Izvor fotografje: unsplash.com

Period kome se svi radujemo je sve bliži – letovanja i godišnji odmori su odmah iza ugla. Mnogi od nas se odlučuju da na putovanje krenu ličnim automobilom, ali to sa sobom nosi i određene rizike na koje moramo biti spremni. Saobraćajne nesreće su stresne same po sebi, ali situacija je još gora kada se nalazimo na teritoriji druge zemlje sa kojom nismo najbolje upoznati.

Ukoliko želite i sami da budete spremni za sve situacije, pa i ovu, nastavite da čitate.

Prvo što treba da uradite, ukoliko saobraćajna nezgoda nije ozbiljnija, jeste da procenite štetu na svom i drugom automobilu koje je učestvovalo u udesu. Na osnovu procene štete moći ćete da odredite da li je neophodno zvati policiju ili je moguće dogovoriti se sa vlasnikom drugog automobila.

Na osnovu procene štete, moći ćete da se dogovorite sa vlasnikom za naknadu u slučaju da niste vi odgovorni za izazivanje nezgode. U slučaju ozbiljnije nezgode u kojoj je vaše vozilo havarisano, možete se nakon cele procedure i rešenja situacije obratiti agenciji za otkup havarisanih vozila, ukoliko se ne isplati popravka istog.

Provera bezbednosti i hitna medicinska pomoć

Prva i najvažnija stvar koju treba da uradite nakon udesa, bilo u inostranstvu ili svojoj državi,  je da proverite da li su svi učesnici u nesreći bezbedni i dobro. Ako je neko povređen, odmah pozovite hitnu pomoć. Dok čekate pomoć, pružite prvu pomoć povređenima ukoliko ste u mogućnosti i ako ste obučeni za to.

 

U međuvremenu, obavezno obeležite mesto nesreće kako bi ostali učesnici u saobraćaju bili upozoreni na potencijalnu opasnost. Upalite sva četiri migavca i, ako je moguće, postavite trougao upozorenja na bezbednoj udaljenosti od mesta nesreće. Ovo je posebno važno na auto-putevima i prometnim putevima gde postoji veći rizik za nastanak nesreća.

Ako je moguće, ostanite u vozilu dok ne budete sigurni da je bezbedno izaći. Ako postoji rizik od požara ili druge opasnosti, udaljite se od vozila na sigurno rastojanje.

Kontaktiranje lokalnih vlasti

U većini zemalja, zakonski je obavezno prijaviti saobraćajnu nesreću policiji, posebno ako je došlo do povreda ili značajne materijalne štete. Policijski izveštaj će biti ključan za kasniju obradu osiguranja.

Kada dođe policija, budite spremni da pružite sve potrebne informacije. Ovo uključuje vašu vozačku dozvolu, pasoš, registraciju vozila i polisu osiguranja. Takođe, ako imate međunarodnu vozačku dozvolu, obavezno je pokažite. Policija će napraviti zapisnik o nesreći, fotografisati mesto udesa i, ako je potrebno, obaviti alkotestiranje učesnika.

automobil osoba

Izvor fotografje: pexels.com

Prikupljanje dokaza i informacija

Prikupljanje što više informacija sa mesta nesreće može biti od presudnog značaja za dalju obradu slučaja, bilo da je reč o osiguranju ili pravnim postupcima. Ovo uključuje fotografisanje mesta nesreće iz različitih uglova, štetu na vozilima, registarske tablice učesnika, saobraćajne znakove, kao i eventualne tragove kočenja na putu.

 

Takođe, obavezno zabeležite kontakt informacije svih učesnika nesreće, uključujući ime, adresu, broj telefona, podatke o vozilu i osiguranje. Ako postoje svedoci, pokušajte da dobijete njihove izjave i kontakt informacije. Svedoci mogu biti ključni za utvrđivanje tačnih okolnosti nesreće.

Ukoliko imate kameru na kontrolnoj tabli, sačuvajte snimke koji mogu biti od velike pomoći kao dokaz. Takođe, vodite beleške o svim relevantnim detaljima dok su vam još sveži u sećanju. Ovo može uključivati vremenske uslove, stanje puta, saobraćaj u tom trenutku i sve ostalo što može biti korisno.

Kontaktiranje vaše osiguravajuće kuće

Većina polisa osiguranja zahteva da prijavite udes što je pre moguće. Ovo možete uraditi putem telefona ili putem aplikacije ako vaša osiguravajuća kuća nudi takvu uslugu.

Kada kontaktirate osiguravajuću kuću, obavezno pružite sve relevantne informacije koje ste prikupili na licu mesta. To uključuje policijski izveštaj, fotografije, izjave svedoka i sve ostale dokaze. Osiguravajuća kuća će vam dati dalja uputstva o tome kako da nastavite sa potraživanjem štete.

Ako je vaše vozilo ozbiljno oštećeno i nije u voznom stanju, pitajte osiguravajuću kuću o mogućnostima za šlep službu i zamensko vozilo. U zavisnosti od vaše polise, ove usluge mogu biti pokrivene ili ćete možda morati da ih platite unapred i kasnije tražite refundaciju.

Pravna podrška i savetovanje

U slučaju ozbiljnijih nesreća, može biti neophodno potražiti pravnu pomoć. Ovo je posebno važno ako postoji spor oko odgovornosti za nesreću, ako su povrede ozbiljne ili ako se suočavate sa pravnim posledicama u stranoj zemlji.

Kontaktiranje advokata što je pre moguće vam može pomoći da razumete svoja prava i obaveze u datoj situaciji i da se snađete u lokalnim zakonima i procedurama.

Ako niste sigurni kako da pronađete adekvatnog advokata, obratite se lokalnoj ambasadi ili konzulatu vaše zemlje. Oni često imaju listu preporučenih advokata koji govore vaš jezik i imaju iskustvo sa stranim klijentima.

Povratak kući i naknadne radnje

Kada se situacija stabilizuje i završite sve potrebne formalnosti u stranoj zemlji, sledeći korak je povratak kući i nastavak rešavanja slučaja.

Takođe, nastavite da pratite stanje vašeg osiguranja i eventualnih pravnih postupaka. Čuvajte sve račune, izveštaje i dokumentaciju vezanu za udes, jer će vam to biti potrebno za eventualne refundacije.

Dakle, saobraćajna nezgoda na putovanju može biti izuzetno stresno iskustvo, ali uz pravu pripremu i znanje možete sebi znatno pomoći.