Sigurno i Vi imate nekoga u svojoj blizini ko je bio na dijeti detox sokovima. Ili ste i Vi to već probali. Detox sokovi jesu bogatstvo iz prirode, jer mogu da nam pomognu da (pr)očistimo organizam, mogu biti dobri kod mršavljenja ili jednostavno kao odmor za želudac od “teške“ hrane. Detox sokovi jesu hrana, samo ne u črvstom stanju, a u zavisnosti od toga za šta ih koristite, morate da znate kako se i kada piju, koji čemu služi, gde se kupuju ili kako se prave. A brojne su vrste detox sokova koje se na našim prostorima mogu konzumirati. Od jabuka, badema, avokada, bosiljka, cvekle, borovnice, brokolija, kupusa, cimeta, brusnice, lanenog semena, morača, preko belog luka, grejpfruta, zelenog čaja, kelja, limuna, peršuna, pa sve do fantastičnih detox sokova od spelte ili koprive. Koji god da izaberete, uživajte, ali budite i oprezni, jer ovi sokovi ne mogu se konzumirati svakodnevno bez pauze i u vreme kad god to poželite.

Čisšćenje organizma (kao i kuće) obično se priprema i obavlja početkom proleća, pa je tada češća potražnja za detox sokovima, ali ni jesen nije loše vreme da malo počastimo naš organizam zdravljem u tečnom stanju. Ipak, detox sokovi su, kao i mnogo toga pre njih, podelili publiku na one koji im „slepo“ veruju i one koji to „nikad ne bi probali“. Da li nutritivna zabluda ili ne, tek nije loše s vremena na vreme, osloboditi organizam i organe teških prerađevina i priuštiti im zdrav, tečni filter kroz krvotok i, koliko god je to u našoj moći, pomoći našem organizmu da se regeneriše.


Poslednjih godina se sve manje pominje reč dijeta, a sve češće detoksikacija organizma –  čišćenje otrova iz ljudskog organizma, kojoj značajno doprinose detox sokovi

Poslednjih godina se sve manje pominje dijeta, a sve češće detoksikacija organizma. A šta je detoksikacija u stvari? Detoksikacija znači čišćenje, odnosno neutralizaciju ili eliminaciju otrova (nepotrebnih, neželjenih ili potencijalno opasnih stvari) iz ljudskog organizma. Ipak, treba napomenuti da ljudsko telo već ima prirodne mehanizme kojima stalno, 24 časa, automatski neutrališe, transformiše i eliminiše toksine.

Uz pomoć jetre (koja je primarni detoks organ), bubrega, creva, pluća i kože, telo toksine većinski izbacuje pomoću urinarnog trakta i creva. Naša tela rade stalni detoks i da ne živimo u ubrzanom vremenu, ništa nam drugo ne bi bilo potrebno. Ali, loša ishrana (prerađena hrana koja otežava pravilan rad creva) usporava probavu, uzrokuje poremećaj rada creva, nepravilno pražnjenje i nagomilavanje otpada i toksina. Ishrana u kojoj nedostaju hranjive stvari može da smanji sposobnost organizma za izbacivanjem toksina. Uz to, većina je stalno izložena neželjenim supstancama, udisanjem štetnih hemikalija, ali i pesticidima i aditivima u hrani, preparatima za kožu, sredstvima za čišćenje, lekovima, dimu, metalima… Posebnu ulogu igraju stres, brzina života, izloženost medijima i velikoj količini informacija.

Sve ovo plus velike količine hrane koju moderni čovek stalno unosi u sebe u značajnoj meri otežavaju prirodne procese čišćenja u telu. Zato organizmu periodično moramo pomoći.

Benefiti konzumiranja detoks sokova

02

S pravom se postavlja pitanje da li su i popularni detoks programi samo još jedna od manipulacija prehrambene industrije koja time reaguje na promene ili se radi o stvarnoj potrebi da se našem organizmu pomogne. Činjenica je da su drevne civilizacije prepoznavale post kao sredstvo za lečenje i obnavljanje tela, uma i duha. Hrana nije uvek ni bila dostupna, zbog čega su periodi „gladovanja“ bili uobičajeni. Ipak, detoksikacija nije gladovanje, a ni u stara vremena se nije konzumirala hrana ovako lošeg kvaliteta, industrijski obrađena i teška za varenje.

