Davno je prošlo, a danas gotovo nezamislivo, vreme kada su na Kopaoniku gosti (doduše u to vreme veoma retki) mogli da se smeste samo u Planinarski dom Olga Dedijer (koji su 30-tih godina prošlog veka osnovali planinari i entuzijaste), malo kasnije i Hotel Karavan (danas poznatog, modernog imena Grand hotel). Danas onaj ko pohrli na ovaj dragulj od srpske planine može da bira u kom hotelu želi da provede nekoliko dana svog odmora. Kako je rasla popularnost ove planine, tako su “brzinom svetlosti” nicali i hoteli širom ove planinske lepotice, čiji se najviši vrh – Pančićev vrh, nalazi na visini od 2.017 m.

I danas se neprekidno grade hoteli, kuće, takozvane vile, smeštajni kapaciteti od kojih se neretko slabo šta od prirode može i videti. Zato se dobro raspitajte kada odlučite da odsednete u nekom od hotela na Kopaoniku, pogledajte tačno kakav je smeptaj i da li Vam prozor i terasa gledaju na dvina kopaonička prostranstva ili na zid od komšijine građevine.

Danas je gotovo nezamislivo vreme kada su na Kopaoniku gosti mogli da se smeste samo u Planinarski dom Olga Dedijer, osnovnom su 30-tih godina prošlog veka

Tolikom brzinom se danas na ovoj planini gradi, iskopava, ukopava, da već dok ovo pišemo ili dok Vi čitate sigurno je završen još makar jedan novi hotel. Šalu na stranu, tek veliki je izbor hotela u koje se možete smestiti ukoliko želite da se odmorite na Kopaoniku – najvećem planinskom masivu u Srbiji.

1. Grand hotel & Spa

Moderan i udoban objekat Grand Hotel & Spa nalazi se na 1.770 m.n.v. u samom centru Kopaonika i nudi fantastičan pogled na Nacionalni park Kopaonik. Jedan od najluksuznijijih i sigurno najpoznatiji hotel na Kopaoniku. Ovo je prvi hotel izgrađen u turističke svrhe na Kopaoniku, a njegova istorija započela je 1981. godine, kada je sagrađen kao Hotel Karavan. Grand Hotel & Spa je 2012. godine potpuno renoviran i opremljen u skladu sa najvišim hotelskim standardima. Sigurno da je izgradnja spoljnjeg bazena sa đakuzijem, koji ima toplu vezu sa zatvorenim bazenom, poput modernih evropskih spa centara, najveća novina u Spa ponudi hotela Grand. Decembra 2015. godine Hotel Grand & Spa Kopaonik dobio je novi  blok sa više od 70 soba i apartmana, renoviran Ski rental, renoviran i proširen Kongresni centar sa tri kompletno opremljene sale. Dve godine kasnije, usledilo je novo osveženje sa kompletnim renoviranjem i proširivanjem soba. Hotel Grand je otvoren tokom cele godine, trudeći se da gostima boravak učini jednako interesantnim, kako u zimskoj tako i u letnjoj sezoni. Grand Hotel & Spa se nalazi u turističkom centru Kopaonika, neposredno ispred Doline sportova, odakle se priključuje sistemu ski staza, sa predivnim panoramskim pogledom na šumovite padine Kopaonika.

