Bezbroj čari Vračar nudi Beograđanima i gostima srpske prestonice. Među njima se, svakako, izdvajaju restorani, kojih je u ovom delu grada mnogo, a svaki ima neku svoju priču, različitu od onog drugog “u komšiluku”. Svaki ima svoje redovne goste kojima je to “druga kuća”. Restorani Vračar su, što bi rekao čuveni Duško Radović, imali tu sreću da se nađu na jednoj od najomiljenijih beogradsih opština.

Iako je Vračar jedna od najmanjih opština u Beogradu, najgušće je naseljena, pa se zbog toga može pohvaliti i velikim brojem restorana smeštenih baš na njoj. Reklo bi se da, uprkos ponudi raznih internacionalnih kuhinja, dominiraju ipak oni sa domaćom (srpskom) hranom. Ali svaki od njih nudi savršeno kvalitetne zalogaje. U svakom slučaju restorani na Vračaru su mesta koja morate obilaziti, upoznati i doživeti u punom gastro-hedonističkom svetlu. Jer pružaju mnogo toga – odličnu atmosferu, divan pogled (gde god da su) i, naravno, fantastičnu hranu.

 

1. Restoran Byblos

Kuća libanske kuhinje – Byblos, otvprena je 2002. godine, a nalazi se u malom vračarskom podrumu gde se mogu čuti različiti jezici. Restoran je dobio ime po najstarijem naseljenom gradu na svetu, Byblosu, koji se nalazi severno od Bejruta. Sestre Jelena i Katarina Kovačević želele su da približe libansku kulturu Beograđanima i njihovim gostima i da u kući, pažljivo skrivenoj ispod krošnji Karađorđevog parka, podele sve njene čari. Pored fantastičnih ukusa libanske hrane, ovde možete uživati u posebno interesantnim i kvalitetnim vinima, libanske kuće vina Kefraya, čiji je Byblos generalni distributer i zastupnik od 2008. godine. Byblos je gotovo dve decenije i glavni zastupnik dobre hrane, fuzije beogradskog i libanskog duha i najbolje ponude alternativnog opuštanja uz miris duvana i nargile, orijentalni ples i arapsku kafu.

2. Villa Maska

Atmosfera u Villi Maska odiše egzotikom Dalekog Istoka i starinskim komadima nameštaja naših baka, a restoran se izrodio kao dodatak istoimene prodavnice autentičnog indonežanskog nameštaja. Na tihom, starom Vračaru, u blizini hrama svetog Save, u epicentru gradskih dešavanja, Villa Maska je ušuškana među drugim starim, lepim kućama. Vila je sazidana 1926. godine, a renovirana je u lokal koji Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Vlasnici kažu da su svaka lampa, ogledalo, stolica i figure postavljene baš na mestu na kome treba da budu, a ukoliko i Vi poželite da imate neki od mnogobrojnih detalja koji krase ovu vilu, možete ga imati, jer je većina stvari na prodaju. Mističan i nesvakidašnji bar koji gastronomskom ponudom garantuje ponovni dolazak.

Bezbroj čari Vračar nudi Beograđanima i gostima srpske prestonice, a među njima se, svakako, izdvajaju restorani, kojih je u ovom delu grada zaista mnogo

3. Baristocratia

Baristocratia je lokal koji je poslednjih godina nezaobilazno mesto za kafenisanje, bilo privatno, emotivno ili poslovno. To je jedan od onih lokala u kojima nećete žuriti da platite račun i produžite dalje, jer je atmosfera sjajna, a ispijanje espressa – glavne zbezde najvišeg kvaliteta, pravi gušt. U gutljaj ga prati bogata ponuda kafe i različitih dodataka, ali i paleta prirodnih čajeva, pogodnih za svako doba dana. Ali, Baristocratia nije samo raj za ljubitelje prvoklasnih napitaka. Slani i slatki vafl sa moćnim sastojcima, sendviči, kroasani i nestvarni deserti su ozbiljno dobar gastro razlog da se svakog dana pojavite u fenomenalnom ambijentu ovog vračarskog lokala, u kome je svaki kutak kreiran tako da odmah postane omiljeni.