U današnje vreme, “na dlanu” su nam razni aparati koji voće i povrće pretvaraju u zdravlje na tanjiru ili u čaši. Ako detox sokove koristite uz stručni nadzor i savete, tada su brojni benefiti njihovog konzumiranja, Neki od njih su:

 • jačanje imunološkog sistema
 • smanjenje telesne težine
 • poboljšanje probave i odmor probavnog sistema
 • poboljšanje hormonalne ravnoteže
 • detoks unutrašnjih organa
 • smanjenje upalnih procesa u telu
 • lepša i mekša koža
 • bolja koncentracija
 • bolji umni rad
 • više snage, izdržljivosti i vitalnosti

Kako se koriste detox sokovi?

Proces detoksikacije se može obaviti bezbedno, samo ako se pridržavate smernica koje preporučuju stručnjaci, ali imajte na umu da nekoliko dana ovih sokova neće magično izlečiti Vaše zdravstvene probleme, ili Vas odmah učiniti nekoliko kilograma lakšim. S druge strane, telo će Vam se sigurno odmoriti od nezdrave hrane, katkad veoma teško svarljive, a nećete biti gladni, jer detoks sokovi jesu hrana, samo u tečnom stanju.

Ništa nije tako hranljivo kao svež sok od voća i povrća koji sadrži velike količine enzima, a njegov oblik omogućava znatno veću apsorpciju koncentrisanih nutrijenata. Kilogram šargarepe nije lako pojesti, ali 3 dl soka koji se dobije od te količine šargarepe jeste lako popiti. Pri tome su svi enzimi, vitamini, minerali i ostali elementi sačuvani.

Neki od detoks programa svakako mogu dobro uticati na opšte stanje organizma. Ukoliko imate previše toksina u telu, svakako je pravo vreme za detoksikaciju, a simptomi koji Vam na to mogu skrenuti pažnju su:

 • Osećanje tromosti
 • Nedostatak energije bez posebnog razloga
 • Preterana želja za određenom hranom
 • Bolovi u mišićima
 • Problemi sa koncentracijom
 • Probavne smetnje
 • Pojava celulita
 • Zadržavanje vode, kao i
 • Promene raspoloženja

Ideja sprovođenja detoksa na sokovima temelji se na činjenici da telo koristi znatno manje energije za varenje sokova, nego hrane u čvrstom stanju, naročito one industrijski prerađene, čime više energije ostaje za procese samoizlečenja i čišćenja organizma. Glavni cilj korišćenja detoks sokova je, zapravo, da se pomogne telu u procesu čišćenja i izbacivanja toksina, odnosno održanju sistema u ravnoteži.

Detox sokovi jesu hrana, samo u tečnom stanju, a u zavisnosti od toga za šta ih koristite, morate da znate kako se i kada piju, koji čemu služi, gde se kupuju ili kako se prave

Detox sokovi za opšte zdravlje organizma

03

Ceđeni sokovi za detoksikaciju organizma od voća i povrća prepuni su dragocenih enzima koji će Vašem organizmu obezbediti dodatnu energiju. Oni će  pokrenuti životne procese i snabdeti Vas potrebnim vitaminima i mineralima. U ovo doba godine, s jeseni, treba konzumirati jabuke, kruške, limun, pomorandže, mandarine, ananas, banane, bundevu, cveklu, šargarepu. Tu je nezaobilazna rotkva – crna i dajkon, brokoli, kelj, prokelj, karfiol, kupus, celer i drugo dragoceno korenasto povrće.

Detox sokovi mogu pomoći opštem zdravlju Vašeg organizma. Ako je Vaš izbor desetodnevna prirodna detoksikacija organizma trebalo bi, uz dogovor sa Vašim lekarom nutricionistom, da je podelite u tri faze, od kojoh prva faza detoks programa uključuje čišćenje bubrega, druga detoksikaciju jetre, a treća čišćenje creva.

1. Detoksikacija bubrega

U ovoj fazi je važno da unosite biljne diuretike, kao što je peršun, bilo u vidu čaja ili dodatka jelima. Za prirodno čišćenje bubrega dobri su i đumbir, maslačak, kopriva, celer, sok od limuna, semenke bundeve, sok od brusnice. Njih takođe treba konzumirati tokom ove faze.

