Naš duhoviti narod je ispleo priču i o tome kako pizza nije italijansko, već srpsko jelo! Nastalo je tako što u posleratnim vremenima nije bilo novca za hranu, živelo se siromašno, kupovalo “na tačkice i bonove” i jelo to što se nađe u kući. Onda je neka kreativna domaćica zamesila brašno i hleb, bez kvasca (jer ga nije imala) i odozgo stavila sve ostatke od hrane, kojih nije bilo mnogo. Tako je nastala pizza. Tako se priča negde po Srbiji… A najbolja pizza u Beogradu, često čujemo, delo je ruku nekog majstora koji se školovao u Italiji, jer slična priča o nastanku postoji i tamo. U zemlji koja se danas uzima za “kolevku” ove omiljene hrane.

Pekari su tanko testo prvobitno koristili za proveru temperature peći, a onda ih delili siromašnim građanima, koji su na to stavljali ostatke hrane koju su imali. Duga je i zanimljiva istorija pizze, ali o tome neki drugi put. A priča s početka teksta, duhovita i (ne)realna, upravo govori o tome koliko se pizza u Srbiji i u Beogradu tako strastveno voli. Toliko da hoćemo da pizza bude naša!

Pizza je nastala tako što su pekari u Italiji tanko testo nekada koristili za proveru temperature peći, pa ih delili siromašnim građanima, koji su na to stavljali ostatke hrane

​Pizzerija u Beogradu ima mnogo, teško je reći koja je najbolja, jer kod reči “nabolji” uvek dolazi i ostatak poznate rečenice: O ukusima ne treba (i ne vredi) raspravljati. I to je tačno. Ipak, postoje neki postulati koji govore gde se pizza najviše jede, koja je popularna, gde je testo odlično, a sastojci koji su na njemu kvalitetni… A najbolja pizza u Beogradu (ili bilo kom drugom gradu) čak se može meriti i po lokaciji na kojoj je pizzerija smeštena. Jer nije isto kada ručate u restoranu sa lošim ambijentom ili u nekom, na primer, s pogledom na reku, park ili neko drugo zelenilo.

Sve su to stavke na osnovu kojih smo, ipak, izabrali najbolje pizze u Beogradu, a Vaše je samo da ih proverite i javite nam utiske.

​12 najboljih pizza u Beogradu

U Beogradu, kao i u svakoj drugoj metropoli, postoje veliki lanci pizzeria koji prodaju pizzu na parče (neke od njih su fantastične, neke manje lepe), ali ćete ovde naći i savremeni pizzeria hit,

U Beogradu, kao i u svakoj drugoj metropoli, postoje veliki lanci pizzeria koji prodaju pizzu na parče (neke od njih su fantastične, neke manje lepe), ali ćete ovde naći i savremeni pizzeria hit, kakva je pizzeria Bucko, na primer, koja decenijama nudi dobre zalogaje “sa kioska”, i gde su redovi do “sitnih sati” baš dugački.

raw pizza rolled out dough for homemade pizza Q6A9WA8

Premium Srbija Vam, ipak, preporučuje najbolje pizze u Beogradu, u restoranima-pizzeriama u koje možete komforno da sednete i lagano, uz neko piće, uživate u Vašoj omiljenoj pizzi. Jer, pizza to zaslužuje!

U Beogradu ima mnogo pizzeria, i teško je reći koja je najbolja, ali postoje postulati prema kojima se neke od najboljih pizza u gradu ipak prepoznaju

1.Picerija Botako

Picerija Botako, već duže od decenije, spaja tradicionalnu italijansku i domaću, srpsku kuhinju, a da je to pravi recept govori i to što je godinama ovo mesto nezaobilazna tačka ljubitelja dobre pizze. U Beogradu je ima na dve lokacije – na Vračaru i Paliluli, a u koju god od njih da odete, možete odabrati neku od 20 vrsta pizze. Bilo da se odlučite za Serbianu, Frutti di Mare ili onu sa četiri vrste sira, uživaćete u svakom zalogaju, a hedonistički momenat pojačan je i autentičnim enterijerom, kao i laganom, opuštajućom muzikom. Ukoliko ste veliki ljubitelj ove vrste hrane, pizzeria Botako je onda svakako pravo mesto za Vas.

2.Bosiljak Pizza Napoletana

Savršenu napuljsku pizzu možete pronaći baš u ovom lokalu – Bosiljak Pizza Napoletana. Nalazi se u Zemunu, na čijoj teritoriji vrši i besplatnu dostavu za koju god pizzu da se opredelite. Izbor je bogat, pa u zavisnosti da li volite “jače” ili “blaže” varijante, možete birati između Quattro Formaggi, kaprićoze, Ortolane, Peasane, one sa komadima tune – AL Tonno, ili sa kozjim sirom – Pizza con formaggio di Capra. I naravno, Bosiljak Pizza Napoletana ne bi imao ovo lekovito i aromatično bilje u svom imenu, da nemaju i pizzu sa ovim divnim začinom. Hit kuće svakako je njihova pizza Bosiljka, na čijem se izuzetno hrskavom i ukusnom testu, između ostalog nalaze i pesto genoveze, mocarela, rukola, Fior De Crudo, chery paradajz i parmezan. Odlična je. Proverite.

