Verovatno nema osobe na planeti koja neće reći da je čokolada:

Slatkiš broj 1

Lekovita, ako je crna

To su objektivno tačne tvrdnje, jer je ova poslastica od kako je nastala, pa do danas, zauzela mesto u domovima i srcima ljudi širom sveta. Prvobitno nazivana “hranom bogova”, čokolada je danas najrasprostranjeniji slatkiš na svetu, a nema situacije u kojoj je ne bismo gricnuli, kao ni oblika u kojem je ne bismo probali – topli napitak, raskošni kolač, torta ili jednostavno izlomljena kockica. Ili ceo red.

Ipak se od svih izdvaja crna čokolada, koja može biti samo plus za naše zdravlje, ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Primamljiva, ukusna, slatka, gorka… Sa pomorandžom, brusnicom, malinom, smokvama, orasima, bademom, kokosom, medom ili ljutom papričicom, biberom, pa čak i zrnima morske soli.

Dokazano je da crna čokolada poboljšava cirkulaciju, rad moždanih funkcija, štiti arterije, podiže nivo dobrog holesterola, smanjuje stres, popravlja raspoloženje…

Možda ne postoji ni jedna poslastica koju je marketing, i industrija koja se njome bavi, tako dobro vinula u nebo, a (neretko i naručene) psihološke i druge naučne studije je stavile na gotovo nedodirljivi pijedestal, pretvarajući je maltene u objekat žudnje. Tako da i kad pomislimo da istraživanja koja idu u korist crnoj čokoladi možda i nisu baš sasvim tačna, iste sekunde potisnemo tu misao i nastavimo da je obožavamo.

Ipak, nije bilo baš ovako moćnog marketinga pre 3.500 godina, u vreme kada je čokolada nazvana “hranom bogova”. S toga su sigurno tačne tvrdnje koje crnu čokoladu svrstavaju u red onih slatkiša čiji sastojci blagotvorno deluju na naš organizam. A nauka o crnoj čokoladi još kaže i to da njeno umereno unošenje u naš organizam može sniziti krvni pritisak, smanjiti rizik od srčanih oboljenja, pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjiti stres, samim tim i popraviti raspoloženje.

Benefiti crne čokolade

Ono što pozitivno promoviše crnu čokoladu kao zdravu hranu je visoki sadržaj snažnog antioksidansa – flavonoida, koji neutrališu slobodne radikale i razređuju krv, pa time sprečava arteriosklerozu. Naša crna ljubimica bogata je magnezijumom (važan u proizvodnju energije, jake kosti, prenos nervnih impulsa), bakrom (pomaže telu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardio-vaskularno zdravlje), fosforom, kalijumom i gvožđem.

U 100g crne čokolade nalazi se:

%

gvožđa*dnevno preporučen unos*

%

magnezijuma*dnevno preporučen unos*

%

bakra*dnevno preporučen unos*

%

mangana*dnevno preporučen unos*

Dokazano je da poboljšava cirkulaciju i štiti arterije, jer širi koronarnu arteriju, te srce lakše dobija kiseonik. Podiže nivo dobrog holesterola, pa su manje šanse za kardio-vaskularne bolesti. Crna čokolada, zbog sadržaja gvožđa, pomaže čak i kod blage anemije. Da ne pričamo o tome koliko može da nam popravi raspoloženje (stimuliše proizvodnju serotonina – hormona sreće) i “popravi” rad moždanih funkcija.

Koliko crne čokolade je zdravo jesti?

Iako se brojni benefiti po naše zdravlje kriju u kockicama crne čokolade, pitanje je kako joj odoleti i naći pravu meru? Jer, koliko god da se trudimo da zanemarimo, i tamna čokolada, naravno, ima kalorije, i to 520 u 100g. Zato se ne sme jesti u velikim količinama. Najoptimalnije je uzimati 40g ove poslastice, a u toku dana maksimalno 80g. Ovo “u toku dana” nije isto što i “svakodnevno”, pa se trudite da i Vi crnu čokoladu ne jedete baš redovno, na dnevnoj bazi. Ako ste baš “zavisnih” od ovih crnih kockica, pa dan ne možete da pregurate bez njih, onda neka to bude 3-4 kockice dnevno. Ne više.

cup 4572369 1920

Crna čokolada može da postane zamena za sve druge slatkiše, tako ćete u Vaš organizam unositi manje kalorija, a imaćete veći uticaj na Vaše zdravlje. I kad pričamo o čokoladi, pa bila ona i tamna, odnosno crna, nikada nemojte da zaboravite da je umerenost – vrlina.

