štetnog uticaja na organizam. Oleinska kiselina iz nezasićenih masti, koju sadrži slanina, može da smanji osećaj gladi, zahvaljujući signalima koji nakon njenog konzumiranja stižu do mozga. Tako se postiže smanjenje ukupne količine dnevnog unosa, pa u tom smislu slanina može da se koristi i u toku dijete.
Za razne dijete se preporučuje slanina pečena u foliji na roštilju. Za one koji su na hiperproteinskoj dijeti, slanina je savršena užina, a posebno se preporučuje trudnicama, zbog pravilnog razvoja dečjeg mozga u prvim mesecima trudnoće. Američki naučnici sa Univerziteta Severne Karoline ustanovili su da trudnice koje redovno konzumiraju ne više od 100 g slanine dnevno, podstiču razvoj inteligencije deteta
Ako je dobra za trudnice i njihove buduće bebe, dobra je sigurno i za Vas.
Slanina štetnija od duvana?!
Nitriti koje slanina sadrži, zaista su razlog za brigu, jer se u telu mogu pretvoriti u spoj povezan s rakom creva, što je ujedno i razlog zašto je Svetska zdravstvena organizacija mesne prerađevine stavila na popis kancerogenih namirnica. Kad se proširila ta vest – da su mesne prerađevine povezane s rakom, mnogi su stavili slaninu na listu “za odstrel”, pa se tu pojavio još jedan mit – da je konzumiranje slanine jednako štetno kao pušenje.
E, ovo jeste zaista – mit! Zapravo, Svetska zdravstvena organizacija je pušenje, azbest i prerađeno meso stavila u istu kategoriju jer je sve povezano s rakom, iako nikako ne nose isti nivo rizika. Čak i ako postoji dokaz da je slanina kancerogena, onda govorimo o “nenormalno” velikim količinama koje je ptrebno unositi u organizam. Tada slanina, kažu naučnici, povećava rizik od pojave raka debelog creva za 18 %, dok pušenje povećava relativan rizik od raka pluća za 2.500 % !
Da, slanina je zdrava (uvek govorimo isključivo o umerenom unosu u organizam), jer je bogata omega 3-masnim kiselinama, vitaminima, proteinima…
Slanina još….
Izaziva zavisnost
Jeste da je slanina prirodni antidepresiv, jer budi “peto čulo”, ali istraživanja pokazuju da može izazvati i zavisnost. Ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i često konzumiranje slanine, stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak, a na taj način nastaje telesna potreba koja se graniči sa zavisnošću.
Ima svoj praznik
Iako ga nisu proglasili za zvaničan praznik, Amerikanci svake godine subotu koja pada pre 1. maja slave kao Dan slanine, kada se širom SAD okupljaju ljudi koji uživaju u hrani, piću i aktivnostima inspirisanim slaninicom. A slaninu slavi i Srbija, i to duže od tri decenije! Svakog februara već 34 godine u Kačarevu kod Pančeva održava se „Slaninijada“, raj za gurmane i slaninoljupce. Zato i ne čudi što za Kačarevo kažu da je najmasnije mesto na planeti.
Pluća, osim što nas snabdevaju kiseonikom, predstavljaju “rernu” našeg tela, koju “zagrevamo” čim pojedemo komad masti, koji postaje pravi melem za pluća
p.s. U toku Dana slanine u Kačarevu organizovano je merenje holesterola, pa konačno može da se vidi kako ova slana poslastica utiče na naše zdravlje
Leči mamurluk
I na kraju, mit ili ne, tek kažu mnogi da ništa ne može da izleči mamurluk kao masna slanina i šoljica kafe. Tako govore i naučna istraživanja. Ova namirnica sadrži amino-kiseline koje obnavljaju neurotransmitere koji stradaju usled povećanja nivoa alkohola u krvi. A Vi , ako bude bilo potrebe, proverite da li je ovo istina ili zabluda.