03 2

2. Gorski hotel & Spa

Gorski Hotel & Spa na Kopaoniku, osim udobnih soba, gostima nudi zatvoreni bazen i velnes centar. Ski centar Kopaonik udaljen je 130 m od ovog hotela, a od žičare Pančić ekspres 230 m. Miris drveta, svetlost, toplina i neponovljivi panoramski pogledi su odlični aduti za odsedanje upravo u Gorskom, hotelu sa udobnim planinskim stilom i modernim uređenjem, uz brojne sadržaje za odmor i uživanje tokom cele godine. Luksuzni Gorski Hotel & Spa je januara 2019. godine otvorio vrata svim posetiocima najpoznatijeg ski centra Srbije. Sa čak 118 komfornih smeštajnih jedinica Gorski Hotel je pravo osveženje u ponudi hotela na ovoj predivnoj planini i jedan od najluksuzniji hotela na njoj. Na raspolaganju Gorskog hotela je 97 luksuznih soba i 21 apartman, a njegovi kapaciteti omogućavaju smeštaj za više od 400 gostiju. Gorski je hotel sa 4 zvezdice, iako zahvaljujući luksuzu i komforu koji pruža svojim gostima, po opremljenosti i kvalitetu ugrađenih materijala i opreme, po mišljenju mnogih, zavređuje svih 5 zvezdica.

3. Hotel Putnik Kopaonik

Hotel Putnik je smešten na 1.650 m.n.v, u Nacionalnom parku Kopaonik, na 15 minuta hoda od centra zimovališta i ski liftova. Nalazi se u Sunčanoj dolini, najlepšem delu Kopaonika, a ovaj kompletno renoviran hotel svojim gostima nudi sve ono što će njihov odmor učiniti komfornim, zanimljivim i prijatnim. Smeštajni kapacitet je 116 jedinica, odnosno 270 ležaja. Svakog dana hotel za svoje goste organizuje transfer mini busom do centra skijališta, kao i povratak do hotela. Uz prijatne sobe, hotel nudi i dodatni sadržaj, koji podrazumeva SPA & Wellness centar, pansionski restoran, lobi bar, igraonicu za decu, fitnes centar, kongresni centar i salu za sastanke, skijašnicu u sklopu hotela, višenamenske otvorene sportske terene, parking, bankomat i suvenirnicu.

Kako je rasla popularnost Kopaonika, tako su “brzinom svetlosti” nicali i hoteli širom ove planinske lepotice, koja danas gostima nudi na desetine različitih hotela

4. Hotel Kraljevi čardaci

Hotel Kraljevi čardaci okružen je prirodom i smešten u Nacionalnom parku Kopaonik. Hotel Kraljevi čardaci se nalazi u Vikend naselju na glavnom putu, 3,4 km od prve žičare i 5,9 km od centra Kopaonika. Kompleks čine dva krila hotelskih zgrada i apartmanski delovi sačinjeni iz nekoliko zgrada. Kraljevi čardaci su 2017. godine prošireni novim kapacitetima hotelskog i apartmanskog smeštaja, kao i novim delom Spa centra. Ovaj hotel je u toploj vezi sa SPA centrom, koji zajedno sa Wellnessom zauzima površinu od 900 metara kvadratnih. U njihovom restoranu svakoga dana čeka Vas fantastična, ukusna i kvalitetna hrana (koju Vam toplo preporučujemo i ako niste gosti ovog kompleksa), a u sklopu Kraljevih čardaka su još i : konferencijski centar, poker bar, bar na bazenu, fitness centar, igraonica sa čuvanjem dece,  skjašnica, ski servis, parking, igralište za decu… Kraljevi čardaci za svoje goste organizuju svakodnevno prevoz do skijališta i konaka, i natrag, a u ovom hotelu možete rentirati i motorne sanke i ATV. Recepcija radi 24 časa, svih sedam dana u nedelji.