Crna čokolada i dijabetes

Čokolada i dijabetes ne bi nikako trebalo da budu u istoj rečenici, jer je taj slatkiš strogo zabranjen ljudima koji boluju od ove bolesti. Ali kada pričamo o crnoj čokoladi, ona za dijabetičare može da bude dobra, uz upozorenje da s njom rukuju veoma pažljivo.

Pod jedan, ta čokolada mora da sadrži kakao u visokom procentu (minimum 70%) i da bude bez šećera. Obična tamna čokolada za kuvanje ne može ispunjavati ove uslove, s toga dijabetičari ne bi trebalo da je konzumiraju.

cocoa bean 1282878 1920

Najbolje rešenje za obolele od dijabetesa je crna čokolada sa stevijom – biljkom koja je poznati prirodni zaslađivač. Slatkog je ukusa, ali ne sadrži šećere koji podižu nivo insulina. Jedina mana je ta što se na našem tržištu stevija često meša sa šećerom, a prodaje kao čista, jer je biljka previše skupa. Dakle, oprez!

čokolada se ručno pravila u manastiru u Brestanici, kod Krška, Slovenija

Kosta Šonda prvi prodaje čokoladu u Beogradu

“Antiejdžing” – Crna čokolada protiv bora na licu

Nemojte da oklevate da crnu čokoladu stavite na spisak svojih omiljenih “anti ejdž” namirnica. Takođe onu sa minimum 70% kakaoa. Antioksidansi koji potiču baš iz ove biljke sačuvaće mladost i elastičnost Vaše kože. Kada kažemo da je crna čokolada dobra u borbi protiv bora na Vašem licu, i mislimo samo na tu čokoladu, nikako na mlečnu ili belu, jer sadrže manje kakaoa ili ga gotovo i ne nemaju u deklaraciji.

cocoa 3005624 1920

Crna čokolada za kuvanje

Još kao mali smo voleli da “maznemo” koju kockicu crne čokolade za kuvanje, dok nam mama ili baka mese neke kolače i torte sa čokoladnom glazurom. Nije loše da s vremena na vreme i danas pojedemo po koju kockicu baš ove čokolade – za kuvanje. Bogata je vlaknima, proteinima, vitaminima K, B3 i B12, takođe magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, fosforom, cinkom, selenom i manganom. Dakle, tamna čokolada za kuvanje, takođe, može biti blagotvorna za Vaše zdravlje, ako je  dobro izaberete i jedete je umereno

chocolate 2643591 1920
Najbolje rešenje za obolele od dijabetesa je crna čokolada sa stevijom – biljkom koja je poznati prirodni zaslađivač

Napravite sami crnu čokoladu
(recept za najzdraviju crnu čokoladu)

Tamnu čokoladu može da napravite i Vi, i to sa u potpunosti zdravim namirnicama.

kašikeorganskog kakaoa

kašikekokosovog ulja

kašike livadskog meda (umesto meda možete dodati i steviju)

kašičiceekstrakta vanile

prstohvatsoli

Stavite sve u šerpicu i mešajte dok se sastojci ne sjedine. I eto, za čas ste dobili “home-made” najzdraviju crnu čokoladu.

Možete je staviti u modlicu zanimljivog oblika, ohladiti i poslužiti goste ili je, uz šoljicu kafe ili čaja, konzumirati sami dok čitate dobru knjigu ili gledate neki lep film. Napravite sebi ugođaj, i to zdrav, kad god možete.

p.s. Ovo je količina organske čokolade koju je dozvoljeno pojesti za dan. Ukoliko Vam je potrebna za više dana ili više ljudi, srazmerno povećajte količinu namirnica.

dark 2562840 1920

Izbegavajte čokolade bez šećera i “lajt” varijante, jer su jednako kalorične kao i obične. Ne bi trebalo da jedete ni čokolade sa palminim uljem, kao ni mlečne, jer sadrže mnogo šećera, a pogotovo ne belu čokoladu, koja gotovo i nema kakaoa u sebi.