Izvor fotografje: freepik.com

Beograd, srpska prestonica, privlači sve veći broj stanovnika i investitora. Ovaj grad nudi raznovrsne mogućnosti za život, posao i zabavu. Kako se interesovanje za stanovima u Beogradu povećava, postavlja se pitanje: da li trenutna ponuda može da isprati potražnju? U nastavku teksta ćemo pokušati da odgovorimo na to pitanje.

Izbor lokacije zavisi i od ličnih preferencija, potreba i prioriteta svakog pojedinca. Međutim, postoje neke opšte tendencije i koje pokazuju koje su lokacije u Beogradu najtraženije i zašto.

Vračar je jedna od najmanjih, ali i najlepših i najurbanijih opština u Beogradu, koja se nalazi u samom srcu grada. Stanovi na Vračaru su uglavnom novogradnje, koje nude visok nivo komfora i opremljenosti. 

Novi Beograd je najmlađa i najmodernija opština u Beogradu, i. ovde se nalaze brojni poslovni, trgovački i stambeni kompleksi, koji pružaju sve što je potrebno za savremen način života. Stanovi na Novom Beogradu su takođe većinom novogradnje, koje se odlikuju prostranošću i funkcionalnošću pa se tako za ovaj deo Beograda opredeljuju alguvnom poslovni i porodični ljudi.

Savski venac je dom nekih od najlepših i najskupljih kuća i vila u Beogradu, koje se nalaze na Dedinju, Senjaku i Topčideru. Stanovi na Savskom vencu su uglavnom starije gradnje, ali renovirani i održavani, pa uz funkcionalnost nude šarm i eleganciju. 

Zvezdara je jedna od najvećih i najzelenijih opština u Beogradu, koja se nalazi na istočnom delu grada. Zvezdara je takođe poznata po svojim brojnim školama, fakultetima i naučnim institucijama, koje privlače mnoge studente, mlade ljude i porodice. Stanovi na Zvezdari su mešavina novih i starih gradnji, pa u ovoj opštini možetre naići na veliki raspon cena.

Koje su aktuelne cene stanova u Beogradu?

Cene stanova u Beogradu su u poslednjih nekoliko godina konstantno rasle, usled povećane potražnje, inflacije, rasta standarda i drugih faktora. Tako je prosečna cena kvadratnog metra stana u Beogradu u 2023. godini iznosila oko 2.200 evra, što je za oko 10% više nego u 2022. godini.

Naravno, cene stanova u Beogradu se razlikuju u zavisnosti od opštine, lokacije, tipa, veličine, starosti i kvaliteta nekretnine. Za konkretne cene preporučujemo vam da posetite sajt BeogradskiStanovi.rs, gde vas čeka detaljnija i bogata ponuda stanova u Beogradu. Mi ćemo  nasatvku predstaviti okvirne i prosečne cene, po beogradskim opštinama.

Cena kvadratnog metra u Starom Gradu može dostići i preko 3000 evra. Luksuzni stanovi su još skuplji. Na Savskom vencu su cene nešto povoljnije i prosečna se kreće oko 2.600 evra.

Na Vračaru, cena kvadrata se kreće od 2000 do 2500 evra. Ovde su inače popularni i manji stanovi za izdavanje. Isti raspon cena vas očekuje i na Čukarici.

Stanovi na Novom Beogradu su nešto povoljniji, sa cenama od 1500 do 2000 evra po kvadratu.

Kada je reč o najpovoljnijim opštinama, u prethodnoj godini to su bile: Palilula – 1.900 evra, Zvezdara – 1.850 evra, Rakovica – 1.800 evra, Zemun – 1.750 evra, Grocka – 1.700 evra.

Da li je ponuda odgovorila potrebama kupaca?

Procenjuje se da je u 2023. godini je u Beogradu oglašeno oko 50.000 stanova za prodaju i oko 30.000 stanova za izdavanje, što je za oko 10% više nego u 2022. godini. 

Uprkos ovako velikom broju, ponuda stanova u Beogradu ne može da isprati potražnju, jer je broj zainteresovanih mnogo veći od broja dostupnih nekretnina. 

Sve ovo dovodi do toga da se stanovi u Beogradu brzo prodaju ili izdaju, često po višim cenama od traženih, i da se stvara velika konkurencija među potencijalnim kupcima i zakupcima.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da osim domaćih kupaca, sve više stranih investitora pokazuje interesovanje za nekretnine u ovom gradu. To dovodi do rasta cena i brze prodaje stanova.

Predviđanja za naredni period

S obzirom na to da je tržište u Srbiji ograničeno, pa se višak novca ne može investirati toliko u hartije od vrednosti, kao što je slučaj sa većim ekonomskim sistemima, jedina aktiva u koju može taj višak da se preusmeri jesu nepokretnosti. Ovo znači da će se u buduće sasvim izvesno i dalje graditi. Ovo ujedno znači i znatno bolju ponudu.

Bolja ponuda obara cene na tržištu po pravilu. Međutim, kako je u Beogradu potražnja na visokom nivou, biće potreban duži period da se potrebe tržišta zadovolje. Takođe, oni koji nemaju dovoljno novca da se pojave u ulozi investitora, oni će svoj višak novca najverovatnije trošiti na kupovinu nekretnina, održavajući tako potražnju na visokom nivou Tako, iako se svi nadamo padu cena, najrealnije očekivanje za naredni period jeste stagnacija cena. 

Naravno, u obzir treba uzeti i vrlo važne faktore koji utiču generalno na cene, a to su: inflacija, kurs, kamatne stope, poreska politika, pa i međunarodni i geopolitički odnosi. Najviše zbog nestabilne geopolitičke situacije, pouzdana predviđanja, na duže vremenske periode nisu sasvim moguća.