2. Detoksikacija jetre

Prilikom detoksikacije jetre forsira se zeleno lisnato povrće, naročito ono gorkastog ukusa. Tako su  rukola, zelena salata, maslačak, špargla, radič, prokelj, kelj, izvrsni za čišćenje jetre. Odlične namirnice za detoksikaciju ovog organa jesu i đumbir, limun, nana, grejpfrut, laneno seme, beli luk i kim.

3. Detoksikacija creva

U poslednjoj fazi, koja je usmerena na čišćenje creva, trebalo bi pojačati unos biljnih vlakana. To ćete najbolje uraditi kroz sveže voće i povrće, semenke i integralne žitarice. Kada je u pitanju detoksikacija debelog creva naročito je koristan čaj od semenki lana (dve velike kašike samlevenog semena lana prelijte sa 250 ml mlake vode, ostavite da odstoji oko sat vremena, procedite i pijte ujutru pre jela). Laneno seme sadrži dragocene omega-3 masne kiseline i dosta sluzi pa olakšava čišćenje creva.

Kada govorimo o detox sokovima za opšte zdravlje organizma, nikako ne smemo da zaboravimo prave “vitaminske bombe”, kao što su detox sok od spelte i sok od koprive.

Ukoliko detox sokove koristite uz stručni nadzor i savete, tada su brojni benefiti njihovog konzumiranja

Zeleni sok od žita je napitak dobijen od organski uzgojene autohtone sorte žita – spelte, i predstavlja pravu vitamunsku bombu sa brojnim blagotvornim efektima po organizam. Detox sok od spelte poznat je kao “majka presne hrane”, a zajedno sa presnim voćem i povrćem čini najpogodniju ishranu i metodu za čišćenje organizma od toksina i parazita, Za pravljenje ovog zelenkastog, sladunjavog soka koriste se klice i mladi izdanci žita koji se cede, a kako njeni listovi sadrže vlakna celuloze koja naš organizam ne može da svari – upotrebljava se isključivo sok, koji će Vam pomoći ukoliko imate tegobe u crevima i probleme sa varenjem, jer reguliše balans korisnih i uništava štetne bakterije. Na taj način se obavlja detoksikacija, odnosno čišćenje creva. Ovaj napitak može da se koristi i kao dodatak ishrani zdravih osoba radi očuvanja imuniteta i održavanja celokupno dobrog stanja organizma, s obzirom na to da detox sok od spelte sadrži brojne minerale i vitamine, belančevine, proteine, enzime, kao i hlorofil koji obnavlja krv i poboljšava krvnu sliku.

dinara košta flašica od 0,33 l detox soka

dinara potrebno je izdvojiti za dnevnu dozu od šest flašica detox soka

dana minimum traje program detoksikacije organizma

Detox sok od koprive

Kopriva je naročito korisna za ljude slabijeg zdravlja i iscrpljenog organizma, jer svojim dragocenim sastojcima, pre svega gvožđem – a sadrži  još i kalcijum, kalijum, fosfor, vitamine C, A, K, B2, B5, kao i organske kiseline – podiže nivo zdravstvenog stanja i popravlja krvnu sliku. Deluje i kao diuretik i antihemoragik. Posebno je korisna kod anemičnih osoba. Sok od koprive, bez bilo kakvih (uglavnom štetnih) dodataka za konzerviranje, može da se napravi veoma jednostavno. Sa isključivo čistih terena (daleko od puta), naberite koprivu (beru se vrhovi sa listovima, oko 15 cm dužine) i potopite je u čistu pijaću vodu. Ostavite 24 sata i kozumirajte je tokom narednog dana. Kopriva stimuliše rad organa za varenje, smanjuje bolove u želucu, stimuliše sekreciju želudačnih žlezda, funkcionisanje jetre, žuči, slezine i pankreasa. Doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, zahvaljujući uticaju na gušteraču. Smatra se da utiče i na smanjenje holesterola u krvi, čime usporava procese ateroskleroze. Kopriva smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava obilna menstrualna krvarenja, krvarenja iz nosa, iz želuca zahvaljujući prisustvu vitamina K. Odlična je za podizanje gvožđa u borbi protiv anemije, jačanju imuniteta, budući da se gvožđe troši kod prehlada, prilikom odbrane od virusa i bakterija.