3.Pizzeria Fabrika

Različite i ukusne pizze sigurno ćete probati i u lokalu koji je ušuškan na Vračaru – Pizzeria Fabrika. A sve one imaju zajedničku osobinu, odlikuje ih odlično testo, koje je tanko, hrskavo i vazdušasto. U Fabrici će, za Vas, italijanski majstori spremiti pizzu po originalnoj recepturi, a namirnice i dodaci koje koriste su uvek sveži i kvalitetni, od kojih ljudi koji vole da uživaju u ukusu Fabrikinih pizza, kao omiljene izdvajaju mocarelu, bosiljak, maskarpone i gorgonzolu. Unikatan ukus imaju i pizze koje su za svaku preporuku: klasična Margarita, Verdure, ali i pizza kuće – Fabrika, koja u sebi ima tirolski špek, gorgonzolu, mocarelu, crveni luk i pelat. Pizzeria Fabrika je šarmantno mesto, sa lepim amijentom i prijatnim osobljem.

I mada ima dosta lanaca, u kojima se može kupiti pizza na parče, ipak ju je najbolje jesti u nekom lepom lokalu, uz pićence, opušteno i na miru; pizza to zaslužuje

4.Restoran La Piazza

Ljubitelji ovih italijanskih specijaliteta kažu da nema ništa lepše i slađe od pizze pečene u peći na drva. Upravo tako ih spremaju i u restoranu piceriji La Piazza, još od 2007. godine. U jelovniku ove picerije možete naći sve ono što volite, uz poneko iznenađenje i novitet, a jedan od razloga zašto su im pizze “prste da poližeš” je i taj što majstori kuhinje ovde pizze spremaju po originalnim receptima koji su stigli direktno iz Bolonje, kolevke lazamki i raviola, ali i drugih nairnica koje njihove pizze čine izuzetnim. Da Beograđani i gosti glavnom grada Srbije vole La Piazza pizze govori i činjenica da su godinama postajale sve popularnije, pa se danas nalaze na dve lokacije, na Vračaru i u Beton Hali. Koju god da izaberete, uživaćete.

5.Pizzeria Pomodoro

Vlasnici pizzerije Pomodoro su kovali zanat, skupljajući godinama znanje i iskustvo od velikih majstora i ljubitelja italijanske kuhinje. A onda su otvorili restoran u strogom centru Beograda, u kome čak i oni koji nisu veliki obožavaoci pizze, vole da pojedu koje parče. I tako već 16 godina. Ono što Pomodoro pizze izdvaja od drugih je to što, kako sami vole da kažu, svakoj pizzi dodaju specijalan začin – dobru atmosferu. Uz podatak da se pizze peku u fantastičnoj peći na drva, nije ni čudo što im se gosti vraćaju čak i na dnevnom nivou. Dobra atmodfera, ljubazno osoblje i odlična lokacija, uz preukusne pizze – to je sve što je potrebno da uživate u ovom hrskavom italijanskom specijalitetu.

6.Restoran i pizzeria Snežana

Jedna od najomiljenijih pizzeria u gradu sigurno je pizzeria Snežana, smeštena u srce Beograda, u Knez Mihajlovu ulicu. Ovo je mesto koje potvrđuje da bez kvaliteta nema opstanka, a oni na istom mestu ulepšavaju gostima dan već decenijama. Dugogodišnja tradicija, vrhunski kvalitet i fantastičan prostor, sa ogromnom baštom, za mnoge su razlozi da pizzeriju Snežana proglase pravim reprezentom Beograda. Pizzeria Snežana je za svaku preporuku i ni jedan turista ne bi smeoo da je zaobiđe. Ali ni Beograđani, pored širokog asortimana, ne bi smeli da propuste priliku da makar jednom ne naruče pizzu u restoranu Snežana. Videće da bi im na vrhunskom ukusu pizza pozavidelii sigurno i neki italijanski restorani. 

pizza cooking RD9LQTS 1

7.Pizzeria Brooklyn

Ovde na trenutak “odlazimo” iz Italije put Njujorka, odakle nam stiže prava “njujorška” pizza iz peći na drva. Na beogradskoj Paliluli  smešten je Brooklyn, pizzeria gde su majstori tajne zanata izučili u glavnom gradu sveta – Njujorku, od najveštijih italijanskih (ipak ne može pizza bez Italije) pizza majstora. Tako su u ovoj pizzeriji povezali bruklinšku i italijansku aromu i stvorili raj za nepca, u obliku sada već poznatih pizza – tradicionalne GodFather, zatim Brooklyn i Capricciosa ali i neodoljive Margarite. A ljubitelji ljutih jela, sigurno će uživati u Napolitani ili nešto ljućoj Čilii pizzi. Sve pizze su im ekstra sveže i ukusne, iz peći na drva. Ono sto je inspirisalo nekada njujoške stanovnike, a sada vlasnike ovog lokala, su jedinstveni pizza recepti, miks Bruklina i Italije sa nezaobilaznom aromom i kvalitetom domaćih proizvoda.