02 kopaonik

5. Hotel Viceroy

Hotel Viceroy Kopaonik prvi je luksuzni hotel sa 5 zvezdica na ovoj planini i pripada međunarodnom lancu hotela Viceroy Hotels and Resorts. Ovo je prvi objekat koji je kompanija otvorila u Evropi, a tek druga skijaška destinacija u okviru portfolija grupe. Hotel ima 119 soba, od toga 66 king soba, 34 double queen i 19 apartmana. Većina ih je sa balkonom i pogledom na planinu i staze. Da uživaju u gastronomskim umećima vrhunskih kulinarskih majstora, kao i ponudi pića iz celoga sveta, gostima su na raspolaganju tri restorana i dva bara, uključujući skijaški salon Apres. Gostima Viceroy Hotela na raspolaganju je Spa & Wellness centar sa šest masažnih soba, dva spoljna i jednim unutrašnjim bazenom, hamamom, teretanom i salonom lepote. Kongresni centat ovog hotela sastoji se od dve sale za sastanke kapaciteta 40 i 70 osoba i „boardroom“ za 12 osoba, idealnim za privatne sastanke. Dve veće sale imaju prirodno svetlo, terase i pogled na planinu. Za skijaše tu je i moderno opremljena skijašnica i ski rental sa direktnim izlaskom na stazu, pa se ovaj objekat smatra Ski In – Ski Out hotelom.

6. Hotel Olga Dedijer

Hotel Olga Dedijer se nalazi u u blizini centralne turističke zone, na 1700 m.n.v. na samom magistralnom putu koji od / preko Kopaonika vodi ka Jošaničkoj Banji i Rudnici. Od Konaka je udaljen oko 600 m, a od najbliže žičare Malo jezero oko 450m. Poseduje sopstveni parking za putnička vozila ograničenog kapaciteta. Parking se ne naplaćuje, ali ga nije moguće rezervisati unapred. Hotel Olga Dedijer je mesto susreta i boravka pravih skijaša i ljubitelja planine. Oduvek je to i bio. Bez mnogo luksuza, ali prijatno uređen objekat, relativno prostrane sobe, profesionalno i ljubazno osoblje su sigurno činioci da Vaš boravak u ovom hotelu na Kopaoniku bude više nego prijatan.  Za ovaj hotel svakako se može reći da je začetnik turizma na Kopaoniku u prvo vreme kao Planinarski dom Olga Dedijer. Prvi put je ovaj planinarski dom uništen tokom Drugog svetskog rata, pa je na njegovim temeljima 1948. godine izgrađen nov dom. Početkom 60-tih godina prošlog veka ponovo je izgoreo, pa 1953. godine renoviran, da bi u 1983. godine bio ponovo potpuno uništen u požaru. Obnovljen je 1986. godine i preuređen u hotel kakvog ga i danas poznajemo.

Jedan od najluksuznijijih i sigurno najpoznatiji hotel na Kopaoniku je Hotel Grand, smešten u centru ove planine, sa fantastičnim pogledom na Nacionalni park

7. Hotel Rtanj

Hotel Rtanj na Kopaoniku gostima nudi smeštaj sa restoranom, besplatnim privatnim parkingom, fitnes centrom i barom, na 1,7 km od Ski centra Kopaonik. Recenzije gostiju govore da je “osoblje hotela Rtanj toliko ljubazno i predusretljivo da se to ne može rečima opisati”, da je hotel izuzetno čist, a organizacija fenomenalna. Mnogi hoteli sa 5 zvezdica teško mogu da pariraju hotelu Rtanj, kad je hrana u pitanju. Hotel Rtanj jedan je od najstarijih hotela na najpoznatijem srpskom skijalištu. Prvi put je otvoren 1958. godine, a potpuno je rekonstruisan 2013. godine. Tokom svih ovih godina je postao jedno od kultnih mesta na Kopaoniku, pre svega zbog specifične atmosfere i dobrog provoda za sve uzraste. Pored odlične pozicije i smestaja, Rtanj gostima svakog jutra obezbeđuje besplatne ski i bord časove, a naročito brinu o deci za koju organizuju ski kampove. Ko umesto sportskih aktivnosti više voli dobru hranu i piće, u Rtnju će sve to naći po izuzetno pristupačnim cenama. Hotel raspolaže sa 235 ležaja u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Svaka ima kupatilo, TV i WiFi internet. Smeštaj je na bazi polupansiona, švedski sto, a u okviru hotela se nalaze jo i ski bar Kamin sala, etno restoran Odžaklija, pansionski restoran, lobi-vino bar, spoljni kiosk brze hrane, otvorena terasa, ski-rent i ski servis, sauna i skijašnica. Pored hotela postoji i višenamenski prostor Rtanj B, kao i zabavni park – avantura park, veštačka stena i sistem ZIP-line.

