Decembar je mesec svetlećih lampica, velikih i malih kugli, zvončića, štapića, mirišljavih sveća, irvasa… Decembar je mesec iščekivanja i svi smo ustreptali dok brojimo „sitno“ staroj, a radujemo se novoj godini. I nije važno da li te poslednje noći ovog meseca slavimo negde van stana, odlazimo na nekoliko dana od kuće, da li nam dolaze gosti ili mi idemo kod njih, tek dom je mesto kojim u ovo doba godine mora vladati praznična atmosfera. Svake godine i novogodišnja dekoracija čudno oblikuje idealnu sliku.

Minimalizam ili sjaj šarenih boja – sve može, ali uz bele detalje

volite minimalizam
volite minimalizam ili da sljasti
Da li će Vam kuća minimalistički zablistati samo uz pokoju sveću i lampicu, sa jelkom u nekom kutku ili ste tip koji voli sjaj različitih boja, tek sigurno ste ovih dana u potrazi za savršenom novogodišnjom dekoracijom za Vašu kuću.

Može sve kako god hoćete, ali pun pogodak je uvek ako za dekoraciju koristite nežne boje, uz dominanaciju bele. Poređajte bele detalje na komodu, policu ili na kamin ako ste srećni da ga imate, i bićete iznenađeni kako ćete lepo “otvoriti” prostor. Za to Vam mogu poslužiti ogledalo ili neka prigodna slika sa belim ramom, venac koji ćete obojiti, zatim poneki beli ukras i šta god Vam još padne na pamet.

I ne zaboravite, u sitnicama je sreća, pa gledajte gde god možete ubacite neki detalj koji će iznenaditi i obradovati Vaše ukućane i sve one koji Vas posete tokom novogodišnjih praznika.
 

Kakvu dekoraciju za novu godinu u stanu želite?

Stavite neki bogat buket cveća ili ikebanu na sto u centralnoj prostoriji doma. Možda i čitavu saksiju Božićnog drveta, zašto da ne? Njegovi divni crveni cvetovi i veliki bogati listovi, daće prostoru neverovatnu dozu elegancije i radosti.

Kako god da volite – šareno, sve u jednoj – boji zlata ili srebra, sa malo ukrasa, uz previše detalja ili taman toliko koliko je potrebno da se „ne sudarate“ sa ukrasima po kući. Na koji god način da okitite Vaš stan, biće lepo.

kakvu novogodisnju dekoraciju zelite
kicenje jelke

Kićenje jelke – glavne dame novogodišnjih praznika

Za okićenu jelku gotovo uvek je rezervisan kutak Vašeg doma. Promenite to, i ove godine postavite ovu „glavnu damu“ novogodišnjih praznika na centralno mesto Vašeg stana. Sam pogled na nju će Vas oraspoložiti posle možda napornog dana na poslu, a noćima će dati poseban šarm.

Uzmite kao i svake godine, stare ukrase, možda neke emotivno vredne kugle koje su Vam ostale od bake, i počnite. Važno je da jelka ima lep vrh za ukras, pa to može biti i neka velika zvezda ili pahulja. Možete odabrati i kugle u samo jednoj boji, koje će osvetljavati upletene lampice u jelki. Nemojte samo da zaboravite da prošlogodišnji nakit za jelku obogatite makar jednim novim ukrasom. Kažu, valja se.

kicenje jelke

Unikatne novogodišnje jelke za sva vremena

Vreme je da promenite malo Vašu tradicionalnu perspektivu kada su jelke u pitanju. Ili starom, raskošnom četinaru dodajte i novu unikatnu jelku, koju možete pazariti online. Svaka je jedinstvena, ručno pravljena, svaka je priča za sebe i svaka će Vaš dom ispuniti šarmom posebne lepote. Efektna je toliko da ne može ostati neprimećena.