8.Kafe-picerija Ciao

Ukoliko se opredelite za dorćolsku kafe-piceriju Ciao, biće Vam odlično i udobno u njihovoj bašti, koja je iako u centru Beograda, izolovana od gradske gužve i buke. Uz njihove vrhunske pizze, spremljene po tradicionalnoj recepturi i, kako kažu, sa velikom količinom ljubavi. bićete oduševljeni i okruženjem, ali i opuštenom atmosferom kakvu viđamo u italijanskim filmovima, a kome sigurno doprinosi i veselo osoblje. Razlog tome je što je vlasnik pizzerie Ciao 15 godina proveo u Italiji, pa je u Srbiju želeo da prenese dodir Italije. Brojni gosti – povremeni, više oni stalni, potvrđuju da je u tome i uspeo. Pizzeria Ciao s ljubavlju Vama sprema ukusne pizze po tradicionalnoj recepturi. Iskustvo u pravljenu pasta i pažljivo birani sastojci su ovde godinama garant kvaliteta i ukusa.

9.Pizza Bar

U Pizza Baru je svaki obrok pravi praznik za sva čula, a topli ambijent doprinosi tome da Vaše uživanje bude potpuno. Kažu da je ovo mesto pravi izbor za sve ljude koji žele da pomešaju američki lajfstajl i italijansku kuhinju, jer je upravo u Pizza Baru to i ostvareno. Enterijer je onaj opušteni, udoban “američki”, kao i pojedini nazivi pizza, a pizze su prave italijanske. Od brojnih različitih varijacija koje ovde možete da probate, izdvaja se posebno Chicago style pizza, koja ima originalnu receptru smišljenu u restoranskoj kuhinji. I svako ko je okusio baš ovu pizzu tvrdi da testo kao što je Chicago style testo nećete moći da probate ni na jednom drugom mestu. Zato je ono specijalitet kuće. Fenomenalno je, malo deblje od klasičnog, zlatno žute boje, spolja hrskavo, a mekano iznutra. Prijatno!

composition with pizza K8AC67M

10.Pizzeria Alo Alo

Ovo ćemo reći samo jednom. Šalu na stranu, ali ova čuvena replika iz hit serije “Alo Alo” pravi je uvod za beogradsku pizzeriju Alo Alo. Pa ukoliko ste voleli ovu “otkačenu” seriju, volećete i istoimenu pizzeriju, jer je atmosfera u lokalu slična onoj koja je vladala u malom kafeu smeštenom u srcu okupirane Francuske, u kome se gotovo čitava serija i doigrava. Atmosfera u pizzeriji Alo Alo je topla i udobna, a enterijer ukrašen fotografijama glavnih junaka iz serije, kao i brojnim sitnicama koje jesu asocijacija na čuveni “Alo Alo”, poput padobrana i radio-stanice. I mada se radnja serije odvija van Italije, u beogradskom Alo Alo lokalu možete probati neke od najboljih italijanskih pizza u gradu.

11.Restoran Amici

U ovom simpatičnom mestašcu, ušuškanom i smeštenom u savršenom hladu koji pravi drveće Karađorđevog parka, gosti su na neki način uključeni u pripremu pizza i domaćeg hleba, jer je pizza peć smeštena u enteriejr lokala – kombinacijom tradicionalnog i italijanskog duha dominiraju drvo, cigla i kamen. Dok iskusni pizza majstor priprema jelo za Vas i suverneo gospodari ovom divnom peći na drva, možete da gledate kako nastaje pravi italijanski specijalitet samo za Vas. Ovde karirani stoljnaci nisu “kamuflaža”, ovde se na njima služi jedna od boljih pizza u gradu, hrskavih i mekanih, odličnog ukusa. A ako svratite u Amici probajte jedinstvenu Tartufo pizzu, od mocarele, tartufa i svežih tartufa i šampinjona. Ako ste ljubitelj pečuraka i zanimljivih ukusa – ovo će biti raj za Vaša nepca.

italian mozzarella pizza on white table top view 397PJZG

12.Pizzagram

Instagram je prva asocijacija na Pizzagram, i to nije slučajno. Naime, Pizzagram je potpuno novi koncept pizze pravougaonog oblika i savršen za sve koji vole da se fotografišu za ovu popularnu društvenu mrežu, ali da istovremeno uživaju u pravom italijanskom parčetu pizze. Ovaj nedavno otvoreni lokal je za veoma kratko vreme pokupio simpatije ljudi, jer koriste samo sastojke primium kvaliteta, a pizza majstori vode računa i o najsitnijim detaljima. Glavna karakteristika specijaliteta kuće – pizze pripremljene na „alla Romana“ način je izuzetna hrskavost svakog parčeta, zahvaljući proceduri pripremanja gde se testo tri puta zapeče pre serviranja gostu. Testo je vazdušasto, izuzetno hrskavo, nadevi su izuzetno bogati… I nećemo dalje da Vam pričamo, svratite u Pizzagram, slikajte se za Instagram i uživajte u odličnoj pravougaonoj pizzi.