Detox sokovi – korist za ceo organizam

04

Kada kažemo da se pomoću detox sokova može popraviti opšte stanje i zdravlje organizma, to znači da oni deluju pozitivno na svaki deo našeg tela, kože i kose. A kada kažemo da morate u dogovoru sa stručnjakom da konzumirate ove sokove, to znači da na svaki deo našeg organizma deluju raličite voćno-povrćne mešavine. Ipak, s vremena na vreme možete se i sami častiti nekom dobrom i zdravom kombinacijom. A da biste to uradili potrebno je da znate na koji deo tela deluje koja voćka. Ili povrćka.

 • KOSTI: Bela repa sadrži visok nivo kalcijuma; zato je sok od bele repe veoma dobar za decu dok rastu.
 • PANKREAS: Prokelj sadrži nužne elemente za stvaranje insulina; zato se preporučuje kod dijabetesa.
 • PROBAVNI TRAKT: Breskva i šljiva su dobre za sprečavanje zatvora. Kajsija zatvara, dok celer olakšava probavu. Spanać čisti i regeneriše probavni trakt.
 • KRV: Cvekla podstiče stvaranje crvenih krvnih ćelija, obogaćuje krv i povećava njen kvalitet
 • SRCE: Grožđe, jabuka, limun, limeta i beli luk, među ostalim, imaju izvrsna svojstva koja osnažuju srce.
 • JETRA: Kupus štiti jetru i suzbija bolesti. Minerali koji se nalaze u cvekli blagotvorni su za jetru i žučnu kesu.
 • BUBREZI I BEŠIKA: Lubenica, grožđe i borovnica pročišćavaju bubrege i urinarni trakt. Špargla podstiče rad bubrega i creva.
 • GLAVA: Sok od celera olakšava glavobolju. Sok od kivija, kao i od kajsije i manga, idealan je za otklanjanje umora, stresa i povišene temperature. Grožđe je sedativ i pomaže pri uspavljivanju.
 • KOSA: Salata, zahvaljujući silicijumu koji sadrži, revitalizira kosu i kožu. Krastavac i paprika donose zdravlje i vitalnost kosi, koži i noktima.
 • OČI: Komorač se preporučuje se tretman za očne bolesti i migrenu. Šargarepa je dobra za vid.
 • KOŽA I TEN: Šargarepa, slatki krompir i avokado sadrže vitamine koji su potrebni za zdravlje kože.
 • GRLO I ŽDRELO: Sok od ananasa i sok od đumbira delotvorni su u lečenju faringitisa i blagotvorno deluju na glasne žice.

Detox sokovi za mršavljenje

Sokovi od voća i povrća daju energiju i, osim prefinjenog ukusa, ako ih kombinujemo s hranjivom i uravnoteženom ishranom, imaju pročišćavajuća, regenerativna i revitalizirajuća svojstva. Ali, postoje detox sokovi koji se preporučuju ukoliko želite da smanjite telesnu težinu. Detox sokove za mršavljenje možete konzumirati takođe prema savetima Vašeg lekara nutricioniste (ovo onavljamo, jer je veoma važno ovu vrstu napitka konzumirati pametno, kako ne bi bilo štetnih efekata umesto benefita od njih), a kako program za mršavljenje uz pomoć ovih sokova traje minimum tri dana, za odlične rezultate, najbolje ga je ponavljati jednom mesečno kako bi organizam bolje funkcionisao, odnosno obavljao primarne funkcije bez viška masnoće i vode u organizmu.

Tokom detoxa najbolje je konzumirati 2 l vode dnevno, limunadu, kafu isključivo bez šećera i mleka, a u slučaju gladi, počaszize se šakom badema. Najbolji detox sokovi za mršavljenje napravljeni su od cvekle, maline, kruške, jabuke, limuna, a ukoliko eventualno želite da se oslobodite i celulita, odlični su detox sokovi od pomorandže i grejpfruta.