Videli  smo ih na Instagram profilu  @arkadia.events, oduševili se i morali da istražimo dalje. Saznali smo da ova – slobodno možemo reći – umetnička dela nastaju iz ruku neverovatnih entuzijasta, koji se decenijama bave poslom koji i dalje jednostavno obožavaju.

Pročitajte šta o jelkama kaže Gabrijela Brujić, direktorka “Arkadie”, koju pozovete kada treba organizovati i dekorisati proslave širom naše zemlje (pa i mnogo dalje):

unikatne jelke

– Ideja sa jelkama koje smo ručno pravili je bila da ponudimo nešto sta nema na tržištu. Pored toga, i mi, kao dekorateri, uvek jedva dočekamo da napravimo nešto novo, jer to i nas inspiriše. Tako je bilo i sa ovim jelkama: od prve koju smo napravili do poslednje – ideje su se menjale i rasle, i nijedna nije bila slična drugoj – objašnjava Gabrijela i kaže da je kod dekora i dekoratera uvek najvažnije da izađu iz okvira poznatog i iznenade i sebe i druge temom šta sve može da se koristi za ukras:

Stari ramovi za slike stavljeni na neobično mesto, voće, čak i testenina u teglama sa malo lampica i traka… Stavite na jelku nešto neočekivano – omiljene citate, fotografije, dugmiće, pampure i čaše od vina… i imaćete osmeh na licu svaki put kada je vidite.

Dekoracija je samo pitanje slobode – tako da samo opušteno i hrabro!

Ovogodišnji hit dekoracije – PAMPAS

Hit ove godine u dekoraciji je pampas, koji je zauzeo primat na ovu temu. Efektan i visok, u toplim bojama – prirodan je u izvorno dve boje, a može se i farbati. Veoma je zgodan za sve vrste domova i stilova. Mana mu je što ima rok trajanja i suši se, ali izdržaće taman toliko dok vam ne dojadi. Zašto da ne – neka (N)ovogodišnja dekoracija bude samo nešto NOVO 😊?

Pampas
ukrasi za deciju sobu

Ukrasi za dečju sobu

Kićenje ove prostorije bi trebalo da Vam donese makar jednako radosti kao Vašoj deci. Igrajte se sa njima i pustite im na volju, pa ako hoće da im svuda visi nešto od nakita i da im čitava soba bude prekrivena balonima raznih boja, dozvolite im – neka ih. Ništa lepše od dečjeg radovanja ovim praznicima.

Možete imati neku manju jelku koju ćete staviti i u dečju sobu.

Stavite poneku svetiljku iznad kreveta, grančicu, crvenu svećicu, poneki ukras i van jelke. Izvucite posteljinu sa pahuljama ili neku veselih boja, i ulepšajte klincima buđenje i boravak u njihovom prostru.

Neka Vam svetle prozori i balkoni

Koliko je lepo kada se šetamo po ulicama grada ili smo u parku, a sve zgrade oko nas blješte! Još je lepše kada nam se u domu, lampice i plamen sveće “ogledaju” u staklu prozora. Pa ako ste na njima, uz pomoć raznih belih sprejeva, iscrtali pahulje, zvezde, Deda Mraza, Sneška Belića, okićenu jelku, veselje je kompletno. Ukoliko nećete bojom da zaprljate prozore, prevucite jednostavno lamice preko stakla i okačite ih na terasu – neka sve svetluca! I Vama u kući, i prolaznicima koji će gledati u Vaš balkon – i uvek se sigurno, toplo osmehnu.

neka vam svetle prozori i balkoni
ulazna vrata

A, nemojte zaboraviti da ukrasite ni ulazna vrata

Od silne euforije oko ukrašavanja jelke, dečje sobe, balkona i šaranja po prozorima, nemojte zaboraviti na ulazna vrata Vašeg doma. Jelkice ispred vrata i venac na njima, upleten od zelenih grančica i ukrašen crvenim mašnama i zvončićima – sasvim su dovoljni detalji za ukrašavanje ulaza u kuću.

ulazna vrata