Industrija pametnih telefona se stalno razvija, a nove funkcije se dodaju uređajima svake godine. Sa tehnološkim napretkom i zahtevima potrošača, možemo očekivati da ćemo u budućnosti videti još novih funkcija telefona koje će poboljšati naš svakodnevni život.

U ovom članku ćemo razgovarati o nekim od najnovijih funkcija koje možemo videti u nadolazećim pametnim telefonima što može biti dobar razlog da se odlučite zameniti stari telefon sa novim!

Jedna od najiščekivanijih karakteristika pametnih telefona je 5G povezivanje, koje je dostupno u određenim modelima, ali će sa vremenom biti sve šire zastupljeno među korisnicima pametnih telefona.

Očekuje se da će korišćenje 5G interneta obezbediti veće brzine, manje kašnjenje i poboljšane ukupne performanse mreže, zbog čega će sa 5G, korisnici moći da strimuju video zapise visokog kvaliteta, igraju onlajn igrice i preuzimaju velike datoteke za nekoliko sekundi.

Razmislite da li vaš sadašnji telefon zadovoljava vaše potrebe i ukoliko se odlučite da zamenite svoj korišćen telefon za neki efikasniji ili kvalitetniji pravo rešenje je otkup polovnih telefona, posle čega ćete imati više resursa za najnoviji model telefona.

Ključna odlika telefona koji dolaze jesu poboljšane biometrijske bezbednosne karakteristike, kao što su prepoznavanje lica i skeniranje oka, jer kako pametni telefoni nastavljaju da čuvaju sve više ličnih podataka, biometrijske bezbednosne funkcije postaju sve važnije.

Ove funkcije će otežati pristup uređaju neovlašćenim korisnicima, obezbeđujući bolju bezbednost za korisnike.

telefon ljudi tehnologija

Promene u dizajnu pametnih telefona

Zatim, sklopivi ekrani su još jedna uzbudljiva karakteristika koju smo imali priliku da testiramo, a još modela nas tek očekuje.

Ukoliko niste imali priliku da vidite ovaj tip telefona možda će vas iznenaditi da je nekoliko proizvođača već objavilo sklopive uređaje, ali da je ova tehnologija još uvek u ranoj fazi.

U budućnosti možemo očekivati da vidimo poboljšane sklopive ekrane koji nude bolju izdržljivost, veće ekrane i veću fleksibilnost.

Sem toga, očekuje se da budući pametni telefoni imaju moćnije procesore i bolje kamere koje će olakšati korišćenje proširene stvarnosti u raznim aplikacijama kao što su igre, kupovina i obrazovanje.

Naravno, kamere za pametne telefone su već postale veoma napredne, a u budućnosti možemo očekivati još naprednije funkcije.

Primera radi, možemo očekivati da vidimo kamere sa većim brojem megapiksela, poboljšanim optičkim zumom i poboljšanim performansama pri slabom osvetljenju.

Pritom, životni vek baterije koji je oduvek bio glavna briga za korisnike pametnih telefona, u budućnosti možemo očekivati da ćemo videti poboljšani vek i dužinu trajanja baterije, jer roizvođači rade na novim tehnologijama kao što su solid-state baterije koje će obezbediti duži vek trajanja baterije i brže vreme punjenja.

Interesantne i neverovatne tehnologije u razvoju

Sa sve većom potražnjom za naprednijim funkcijama i mogućnostima, proizvođači telefona stalno pomeraju granice mogućeg.

Mada i konkurencija među proizvođačima telefona je žestoka, što pokreće inovacije i podstiče kompanije da redovno izdaju nove i poboljšane uređaje.

  • Proširena stvarnost

Moramo napomenuti novi fenomen, proširenu stvarnost, koja se već koristi u pametnim telefonima, ali se očekuje da će u budućnosti postati još naprednija.

Ova tehnologija unosi digitalne informacije i virtuelne objekte u stvarni svet, a u slučaju korišćenja u kupovini može se koristiti da kupcima pruži iskustvo virtuelnog isprobavanja odeće.

Na primer, prodavnica odeće na mreži bi mogla da koristi proširenu stvarnost kako bi omogućila kupcima da vide kako bi komad odeće izgledao na njima pre kupovine, što će pomoći u smanjenju broja povrata i poboljšanju zadovoljstva kupaca, a upravo ova funkcija čini telefone u bliskoj budućnosti najboljim poklonom koji možete da kupite za devojku.

Dodatno, u obrazovanju se može koristiti za oživljavanje istorijskih artefakata, omogućavajući učenicima da vide i komuniciraju sa virtuelnim objektima koji su povezani sa onim što uče.

Dok u igrama smo već videli primenu u popularnoj igrci Pokemon Go, koja koristi proširenu stvarnost da bi omogućila igračima da uhvate virtuelna stvorenja koja se pojavljuju u stvarnom svetu. Ovo dodaje novi nivo angažovanja igri i čini je interaktivnijom.

  • Veštačka inteligencija

Sem toga imamo i veštačku inteligenciju, koja se već koristi u pametnim telefonima, ali se očekuje da će u budućnosti postati još naprednija.

Očekuje se da budući pametni telefoni imaju moćnije AI procesore koji će moći da obavljaju složenije zadatke kao što su prevod jezika, prepoznavanje slika i glasovne komande, što je već sad u dosta telefona mogučnost, ali ćemo još sačekati da dobiju sposobnost da umesto nas samostalno naruče hranu ili druge potrepštine.

Poslednje, ali podjednako važno, holografski displej. Nova tehnologija koja je još u razvoju, ali se očekuje da će postati češća u budućim pametnim telefonima.

  • Hologramski displej

Holografski displeji će omogućiti korisnicima da vide 3D slike bez potrebe za posebnim naočarima, što ga čini uzbudljivom tehnologijom za igre, zabavu i obrazovanje.

Kao što znamo, industrija pametnih telefona se stalno razvija, a nove funkcije se dodaju svake godine i veruje se da su tu kako bi poboljšale naš svakodnevni život, čineći naše pametne telefone još korisnijim i prijatnijim za korišćenje.