02 Vracar

4. Restoran Lovac

U gotovo samom centru grada, a opet ušuškani u jednoj od najvećih bašti u gradu, u restoranu Lovac naći ćete sve što Vam je od jednog restorana i potrebno – odličan ambijent, savršeno kvalitetnu hranu, dobru kapljicu i, naravno, lovačke priče koje se ovde već decenijama prepričavaju. U Lovcu su posebno ponosni na specijalitet Ćumur na stolu, na kome se služi mešano meso servirano na malom vrelom roštilju na ćumur koji se donosi za sto. Zahvaljujući dugoj tradiciji u pripremi jela od divljači, specijalnom pacu i tajnama njihovih kuvara, sigurno ćete uživati u Lovačkoj korpici, jelenskom fileu na pireu od kestena i domaćim lovačkim kobasicama. Potpuno nov specijalitet – Pica pljeskavica, jelo je koje do sada sigurno niste probali. Uz dobru hranu i kvalitetna pića, gastronomsko uživanje u Lovcu završite Titovom krempitom sa Bleda, tufahijama ili šnenoklama.

 

5. Restoran Amici

Prijatna domaćinska atmosfera i specijaliteti koji oduševljavaju na prvi zalogaj, sačekaće Vas u restoranu Amici. Ušuškana u miru i tišini Karađorđevog parka i zaklonjena krošnjama drveća, ova picerija je pravo mesto za ljubitelje italijanske hrane. Prijatnim enterijerom dominiraju drvo, kamen i cigla, upotpunjeni brojnim detaljima preuzetih iz srca Italije. Restoran ima i predivnu baštu s pogledom na park, u kojoj je zaista milina provesti “parče” nekog lepog dana. Visok kvalitet svakog sastojka je „krivac“ za osmeh na licu gostiju, čim probaju originalne italijanske specijalitete. Prilagođen istančanom ukusu Beograda, jelovnik pruža gastronomsko zadovoljstvo za svakoga. Perfektno ukombinovana ponuda hrane i pića kreira utisak na nepcima koji se dugo pamti. Pizza je baš onakva kakva bi trebalo da bude. Hrskava i sočna. A tu je još i veliki izbor vrhunskih stekova i pasti, rađenih ručno po originalnoj italijanskoj recepturi.

Reklo bi se da, uprkos ponudi raznih internacionalnih kuhinja, na Vračaru dominiraju ipak restorani sa domaćom (srpskom) hranom

6. Restoran La Estrella

La estrella je autentičan restoran španske kuhinje gde se jela pripremaju prema originalnim receptima i specijaliteti nisu samo prilagođeni lokalnim navikama. Ali, i za takve goste postoji deo menija sa domaćom i internacionalnom kuhinjom. Internacionalni meni uključuje interesantna predjela, kao što su, na primer, pohovane masline, zatim razne obrok salate, kao što je sečuan salata s piletinom, te supe, potaže.. Od 14 vrsta poslastica, četiri su originalna španska, pa se tako možete zasladiti krem katalanjom, planom, natilsom, panacotuom… Ali pre toga, tapasom (mali tanjiri sa maslinama, sirom, krompirima, jajima, namazima i šunkom), započnite španski obrok, pa za glavno jelo probajte paelju (možete izabrati vrstu mesa), piletina i riba ispod soli su specijaliteti kuće, a kuriozitet je Iberico – čuvena španska pršuta koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa svinja hranjenih isključivo žirom i mlekom. Prijatno!