Hotel Rtanj jedan je od najstarijih hotela na najpoznatijem srpskom skijalištu, koji i danas predstavlja rado posećen objekat na Kopaonik

8. Angella hotel & Residence

Angella Hotel & Residence nalazi se na Kopaoniku, na 500 m od Ski-centra Kopaonik. U ponudi je smeštaj sa restoranom, privatnim parkingom, fitnes centrom i barom. Hotel Angella SPA & Wellness ušuškan je u srcu Turističkog centra Kopaonik, a u neposrednoj je blizini ski staza. Deo kompleksa Konaci Sunčani vrhovi, odnosno Konaci Ras i Zvečan su kompletno renovirani i pretvoreni u hotel Angella, čime je ovaj kompleks upotpunio svoju ponudu modernim hotelom sa 130 soba i apartmana, kategorisanim sa 4 zvezdice. Ovaj porodični hotel je direktnom vezom sa Kongresnim centrom zaokružio svoju multifunkcionalnost, pa pored gostiju koji su na odmoru, u periodima kongresnih aktivnosti, u njemu odsedaju učesici brojnih skupova na Kopaoniku. Pored recepcije i besplatnog wireless interneta, od dodatnog sadržaja u ovom hotelu su još i restoran Dancing, lobby & aperitiv bar, menjačnica, prodavnica, novinarnica, skijašnica, otvoreni javni parking, kongresni centar, spa centar…

9. Grey hotel Kopaonik

Hotel Grey Kopaonik nalazi se na Kopaoniku, na 150 m od četiri ski lifta,a hotel ima direktan pristup skijaškim stazama. Grey Hotel Kopaonik se nalazi u podnožju ski staze Karaman greben, na mestu starog dobrog kafea Dolly Bell, odnosno kasnije kafea Novak. Lociran je na samoj stazi i predstavlja pravi primer Ski In – Ski Out hotela, i već je dobio epitet neprikosnovenog mesta za pasionirane ljubitelje sportova na snegu. Hotel je otvoren u decembru 2015. godine. Koncept mini hotela, sa posebnim akcentom na personalizovanoj usluzi, kvalitetnom i komfornom smeštaju i dizajnu, sa bogatom ponudom pratećih sadržaja čine ovaj objekat traženim i posebnim. Hotel Grey Kopaonik je svakako postao sinonim za gostoprimstvo, harmoniju, uživanje, odmor, opuštanje… Bilo da želite da uživate u skijanju, provedete aktivan odmor sa porodicom ili se ušuškate i opustite, Grey Hotel je pravo mesto za Vas. Hotel poseduje i podzemnu garažu.

Doživite zimu u nekim od najprijatnijih hotela na Kopaoniku za večernje druženje, uz čašu dobrog vina i toplu atmosferu i pucketanje vatre u kaminu

10. Hotel Srebrna lisica

Bivši hotel Investbanka, danas je kompletno renoviran Hotel Srebrna lisica. Smešten je između staza Malo jezero (noćna staza) i Sunčana dolina, na 1.752 m.n.v. i s pogledom na bujnu šumu smrče. Pred sam ulaz u centar, idući od Jošaničke Banje i Raške, odvaja se asfaltni put i vodi do parkinga i samog objekta Srebrna lisica. Na ulazu je prostrani hol sa recepcijom, restoran i skijašnica. Tu je i internet cafe i prodavnica. Hotel Srebrna lisica ima 34 komforna apartmana i 9 dvokrevetnih soba. Svaki apartman opremljen je prijatno, uz kupatilo i udoban dnevni boravak koji omogućava opuštanje uz strane i domaće TV kanale i telefon. Tu je i igraonica sa najnovijim PC i Sony igricama. U holu, kao i restoranu i aperitiv baru, obezbeđena je bežična internet veza. Aperitiv bar je jedini hotelski prostor u kome je dozvoljeno pušenje. Za potrebe održavanja kongresa, seminara i raznih predavanja, aperitiv bar Srebrne lisice se lako i brzo pretvara u odgovarajuću salu.