Osim gubitka kilaže i vode, kao i smanjenog nadimanja, detox sokovi za mršavljenje će Vam vratiti i povećati energiju i ublažiti zapaljenja. Pomoći će da efikasnije izgradite vretenaste mišiće, doneće Vam više mirnog sna, a i koža će Vam biti čistija.

 

Sve popularniji detox sokovi su, kao i mnogo toga pre njih, podelili publiku na one koji im „slepo“ veruju i one koji ih „nikad ne bi probali“

Proteinski detox sokovi

Proizvođači sokova će svakako isticati da u njima ima mnogo vitamina ili minerala. Ali, ta količina hranljivih sastojaka nije dovoljna da dugoročno tretira bilo koji način ishrane. Većina takvih sokova nema proteine, vlakna, masnoće i kalorije, hranljive materije koje su svakodnevno potrebne organizmu jer između ostalog izazivaju sitost, a time i sprečavaju prejedanje i dobijanje na težini. Čak i sokovi bez šećera mogu da imaju visok glikemijski indeks, što znači da će nivo glukoze u krvi porasti i onda dramatično pasti posle konzumiranja, naročito bez unosa druge hrane u Vašem želucu, da bi ublažili ovaj efekat. To samo može dovesti do gladi i umora.

Uz detoks sokove i programu koji traje samo tri dana možete podići nivo proteina u telu a izbaciti višak vode iz tela. Kombinacija hladno ceđenih sokova i proteinskog šejka idealna je za održavanje mišićne mase i gubitka telesne mase. Za ovu vrstu potrebe, koriste se detoks sokovi u raznim kombinacijama prirodnih, lako svarljivih belančevina, masti Omega 3 i 6, gama linolenske kiseline (GLA) i raznih važnih vitamina i minerala. Proteinski detox sokovi uglavnom sadrže prirodne proteine konoplje, graška i pirinča, koji pune mišićne depoe i formiraju vretenaste mišiće. Ali će čudo za blagostanje Vašeg tela, čisteći ga od otrova od glave do pete, ućiniti i detox sok od mente, celera, jabuke i limuna.

Jednostavni detox sokovi – recepti

05

Detoks sokove za razne namene, naravno, možete kupiti, ali ih možete i sami napraviti. Za početak Vam dajemo recept detoks soka bez koga je prirodna detoksikacija organizma sokovima nezamisliva. Za njega su Vam potrebni krastavac, par šargarepa i jedna cvekla..

U sokovniku iscediti cveklu, 2-3 šargarepe i krastavac, koji je u ovoj kombinaciji potreban kao važan diuretik – detoksikator bubrega.

Detoks sok od grejpfruta – recept

Iscediti šest limunova i tri grejpfruta. Posebno izblendirati komad đumbira i četiri čena belog luka. Zatim dodati sok od limuna i grejpa, tri kašike lanenog ulja, 3-4 prstohvata kima i 3-4 lista sveže nane. Sve dobro izmešati i sok od grejpa je spreman za konzumiranje.

Detoks sok od đumbira – recept

Oljuštite jedan limun, četiri jabuke i parče svežeg đumbira (oko 5 cm). Sve sastojke stavite u sokovnik i dobićete magični napitak za mršavljenje i detoksikaciju. Ako Vam je sok prejak, možete ga razblažiti flaširanom vodom.

Detoks sok od limuna – recept

Detox sokovi su nezamenjivi u detoksikaciji, tako osim vode koju trebate piti odmah po buđenju preporuka je i zdrava limunada. Za nju su Vam potrebni jedan ceo limun, 300 ml vode, malo cimeta, ljute papričice i kašičica meda. Sve zajedno pomešajte i odmah popijte. Ovo  je izvrsna prirodna detoksikacija organizma i potrebno je svakodnenvo konzumirati ovaj napitak.

Ideja sprovođenja detoksa na sokovima temelji se na činjenici da telo koristi znatno manje energije za varenje sokova, nego hrane u čvrstom stanju

Šta posle detoksikacije?

U zavosnosti od svrhe zbog koje ste na detox sokovima, razlikuju se i programi njihovog konzumiranja. Podvlačimo već treći put (možda i koji više), da detoksikaciju organizma počnete obavezno uz savete i dogovor sa lekarom nutricionistom, jer je važno i kako se detoksikacija organizma započinje (kako se telo uvodi u taj program), kao i kako se iz nje izlazi.