03 Vracar

7. Restoran Patlidžan

Na Vračaru ćete naći i restoran beogradske hrane. O čemu pričamo znaćete ako posetite Patlidžan, koji gostima nudi sijaset zanimljivih jela, kao što su domaća peciva sa namazom od patlidžana i topla kombinacija rolovanog bri sira sa pršutom i kruškom, izvrsna pjadina sa biftekom, rukolom i crvenom paprikom, gibanica sa kiselim mlekom, bruskete, odličan ratatui serviran u šerpici i neke od veoma zanimjivih salata. Takav – zanimljiv, im je i pasta odeljak, pa možete naručiti fusile sa piletinom, spanaćem, pestom, pančetom i čilijem, a među picama onu sa smokvama, rukolom i naravno patlidžanom. A još niste ni stigli do glavnog jela, poput recimo
piletine špikovane sa jabukom u sosu od pistaća, pomorandže i džema od kajsija, poslužene sa štapićima od celera, ili neverovatan svinjski file sa suvim šljivama i mocarelom u krem sosu od badema i žalfije, ili riba list u sosu od gambora servirana u školjci. Moćna krempita atraktivno servirana u teglici, kao i tiramisu sa malinama sjajan su izbor posle ručka. Suma sumare, ljubazno osoblje, kratka i promišljena karta vina, pažljiv odabir muzike i potpuna posvećenost, čine da ovo mesto zavolite od prvog susreta.

8. Restoran Polet

Ko nije jednom probao girice uz pivo, riblju čorbu ili kobasice u beogradskom restoranu Polet, neka “zauvek ćuti” i hitno ode do ovog divnog restorana na Cvetnom trgu i ispravi tu “grešku”. Izuzev duge tradicije, Polet svojim gostima pruža orgoman gastronomski užitak. Ako ste ljubitelj ribe ovo je pravo mesto za Vas. Ali ne samo ribe, šta god da volite, u Poletu je fantastično, sveže spremljeno i neverovatno ukusno. Hrana u Poletu jeste najvažnija, ali vlasniku je jednako bitno da gostima nahrani i dušu, pa je ovaj restoran poslednjih godina prava oaza dobre muzike, đuskanja, pozorišnih predstava, izložbi slika, promocije knjiga i književnih večeri… u tako prijatnom i udobnom ambijentu, u restoranu Polet možete okusiti neka od najlepših vina, a vrata Poleta su za Vas otvorena svakog dana (osim nedelje), na predivnom Cvetnom trgu prekoputa kulturne ustanove Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Restorane na Vračaru morate obilaziti i doživeti u punom gastro-hedonističkom svetlu, jer pružaju odličnu atmosferu, divan pogled (gde god da su) i fantastičnu hranu

9. Restoran Potpis

Potpisujemo da ćete u restoranu Potpis uživati u odličnoj tradicionalnoj srpskoj kuhinji, u veoma kvalitetnim obrocima i atmosferi koja je pogodna za svaku priliku. Bilo da je to sastanak sa klijentom, neka važna godišnjica, rođendan, večernji izlazak… Restoran Potpis kombinuje tradiciju sa kreativnošću i modernim dizajnom. Rezultat ovakve kombinacije je nezaboravno iskustvo koje, sa ukusnom hranom i domaćom atmosferom, gostu dopire do svih čula. Ovo je kuća za ljubitelje dobre hrane i pića. Ovo je mesto koje briše granice privatnog i poslovnog. Zato se svaki gost, bilo da je došao prvi ili sto prvi put oseća kao kod kuće. Svaka porcija hrane je čista gastronomska umetnost. Kažu da je Potpis daje “najlepše od tradicije i najbolje od savremenog doba”. Proverite ovaj spoj, uživaćete, sigurni smo.

10. Restoran Cafe Prive

I ne možemo da završimo priču o restoranima na Vračaru, a da ne pomenemo onaj u kome se služi odličan sushi. Takav je upravo restoran Prive, za mnoge jedan od najbolji sushi restorana u Beogradu. Za svakoga – oaza sjajnih mirisa i ukusa. Ovo je restoran koji instira na kvalitetnom i lepom načinu života. Mesto gde se uživa u svakodnevnim momentima, gde je svaki dan važan datum u kalendaru. Velike i udobne fotelje u različitim bojama, enterijer u kome je akcenat na drvetu i domaćinska atmosfera su sjajan ambijent za isprobavanje fantastičnih specijaliteta. Idealan početak dana podrazumeva pravu kafu i ceđene sokove od voća i povrća, a divno osoblje rešava svaku dilemu oko odabira hrane.