11. Hotel Milmari Resort

Hotel Milmari sa spa centrom, nudi elegantno uređene sobe sa klima-uređajem i besplatnim bežičnim internetom. U njihovoj ponudi je i zatvoreni bazen, kao i à-la-carte restoran. Hotel Milmari Resort je noviji objekat koji se nalazi u vikend naselju, udaljen oko 6 km od centra Kopaonika, uz regionalni put Kopaonik – Rudnica – Raška. Milmari Resort Kopaonik, zvanične kategorizacije 3*, pleni moderno i funkcionalno opremljenim smeštajnim jedinicama. Topli tonovi boja su posebno naglašeni u enterijeru što gostu pruža doživljaj porodične atmosfere. Od otvaranja 2013. godine, objekat proširuje ponudu smeštajnih, rekreativnih i drugih dodatnih sadržaja, tako da danas ulazi u red nekih od najkompletnijih i najlepših objekata na Kopaoniku. Milmari Resort je pozicioniran tako da svojim gostima pruža divan pogled sa Kopaonika u pravcu Crne gore i Kosova. Lepote ovih prizora su Vam dostupne iz pojedinih soba, kao i sa sunčanih terasa, restorana, barova i bazena. Smeštaj je sa uslugom polupansiona. Uz luksuzno opremljene sobe, u cenu je uključena upotreba zatvorenog i otvorenog infinity bazena, spa& wellness centar, ski-bus nekoliko puta dnevno do i od centra, kao i korišćenje wireless internet konekcije. Popuno novi blok htela čine depadansi sa uslugom noćenja sa doručkom.

planinari i entuzijasti na Kopaoniku osnovali Planinarski dom Olga Dedijer

izgrađen prvi hotel u turističke svrhe – Hotel Karavan, danas poznat kao Hotel Grand

prvi put otvoren Hotel Rtanj, koji je 2013. godine potpuno rekonstruisan

12. Hotel Club A Kopaonik

Hotel Club A se nalazi u centru skijališta Kopaonik, preko puta Konaka i kopaoničke pijace, i nudi bazen u zatvorenom, hidromasažnu kadu i razne masažne tretmane. Hotel Club A je do 90-tih godina prošlog veka nosio ime Hotel Atlas i poslovao je u sastavu istoimenog turističkog preduzeća iz Hrvatske. Hotel Club A već godinama posluje pod ovim imenom, a u sastavu  je hotelskog preduzeća Putnik. Njime danas upravlja Metropol grupacija iz Moskve, jedna od najmoćnijih kompanija u Rusiji i Evropi. Od samog osnivanja Club A je hotel koji se voli i to najviše zahvaljujući ljubaznom, profesionalnom i predusretljivom osoblju hotela. Hotel raspolaže sa 96 soba i dva apartmana. Svaka soba ima TV sa satelitskim programom, direktnu telefonsku liniju i mini bar. U ovom hotelu možete se opustiti u zatvorenom bazenu okruglog oblika sa velikim panoramskim staklima, kalo i u jakuzziju i sauni, salonu za masažu, skijašnici, internet cafeu, mini sportskoj sali i frizerskom saloun, buffet restoranu, a la carte restoranu, aperitiv baru, piano baru, a deca mogu da uživaju u dobro opremljenoj igraonici, sa stručnim osobljem koje će ih čuvati. Aperitiv bar hotela je pre četiri godine kompletno renoviran, i danas predstavlja jedan od najprijatnijih prostora na Kopaoniku za večernje druženje, uz čašu dobrog vina i toplu atmosferu, uz vatru u kaminu.