Dakle, šta posle detoksikacije? Ukoliko ste na desetodnevnom programu detoksikacije sokovima, posle isteka tog vremena, postepeno se prelazi na redovnu, odnosno uravnoteženu ishranu. Nemojte naglo početi sa jelom i izbegavajte unose teško svarljive hrane. Ako to činite prirodna detoksikacija organizma Vam neće vredeti gotovo ništa. Nakon detoks dijete nemojte konzumirati industrijsku i prženu hranu. Što ređe koristite šećer, majonez, kečap, alkohol, cigarete i druge nezdrave namirnice.

Korisni saveti za prirodnu detoksikaciju

Prirodna detoksikacija organizma podrazumeva da se pridržavate nekih osnovnih smernica, koji podjednako važe za svaki detoks progam. To su:

 • ODMOR je veoma važan za regeneraciju organizma. Zato se potrudite da što ranije idete na spavanje, kako biste imali neophodnih osam sati sna.
 • UMERENO VEŽBANJE i prirodna detoksikacija organizma su nerazdvojni. To podrazumeva hodanje, jogu, pilates, istezanje i vežbe disanja. Preko znoja se iz organizma izbacuju toksične materije. Izbegavajte iscrpljujuće vežbanje.
 • SVEŽ VAZDUH je takođe veoma važan dok ste na detoksikaciji. Što više vremena provodite u prirodi, daleko od saobraćaja. Boravak na otvorenom povećava energiju i poboljšava vitalnost, a negativni joni koji se nalaze u prirodi pozitivno deluju na zdravlje.
 • TUŠIRANJE TOPLOM I HLADNOM VODOM primenjuje se u ciklusima od po pet minuta i veoma doprinosi efektnosti detoks programa. Između ostalog, poboljšava cirkulaciju, zateže kožu i eliminiše celulit. Tuširanje se započinje toplom, a uvek završava hladnom vodom. Posle toga na telo možete naneti mešavinu vode, soli, lanenog i maslinovog ulja. To će poboljšati čišćenje i odlična je prirodna detoksikacija organizma.

* Napomena!

Ni jedan detoks sok nije čarobni napitak. Zapravo, lekari uvek ističu da postoji samo jedna tečnost koja je zaista potrebna kako bi se iz tela izbacili toksini, a to je – voda! Upravo  je voda nezabilazan deo svih programa za čišćenje organizma od toksina  i parazita, pa i teških metala. Unostite je u količino od 2 – 3 l dnevno.

U ovo doba godine treba koristiti jabuke, kruške, limun, pomorandže, mandarine, ananas, banane, bundevu, cveklu, šargarepu, rotkvu, brokoli, kelj, prokelj, kupus, celer

Cene detox sokova

Najjeftinije, a najefektnije ćete proći, ukoliko sami birate i kupujete voće i povrće za Vaše detox sokove. Tada znate tačno od čega ih pravite, a koštaće Vas samo onoliko koliko izdvojite za određene namirnice od kojih ćete sokove praviti. Naravno, postoje i gotovi detox sokovi, koji se prave za različite namene o kojima smo već pričali – za opšte zdravlje organizma, mršavljenje, proteinski detox sokovi… Postoje i firme koje ne prodaju pojednačne sokove, već samo zalihe potrebne za čitav program detoksikacije, pa se tada razlikuju i cene u zavisnosti od toga koliko program traje i koliko flašica detox soka dnevno je potrebno da popijete.

06

Ipak, flašice zapremine 0,33 l različitih detox sokova možete pazariti uglavnom po ceni od 350,00 dinara. Za pojedine programe mršavljenja i detoksikacije organizma, koji podrazumevaju 6 flašica detox sokova dnevno (u tačno određeno vreme), potrebno je izdvojiti 2.500,00 dinara po danu. A pojedine firme takođe prodaju detox sokove po danu detoksikacije, pa tako, na primer, dnevni komplet (od 5 flašica) za imuno detox staje 2.600,00 dinara po danu, proteinski detox (takođe 5 flašica) 2.650,00, a antioxidant trio (3 flašice) 1.800,00 dinara po danu.